Glamour (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glamour
Tematikadivat
Ország
Alapítva1939[1]
KiadóCondé Nast
Szerkesztő
  • Cindi Leive
  • Bonnie Fuller
Nyelv
Szakterületdivat
ISSN
A Glamour weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Glamour témájú médiaállományokat.

A Glamour egy nőknek szóló divatlap, amelyet a Condé Nast Publications ad ki. Eredetileg a Glamour of Hollywood nevet viselte. Az első szám 1939-ben jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban.

Számos más országban is megjelenik, többek között Angliában, Svédországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Oroszországban, Görögországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Magyarországon, Romániában, Hollandiában valamint Latin-Amerikában (spanyol nyelven). Hamarosan Ausztráliában is meg fog jelenni. A legtöbb országban havi rendszerességgel jelentkezik, ez alól csak Németország kivétel, mivel itt kéthetente olvasható.

A magazin a 18 és 49 év közötti nők számára készült, divattal, női témákkal foglalkozik.

Magyarországon a Ringier Hungary Kft. kiadásában[2] jelenik meg, a magyar kiadás főszerkesztője Maróy Krisztina.[3]

Helyi kiadások[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban 2001 áprilisában jelent meg az első lapszám. Itt hozták létre elsőként a handbag size-t, azaz a táska méretet, azzal a jelmondattal, hogy: fits in your life as well as your handbag vagyis olyan jól illeszkedik az életedbe, ahogy a táskádba.

Görög- és Németországban szezononként megjelenik a Glamour mellett a Lucky is.

Dél-Afrikában 2004 áprilisában olvashatták először a lapot. Romániában 2006. október 16-án jelent meg az első Glamour-kiadás, bruttó nyomtatott példányszáma 2018 novemberében 5000 volt.[4]

Magyarországi kiadás[szerkesztés]

Magyarországon a magazint a Ringier Hungary Kft. adja ki. A magyar kiadásnak 2004 szeptembere óta, a magazin indulása óta Maróy Krisztina a főszerkesztője.[5] A magazin 2008-ban megrendezte a Stiletto Run nevű futóversenyt, ahol a hölgyeknek tűsarkúban kellett szaladniuk. Ebben a futóversenyben a gyorsaság mellett díjazták a legdivatosabb ruhát és cipőt, illetve a legkreatívabb futószettet is. Rendszeresen megrendezik a Glamour-napokat is, melyek keretében az olvasók 20-50 százalék közötti kedvezménnyel vásárolhatnak kedvenc üzleteikben országszerte.

2008-ban osztották ki először Magyarországon a GLAMOUR Woman of the Year díjat, ahol a következő kategóriákban indultak a hírességek: legjobb divattervező, legjobb modell, legjobb színésznő, legjobb műsorvezető, legjobb énekesnő, legsármosabb férfi.

2018-ban kb. 20 000 példányban fogyott Magyarországon.[6]

2021-ben a GLAMOUR magazin továbbra is piacvezető saját szegmensében Magyarországon, piaci részesedése 66,4%.[7] Online kiadása, a glamour.hu a legnépszerűbb glossy szájtok között szerepel a hazai forgalmi toplistán, 2021 júliusában közel 1,2 millió egyéni látogatót vonzott.[8]

A paywall alapú GLAMOUR Univerzum mobilapplikáció 2022 óta többféle előfizetési csomaggal exkluzív tartalmakat és kedvezményes vásárlási lehetőségeket is kínál a fogyasztóknak.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MusicBrainz (angol nyelven). MetaBrainz Foundation
  2. Márkáink. (Hozzáférés: 2023. augusztus 25.)
  3. Vezető szakembereink. (Hozzáférés: 2023. augusztus 25.)
  4. https://www.brat.ro/audit-tiraje/publicatie/glamour/
  5. agency, fps web: Maróy Krisztina - Ki kicsoda - DigitalHungary – Minden, ami digitális. A virtuális tér magazinja. (magyar nyelven). www.digitalhungary.hu. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  6. Hiába jönnek állami hirdetések, egyre több olvasó pártol el a kormány kedvenc újságjaitól. hvg.hu. (Hozzáférés: 2021. július 12.)
  7. A MATESZ által auditált Glossy magazinok viszonylatában, 2021 első félév, aktívan értékesített példányszám alapján.
  8. Július: óriási ugrások és kisebb-nagyobb változások. [2021. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 16.)
  9. Paywall a Ringiernél, itt a Glamour Univerzum mobilapp. (Hozzáférés: 2023. augusztus 17.)

További információk[szerkesztés]

  • Magyar hivatalos oldal
  • A Glamour nagy tedd & ne tedd könyve. Divatkalauz minden nőnek; szerk. Cindi Leive, Rebecca Sample Gerstung, ford. Maróy Krisztina, Wekerle Szabolcs; Illia, Budapest, 2007
  • Maróy Krisztina: A Glamour-napok fenomén. Minden idők egyik legsikeresebb shoppingeseménye, és ami mögötte van; szerzői, s.l., 2020