Prezi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prezi
Prezi logo transparent 2012.svg
Oldal típusa startup
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 2009. április
Alapító Somlai-Fischer Ádám
Halácsy Péter
Árvai Péter
Székhely Budapest
URL prezi.com
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Prezi témájú médiaállományokat.

A Prezi (vagy Prezi.com) Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver. A Prezi mottója, „Ideas matter” – középpontban az ötletek, középpontban a gondolatok. A felhasználók előtt a rendszer 2009. április 5-től áll nyitva.

Története[szerkesztés]

A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A tényleges fejlesztést a közel húsz fős Zui Labs végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám[1] és Halácsy Péter alapítók vezetésével.[2] 2009-ben, nem sokkal a cég alapítását követően a Prezi első befektetője lett a TED[3], a befektetést követően a cég megnyitotta első amerikai irodáját San Fransiscoban.[4]

A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára, másik 30 projekt közé. A kaliforniai Institute for the Future is használja a programot. Az amerikai piacra lépést követően a szoftvert az Egyesült Államokon kívül más angolul beszélő országokban is terjesztik.

2013-as szakértői becslések szerint a cég éves árbevétele 20 millió dollár lehet, piaci értéke pedig meghaladhatja a 100 millió dollárt.[5]

2014. április 16-tól magyarul is használható.[6]

2015-ben a Prezinek 60 millió regisztrált felhasználója volt, akik összesen 190 millió nyilvános prezit hoztak létre, és ezeket a preziket már egy milliárdszor nézték meg az interneten.[7]

2018-ban a felhasználók száma elérte a 100 milliót, a preziket pedig összesen 3,5 milliárdszor nézték meg.[8]

Leírása[szerkesztés]

A Prezi egy nemlineáris felépítésű prezentációs eszköz, valójában egy virtuális vászon, melyre a prezentáció elemeit szabadon fel lehet vinni és rendezni. Mivel internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre nem kell feltelepíteni, a regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, és a nem fizetők által gyártottakat is. A felhasználók csoportosíthatják ismerőseiket és prezentációikat is. Bármelyik prezentációt bárhonnan lehet módosítani, lejátszani, letölteni. Nincs dia, lap, oldal vagy bármely más korlátozás. A programban a path funkció helyettesíti a diaképsor linearitását. Eszköztára egyszerű, inkább a felhasználók kreativitására épít. Nyolc előre gyártott stíluscsomagot kínál a felhasználók részére, sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani még. A prezentációk tárolására 100 megabájtnyi tárhelyet biztosít. A képernyő bal felső sarkában helyezkednek el a kezelőszervek. A kezelőfelület egyszerű, a legtöbb funkció billentyűkombinációkkal is elérhető. Az oldalon oktató videó és kézikönyv segíti a tájékozódást.

Alapvetően három verzióból választhatnak a felhasználók:

 • Public: ingyenes, 100 MB tárhellyel rendelkezik, az így készített prezentációk nyilvánosak.
 • Enjoy: éves díj ellenében a tárhely 500 MB-ra nő, a prezentációk privát mentésének lehetőségével.
 • Pro: emelt éves díj ellenében 2 GB-ra bővül a tárhely, titkosított csatornán érhető el a szerkesztő, és jogosultságot biztosít az offline szerkesztő (Prezi Desktop) használatára.

Tanárok és diákok számára elérhetőek az Edu Enjoy és Edu Pro verziók, amelyek a hasonló nevű csomag szolgáltatását kínálják csökkentett áron.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://forbes.hu/extra/besorolhatatlanok/profile/somlaifischer/
 2. Erről beszélt Árvai Péter Obamával, hir24,hu
 3. The First Company That TED Ever Invested In Is Changing The Way We Make Presentations”, Fast Company, 2013. július 31. (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) (en-US nyelvű) 
 4. Prezi – névjegy | Cégadatok és a cég története | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) (hu nyelvű) 
 5. Óriáscéggé nőtte ki magát a Prezi, Üzletrész.hu, 2013. február 11.
 6. origo.hu
 7. Egymilliárdnál jár a Prezi, Index.hu, 2015. szeptember 17.
 8. Céges bejelentések | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés ideje: 2018. május 2.) (hu nyelvű) 
 9. Magyar díjak a hannoveri Cebit-en

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]