Vanessa Redgrave

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vanessa Redgrave
Cannes-ban, 2016-ban
Cannes-ban, 2016-ban
Született1937. január 30. (87 éves)[1][2][3][4][5]
Blackheath
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
Házastársa
ÉlettársaTimothy Dalton (1971–1986)
Gyermekei
SzüleiRachel Kempson
Michael Redgrave
Foglalkozása
TisztségeUNICEF jószolgálati nagykövet
Iskolái
 • Central School of Speech and Drama
 • Queen's Gate School
 • The Alice Ottley School
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1958-
Tevékenységszínész
Díjai
Oscar-díjak
Legjobb női mellékszereplő
Júlia (1978)
Golden Globe-díjak
Legjobb női mellékszereplő
Júlia (1978)
Legjobb női mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
Ha a falak beszélni tudnának 2. (2001)
Tony-díjak
Legjobb női főszereplő színdarabban
Hosszú út az éjszakába (2003)
Emmy-díjak
Legjobb női főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
Playing for Time (1981)
Legjobb női mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
Ha a falak beszélni tudnának 2. (2000)

A Wikimédia Commons tartalmaz Vanessa Redgrave témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vanessa Redgrave (London, 1937. január 30. –) Oscar-díjas angol színésznő. Az 1960-as évek második felében vált nemzetközileg ismert művésszé, aki az új évezredben is aktív művészi tevékenységet folytat filmen és színpadon egyaránt. A színjátszás mellett a közéletben is hallatja hangját: nyíltan kiáll az emberi jogokért. Gyermekei szintén a művészi pályát választották: két lánya (Natasha, Joely) színésznő, fia filmrendező. Natasha egy síbaleset következtében, 2009-ben életét vesztette.

Családi kapcsolatok[szerkesztés]

Vanessa Redgrave népes színészcsalád legismertebb tagja. Édesapja, Michael Redgrave az 194050-es évek ismert színésze volt, édesanyja Rachel Kempson színésznő. Nővére, Lynn Redgrave és bátyja, Corin Redgrave szintén színészek. Tony Richardson filmrendezővel kötött házasságából (19621967) született két lánya, Natasha és Joely ugyancsak a színészi pályát választották. Franco Nero színésszel való kapcsolatából született fia, Carlo Gabriel Nero filmrendező. Évtizedekkel viszonyuk után, 2006. december 31-én Vanessa és Nero házasságot kötöttek. A színésznőt egy időben élettársi kapcsolat fűzte Timothy Daltonhoz is.

Pályafutása[szerkesztés]

Színpadi karrier[szerkesztés]

1954-ben kezdte meg tanulmányait a Central School of Speech and Drama növendékeként. 1958-ban volt az első színpadi fellépése a West Enden, édesapja partnereként. (Ugyanebben az évben Az álarc mögött című filmben is együtt játszottak.) A fiatal színésznő kivételes képességeire hamar felfigyeltek, és a tekintélyes Royal Shakespeare Company fogadta tagjai közé. Éveken át sikerrel szerepelt különféle Shakespeare-darabokban: így például Katát játszotta A makrancos hölgyben, Helenát a Szentivánéji álomban, Rosalindát az Ahogy tetszikben. Kiemelkedő színpadi alakítása volt Nyina megformálása Csehov Sirály című darabjában, de emlékezetesen alakította Ibsen hősnőit is. Filmszínészi karrierje idején színpadi tevékenysége kissé háttérbe szorult, de az új évezredben ismét gyakran lép a világot jelentő deszkákra. 2003-ban például Tony-díjat kapott Eugene O’Neill Hosszú út az éjszakába című drámájában nyújtott kimagasló alakításáért: a darab a New York-i Broadway repertoárján szerepelt.

