Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) magyarul Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve.[1]

Az American Psychiatric Association (APA), magyarul Amerikai Pszichiátriai Társaság szerkeszti. Feladata segítséget nyújtani az orvosoknak abban, hogy milyen tünetek szerint lehet valakit diagnosztizálni egy mentális betegséggel, valamint a betegségekhez kódot is rendel. Több kiadást élt meg, mert ahogy fejlődik az orvostudomány, a kézikönyv úgy alkalmazkodik a korhoz. Jelenleg (2024 elején) a DSM-5 az érvényes.

A kategorizálás és osztályozás értelme abban van, hogy ha a hasonló rendellenes viselkedéseknek ugyanaz az oka, akkor könnyebb azt megtalálni. A szakemberek közti kommunikációt is gyorsítja, hatékonyabbá teszi. Egy bizonyos betegségen belül a hasonló tünetekkel rendelkező betegek különböző kezeléséből, a kór lefolyásából meghatározható, mely kezelési módszerek lehetnek a legjobbak. Az így összegyűjtött ismereteket a későbbiekben felhasználhatják a betegek eredményesebb kezeléséhez. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy minden eset egyedi. A kór lefolyása nem jósolható meg 100%-ban. Az azonos tünetek nem okvetlenül jelentenek azonos okokat is.

Kategóriái[szerkesztés]

  1. Idegrendszeri fejlődési zavarok
  2. Szkizofréniaspektrum és más pszichotikus zavarok
  3. Bipoláris és kapcsolódó zavarok
  4. depressziós zavarok
  5. Szorongásos zavarok
  6. Obszesszív-kompulzív és a kapcsolódó zavarok
  7. Traumákkal és stresszorokkal kapcsolatos zavarok
  8. Disszociatív zavarok
  9. Pszichoszomatikus zavarok
  10. Táplálkozászavarok
  11. Ürítési zavarok
  12. Alvás-ébrenlét zavarok
  13. Szexuális diszfunkciók
  14. Nemi (gender-) diszfória
  15. Diszruptív, impulzuskontroll- és viselkedészavarok
  16. Szerhasználati és függőségzavarok
  17. Neurokognitív zavarok
  18. Személyiségzavarok
  19. Parafíliás zavarok
  20. Más (klinikailag lényeges) zavarok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A címnek más fordításai is használatosak, például: Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve.

Források[szerkesztés]

  • Atkinson, Rita L.–Atkinson, Richard C.–Smith, Edward E.–Bem, Daryl J.–Nolen-Hoeksema, Susan: Pszichológia. 3. kiadás, Osiris Kiadó, Budapest, 2005.
  • A fordítás alapja: Hilgard's Introduction to Psychology. 11th Edition, Harcourt Brace Jovanovich College Publishers, Forth Worth, TX, 1993.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.