Me Too-mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Me Too (vagy #metoo, más nyelvű helyi alternatívákkal, magyarul: én is) 2017 októberében indult kampány az Amerikai Egyesült Államokból. A mozgalom azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról és támadásukról világméretű vitát indítottak el.[1] 2017. december 6-án a #metoo mozgalmat választotta az amerikai TIME magazin az év emberének.[2] Kiváltója a New York Times október 5-én napvilágot látott cikke volt, melyben először szólaltak meg a nyilvánosság előtt azok a színésznők és alkalmazottak, akik a Miramax produkciós cég tulajdonosának, Harvey Weinsteinnek az áldozatai voltak. A MeToo-kampány elindulására többek között Bill Cosbynak, a Fox televízió nőket erőszakoló műsorvezetőjének a lelepleződése, majd a 91 nő szexuális zaklatásával és erőszakcselekményekkel vádolt Weinsteinnek a bíróság elé állítása volt nagy hatással. Weinstein évtizedeken át büntetlenül molesztált szinte minden fiatal nőt, aki a környezetébe került. Munkamegbeszélés ürügyén magához rendelte őket Los Angeles-i szállodai szobájába, ahol meztelenül, fürdőköpenyben várta, és arról győzködte őket, hogy karrierjük érdekében menjenek vele a hálószobájába. Azokat, akik nem engedelmeskedtek vagy panaszt tettek ellene, hatalmas összegekkel lefizette, így áldozatainak egy része félelemből, másik része a vele aláíratott titoktartási nyilatkozat miatt nem mert ellene vallani. A hallgatást végül Ashley Judd színésznő és politikai aktivista, a Frida, a Támadás a Fehér Ház ellen és más filmek sztárja törte meg a New York Times cikkének megjelenése előtt.

Magyarországon Marton László főrendező szexuális zaklatási ügye vált közismertté a médián keresztül.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Horváth Bence: A nőknek bejött a #metoo-kampány, a férfiaknak kevésbé (HTML). 444.hu, 2017. november 30. (Hozzáférés: 2017. december 11.)
  2. A #MeToo mozgalom kezdeményezői lettek az év emberei (HTML). Fejér Megyei Hírlap, 2017. december 6. (Hozzáférés: 2017. december 11.)
  3. Eddig 8 nő vádolja Martont – a premierjét is elkaszálták (HTML). Fejér Megyei Hírlap, 2017. október 24. (Hozzáférés: 2017. december 11.)

Források[szerkesztés]

  • Valamennyien érintettek vagyunk - Népszava, 2019. november 16.

További olvasnivalók[szerkesztés]