Renato Castellani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Renato Castellani
Renato Castellani 51.jpg
Született 1913. szeptember 4.
Finale Ligure
Elhunyt 1985. december 28. (72 évesen)
Róma
Állampolgársága
  • olasz (1946. június 18. – 1985. december 28.)
  • olasz (1913. szeptember 4. – 1946. június 18.)
Nemzetisége olasz
Foglalkozása film- és színházi rendező, forgatókönyvíró
Iskolái Polytechnic University of Milan

A Wikimédia Commons tartalmaz Renato Castellani témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Renato Castellani (Finale Ligure, 1913. szeptember 4.Róma, 1985. december 28.) olasz film- és színházi rendező, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

Gyermekkorát Arentínában töltötte, ahová szülei kivándoroltak. 1925-ben tért vissza Genovába. Építészeti tanulmányokat folytatott Milánóban. 1936-ban katonai szakértőként került kapcsolatba a filmmel. Ezt követően szakcikkeket írt a Cinema című lapba. Augusto Genina, Mario Camerini és Alessandro Blasetti mellett tanult rendezőasszisztensként. 1942-ben egy Puskin-történet (Egy pisztolylövés) volt első önálló alkotása. 1945 után a neorealista iskolához csatlakozva vált igazán közismertté.

Munkássága[szerkesztés]

Számos forgatókönyvet írt, s ismert volt mint színházi rendező is. Főként Shakespeare-színrealkalmazásai jelentősek. Érzelemgazdag művész, a kisemberek világát derűs, néhol szomorkás hangulatú életképekben mutatta be. Legkiválóbb filmje a vígjátéki formában is magvas társadalombírálatot tartalmazó Két krajcár reménység volt (1952). Az 1950-es években elkészítette a Rómeó és Júlia filmváltozatát (1954). Ezzel ő nyerte el az első Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját. Az utóbbi időben – kivéve a bátor hangú Űzött vad (1961) című produkciót – főként kommersz darabokat forgatott.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 177-178. old.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]