Nemi önkifejezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nemi önkifejezés vagy nemi kifejezés (gender expression) egy ember viselkedésének, beszédmódjának, megjelenésének az a része, amellyel társadalmi nemét fejezi ki, illetve amit mások annak kifejeződésének értelmeznek. Hagyományosan a femininitás és maszkulinitás skáláján helyezik el, ám többféle fogalomrendszer létezik[1] (fluid, nem bináris stb.). Ez az önkifejezési mód, illetve annak befogadása összefügg az adott társadalom nemi szerepeivel és nemi sztereotípiáival.

A nemi önkifejezés jelentése[szerkesztés]

A nemi önkifejezés általánosságban egy személy nemi identitását is tükrözi (a saját neméről vallott elképzeléseit), de ez nem minden esetben igaz.[2][3] Például előfordulhat, hogy valaki női nem identitással rendelkezik, ám "férfiasan" öltözködik, tehát nemi önkifejezése inkább maszkulin jellegű.[4] A nemi önkifejezés független az egyén szexuális irányultságától vagy attól, hogy születésekor milyen neműként sorolták be. Az olyan nemi önkifejezést, amely az egyén külsőleg észlelt társadalmi nemére nézve nem tipikus, gender-nonkonformnak is nevezik.

Férfiaknál és fiúknál a tipikus nemi önkifejezést gyakran "férfiasként" (maszkulin) jellemzik, míg a kevésbé jellemző kifejezésre "nőiesként" is szoktak hivatkozni. Atipikus önkifejezésű lányokra "fiús lányként" (tomboy) is hivatkoznak. Nőknél a nem tipikus és a tipikus kifejezéspár a butch és femme, amelynek első része a férfias nőre vonatkozik, a másik pedig a nőiesre (feminin). Az olyan nemi önkifejezést, amelyben tipikus és nem tipikus jegyek keverednek, androgünnek nevezik. A nemi önkifejezés azt a típusát, amely sem nem tipikusan férfias, sem nem tipikusan nőies, gendersemlegesnek vagy nemsemlegesnek hívják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tóth Ágnes (2017. április 9.). „Nő és férfi?”. Kultúra és Közösség IV. folyam VIII. évfolyam (IV. szám), 15-23. o. (Hozzáférés: 2018. június 15.)  
  2. Social Psychology: How Other People Influence Our Thoughts and Actions [2 volumes] (angol nyelven). ABC-CLIO, 232. o. (2016. április 9.). ISBN 9781610695923 
  3. (2015. december 1.) „Guidelines for Psychological Practice With Transgender and Gender Nonconforming People”. American Psychologist 70 (9), 861. o. DOI:10.1037/a0039906.  
  4. https://everydayfeminism.com/2014/05/separating-identity-expression/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gender expression című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Serano, Julia (2016). Whipping Girl: A transsexual woman on sexism and the scapegoating of femininity (2nd ed.), Berkeley, CA: Seal Press.

Külső hivatkozások[szerkesztés]