San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál (Festival Internacional de Cine de San Sebastián)
A fesztivál helyszíne, a Kursaal Palace
A fesztivál helyszíne, a Kursaal Palace
Fődíj Arany Kagyló
Alapítás éve 1953
Elnök Mikel Olaciregui
Ország Flag of Spain.svg Spanyolország
Székhely San Sebastián
Fesztiválok
Első 1953. szeptember 2127.
Legutóbbi 2009. szeptember 1727.
Hivatalos weboldal
www.sansebastianfestival.com/

A San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál (spanyolul: Festival Internacional de Cine de San Sebastián) egy nemzetközi filmfesztivál, melynek a spanyolországi San Sebastián ad otthont. A cannes-i, a berlini és a velencei filmes fesztiválok mellett az egyik leghíresebb és legnevesebb „A“ kategóriás filmfesztivál.

A fesztivál első két évében csak spanyol filmek vehettek részt a ceremónián. 1955-től vált nemzetközivé. Mára már minden évben több tucat alkotást neveznek be a világ számos országából. A legjobb filmet a fesztivál fődíjával, az Arany Kagylóval jutalmazzák.

Növeli a tekintélyét, hogy a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével együtt a FIPRESCI Nagydíj társalapítója. Ezt a szervezet tagjainak a szavazatai alapján ítélik oda az év „legmerészebb, legeredetibb és legszemélyesebb filmjének”, és e filmfesztivál megnyitóján adják át.

Története[szerkesztés]

Első alkalommal 1953. szeptember 21. és 27. között rendezték meg, azóta pedig minden évben; kezdetben június, majd július hónapban, később, 1973-tól újra szeptemberben.

A fesztivál első megrendezésekor a szervezők még csak „B” kategóriás filmekkel foglalkoztak, egy évvel később azonban az alkotók már nemzetközi filmfesztiválra nevezhettek be, ami aztán már mérvadó, színes filmekre specializálódott. A nemzetközi zsűri innentől ítélte oda a a híres kagylót (Concha), eleinte még csak ezüstben. 1957-ben a fesztivál a legmagasabb, „A” státuszt kapta meg, így a fő kategóriákban már aranyban is kiosztották a kagylót. A szimbólum egyre inkább ismertté vált Európában, később az egész filmes világban, és a fesztivál abba a szabadságelvű irányba kezdett el fejlődni, amelyet annak idején kitűzött maga elé, távol tartva magát a múlt cenzurális kötöttségeitől. Alapvető szabálya, hogy minden évben olyan alkotások kerüljenek bemutatásra a keretében, amelyek a legnyugtalanítóbb és legújítóbb témákkal jönnek elő.

Az eseménynek otthont adó karakteres város, San Sebastian fontos szerepet játszik a fesztivál megrendezésében: a nappali és az éjszakai fények váltakozása sajátos hangulatot ad, a csodálatos tengerpart és a kitűnő spanyol konyha a remek mozikkal együtt pedig biztosítja az élményeket.

A fesztivál díjai[szerkesztés]

A Victoria Eugenia Színház
A Maria Cristina Hotel

Főbb díjak[szerkesztés]

Egyéb díjak[szerkesztés]

  • A Legjobb Operatőr díja – a legjobb operatőrnek járó elismerés 1953 óta.
  • A Legjobb Forgatókönyv díja – a legjobb forgatókönyvnek járó elismerés 1953 óta.
  • Közönségdíj – a legjobb európai, illetve külföldi alkotásnak járó elismerés a közönség véleménye alapján.
  • A Fiatal Zsűri díja – a legjobb, fiataloknak készített filmnek járó elismerés.
  • FIPRESCI-nagydíj – a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elismerése.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:San Sebastian International Film Festival
A Wikimédia Commons tartalmaz San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál témájú médiaállományokat.