Filmkarrier[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Néhány tévéfilm után, 1966-ban indult el filmszínésznői karrierje. Ebben az esztendőben három emlékezetes produkcióban ajánlottak szerepet számára. Fred Zinnemann Egy ember az örökkévalóságnak című történelmi drámájában Boleyn Annát játszotta. (Érdekesség, hogy a mű 22 évvel későbbi tévéváltozatában a női főszerepet is megformálhatta.) Karel Reisz Morgan: orvosi eset című drámájában nyújtott alakításáért több rangos filmes díjra jelölték. Figyelemre méltót nyújtott a titokzatos lány szerepében Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmdrámájában. Természetesen férje, Tony Richardson is foglalkoztatta A Gibraltár tengerésze (1967) és A könnyűlovasság támadása (1968) című világhírű munkáiban. 1967-ben szerepet vállalt a sikeres Broadway-darab, a Camelot filmváltozatában: partnerével, Franco Neróval egymásba szerettek, és mellesleg később újabb közös filmeket is készítettek, kettőt például Tinto Brass irányítása alatt (La Vacanza, Drop-out). Mozgóképen is eljátszotta Nyinát a Sirály 1968-as filmváltozatában. Óriási sikert aratott a legendás táncosnő, Isadora Duncan megszemélyesítésével az Isadora (1969) című filmben. A rendező ismét Karel Reisz volt.

A világsztár[szerkesztés]

Az 1970-es években folytatódott Vanessa diadalútja a filmvilágban. Andromakhét játszotta a Trójai nők modern filmváltozatában a legendás Katharine Hepburn oldalán, illetve Stuart Máriát formálta meg a Magyarországon is sikerrel vetített Mária, a skótok királynőjében. Utóbbiban I. Erzsébet alakját az angol színjátszás másik nagyasszonya, Glenda Jackson alakította. 1971-ben azonban egyértelműen Ken Russell Az ördögök című történelmi drámájában nyújtotta a legemlékezetesebbet mint a louduni zárda nyomorék főnökasszonya, aki testi fogyatékosságait perverziókkal és a többi apáca fölötti hatalmának érzékeltetésével kompenzálja, és eszköze lesz egy korabeli koncepciós pernek. A Gyilkosság az Orient Expresszen (1974) sztárparádéjában is megállta helyét. A méltán népszerű bűnügyi film Agatha Christie talán legismertebb krimijéből készült. Vanessa öt évvel később az írónőt formálta meg a Hová tűnt Agatha Christie? (1979) című filmben, amely a krimikirálynő életének egy homályos epizódját, titokzatos eltűnésének fiktív történetét dolgozta fel. Fred Zinnemann Júlia (1977) című filmje jelenti az egyik csúcspontot Redgrave pályáján: a Lillian Hellman önéletrajzi regényéből készült drámában a címszereplőt formálta meg. Partnere jó barátnője, Jane Fonda volt. Vanessa az alakításáért megkapta az Oscar-díjat, ám a gálán óriási füttykoncertet váltott ki, amikor „cionista csőcselék”-nek nevezte azokat, akik a palesztinok melletti állásfoglalása miatt ellene tüntettek a díjkiosztó idején, az ünnepség helyszíne előtt.

Az 1980-as évek[szerkesztés]

Az 1980-as években Vanessa a tőle megszokott intenzitással dolgozott. Szerepet vállalt például a részben magyar közreműködéssel készült Wagner című tévésorozatban, amely Richard Wagner életét dolgozta fel. James Ivory A bostoniak (1984) című drámájában egy szüfrazsettet formált meg. A Wetherby (1985) egyik érdekessége, hogy az általa játszott szereplő fiatalkori énjét lánya, Joely Richardson alakította. Fontos szerepet játszott a Joe Orton drámaíró életét feldolgozó Hegyezd a füled! (1987) című drámában, de a felsoroltakon kívül is számos filmben kapott kisebb-nagyobb feladatokat.

Az 1990-es évektől napjainkig[szerkesztés]

