Flört

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
„Ellenére lenne, ha egy csókot hintenék erre a gyönyörű vállacskára?”
„Azt idővel a tett után megtudná!”

A flört (flirt) angol eredetű szó, jelentése: szerelmi játék, játékos, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadása. A flörtölés olyan társasági/szexuális magatartás két ember között, amely játékos kommunikációval, valamint testbeszéddel a másik személlyel való mélyebb kapcsolat iránti érdeklődést fejezi ki burkoltan.[1] Fiatalabb korban könnyen össze lehet téveszteni a flörtölést a pajtási incselkedéssel.

A legtöbb kultúrában szociálisan nem elfogadott, hogy egy személy nyilvánosan szexuálisan közeledjen valakihez, akivel nincsen romantikus kapcsolatban, azonban ennek közvetett kifejezése sokszor elfogadhatónak tekinthető.

Példák a flörtölésre[szerkesztés]

A flörtölés stilizált gesztusokból, nyelvhasználatból, testbeszédből, testhelyzetekből és fiziológiai jelekből állhat, amelyek az ellentétes nemű személy számára jelzésekként szolgálnak. Ezek közül néhány, legalábbis a nyugati társadalomban:

  • sűrű szemkontaktus
  • mosoly/nevetés
  • véletlenszerű érintés
  • bókolás
  • a másik ugratása
  • testközelség fenntartása
  • fej oldalra billentése
  • nyak simogatása (inkább női jel)
  • hajazat igazgatása (inkább női jel)

Kulturális variációk[szerkesztés]

A flörtölés a kultúráról kultúrára változik. Például sok nyugati kultúrában egy nagyon gyakori flörtölési stratégia az ún. „szemezés”, amikor a szemkontaktus fenntartásával kommunikálunk. Azonban a szemkontaktus nagyon eltérő jelentéssel bírhat néhány ázsiai országban, ahol a nők bajba kerülhetnek, ha viszonozzák egy férfi pillantását. A kínai és a japán nőknek tilos lehet a szemkontaktus kezdeményezése, mivel ez az ő kultúrájukban durva és tiszteletlen.

A flörtölés során a két ember közötti távolság fontos. Bizonyos kultúrákból származó emberek, mint például a Földközi-tengeren vagy Latin-Amerikában élők, szeretik a testközelséget, míg a britek vagy észak-európaiak általában több teret igényelnek. Bár az érintés, különösen a kéz vagy a kar érintése, flörtölést jelent, ez gyakran előfordul a flörtölés szándéka nélkül is, különösen azokban a kontakt-kultúrákban, ahol ez a kommunikáció természetes része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hogyan flörtölj egy nővel (magyar nyelven). Csábítás, 2019. január 24. [2019. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 24.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Flirting
A Wikimédia Commons tartalmaz Flört témájú médiaállományokat.