Renato Castellani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Renato Castellani
Renato Castellani 51.jpg
Született 1913. szeptember 4.
Finale Ligure
Elhunyt 1985. december 28. (72 évesen)
Róma
Állampolgársága olasz
Nemzetisége olasz
Foglalkozása film- és színházi rendező, forgatókönyvíró
Aktív évek 1939–1985

Renato Castellani az IMDb-n
Renato Castellani PORT.hu-adatlapja

Renato Castellani (Finale Ligure, 1913. szeptember 4.Róma, 1985. december 28.) olasz film- és színházi rendező, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

Gyermekkorát Arentínában töltötte, ahová szülei kivándoroltak. 1925-ben tért vissza Genovába. Építészeti tanulmányokat folytatott Milánóban. 1936-ban katonai szakértőként került kapcsolatba a filmmel. Ezt követően szakcikkeket írt a Cinema című lapba. Augusto Genina, Mario Camerini és Alessandro Blasetti mellett tanult rendezőasszisztensként. 1942-ben egy Puskin-történet (Egy pisztolylövés) volt első önálló alkotása. 1945 után a neorealista iskolához csatlakozva vált igazán közismertté.

Munkássága[szerkesztés]

Számos forgatókönyvet írt, s ismert volt mint színházi rendező is. Főként Shakespeare-színrealkalmazásai jelentősek. Érzelemgazdag művész, a kisemberek világát derűs, néhol szomorkás hangulatú életképekben mutatta be. Legkiválóbb filmje a vígjátéki formában is magvas társadalombírálatot tartalmazó Két krajcár reménység volt (1952). Az 1950-es években elkészítette a Rómeó és Júlia filmváltozatát (1954). Ezzel ő nyerte el az első Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díjját. Az utóbbi időben – kivéve a bátor hangú Űzött vad (1961) című produkciót – főként kommersz darabokat forgatott.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 177-178. old.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]