LMBT szimbólumok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mint megannyi szervezetnek és társaságnak van szimbóluma, az LMBT körök is vettek fel megkülönböztető jelzéseket.

Szivárvány zászló[szerkesztés]

A szivárvány zászló

A szivárvány zászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek. Az első meleg büszkeség zászlót 1978-ban Gilbert Baker készítette harminc önkéntes társával együtt kézifestéses technikával. Ez a zászló még nyolc sávból állt, Baker minden színt külön jelentéssel ruházott fel: a rózsaszín a szexualitást, a piros az életet, a narancssárga a gyógyulást, a sárga a napot, a zöld természetet, a türkiz a művészetet, a kék a harmóniát, az ibolya pedig a lelket szimbolizálja. A zászló, amely eredetileg a meleg büszkeség napi felvonulások elengedhetetlen kelléke volt, ma már számos formában él tovább. A szivárvány zászló a meleg és leszbikus közönséget megcélzó szórakozóhelyek könnyen felismerhető cégére. Számos homoszexuális ember és melegjogi aktivista teszi ki a zászlót házára vagy lakásának ablakába, hogy ezzel is mutassák, nyíltan vállalják melegségüket, illetve a melegjogok ügyének képviseletét. A zászlók mellett ma már kaphatók szivárvány színű karkötők, nyakláncok, övek, kulcstartók, és más ékszerek, kiegészítők is.

Rózsaszín háromszög[szerkesztés]

A rózsaszín háromszög

A rózsaszín háromszög a náci koncentrációs táborokban a férfi homoszexuális elítéltek esetében használt megjelölés volt. A hetvenes évek óta a melegjogi mozgalom és a meleg büszkeség nemzetközi jelképe. Rózsaszín háromszög szimbólumára épül több homoszexuális emlékmű, így az amszterdami Homomonument és a sydneyi meleg és leszbikus holokauszt-emlékmű is.

Fekete háromszög[szerkesztés]

A fekete háromszög

A rózsaszín háromszög párja, a leszbikusság szimbóluma. A leszbikus nőknek a náci koncentrációs táborban nem volt saját megjelölésük, az antiszociálisok fekete háromszögét kellett viselniük. Ebbe a kategóriába sorolódtak még a szellemileg visszamaradottak, a hajléktalanok, az alkoholisták és a prostituáltak is. A cigányokat általában a fekete-háromszöggel jelölt rabok közé helyezték, de volt mikor ők barnát kaptak helyette.

Lambda[szerkesztés]

Lambda

A Gay Activists' Alliance (Meleg Aktivisták Szövetsége) 1970-ben a görög lambda betűt választotta szimbólumának a meleg szabadságáért folytatott kampányában. Négy évvel később a skóciai Gay Rights Congress (Melegjogi Kongresszus) ugyancsak e szimbólum mellett döntött, a meleg és leszbikus jogok megjelenítésére. Ezek eredményeként a lambda nemzetközileg ismertté vált. A betű levendula színű, hasonlít a rózsaszínre, ezért a homoszexualitással párosítják. A lambdát az erővel is összefüggésbe hozzák, ezért jelképezi a melegjogi intézmények erejét. Továbbá úgy tartják, hogy kifejezi az egységességet. Egy melegjogi szövetség, a Lambda Legal nevében is megtalálható a szimbólum, mint szó. Magyarországon a Mások c. újság kiadója a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság nevet választotta magának.


A szabadság gyűrűi[szerkesztés]

Ez hat alumínium gyűrű David Spada jóvoltából. Minden egyes ékszer tartalmaz egy-egy színt a szivárványból. A szabadságot és a toleranciát képviselik. Hordhatóak nyakláncként, karkötőként, kulcstartóként is. Úgy tartják, hogy aki a jobb kezén viseli a vörös gyűrűt, az meleg. Ha azonban az ékszer a bal kezén van valakinek, akkor a személy melegbarát heteró.

Lila kézfej[szerkesztés]

1969 novemberében meleg aktivisták tüntetést szerveztek a San Franciscó-i Examiner c. lap szerkesztősége elé, tiltakozva melegbárokról a lapban megjelent cikksorozat ellen. A szerkesztőség alkalmazottai nyomdafestéket öntöttek az ablak előtt tiltakozókra, akik a rájuk zúduló festékkel homofóbia-ellenes jelszavakat festettek a falra, és San Francisco egész belvárosában kéznyomokat hagytak a falakon. Melegaktivisták később próbálták a homofóbia-ellenesség szimbólumává tenni, utalva egyben egy New York-i maffiabanda, a Fekete Kéz ismert jelére. Egy török melegjogi szervezet, a Purple Hand Eskisehir LGBT Formation nevében is használja a szót.