LMBT szimbólumok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mint megannyi szervezetnek és társaságnak van szimbóluma, az LMBT körök is vettek fel megkülönböztető jelzéseket.

Szivárvány zászló[szerkesztés]

A szivárvány zászló

A szivárványzászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek. Az első meleg büszkeség zászlót 1978-ban Gilbert Baker készítette harminc önkéntes társával együtt kézifestéses technikával. Ez a zászló még nyolc sávból állt, Baker minden színt külön jelentéssel ruházott fel: a rózsaszín a szexualitást, a piros az életet, a narancssárga a gyógyulást, a sárga a napot, a zöld természetet, a türkiz a művészetet, a kék a harmóniát, az ibolya pedig a lelket szimbolizálja. A zászló, amely eredetileg a meleg büszkeség napi felvonulások elengedhetetlen kelléke volt, ma már számos formában él tovább. A szivárvány zászló a meleg és leszbikus közönséget megcélzó szórakozóhelyek könnyen felismerhető cégére. Számos homoszexuális ember és melegjogi aktivista teszi ki a zászlót házára vagy lakásának ablakába, hogy ezzel is mutassák, nyíltan vállalják melegségüket, illetve a melegjogok ügyének képviseletét. A zászlók mellett ma már kaphatók szivárvány színű karkötők, nyakláncok, övek, kulcstartók, és más ékszerek, kiegészítők is.

Rózsaszín háromszög[szerkesztés]

A rózsaszín háromszög

A rózsaszín háromszög a náci koncentrációs táborokban a férfi homoszexuális elítéltek esetében használt megjelölés volt. A hetvenes évek óta a melegjogi mozgalom és a melegbüszkeség nemzetközi jelképe. Rózsaszín háromszög szimbólumára épül több homoszexuális emlékmű, így az amszterdami Homomonument és a sydneyi meleg és leszbikus holokauszt-emlékmű is.

Fekete háromszög[szerkesztés]

A fekete háromszög

A rózsaszín háromszög párja, a leszbikusság szimbóluma. A leszbikus nőknek a náci koncentrációs táborban nem volt saját megjelölésük, az antiszociálisok fekete háromszögét kellett viselniük. Ebbe a kategóriába sorolódtak még a szellemileg visszamaradottak, a hajléktalanok, az alkoholisták és a prostituáltak is. A cigányokat általában a fekete-háromszöggel jelölt rabok közé helyezték, de volt mikor ők barnát kaptak helyette.

Lambda[szerkesztés]

Lambda

A Gay Activists' Alliance (Meleg Aktivisták Szövetsége) 1970-ben a görög lambda betűt választotta szimbólumának a meleg szabadságáért folytatott kampányában. Négy évvel később a skóciai Gay Rights Congress (Melegjogi Kongresszus) ugyancsak e szimbólum mellett döntött, a meleg és leszbikus jogok megjelenítésére. Ezek eredményeként a lambda nemzetközileg ismertté vált. A betű levendula színű, hasonlít a rózsaszínre, ezért a homoszexualitással párosítják. A lambdát az erővel is összefüggésbe hozzák, ezért jelképezi a melegjogi intézmények erejét. Továbbá úgy tartják, hogy kifejezi az egységességet. Egy melegjogi szövetség, a Lambda Legal nevében is megtalálható a szimbólum, mint szó. Magyarországon a Mások c. újság kiadója a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság nevet választotta magának.


A szabadság gyűrűi[szerkesztés]

Ez hat alumínium gyűrű David Spada jóvoltából. Minden egyes ékszer tartalmaz egy-egy színt a szivárványból. A szabadságot és a toleranciát szimbolizálják. Hordhatóak nyakláncként, karkötőként, kulcstartóként is. Úgy tartják, hogy aki a jobb kezén viseli a vörös gyűrűt, az meleg. Ha azonban az ékszer a bal kezén van valakinek, akkor a személy melegbarát heteró.

