Ugrás a tartalomhoz

Szexuális fetisizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szexuális fetisizmus
A férfi vagy női láb, a zokni, a magassarkú cipő és a nejlonharisnya egyaránt lehetnek a szexuális fetisizmus tárgyai
A férfi vagy női láb, a zokni, a magassarkú cipő és a nejlonharisnya egyaránt lehetnek a szexuális fetisizmus tárgyai

BNO-9302.81302.81
A Wikimédia Commons tartalmaz Szexuális fetisizmus témájú médiaállományokat.
Hosszú haj

A szexuális fetisizmus az a jelenség, amikor a felnőtt ember szexuális vágya élettelen tárgyra vagy a külső nemi szerveken kívül más testrészre fókuszálódik. A fétis szó ebben az összefüggésben a kérdéses tárgyat vagy testrészt jelöli. A hétköznapi életben a szexuális érdeklődést kiváltó tárgyakon, testrészeken kívül gyakran bizonyos tevékenységeket, szerepjátékokat is a szexuális fétis fogalmába sorolnak. A fetisizmus az egészséges szexualitás része lehet mint izgalmat fokozó tényező, de végletes esetben mentális zavarnak tekintendő. (Ennek morális megítélését az adott társadalom hozzáállása befolyásolja.) A feminista megközelítésű szexpozitivitás nagyban hozzájárulhat a személyes elfogadásban és megélésben addig, ameddig a benne résztvevő felnőtt emberek egymással jóváhagyásos, beleegyezéses alapon végzik. A közösen lefektetett határokat átlépve már azonban könnyen kínzás és szexuális erőszak kategóriába fordulhat át. (Az angolszász szóhasználatban alkalmazzák a konvencionális / nem-konvencionális szexuális tevékenységekre a vanilia sex / kink sex fogalmi elkülönítést is. Ezek két polaritást jelentenek egy bináris spektrumon, ahol minden ember vágyai eltérő helyet foglalnak el.) 2018-ban az WHO törölte a Betegségek nemzetközi osztályozásának listájáról.[1]

A szokványostól eltérő szexuális tevékenységeket megélő emberek felé irányuló társadalmi idegenkedést, elhatárolódást és következményeként a strukturális elnyomást kinkfóbiának, a speciális vágyaik és igényeik létezésének elvitatását, megkérdőjelezését pedig vanilla szexizmusnak nevezzük.

Jellege

[szerkesztés]

A szexuális fetisizmus lényege, hogy valamilyen, sokszor nem is kimondottan szexualitással vagy erotikával kapcsolatos tárgy vagy jelenség okoz nemi izgalmat. (Az elméleti pszichológia szigorúan véve csak a tárgyak által kiváltott érzést sorolja ide, de a köznyelv a mindegyik típust fetisizmusnak nevezi). Gyakori tárgyak például a női cipők, fehérneműk, harisnyák. A szexuális fetisizmusról általánosan fejekben élő kép inkább a férfiaknál fordul elő, a nők – rájuk jobban jellemző módon – az esztétikai/érzelmi aspektusait élik át. A fétisek egymással keveredhetnek, mivel a szexuális nyitottságtól függnek, de sokszor megfigyelhető pár téma iránti kiemelkedő érdeklődés.

A szexuális fetisizmust mint pszichológiai koncepciót Alfred Binet vezette be 1887-ben; a kifejezést Sigmund Freud 1927-es, a szexuális fetisizmusról szóló esszéje vitte át a köznyelvbe. A korai pszichológusok értelmezésében a szexuális fetisizmus egy parafília (rendellenes szexuális viselkedés) és mint ilyen gyógyítandó betegség. Az 1960-as évek szexuális forradalma ennek a megközelítésnek a felülvizsgálatára késztette a tudósokat, következésképpen a szexuális fetisizmus kategorizálása is szigorúbb lett. A pontos meghatározás, azaz hogy mi számít és mi nem számít rendellenességnek, a mai napig vita tárgyát képezi. A közfelfogásban még ezek a közel 100 éves fogalmak élnek.

Típusai

[szerkesztés]

A szexuális fetisizmus változatai a vonzódás tárgya szerint oszthatók csoportokra.

Gyakoribbak

[szerkesztés]

Az alábbiak önmagukban már a szexuális fetisizmushoz tartoznak:

 1. Karmolás
 2. Hosszú körmök
 3. Női kezek, körmök
 4. Hosszú haj
 5. Korbács
 • férfi láb
 • női fenék
 • női láb
 • női mell, nagy mell
 • has és köldök
 • szép haj
 • sztriptíz
 • fenék, andlit, váll, kar, kéz, hónalj, egyéb testrészek

Kevésbé gyakoriak

[szerkesztés]

Az alábbiak önmagukban is szokatlan vagy különleges tárgyai, módjai a szexuális örömnek:

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:BDSM
A Wikimédia Commons tartalmaz Szexuális fetisizmus témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]