Transzneműség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Transznemű zászló.jpg

A transzneműség a születéskor megállapított társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szexus) eltérő önazonosítás. Mint gyűjtőfogalom, magában foglalja a transznemű nőket és transznemű férfiakat, továbbá a nem bináris embereket (lásd a zászlón: kék - férfi/pink - nő/fehér – nem bináris).

Bináris nemi identitások közé tartozik a (cisz vagy transz) férfi és a nő. Valamennyi nemi identitást, ami nem ez a kettő, a "nem-bináris" (non-binary) vagy "genderqueer" gyűjtőfogalmakkal írhatjuk le.

Transz férfiak és transz nők

Bináris transzneműeknek nevezzük azokat az embereket, akiknek a nemi identitása és nemi önkifejezése nem egyezik meg a születésükkor megállapított nemmel. A transznemű nő kifejezés olyan, a születéskor férfi kategóriába sorolt személyre utal, aki nő neműnek határozza meg magát, a transznemű férfi kifejezés pedig olyan, a születéskor női kategóriába beosztott személyre utal, aki férfi neműnek határozza meg magát.

Az eurocentrikus társadalmak transz aktivizmusában egyre kevésbé használják a transzszexuális kifejezést annak merevsége miatt (helyette a transznemű preferált), valamint a pornóiparon belüli elterjedése miatt. Vannak olyan transz emberek, akik a tranzíciójuk befejeztével nem tekintik magukat többé transzneműnek vagy transzszexuálisnak.

Nem bináris (NB) vagy 'Genderqueer (GQ)

Nem-bináris neműek azok az emberek, akik nem (illetve nem kizárólag) nőként vagy férfiként azonosítják önmagukat. A "nem-bináris" egy gyűjtőfogalom, ami alá sok különböző gender identitás tartozik. A nem-bináris nemű emberek érezhetik úgy, hogy a nemük csak részben női és/vagy férfi, a kettő között van, egyszerre mindkettő, semleges, a bináristól teljesen különálló, vagy épp egyáltalán nincs. Vannak olyan emberek is, akiknek gendere nem állandó, hanem az idő folyamán változik. stb.

A genderqueer fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem-bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik. A genderqueer egy régebbi fogalom, megelőzte a nem-bináris elterjedését és bár jelentésükben és a hozzájuk kapcsolódó értelmezésekben nagyon hasonlóak, nem teljesen ugyanazok. Ezért van az, hogy régebbi forrásokban  inkább a genderqueer fogalommal találkozhatunk.

Társadalmi nemmel (gender) és biológiai nemmel (szexus) kapcsolatos fogalmak

Gender diszfória

Az egyén saját szexusához és genderéhez kapcsolódó negatív érzéseket jelenti. A diszfória leggyakoribb oka a testi különbségekre és/vagy társadalmi hozzáállásra vezethető vissza. Azok az emberek, akik diszfóriát tapasztalnak, idegenkedést vagy undort éreznek nemi jelleget közvetítő testrészeik és testi jellemzőik iránt, idegenkedést és/vagy szomorúságot, dühöt, undort éreznek, ha a születéskor rájuk osztott szexus szerint viszonyulnak hozzájuk az emberek, annak megfelelő megszólításokat használnak rájuk (pl. kisfiam, asszonyom), illetve a születési nevükön hívják őket. A diszfória erőssége egyénenként eltérő. https://www.psychologytoday.com/us/conditions/gender-dysphoria https://www.psycom.net/adult-gender-dysphoria-test/

Tranzíció vagy átmenet

A tranzíció (angolul transition) ,mint a nevében is benne van, a két nem közti átmenet folyamata, hogy a sexusa és a társadalmi neme illeszkedjen az identitásának megfelelően. Az átmenet sok mindent magába foglalhat, ezek lehetnek például: a nemi kifejezés megváltoztatása, a hivatalos név és nem megváltoztatása az anyakönyvi kivonaton, hormonkezelés, illetve különböző műtétek. Az, hogy egy transz ember ezen szükséges lépések közül melyiket érzi megvalósíthatónak, egyénileg nagyon különbözik. https://en.wikipedia.org/wiki/Transitioning_(transgender)

Transzmaszkulin

Általában olyan transz emberek leírására használják, akik úgy érzik, hogy teljesen idegenek a női identitástól, és akik, ha nem is azonosítanak önmagukat férfiként, a "bináris spektrum" férfi végét közelebb érzik magukhoz identitás vagy gender kifejezés szempontjából.

Néha gyűjtőszóként használják, amely magába foglal transz férfiakat és maszkulin identitású vagy gender kifejezésű nem-bináris embereket.

Transzfeminin

Általában olyan transz emberek leírására használják, akik úgy érzik, hogy teljesen idegenek a férfi identitástól, és akik, ha nem is azonosítanak önmagukat nőként, a "bináris spektrum" női végét közelebb érzik magukhoz identitás vagy gender kifejezés szempontjából.

Néha gyűjtószóként használják, amely magába foglal transz nőket és feminin identitású vagy gender kifejezésű nem-bináris embereket.

Transzvesztita

Olyan, általában férfi ciszgender identitású ember, aki időnként feminin stílusban fejezi ki a genderét. A transzvesztita emberek lehetnek bármilyen orientációjúak, és a közhiedelemmel ellentétben a genderüket nem feltétlenül erotikus célból(https://www.psychologytoday.com/us/conditions/transvestic-disorder) fejezik ki feminin módon,hanem hobby vagy show- vagy egyéb business,üzleti célból esetleg valamilyen pszichés rendellenesség hatására ,pl.:Disszociatív személyiség,Autoginefília(férfinak önmagát nőként elképzelt önmagához való vonzódása),Szexuális_fetisizmus A szó angol nyelvű megfelelője, a transvestite.

