Prezi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prezi
Vállalkozás típusastartup
Oldal típusastartup
Elérhető nyelv(ek)angol, spanyol, koreai, japán, német, portugál, francia, magyar
Alapítva2009. április
SzékhelySan Francisco
Származási országAmerikai Egyesült Államok
AlapítóSomlai-Fischer Ádám
Halácsy Péter
Árvai Péter
URLprezi.com
A Wikimédia Commons tartalmaz Prezi témájú médiaállományokat.
Prezi, Nagymező utca 54-56, Budapest
Prezi irodák, San Francisco

A Prezi (vagy Prezi.com) egy internetes prezentációkészítő szoftver. A Prezi mottója, „Ideas matter” – „Az ötletek számítanak". A felhasználók előtt a rendszer 2009. április 5-e óta áll nyitva.

Története[szerkesztés]

A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet pénzügyileg ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A tényleges fejlesztést egy kis csapat végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám[1] és Halácsy Péter alapítók vezetésével.[2] 2009-ben, nem sokkal a cég alapítását követően a Prezi első befektetője lett a TED,[3] a befektetést követően a cég megnyitotta első amerikai irodáját San Franciscóban.[4]

A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára, másik 30 projekt közé. A kaliforniai Institute for the Future is használja a programot. Az amerikai piacra lépést követően a szoftvert az Egyesült Államokon kívül más angolul beszélő országokban is terjesztik.

2013-as szakértői becslések szerint a cég éves árbevétele 20 millió dollár lehet, piaci értéke pedig meghaladhatja a 100 millió dollárt.[5]

2014. április 16-tól magyarul is használható.[6]

2015-ben a Prezinek 60 millió regisztrált felhasználója volt, akik összesen 190 millió nyilvános prezit hoztak létre, és ezeket a preziket már egy milliárdszor nézték meg az interneten.[7]

2018-ban a felhasználók száma elérte a 100 milliót, a preziket pedig összesen 3,5 milliárdszor nézték meg.[8]

Leírása[szerkesztés]

A Prezi egy nemlineáris felépítésű prezentációs eszköz, valójában egy virtuális vászon, melyre a prezentáció elemeit szabadon fel lehet vinni és rendezni. Mivel internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre nem kell feltelepíteni, a regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, és a nem fizetők által gyártottakat is. A felhasználók csoportosíthatják ismerőseiket és prezentációikat is. Bármelyik prezentációt bárhonnan lehet módosítani, lejátszani, letölteni. Nincs dia, lap, oldal vagy bármely más korlátozás. A programban a path funkció helyettesíti a diaképsor linearitását. Eszköztára egyszerű, inkább a felhasználók kreativitására épít. Nyolc előre gyártott stíluscsomagot kínál a felhasználók részére, sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani még. A prezentációk tárolására 100 megabájtnyi tárhelyet biztosít. A képernyő bal felső sarkában helyezkednek el a kezelőszervek. A kezelőfelület egyszerű, a legtöbb funkció billentyűkombinációkkal is elérhető. Az oldalon oktató videó és kézikönyv segíti a tájékozódást.

Alapvetően három verzióból választhatnak a felhasználók:

  • Public: ingyenes, 100 MB tárhellyel rendelkezik, az így készített prezentációk nyilvánosak.
  • Enjoy: éves díj ellenében a tárhely 500 MB-ra nő, a prezentációk privát mentésének lehetőségével.
  • Pro: emelt éves díj ellenében 2 GB-ra bővül a tárhely, a szerkesztő felület titkosított csatornán érhető el, és jogosultságot biztosít offline szerkesztő felülethez is (Prezi Desktop).

Tanárok és diákok számára elérhető az Edu Enjoy és Edu Pro verziók, amelyek a hasonló nevű csomag szolgáltatását kínálják csökkentett áron.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 16.)
  2. Erről beszélt Árvai Péter Obamával Archiválva 2014. március 15-i dátummal a Wayback Machine-ben (hir24.hu, 2014. március 1.)
  3. The First Company That TED Ever Invested In Is Changing The Way We Make Presentations”, Fast Company, 2013. július 31. (Hozzáférés: 2018. május 2.) (angol nyelvű) 
  4. Prezi – névjegy | Cégadatok és a cég története | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés: 2018. május 2.) (magyar nyelvű) 
  5. Óriáscéggé nőtte ki magát a Prezi, Üzletrész.hu, 2013. február 11.
  6. origo.hu
  7. Egymilliárdnál jár a Prezi, Index.hu, 2015. szeptember 17.
  8. Céges bejelentések | Prezi”, prezi.com (Hozzáférés: 2018. május 2.) 
  9. Magyar díjak a hannoveri Cebit-en[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]