Orgazmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Podkowiński: La Folie (1894). Az orgazmus kitörő erejű élmény

Az orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív, elsősorban fizikai, ettől pszichológiai örömérzet, régi magyar szóval: kéjérzet. Az orgazmus euforikus élmény, melyet olykor önkéntelen testmozgások, izommozgások, esetenként kifejező beszéd vagy hangok, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus általában pár másodpercig tart, nőknél általában elnyújtottabb szakaszt jelent, mint a férfiaknál, ugyanakkor a nők körében sokkal változatosabb az intenzitása, és ezzel együtt a megélése. (A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik. Az orgazmust szokásos esetben (egyben a legkönnyebben) a férfiaknál a pénisz, nőknél a klitorisz közvetlen ingerlése váltja ki, mely történhet szexuális együttlét (más néven közösülés vagy szeretkezés) vagy autoerotikus szexuális tevékenység (más néven önkielégítés vagy maszturbáció) során. A szexuális kultúra részeként gyakori a szexuális partnerek egyidejű orgazmusára való törekvés, azonban ez sok esetben nehezen megvalósítható a nők és a férfiak eltérő szexuális, fizikai adottságai miatt, így a homoszexuális kapcsolatokban ezt sokkalta könnyebb elérni. Az orgazmus során illetve azt követően a szervezetben neurohormonok (oxitocin, prolactin és endorfin) termelődnek, amelyek az orgazmus utáni kellemes testi állapot fenntartásáról gondoskodnak néhány percen keresztül.

Férfiorgazmus[szerkesztés]

Elegendő mechanikus ingerlés, ritkább esetben akár pusztán a szexuális vágy is kiválthatja az orgazmust. A férfiaknál az orgazmussal együtt jár a magömlés (ejakuláció), ez alól azonban vannak kivételek. Az ejakulátum (más néven ondó) a prosztata és más mirigyek váladékában elkeveredve tartalmazza a hímivarsejteket más néven spermiumokat. A férfiaknál az orgazmus két, nehezen elkülöníthető szakaszból áll: az első szakaszban pár másodpercig kellemes, egyre növekvő megfeszülést érez a férfi az alhasban, főleg a hímvessző tövénél, majd ezt követi a második szakasz, amikor általában 8-15 egyre csökkenő erejű görcsös, de kellemes összehúzódást érez, illetve az ondó távozását, eközben a test távolabbi részeire is kisugárzó kellemes érzéseket (bizsergés). Az ondó nagy része ez első 4-6 összehúzódással távozik. A ondófolyadék kilövellése a megfelelő izmok önkéntelen, ritmikus összehúzódása által történik. Mivel egy idegrendszeri, kisülésszerű állapotról van szó, az orgazmus és a vele járó magömlés után a legtöbb férfinek hamarosan egy időre lecsökken szexuális érdeklődése, ami természetesen nem kell, hogy jelentse a partner személye iránti érdeklődés lanyhulását. Szintén a bonyolult idegrendszeri folyamat eredményeként sok férfi az orgazmust követően gyengébb vagy erősebb álmosságot érez. Az orgazmus után szinte másodpercekkel megkezdődik a merev hímvessző lankadása, olykor a hímvessző makkja további ingerlésre érzéketlen vagy akár kellemetlen érzéssel reagál. A testtájék vérbősége miatt akár pár órán keresztül kissé duzzadtabb maradhat a nemi szerv, az ejakulátum maradéka órákig szivárog a húgycsőből. Az orgazmushoz szükséges ingerlést segíti ugyan az erekció, de nélküle is létrejöhet az orgazmus. (Általában a legtöbb férfi egy aktus során csak egy orgazmus elérésére képes, bár egyes kivételes esetekben többszörös orgazmus is tapasztalható. Ilyenkor is leggyakrabban az utolsó orgazmus jár magömléssel, tehát feltételezhető, hogy az azt megelőző orgazmusok erős kellemes érzések hullámai voltak, de a tulajdonképpeni csúcs az utolsó).

Női orgazmus[szerkesztés]

A női orgazmus lezajlása több ponton hasonló a férfiak orgazmusához: egyes nőknél hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, önkéntelen összehúzódásával jár, és ellazulás követi. A nők egy részénél a ritmikus összehúzódás elmaradhat, helyette egy pár másodpercig tartó, kellemes feszülést éreznek. A legtöbb nő, hacsak nem kényszerből vagy teljes unottsággal vesz részt az aktusban, legalább valamilyen kellemes, simogató érzés élményével marad, de a nők egy nagy részénél a behatolásos közösüléskor az intenzív feszülés vagy ritmikus összehúzódás nem következik be. Ezeknek a nőknek jórésze viszont képes erőteljes orgazmusra, de ezt nála nem a hímvessző behatolásai érik el, hanem például a csikló közvetlenebb ingerlése. Ezért él az a nézet, hogy a nők esetében gyakori az orgazmus hiánya, holott ez sokaknál csak a behatolásos helyzetekre igaz. A 20. század végére egyre tágabbá vált a szeretkezés fogalma, így nem csak a ritmikus behatolásos eseteket élik meg partnerek szeretkezésként, hanem a kölcsönös ingerlésnek több formáját, ezért jobban esélyt adnak egymásnak az orgazmus elérésére.

A női orgazmus biológiai szerepe[szerkesztés]

A nők orgazmusa szerepet játszik a megtermékenyülés megkönnyítésekor. Az orgazmus alatt a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, ezáltal segítik az ondót eljutni a méhszáj felé, ezért az utódnemzés szempontjából hasznos a nők orgazmusa. Bizonyos pszichológiai, kulturális okokból egyes vélemények külön klitorális és hüvelyi orgazmust különböztetnek meg, azonban más vélemények szerint a szexuális ingerlés eltérő volta az orgazmus lezajlása és élménye tekintetében lényegi eltérést nem jelent.

Az orgazmus köznapi elnevezései[szerkesztés]

Elélvezés. „Elmenés”. Elsülés. Élvezés. Elszállás. Elrepülés. Gyakori az igekötő használata: beleélvezés (hüvelybe, farpofák közé, stb.), ráélvezés (lepedőre, partnerre, stb.). Sokszor a „csúcs” szót használják, mivel a szexuális aktus tetőfokát jelenti az orgazmus.

Az orgazmus színlelése[szerkesztés]

Előfordul, hogy a partnerek valamelyike nem tud orgazmust elérni (például a nők esetében a behatolásos ingerlés a megszokások miatt nem vezet orgazmushoz vagy nincsenek ráhangolódva az aktusra; a férfiak valamilyen okból, például fáradtság vagy a megfelelő vonzalom hiánya miatt), de ilyenkor a teljes szexuális aktus látszatát próbálják kelteni, és színlelik az orgazmust. Szlengben „nem elélvez, hanem kifárad”[1] Ez férfiaknál nehezebb, mivel a magömlést nem lehet színlelni.

Gyógyszerek által kiváltott orgazmus[szerkesztés]

Bizonyos gyógyszerek segíthetik az orgazmust, önmagában viszont egy vegyi anyag sem kelt ilyet, az ezekről szóló hírek városi legendák.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szlengszótár, mnytud.arts.klte.hu

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Orgazmus témájú médiaállományokat.
Wikiszótár
Nézd meg az orgazmus címszót a Wikiszótárban!