Drag

Eltúlzott, színpadias, előadóművészeti ciszgender kifejezés. Ugyan legtöbbször a magukétól eltérő genderűként előadó művészekre utal, bármilyen nemű és orientációjú ember előadhat bármilyen nemű drag-et. A drag célja, hogy a művész egy adott genderhez tartozó sztereotíp megjelenést és viselkedést vegyen fel szórakoztatási célra, gyakran humorosan előadva. A köznyelvben a nőként előadó férfiakat pucckirálynőnek (angolul drag queen), a férfiként előadó nőket férfiimitátornak (angolul drag king) hívják. Hasonlóképpen,mint sok évvel ezelőtt az ókori ciszgender színészek (Ókori görög színház) viszont ők csak férfiak voltak mivel köztük nem lehettek nők. Társadalmi nemük,szexusuk,nemi identitásuk,jogilag elismert nemük nem tér el egymástól, így nem önmagukat szándékoznak eltérően kifejezni, hanem csak előadnak egy színpadi művet,darabot a közönség számára.

Egyéb kérdések: a szexuális irányultság

A transzneműség identitás, vagyis arra utal, hogy az illető nemileg hová tartozónak tartja magát, nem pedig arra, hogy kihez vonzódik (vö. szexuális irányultság). A transzneműség az irányultságtól független, arra „merőleges” dimenzió: a transzneműek közt ugyanis léteznek heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok és aszexuálisok egyaránt.

Az, ha valaki például csak az ellenkező nemű testben képes élni, semmit sem mond arról, hogy az illető melyik nem iránt érdeklődik, és az sincs szükségszerűen meghatározva, hogy ez az átalakulás során megváltozik-e, vagy sem. Ugyanígy, az a (mára jórészt elavult) kép sem helytálló, miszerint a mindegyik homoszexuális viselkedésben vagy öltözködésben az ellenkező neműeket imitálná: a meleg férfiak és a leszbikus nők túlnyomó többsége jól érzi magát a nemüknek megfelelő külsővel (ebből adódik, hogy nagy részük továbbra is megteheti, hogy nem fedi fel magát mások előtt).

A nemi identitás és a szexuális irányultság különbözősége ellenére a szexuális kisebbség fogalma mindazokat felöleli, akik akár az egyik, akár a másik téren bármiben eltérnek a többségtől, mint ahogy az LMBT elnevezés (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) is mindkettőre egyaránt utal.

Magyarországi helyzet, érdekvédelem

A hazai viszonylatban még az LMBTQ közösségben belül is sok diszkriminációval küzdő és alulreprezentált kisebbséget képvisel a transz emberek csoportja. Erős a látencia, magas a transzneműséget, a nemi identitás kérdését, mint kvázi gyógyítandó "betegséget" megélők tábora. Az LMB közösséghez képest jóval lassabb az előre lépés az emancipáció szempontjából, a téma rendkivül tabunak számít a közbeszédben és a magánéletben egyaránt. Az állam részéről "szabályozás" csak egy bürokratikus gyakorlat szintjén van a nem jogi elismerésére, vagyis a névváltoztatásra. (Klinikai szakpszichológusi, pszichiáteri és urológiai vagy nőgyógyászati szakvéleményre van szükség a kérelem benyújtásához a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felé. Amit a BÁH az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve ritkán, már három hónap alatt is jóváhagyott,ami jelenleg különbőző okok miatt határozatlan időre szünetel.) Az egészségügyi szolgáltatások mind hiányosak,alacsony színvonalúak vagy csak drágán elérhetőek. Az NEAK (OEP) 2006 óta akkori kormányzati döntés hatására nem finanszírozza a transznemű emberek egészségügyi ellátását. A hormonkezeléshez nehéz megfelelő endokrinolgus szakorvost találni. Reális és alacsony költségen csak Szegeden, és Kiskunhalason van lehetőség nemi helyreállító sebészeti beavatkozások igénybevételére. A legismertebb és egyben a "legnagyobb" magyar transznemű szervezet a már 2007-ben megalakult, azonban csak 2011-ben (november 20-án, a transznemű emlékezés napján) bejegyzett Transvanilla Transznemű Egyesület. Találkozókat tart, a lobbi mellett tanácsadással foglalkozik, valamint lelki segítségnyújtást is biztosít egy rendszeres önismereti csoport formájában. Tagja a Transgender Europe (TGEU)-nak, az európai transzszervezeteket összefogó ernyőszervezetnek. Rajta kivül kettő, a feminizmust a transz témával egybefoglaló ideológiájú, azaz hangsúlyozottan transzfeminista informális és aktivista jellegű csoport létezik változó működési potencionállal. A TranszPont és a Transznemű infopont. A cél mindhárom szervezet esetében közös: A transz emberek a saját nemi identitásukkal és szexuális irányultságukkal korlátlanul, támadásoktól és akadályoktól mentesen élhessenek. [forrás?] 2018-ban alakult meg a többségében a Transz Zóna nevű Facebook csoport tagjaiból összeállt Prizma közösség nevű szervezet.

Források

Külső hivatkozások

További információk