Renato Castellani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renato Castellani
Renato Castellani 51.jpg
Születési név Renato Castellani
Született 1913. szeptember 4.
Finale Ligure
Elhunyt 1985. december 28. (72 évesen)
Róma
Állampolgársága olasz
Nemzetisége olasz
Foglalkozása film- és színházi rendező, forgatókönyvíró
Aktív évek 1939–1985

Renato Castellani az IMDb-n
Renato Castellani PORT.hu-adatlapja

Renato Castellani (Finale Ligure, 1913. szeptember 4.Róma, 1985. december 28.) olasz film- és színházi rendező, forgatókönyvíró.

Életpályája[szerkesztés]

Gyermekkorát Arentínában töltötte, ahová szülei kivándoroltak. 1925-ben tért vissza Genovába. Építészeti tanulmányokat folytatott Milánóban. 1936-ban katonai szakértőként került kapcsolatba a filmmel. Ezt követően szakcikkeket írt a Cinema című lapba. Augusto Genina, Mario Camerini és Alessandro Blasetti mellett tanult rendezőasszisztensként. 1942-ben egy Puskin-történet (Egy pisztolylövés) volt első önálló alkotása. 1945 után a neorealista iskolához csatlakozva vált igazán közismertté.

Munkássága[szerkesztés]

Számos forgatókönyvet írt, s ismert volt mint színházi rendező is. Főként Shakespeare-színrealkalmazásai jelentősek. Érzelemgazdag művész, a kisemberek világát derűs, néhol szomorkás hangulatú életképekben mutatta be. Legkiválóbb filmje a vígjátéki formában is magvas társadalombírálatot tartalmazó Két krajcár reménység volt (1952). Az 1950-es években elkészítette a Rómeó és Júlia filmváltozatát (1954). Ezzel ő nyerte el az első Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díjját. Az utóbbi időben – kivéve a bátor hangú Űzött vad (1961) című produkciót – főként kommerszdarabokat forgatott.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 177-178. old.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renato Castellani című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]