Somlai-Fischer Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Somlai-Fischer Ádám
TNW Conference 2015 - Day 3 (17065730568) (cropped).jpg
Született 1976 (43 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Somlai-Fischer Ádám témájú médiaállományokat.
Somlai-Fischer Ádám: Aleph-projekt Belsay Hallban (Egyesült Királyság). Aleph a körülötte lévő töredékekből áll össze

Somlai-Fischer Ádám (Szabolcs) (Budapest, 1976 –) építész és interaktív tervező. Társalapítója és vezető tervezője a Prezinek,[1] olyan létesítményeket hoz létre és olyan kísérleteket végez, amelyek összekapcsolják a teret, a technológiákat és az interaktivitást.

2007-ben Somlai-Fischer társalapítóként megalapította a "Kitchen Budapest medialab"-ot, ahol mint programigazgató dolgozott 2009-ig, azóta ő maradt a labor fő tanácsadója.

Somlai-Fischer előadásokat és műhelymunkákat tart építészeti és tervezési iskolákban Európa-szerte. Diplomáját építészetből + városi kutatólaboratórium témakörben szerezte, KTH, Stockholm, tanított az Építészeti és Média-technológia osztályon a KTH-nál, vendégkutatóként dolgozik a Smart Studio-nál (most Interaktív Intézet, Stockholmban). Vendégkutató volt a MOKK Media Research-en, és műhelymunkákat tartott tervezési iskolákban, például a Domus Akadémián, a Milan és a Goldsmith Főiskolán, Londonban. Ő irányítja az "aether architecture" meditációs környezet budapesti székhelyű irodát.

Fontosabb munkák[szerkesztés]

"ReOrient" 10. Velencei biennálé, építészeti magyar pavilon. Építészeti tapasztalat alapján épült több ezer működő hálózatos kínai játékból

Például fontosabb munkái a Reorient projekt - a több ezer elektronikus játékból összeálló mű, a Ping Genius Loci - kültéri analóg képpontokból áll, a Brainmirror - egy vegyes valóságos élmény, amely MRI tükrözést, Low Tech érzékelőket és működtető műhelyeket és kézikönyveket tartalmaz, valamint az Induction house a térbeli vetületek kísérletei. Ezek a projektek láthatóak voltak: Velencei építészeti biennálé (2004, 2006), ISEA 2004 Helsinki, 2006 San Jose, Ars Electronica 2006, Kiasma Múzeum, Helsinki, Ludwig Múzeum Budapest, Kína Nemzetközi Új Média Művészeti Kiállítás 2008, NTT ICC Tokió.

Érdeklődés[szerkesztés]

Horizontális együttműködés[szerkesztés]

Az egyik fő elve az, hogy az ötlet és a projekt a cselekvés központja. Ezért nincs egyetlen szerző se, tekintély, sem újdonság a projektekben, habár minden projekt, amiben részt vesz sok kreativitást és innovációt követel meg: nem hoz létre új technológiákat, de a legutóbbi technológiák kreatív használatának feltárásába invesztál energiákat, gyakran hekkelés, hibridizáció révén. Az együttműködési folyamat terméke tehát az építészet birodalmában inkább a kultúra minőségére irányul, és a technológiát tette kultúrává.

Amikor a szerzők szerepet játszanak a projektjeiben Bengt Sjölén, Usman Haque, Szakal Tamás, Massimo Banzi, Halacsy Péter, Hudini Péter, Kangyal András, Nemes Attila, Pozna Anita a visszatérő munkatársai. Az egyenrangú termelés (a társadalomtudományokon belül), egy ellenőrzött környezetben, mint pl. a Konyha Budapesten kortárs produkció létrehozta a munkamódszertan szükségességét: ötletek felvetése, illetve egy közösen elfogadott időelosztás, a "60%-os saját személyes projekt, 35% más projekt, 5%-os gyakorlati kollektív feladatok". Somlai-Fischer Ádám munkája a Kitchen Budapest-ben többet jelent, mint azonosítani az érdeklődési területeket és szervezni a dinamikát munkacsoportokként: Mobil kifejezés, Hálózati dolgok, DIY média, intergang, Toy hack space, Vezeték nélküli város.

Megosztás[szerkesztés]

A wifikamera feltárja készülékeink elektromágneses terét és az árnyékokat, amiket ezeken a tereken belül hozunk létre

Az előadásain ahelyett, hogy ideológiákat vagy módszertanokat prezentálna, projekteket mutat be, valamint felkéri a közönséget, hogy működjenek közre. Gyakorlati szemináriumokat szervez a hallgatóknak, hogy a nyitott hardverre és interaktív tervezésre, ugyanazon szövegre és a még nem realizált koncepciókra összpontosítsanak.

Célok[szerkesztés]

2008-ban Somlai-Fischer a Királyi Művészeti Főiskolán kijelentette, hogy céljai a következők:

  • nyitottság;
  • a tervezési munkák architektúrájának kapacitása írható, diverzifikálható, hogy lehetővé tegye az embereknek az objektum újrakonfigurálását és megfelelőségét (Tömeges testreszabás?); és
  • az absztrakt világban, a szabadságért folytatott küzdelem a technológiai társadalomban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ádám Somlai-Fischer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.