A korosodó színésznő az évek múlásával átváltott a karakterszerepekre. Egykoron Joan Crawford és Bette Davis parádés alakítása vitte sikerre a Mi történt Baby Jane-nel? című lélektani horrort: az 1991-es változat pikantériája, hogy az egymást gyűlölő egykori filmsztárok szerepeit valódi testvérek, Vanessa és Lynn Redgrave formálták meg. James Ivory világsikerű E. M. Forster-adaptációja, a Szellem a házban (1992) egyik jelentős szerepét is Vanessa játszotta a hozzá hasonlóan elementáris tehetségű Emma Thompson oldalán. Redgrave-et foglalkoztatta még Franco Zeffirelli (Egy apáca szerelme, 1993) és Bille August (Kísértetház, 1993, A hó hatalma, 1997) is. Ellenállhatatlan volt az Itália csókja (1995) című romantikus történetben, és felbukkant az Oscar Wilde szerelmei (1997) szereposztásában is mint Lady Wilde. Némi meglepetést okozott, hogy szerepet vállalt egy ízig-vérig hollywoodi szuperprodukcióban, a Mission: Impossible-ben (1996), hiszen az effajta felkéréseket sokáig elutasította. Brian De Palma mozgalmas, bár kissé zavaros akciófilmjében egyébként Tom Cruise volt a főszereplő. Vanessa az utóbbi években sok tévés megbízást is elfogadott. 2006-ban rangos kollégák – köztük lánya, Natasha – társaságában forgatott Koltai Lajos Este című filmjében.

A közéleti szereplő[szerkesztés]

Vanessa Redgrave az 1960-as évek elejétől élénk politikai és emberi jogi tevékenységet folytat. Felemelte szavát a vietnámi háború ellen, harcolt a nukleáris leszerelésért, Észak-Írország függetlenségéért, a Szovjetunió-beli zsidók szabadságáért, a boszniai és más háborúk áldozatainak megsegítéséért, és számos más humanitárius cél érdekében. A UNICEF jószolgálati nagykövete, és a Művészek A Rasszizmus Ellen (Artists Against Racism) egyik alapító tagja. Sokoldalú közéleti tevékenységének a média által leggyakrabban, és általában torzítva bemutatott szelete a PFSZ támogatása, amely miatt a művésznőt már antiszemitizmussal is megvádolták

Filmográfiája[szerkesztés]

 • 2000: Die Erika und Klaus Mann Story (narrátor)[7]
 • 2000: Children’s Story, Chechnia (csak hang)
 • 2000: The 3 Kings
 • 1996: Téli mese (The Willows in Winter) (tévéfilm)
 • 1995: A sötét szárnyak suhogása (Down Came a Blackbird) (tévéfilm)
 • 1992: Az ifjú Indiana Jones kalandjai (The Young Indiana Jones Chronicles: a London, May 1916 című epizódban)
 • 1984: Faerie Tale Theatre (tévésorozat, a Snow White and the Seven Dwarves című epizódban)
 • 1969: Egy nyugodt vidéki helyecske (Un tranquillo posto di campagna)
 • 1967: Red and Blue (rövidfilm)
 • 1965: Love Story (tévésorozat, a La Musica című epizódban)
 • 1964: Armchair Theatre (tévésorozat, a Sally című epizódban)
 • 1963: Ahogy tetszik (As You Like It) (tévéfilm)

