Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) magyarul Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve.[1]

Az American Psychiatric Association (APA), magyarul Amerikai Pszichiátriai Társaság szerkeszti. Feladata segítséget nyújtani az orvosoknak abban, hogy milyen tünetek szerint lehet valakit diagnosztizálni egy mentális betegséggel, valamint a betegségekhez kódot is rendel. Több kiadást élt meg, mert ahogy fejlődik az orvostudomány, a kézikönyv úgy alkalmazkodik a korhoz. Jelenleg (2024 elején) a DSM-5 az érvényes.

A kategorizálás és osztályozás értelme abban van, hogy ha a hasonló rendellenes viselkedéseknek ugyanaz az oka, akkor könnyebb azt megtalálni. A szakemberek közti kommunikációt is gyorsítja, hatékonyabbá teszi. Egy bizonyos betegségen belül a hasonló tünetekkel rendelkező betegek különböző kezeléséből, a kór lefolyásából meghatározható, mely kezelési módszerek lehetnek a legjobbak. Az így összegyűjtött ismereteket a későbbiekben felhasználhatják a betegek eredményesebb kezeléséhez. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy minden eset egyedi. A kór lefolyása nem jósolható meg 100%-ban. Az azonos tünetek nem okvetlenül jelentenek azonos okokat is.

Kategóriái[szerkesztés]

 1. Idegrendszeri fejlődési zavarok
 2. Skizofréniaspektrum és más pszichotikus zavarok
 3. Bipoláris és kapcsolódó zavarok
 4. depressziós zavarok
 5. Szorongásos zavarok
 6. Obszesszív-kompulzív és a kapcsolódó zavarok
 7. Traumákkal és stresszorokkal kapcsolatos zavarok
 8. Disszociatív zavarok
 9. Pszichoszomatikus zavarok
 10. Táplálkozászavarok
 11. Ürítési zavarok
 12. Alvás-ébrenlét zavarok
 13. Szexuális diszfunkciók
 14. Nemi (gender-) diszfória
 15. Diszruptív, impulzuskontroll- és viselkedészavarok
 16. Szerhasználati és függőségzavarok
 17. Neurokognitív zavarok
 18. Személyiségzavarok
 19. Parafíliás zavarok
 20. Más (klinikailag lényeges) zavarok

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A címnek más fordításai is használatosak, például: Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve.

Források[szerkesztés]

 • Atkinson, Rita L.–Atkinson, Richard C.–Smith, Edward E.–Bem, Daryl J.–Nolen-Hoeksema, Susan: Pszichológia. 3. kiadás, Osiris Kiadó, Budapest, 2005.
 • A fordítás alapja: Hilgard's Introduction to Psychology. 11th Edition, Harcourt Brace Jovanovich College Publishers, Forth Worth, TX, 1993.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.