Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica)
A fesztivál logója
A fesztivál logója
Fődíj Arany Oroszlán
Alapítás éve 1932
Alapító Giuseppe Volpi
Ország  Olaszország
Székhely Velence
Fesztiválok
Első 1932. augusztus 6-21.
Legutóbbi 2020. szeptember 2-12.
Hivatalos weboldal
www.labiennale.org/en/cinema/

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (olaszul: Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) minden évben, késő augusztusban kezdődik és szeptember elején ér véget a velencei biennálé keretében. A Mostra az első filmfesztivál volt a filmtörténelemben és jelenleg az egyik legfontosabb „A” kategóriájú filmfesztivál a világon. Az elsőt 1932-ben rendezték meg.

A fesztivál fődíja a Arany Oroszlán (Leone d'oro). 2002-ben új díjjal gazdagodott a fesztivál, a San Marco-díjjal, amit a legjobb film kap a „controcorrente” (a. m. ellenáramlat, vagyis nem mainstream jellegű film) szekcióban.

Története[szerkesztés]

A Velencei Filmfesztivál a filmtörténelem első filmfesztiváljaként az egyik legnagyobb filmes eseménynek számít a világon. 1932 óta a legszínvonalasabb és a legjobbnak ítélt alkotások vesznek részt a versenyen. A filmművészet egyik legnagyobb elismerésének számító Arany Oroszlánt 1954-ben adták át először Renato Castellani, Rómeó és Júlia című filmjéért.

Korábban a díjat Velencei Nemzetközi Nagydíjnak, majd Mussolini Kupának nevezték. A fesztivál jelenlegi fődíja, az Arany Oroszlán mellett kiosztásra kerül a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán valamint a zsűri különdíja is. A filmek mellett a színészi alakításokat is díjazzák: a Volpi Kupa a legjobb színésznek és színésznőnek jár, melynek jelentőségét és értékét híven tükrözi, hogy olyan világhírű színészek érdemelték már ki, mint Jean Gabin, James Stewart, Gérard Depardieu, Hugh Grant, Jack Lemmon, Sean Penn, Brad Pitt, és olyan színésznők, mint Bette Davis, Sophia Loren, Shirley Maclaine, Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Julianne Moore, Helen Mirren vagy Cate Blanchett.

Mindezek mellett elismerik még a legjobb fiatal színészt vagy színésznőt a világhírű olasz színész, Marcello Mastroianni nevét viselő kitüntetéssel, valamint a legjobb operatőrt és legjobb forgatókönyvet az Arany Osella-díjjal. A fesztivál szervezői természetesen nem feledkeznek meg az első,- és rövidfilmesekről, valamint 2009-től a legjobb 3D-filmek is jutalomban részesülnek.

1969 és 1979 között nem adtak ki díjakat. Ernest Laura igazgató így próbálta meg a fesztivált a nagyközönség számára ismertebbé tenni. A rendezvény azonban érdektelenség miatt mégis éveken át hanyatlott, csak az 1980-as években köszöntött be történetében a reneszánsz, elsősorban Carlo Lizzani fesztiváligazgató (és elismert filmrendező) működésének köszönhetően.

A fesztivál díjai[szerkesztés]

Múltbéli vagy időszakos díjak[szerkesztés]

Mussolini Kupa a legjobb olasz filmnek[szerkesztés]

Mussolini Kupa a legjobb külföldi filmnek[szerkesztés]

Legjobb rendező díja[szerkesztés]

Legjobb színész díja[szerkesztés]

Legjobb színésznő díja[szerkesztés]

Volpi Kupa a legjobb mellékszereplő színésznek[szerkesztés]

Volpi Kupa a legjobb mellékszereplő színésznőnek[szerkesztés]

Legjobb szereposztás díja[szerkesztés]

Különdíj a legjobb szereposztásnak[szerkesztés]

Volpi Kupa a legjobb szereposztásnak[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Venice film festival
A Wikimédia Commons tartalmaz Velencei Nemzetközi Filmfesztivál témájú médiaállományokat.