Film[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1958 Az álarc mögött (Behind the Mask) Pamela Gray
1966 Morgan: Orvosi eset (Morgan: A Suitable Case for Treatment) Leonie Delt
1966 Egy ember az örökkévalóságnak (A Man For All Seasons) Boleyn Anna
1966 Nagyítás (Blowup) Jane
1967 Camelot Guinevere
1967 A Gibraltár tengerésze (The Sailor from Gibraltar) Sheila
1968 A könnyűlovasság támadása (The Charge of the Light Brigade) Mrs. Clarissa Morris
1968 A Quiet Place in the Country Flavia
1968 Isadora Isadora Duncan
1968 A Sirály (The Sea Gull) Nina
1969 Ó, az a csodálatos háború! / Váltson jegyet a háborúba! (Oh! What a Lovely War) Sylvia Pankhurst
1970 Dropout Mary
1970 Anya két gyermekével, a harmadikat várva (Mother with Two Children Expecting Her Third) svéd címe: En mor med två barn väntandes sitt tredje
1971 Mária, a skótok királynője (Mary, Queen of Scots) Stuart Mária
1971 Az ördögök (The Devils) Jeanne nővér
1971 La vacanza Immacolata Meneghelli
1971 A trójai nők (The Trojan Women) Andromakhé
1974 Gyilkosság az Orient Expresszen (Murder on the Orient Express) Mary Debenham
1975 Out of Season Ann
1976 A hétszázalékos megoldás (The Seven-Per-Cent Solution) Lola Deveraux
1977 Julia Julia
1979 Hová tűnt Agatha Christie? (Agatha) Agatha Christie
1979 Jenkik (Yanks) Helen
1979 Medvesziget-akció (Bear Island) Heddi Lindguist
1980 Playing for Time Fania Fenelon
1983 Sing Sing királynő
1984 A bostoniak (The Bostonians) Olive kancellár
1985 Wetherby Jean Travers
1985 Three Sovereigns for Sarah Sarah Cloyce
1985 Gőzben (Steaming) Nancy
1986 Comrades Mrs. Carlyle
1986 Nagy Péter (Peter the Great) (tévésorozat) Sophia minisorozat
1986 Second Serve Richard Radley / Renee Richards TV-film
1987 Hegyezd a füled! (Prick Up Your Ears) Peggy Ramsay
1988 Consuming Passions Mrs. Garza
1988 Egy ember az örökkévalóságnak (A Man For All Seasons) Lady Alice More
1990 Rómeó és Júlia Capuletné csak a hangja?
1990 Breath of Life Crucifix nővér olasz cime: Diceria dell'untore
1990 Sztálin temetése (Pokhorony Stalina) angol újságíró
1991 A szomorú kávéház balladája (Ballad of the Sad Café) Miss Amelia
1991 Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine) Erzsébet orosz cárnő TV-film
1992 Szellem a házban (Howards End) Ruth Wilcox
1993 A Wall of Silence Kate Benson spanyol címe: Un muro de silencio
1993 Kísértetház (The House of the Spirits) Nivea del Valle
1993 Egy apáca szerelme (Sparrow) Agata nővér olasz címe: Storia di una capinera
1993 Great Moments in Aviation Dr. Angela Bead
1993 Elveszett lelkek (They) Florence Latimer
1994 Anyja fia (Mother's Boys) Lydia Madigan
1994 A bűn fészke (Little Odessa) Irina Shapira
1995 Itália csókja (A Month by the Lake) Miss Bentley
1996 Mission: Impossible Max
1997 A hó hatalma (Smilla's Sense of Snow) Elsa Lubing
1997 Oscar Wilde szerelmei (Wilde) Lady Speranza Wilde
1997 Mrs. Dalloway Mrs. Clarissa Dalloway
1997 Déjà Vu Skelly
1997 Bella Mafia Graziella Luciano
1998 Deep Impact Robin Lerner
1998 Lulu a hídon (Lulu on the Bridge) Catherine Moore
1999 Broadway 39. utca (Cradle Will Rock) Constance LaGrange grófnő
1999 Uninvited Mrs. Ruttenburn
1999 Girl, Interrupted Dr. Sonia Wick
2000 Ha a falak beszélni tudnának 2 (These Walls Could Talk 2) Edith Tress "1961" rész
2000 Mirka Kalsan
2000 A Rumor of Angels Maddy Bennett
2001 Az ígéret megszállottja (The Pledge) Annalise Hansen
2001 Az égig érő paszuly (Jack and the Beanstalk: The Real Story) Wilhelmina grófnő/narrátor
2002 Bűn és bűnhődés (Crime and Punishment) Rodian anyja
2002 Searching for Debra Winger saját maga dokumentumfilm
2003 Good Boy! The Greater Dane hangszerep
2004 The Fever asszony ő volt a film producere is
2005 Keeper: The Legend of Omar Khayyam örökösnő
2005 Short Order Marianne
2005 A fehér grófnő (The White Countess) Vera Belinskya
2006 The Thief Lord Antonia nővér
2006 Vénusz Valerie
2007 The Riddle Roberta Elliot
2007 How About You Georgia Platts
2007 Evening Ann Lord
2007 Vágy és vezeklés (Atonement) Id. Briony Tallis
2008 Restraint Sky News-olvasó
2008 Gud, lukt och henne
2009 Eva Eva
2010 Levelek Júliának (Letters to Juliet) Claire Smith-Wyman
2010 The Whistleblower Madeleine Rees
2010 Miral Bertha Spafford
2010 Animals United Winnie csak hang (angol változat)
2011 Coriolanus Volumnia
2011 Verdák 2. Mama Topolino/Queen csak hang
2011 Anonymus I. Erzsébet angol királynő
2012 Dal Marionnak (Song for Marion) Marion
2012 The Last Will and Testament of Rosalind Leigh Rosalind Leigh
2013 The Butler Annabeth Westfall
2014 Foxcatcher Jean Liseter Austin du Pont
2015 The Secret Scripture az idős Roseanne McNulty
2017 A sztárok nem Liverpoolban halnak meg (Film Stars Don't Die in Liverpool) Jean

