Amerikai Pszichológiai Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai Pszichológiai Társaság
Alapítva 1892. július
Székhely Washington ( é. sz. 38° 53′ 60″, ny. h. 77° 00′ 27″, Amerikai Egyesült Államok, 20002)
Vezérigazgató Norman B. Anderson
Amerikai Pszichológiai Társaság (USA)
Amerikai Pszichológiai Társaság
Amerikai Pszichológiai Társaság
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 53′ 60″, ny. h. 77° 00′ 27″Koordináták: é. sz. 38° 53′ 60″, ny. h. 77° 00′ 27″
Az Amerikai Pszichológiai Társaság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai Pszichológiai Társaság témájú médiaállományokat.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association, APA) a pszichológusok legnagyobb tudományos és szakmai szervezete az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.[1] Egyúttal a világ legnagyobb pszichológusokat tömörítő társasága, több mint 130.000 taggal. A Társaság éves büdzséje kb. 115 millió amerikai dollár. 54 tagozata van.

Küldetés[szerkesztés]

Az APA vállalt küldetése: elősegíteni a pszichológiai ismeretek létrehozását, terjesztését és alkalmazását a társadalom hasznára és az emberi életminőség javítására.

Irányítása[szerkesztés]

Székhelye: 750 First Street, NE, Washington D.C., USA.

Az APA szabályzata rögzíti azon szervezeti elemeket, melyek a fékek és ellensúlyok rendszerén keresztül biztosítják a demokratikus működést. A főbb szervezeti egységek:[2]

  • Elnök. Az APA elnökét a tagság választja. Az elnök vezeti a Képviselők Tanácsának, valamint az Igazgatóságnak az üléseit.
  • Igazgatóság. Az Igazgatóság hat főből áll. Feladata a Társaság adminisztratív ügyeinek intézése valamint az éves költségvetés benyújtása a Képviselők Tanácsa elé.
  • Képviselők Tanácsa. A Tanács jogosult az APA irányvonalát meghatározni és a bevételek felhasználásáról dönteni. A Tanács tagjai állami/megyei/területi pszichológiai társaságok által választott tagok, az APA tagozatai valamint az Igazgatóság.
  • Bizottságok. Az APA által elvállalt munka tekintélyes részét önkéntes alapon végzik a bizottságok tagjai.

Publikációk[szerkesztés]

Az American Psychologist az APA hivatalos folyóirata. A Társaság több mint 70 további folyóiratot publikál, melyek átfogják a legtöbb szakterületet.[3]

Az APA megjelentetett továbbá néhány könyvet, terápiás technikákat bemutató videókat, valamint egy nyolc kötetes Pszichológiai Enciklopédiát.

Az APA szakértőkből álló munkacsoportokat (task force) hoz létre, melyek feladata a Társaság álláspontjának kialakítása olyan társadalmilag fontos kérdésekben, mint az abortusz pszichológiája, egyes emberi jogi kérdések, IQ, homoszexualitás, nemi különbségek.[4]

Történelme[szerkesztés]

Az APA-t 26 fő alapította 1892-ben a Clark Egyetemen (Massachusetts, USA). Első elnöke Granville Stanley Hall volt.

A klinikai pszichológusok dominanciája miatt néhány kutatás központú csoport elszakadt a szervezettől. Ezek közé tartozik az elsősorban kognitív orientációjú Pszichonomikus Társaság (Psychonomic Society; 1959) és a kutatást és a tudományt fókuszába helyező Pszichológia Tudományáért Társaság (Association for Psychological Science; 1988).

Korábbi elnökei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About APA. American Psychological Association. (Hozzáférés: 2012. december 14.)
  2. APA Governance. American Psychological Association. (Hozzáférés: 2013. július 20.)
  3. American Psychological Association Publications Search. (Hozzáférés: 2011. május 1.)
  4. http://www.apa.org/search.aspx?query=task%20force

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az American Psychological Association című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.