Prezi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prezi
Prezi logo transparent 2012.svg
Vállalkozás típusa startup
Oldal típusa startup
Elérhető nyelv(ek) angol, spanyol, koreai, japán, német, portugál, francia, magyar
Alapítva 2009. április
Székhely San Francisco
Származási ország Amerikai Egyesült Államok
Alapító Somlai-Fischer Ádám
Halácsy Péter
Árvai Péter
URL prezi.com
A Wikimédia Commons tartalmaz Prezi témájú médiaállományokat.

A Prezi (vagy Prezi.com) egy internetes prezentációkészítő szoftver. A Prezi mottója, „Ideas matter” – „Az ötletek számítanak". A felhasználók előtt a rendszer 2009. április 5-e óta áll nyitva.

Története[szerkesztés]

A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet pénzügyileg ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A tényleges fejlesztést egy kis csapat végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám[1] és Halácsy Péter alapítók vezetésével.[2] 2009-ben, nem sokkal a cég alapítását követően a Prezi első befektetője lett a TED,[3] a befektetést követően a cég megnyitotta első amerikai irodáját San Franciscóban.[4]

A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára, másik 30 projekt közé. A kaliforniai Institute for the Future is használja a programot. Az amerikai piacra lépést követően a szoftvert az Egyesült Államokon kívül más angolul beszélő országokban is terjesztik.

2013-as szakértői becslések szerint a cég éves árbevétele 20 millió dollár lehet, piaci értéke pedig meghaladhatja a 100 millió dollárt.[5]

2014. április 16-tól magyarul is használható.[6]

2015-ben a Prezinek 60 millió regisztrált felhasználója volt, akik összesen 190 millió nyilvános prezit hoztak létre, és ezeket a preziket már egy milliárdszor nézték meg az interneten.[7]

2018-ban a felhasználók száma elérte a 100 milliót, a preziket pedig összesen 3,5 milliárdszor nézték meg.[8]

Leírása[szerkesztés]

A Prezi egy nemlineáris felépítésű prezentációs eszköz, valójában egy virtuális vászon, melyre a prezentáció elemeit szabadon fel lehet vinni és rendezni. Mivel internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre nem kell feltelepíteni, a regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, és a nem fizetők által gyártottakat is. A felhasználók csoportosíthatják ismerőseiket és prezentációikat is. Bármelyik prezentációt bárhonnan lehet módosítani, lejátszani, letölteni. Nincs dia, lap, oldal vagy bármely más korlátozás. A programban a path funkció helyettesíti a diaképsor linearitását. Eszköztára egyszerű, inkább a felhasználók kreativitására épít. Nyolc előre gyártott stíluscsomagot kínál a felhasználók részére, sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani még. A prezentációk tárolására 100 megabájtnyi tárhelyet biztosít. A képernyő bal felső sarkában helyezkednek el a kezelőszervek. A kezelőfelület egyszerű, a legtöbb funkció billentyűkombinációkkal is elérhető. Az oldalon oktató videó és kézikönyv segíti a tájékozódást.

Alapvetően három verzióból választhatnak a felhasználók:

 • Public: ingyenes, 100 MB tárhellyel rendelkezik, az így készített prezentációk nyilvánosak.
 • Enjoy: éves díj ellenében a tárhely 500 MB-ra nő, a prezentációk privát mentésének lehetőségével.
 • Pro: emelt éves díj ellenében 2 GB-ra bővül a tárhely, a szerkesztő felület titkosított csatornán érhető el, és jogosultságot biztosít offline szerkesztő felülethez is (Prezi Desktop).

Tanárok és diákok számára elérhető az Edu Enjoy és Edu Pro verziók, amelyek a hasonló nevű csomag szolgáltatását kínálják csökkentett áron.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://forbes.hu/extra/besorolhatatlanok/profile/somlaifischer/
 2. Erről beszélt Árvai Péter Obamával Archiválva 2014. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben (hir24.hu, 2014. március 1.)
 3. The First Company That TED Ever Invested In Is Changing The Way We Make Presentations”, Fast Company, 2013. július 31. (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) (angol nyelvű) 
 4. Prezi – névjegy | Cégadatok és a cég története | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) (magyar nyelvű) 
 5. Óriáscéggé nőtte ki magát a Prezi, Üzletrész.hu, 2013. február 11.
 6. origo.hu
 7. Egymilliárdnál jár a Prezi, Index.hu, 2015. szeptember 17.
 8. Céges bejelentések | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) 
 9. Magyar díjak a hannoveri Cebit-en[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]