Televízió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzés
1966 A Farewell to Arms Catherine Barkley minisorozat
1973 A Picture of Katherine Mansfield Katherine Mansfield TV-film
1982 My Body, My Child Leenie Cabrezi TV-film
1983 Wagner Cosima Liszt-Wagner minisorozat
1984 Faerie Tale Theatre gonosz mostoha "Hófehérke és a hét törpe" epizód
1990 Orfeusz alászáll (Orpheus Descending) Lady Torrance TV-film
1991 Mi történt Baby Jane-nel? (What Ever Happened to Baby Jane?) Blanche Hudson TV-film
1993 They Florence Latimer TV-film, alias Children of the Mist
1995 Békavári uraság (The Wind in the Willows) narrátor TV-film
1996 Nem adom a fiam! (Two Mothers for Zachary) Nancy Shaffell TV-film
2002 Gomolygó viharfelhők (The Gathering Storm) Clementine Churchill TV-film
2002 The Locket Esther Huish TV-film
2003 Byron Elizabeth Lamb TV-film
2004–2009 Kés/Alatt (Nip/Tuck) Erica Noughton 10 epizód
2006 The Shell Seekers Penelope Keeling TV-film
2008 Ein Job Hannah Silbergrau TV-film
2009 The Day of the Triffids Durrant minisorozat
2012 Political Animals Justice Diane Nash minisorozat, 1 epizód
2012 - Call the Midwife Mature Jenny Worth (hangja) drámasorozat
2013 The Thirteenth Tale Vida Winter TV-film
2014 Black Box Dr. Helen Hartramph 13 epizód[8]
2015 The Go-Between az idős Marian TV film

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj[szerkesztés]

Golden Globe-díj[szerkesztés]

 • 1967 jelölés Morgan: orvosi eset, legjobb színésznő (musical/vígjáték)
 • 1968 jelölés Camelot, legjobb színésznő (musical/vígjáték)
 • 1969 jelölés Isadora, legjobb színésznő (dráma)
 • 1972 jelölés Mária, a skótok királynője, legjobb színésznő (dráma)
 • 1978 díj Júlia, legjobb női epizodista
 • 1985 jelölés A bostoniak, legjobb színésznő (dráma)
 • 1987 jelölés Second Serve, legjobb színésznő (tévéfilm vagy – sorozat)
 • 1988 jelölés Hegyezd a füled!, legjobb női epizodista
 • 1989 jelölés Egy ember az örökkévalóságnak, legjobb színésznő (tévéfilm vagy – sorozat)
 • 1996 jelölés Itália csókja, legjobb színésznő (musical/vígjáték)
 • 1998 jelölés Bella maffia, legjobb színésznő (tévéfilm vagy – sorozat)
 • 2001 díj Ha a falak beszélni tudnának 2, legjobb színésznő (tévéfilm vagy – sorozat)
 • 2003 jelölés Gomolygó viharfelhők, legjobb színésznő (tévéfilm vagy – sorozat)

BAFTA-díj[szerkesztés]

 • 1967 jelölés Morgan: orvosi eset, legjobb brit színésznő
 • 1988 jelölés Hegyezd a füled!, legjobb női epizodista
 • 2003 jelölés Gomolygó viharfelhők, legjobb színésznő
 • 2010 BAFTA Akadémiai tagság

David di Donatello-díj[szerkesztés]

Volpi-kupa[szerkesztés]

 • 1994 díj A bűn fészke, legjobb női epizodista

Cannes-i filmfesztivál[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. a b p18006.htm#i180058, 2020. augusztus 7.
 7. https://www.imdb.com/title/tt0276110/
 8. Lesley Goldberg: Vanessa Redgrave to Star in ABC Limited Series 'Black Box'. Hollywoodreporter.com, 2011. november 17. (Hozzáférés: 2013. szeptember 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Vanessa Redgrave
A Wikimédia Commons tartalmaz Vanessa Redgrave témájú médiaállományokat.