Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) magyarul kb. Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve.

Az American Psychiatric Association (APA), magyarul Amerikai Pszichiátriai Egyesülés szerkeszti. Feladata segítséget nyújtani az orvosoknak abban, hogy milyen tünetek szerint lehet valakit diagnosztizálni egy mentális betegséggel, valamint a betegségekhez kódot is rendel. Több kiadást élt meg, mert ahogy fejlődik az orvostudomány, a kézikönyv úgy alkalmazkodik a korhoz. Jelenleg a DSM-IV-TR az érvényes.

A kategorizálás és osztályozás értelme abban van, hogy ha a hasonló rendellenes viselkedéseknek ugyanaz az oka, akkor könnyebb azt megtalálni. A szakemberek közti kommunikációt is gyorsítja, hatékonyabbá teszi. Egy bizonyos betegségen belül a hasonló tünetekkel rendelkező betegek különböző kezeléséből, a kór lefolyásából meghatározható, mely kezelési módszerek lehetnek a legjobbak. Az így összegyűjtött ismereteket a későbbiekben felhasználhatják a betegek eredményesebb kezeléséhez. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy minden eset egyedi. A kór lefolyása nem jósolható meg 100%-ban. Az azonos tünetek nem okvetlenül jelentenek azonos okokat is.

Kategóriái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Gyermek-, és fiatalkori zavarok

2. Anyagokkal kapcsolatos zavarok

3. Skizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok

4. Hangulati zavarok

5. Félelmekkel kapcsolat zavarok, fóbiák

6. Pszichoszomatikus zavarok

7. Disszociatív zavarok

8. Szexuális zavarok és nemi identitászavarok

9. Alvászavarok

10. Táplálkozási zavarok

11. Színlelt zavarok

12. Feszültség zavarok

13. Impulzuskontroll-zavarok

14. Személyiségzavarok

15. Delírium, demencia, amnézia és egyéb kognitív zavarok

16. Más klinikailag lényeges zavarok

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Atkinson, Rita L.–Atkinson, Richard C.–Smith, Edward E.–Bem, Daryl J.–Nolen-Hoeksema, Susan: Pszichológia. 3. kiadás, Osiris Kiadó, Budapest, 2005.
  • A fordítás alapja: Hilgard's Introduction to Psychology. 11th Edition, Harcourt Brace Jovanovich College Publishers, Forth Worth, TX, 1993.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.