Filmfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A filmfesztiválok szervezett, hosszabb időn át tartó filmbemutatók egy vagy több moziban vagy vetítési helyszínen, általában egy városban megrendezve. A bemutatott filmek általában napjaink produkciói, illetve az egyes fesztiválok témájától függően lehetnek nemzetközi vagy a fesztivált rendező nemzet filmiparának hazai művei. A fesztiválok koncentrálhatnak egy meghatározott filmkészítőre, műfajra (pl. film noir) vagy meghatározott tartalomra (pl. meleg filmek fesztiválja). Számos rendezvény specializálódik rövidfilmekre, melyek hossza maximálva van. A filmfesztiválok általában évente megrendezésre kerülő események.

Történelem[szerkesztés]

Az első fontosabb filmfesztivált Velencében tartották 1932-ben Velencei Nemzetközi Filmfesztivál elnevezéssel. A világ jelentős filmfesztiváljai: Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, Edinburgh Nemzetközi Filmfesztivál, Cannes-i fesztivál, Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál és a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál.

Az Edinburgh Nemzetközi Filmfesztivált 1947-ben alapították az Egyesült Királyságban, ez a világ legrégebb óta folyamatosan futó filmfesztiválja. A szintén Egyesült Királyságbeli Raindance Filmfesztivál a független filmkészítés legnagyobb ünnepsége, melyet minden év októberében rendeznek Londonban.[1]

Az első észak-amerikai filmfesztivál a The Chris Awards néven is ismert Columbus Nemzetközi film és videó fesztivál, melyet 1953-ban tartottak. A San Francisco-i Film Arts Foundation szerint ez a díjátadó rendezvény a dokumentum, oktatási és üzleti célú filmek egyik legrangosabb megmérettetése az Egyesült Államokban, mely Észak-Amerikában a legrégebbi ilyen rendezvény.[2]

Ezt követte négy évvel később a San Francisco Nemzetközi Filmfesztivál 1957 márciusában, mely a mozifilmek drámai műfajára koncentrál.[3] Ennek a rendezvénynek fontos szerepe van külföldi filmek amerikai közönségnek való bemutatásában. A fesztivál alapító évében olyan műveket mutattak be, mint Kuroszava Akira Véres trón és Satyajit Ray Az út éneke című filmjei.

Napjainkra már több ezer filmfesztivál kerül megrendezésre a világon a nagy ismertségű fesztiváloktól az olyan témafesztiválokig, mint például a Terror Film Fesztivál Philadelphiában.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Beale's best in show: Raindance film festival (4Creative)”, The Independent, 2008. szeptember 8. (Hozzáférés ideje: 2010. október 22.) 
  2. 'Columbus International Film & Video Festival, aka The Chris Awards' (angol nyelven). festivals.documentaryfilms.net. (Hozzáférés: 2010. október 22.)
  3. 'Fesitval History' (angol nyelven). sffs.org. (Hozzáférés: 2010. október 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Film festival című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]