Lila kézfej[szerkesztés]

1969 novemberében meleg aktivisták tüntetést szerveztek a San Franciscó-i Examiner c. lap szerkesztősége elé, tiltakozva melegbárokról a lapban megjelent cikksorozat ellen. A szerkesztőség alkalmazottai nyomdafestéket öntöttek az ablak előtt tiltakozókra, akik a rájuk zúduló festékkel homofóbia-ellenes "Gay power" jelszavakat festettek a falra, és San Francisco egész belvárosában lila kézlenyomatokat hagytak a falakon.[1] Melegaktivisták később próbálták a homofóbia-ellenesség szimbólumává tenni, utalva egyben egy New York-i maffiabanda, a Fekete Kéz ismert jelére. Egy török melegjogi szervezet, a Purple Hand Eskisehir LGBT Formation nevében is használja a kifejezést.

Galéria[szerkesztés]

Szimbólumok[szerkesztés]

Zászlók[szerkesztés]

Hellyel kapcsolatos zászlók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Our History. (Hozzáférés: 2021. augusztus 1.)
 2. Koymasky, Matt: Gay Symbols: Other Miscellaneous Symbols, 2006. augusztus 14. (Hozzáférés: 2007. február 18.)
 3. LABRYS Tool of Lesbian Feminism. Finding Lesbians , 2013. augusztus 9. (Hozzáférés: 2018. augusztus 4.)
 4. Historical Dictionary of the Lesbian Liberation Movement: Still the Rage, 1st, Lanham, Maryland: The Scarecrow Press, 156. o. (2003). ISBN 978-0810845060 
 5. Queer Community Flags. Queer Events , 2018. szeptember 14. (Hozzáférés: 2019. június 4.)
 6. Becher), diverent2 (Maxi: Bigender Pride Flag | Prideflags.info (amerikai angol nyelven). prideflags.info . (Hozzáférés: 2021. május 28.)
 7. Bigender Flag – What Does It Represent? (amerikai angol nyelven). Symbol Sage , 2020. augusztus 26. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
 8. ralatalo: Flags of the LGBTIQ Community (angol nyelven). OutRight Action International , 2021. szeptember 20. (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 9. A Horniman Lesbian Flag. Horniman Museum , 2020. február 26. (Hozzáférés: 2021. szeptember 20.)
 10. LGBTQIA+ Flags and Symbols (amerikai angol nyelven). Old Dominion University . (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 11. Paul Murphy-Kasp: Pride in London: What do all the flags mean?. BBC, 2019. július 6. (Hozzáférés: 2019. július 6.)
 12. LGBTQ+ Pride Flags and What They Stand For. Volvo Group , 2021 (Hozzáférés: 2021. augusztus 17.)
 13. Pride Flags (en-NZ nyelven). Rainbow Directory . (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 14. Richards, Evelyn: Everything you need to know about polyamory (angol nyelven). Metro , 2021. április 29. (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 15. Polyamory: What Is It and Why Does the Flag Have the Pi Symbol on It? (amerikai angol nyelven). Rare , 2021. május 4. (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 16. LGBTQIA+ Flags and Symbols (amerikai angol nyelven). Old Dominion University . (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 17. Chicago gay pride parade expels Star of David flags”, BBC News, 2017. június 26. (Hozzáférés ideje: 2021. szeptember 27.) (brit angol nyelvű) 
 18. Sales, Ben: The controversy over the DC Dyke March, Jewish Pride flags and Israel, explained (amerikai angol nyelven). www.timesofisrael.com . (Hozzáférés: 2021. szeptember 27.)
 19. Philly's Pride Flag to Get Two New Stripes: Black and Brown. Philadelphia , 2017. június 8. (Hozzáférés: 2019. május 26.)
 20. Coming out is risky business. Independent Online , 2011. január 31. (Hozzáférés: 2019. július 4.)
 21. God save the queers. PinkNews , 2006. július 21. [2006. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 17.)