Prezi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prezi
Prezi logo transparent 2012.svg
Prezi belső felülete
Prezi belső felülete
Elérhető nyelv(ek) angol, spanyol, koreai, japán, német, portugál, francia, magyar
Alapítás 2009. április
Alapító Somlai-Fischer Szabolcs, Halácsy Péter & Árvai Péter
URL prezi.com
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Prezi témájú médiaállományokat.

A Prezi (vagy Prezi.com) Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver. A Prezi mottója, „Ideas matter” – középpontban az ötletek, középpontban a gondolatok. A felhasználók előtt a rendszer 2009. április 5-től áll nyitva.

Története[szerkesztés]

A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A tényleges fejlesztést a közel húsz fős Zui Labs végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók vezetésével.[1]

A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára, másik 30 projekt közé. A kaliforniai Institute for the Future is használja a programot. Az amerikai piacra lépést követően a szoftvert az Egyesült Államokon kívül más angolul beszélő országokban is terjesztik.

2013-as szakértői becslések szerint a cég éves árbevétele 20 millió dollár lehet, piaci értéke pedig meghaladhatja a 100 millió dollárt.[2]

2014. április 16-tól magyarul is használható.[3]

2015-ben a Prezinek már 60 millió regisztrált felhasználója volt, akik összesen 190 millió nyilvános prezit hoztak létre, és ezeket a preziket már egymilliárdszor nézték meg az interneten.[4]

Leírása[szerkesztés]

A Prezi egy nemlineáris felépítésű prezentációs eszköz, valójában egy virtuális vászon, melyre a prezentáció elemeit szabadon fel lehet vinni és rendezni. Mivel internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre nem kell feltelepíteni, a regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, és a nem fizetők által gyártottakat is. A felhasználók csoportosíthatják ismerőseiket és prezentációikat is. Bármelyik prezentációt bárhonnan lehet módosítani, lejátszani, letölteni. Nincs dia, lap, oldal vagy bármely más korlátozás. A programban a path funkció helyettesíti a diaképsor linearitását. Eszköztára egyszerű, inkább a felhasználók kreativitására épít. Nyolc előre gyártott stíluscsomagot kínál a felhasználók részére, sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani még. A prezentációk tárolására 100 megabájtnyi tárhelyet biztosít. A képernyő bal felső sarkában helyezkednek el a kezelőszervek. A kezelőfelület egyszerű, a legtöbb funkció billentyűkombinációkkal is elérhető. Az oldalon oktató videó és kézikönyv segíti a tájékozódást.

Alapvetően három verzióból választhatnak a felhasználók:

  • Public: ingyenes, 100 MB tárhellyel rendelkezik, az így készített prezentációk nyilvánosak.
  • Enjoy: éves díj ellenében a tárhely 500 MB-ra nő, a prezentációk privát mentésének lehetőségével.
  • Pro: emelt éves díj ellenében 2 GB-ra bővül a tárhely, titkosított csatornán érhető el a szerkesztő, és jogosultságot biztosít az offline szerkesztő (Prezi Desktop) használatára.

Tanárok és diákok számára elérhetőek az Edu Enjoy és Edu Pro verziók, amelyek a hasonló nevű csomag szolgáltatását kínálják csökkentett áron.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erről beszélt Árvai Péter Obamával, hir24,hu
  2. Óriáscéggé nőtte ki magát a Prezi, Üzletrész.hu, 2013. február 11.
  3. origo.hu
  4. Egymilliárdnál jár a Prezi, Index.hu, 2015. szeptember 17.
  5. Magyar díjak a hannoveri Cebit-en

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]