Kincses sziget az űrben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kincses sziget az űrben
L’Isola del tesoro
(L'isola del tesoro)
1987-es olasz–nyugatnémet televíziós sorozat
Rendező Antonio Margheriti
AlapműA kincses sziget
Műfaj sci-fi
filmadaptáció
Forgatókönyvíró Robert Louis Stevenson regénye alapján
Renato Castellani
Főszerepben Anthony Quinn
David Warbeck
Itaco Nardulli
Philippe Leroy
Zene Gianfranco Plenizio
Operatőr Sandro Mancori
Jelmeztervező Augusto Grassi
Gyártás
Ország Olaszország
Nyugat-Németország
Nyelv angol
Játékidő kb. 7x50 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Bavaria Film Studios
Bemutató1987.
Eredeti adó Rai 2
További információk

A Kincses sziget az űrben (L’Isola del tesoro) 1987-ben készült színes, olasz-német film.

Robert Louis Stevenson A kincses sziget című regényének sci-fi átirata, mely Olaszországban készült és maga a történet is onnan indul.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a szokásos alapokon nyugszik és (a sci-fi betéteket leszámítva) nem sokban tér el a regénytől, valamint a korábbi filmfeldolgozásoktól. Jim Hawkins és anyja nyugodtan él Szicília Selinunte nevű városától nem messze egy sugár-fertőzött űrrepülőtér közelében, míg egy nap furcsa idegen költözik hozzájuk. Billy Bones-ról azonban hamarosan kiderül, hogy a híres kalózkapitány Flint hajójának, a Hispaniolának kormányosa. Bones kormányos hamarosan kellemetlen látogatókat kap a vak Pew és a fekete bőrű Black Dog személyében. Az egyik találkozásnál az amúgy is súlyos beteg kormányos súlyos sebet szenved. Livesy doktor a család barátja már nem tud rajta segíteni. Miután a kormányos elhalálozik kalózok támadják meg a Jimmék házát, de a fiú és az anyja szerencsésen el tudnak rejtőzni. A bujkálás során Jim megtalálja a kormányos holmija között azt a térképet amely a Flint kapitány által elrabolt kincseket rejti.

Miután a gonosztevőket sikerül egy járőrcsapatnak elűzni Jim a térképpel a doktorhoz siet, hogy megmutassa neki. A doktor azonban nincs egyedül. Egy gazdag barátját Tralawny lovagot vizsgálja éppen. A Lovag amikor megpillantja a térképet elhatározza, hogy utat szervez a kincs felkutatására. Mindent megszervez, egyedül a legénységet bízza egy volt kalózra Long John Silver-re, akiről nem tudja, hogy ráadásul Bones-al együtt szolgált Flint kapitány mellett. A kalózszakács válogatott gonosztevőket toboroz az útra akik többször is megpróbálják elintézni a hajó maréknyi jó oldalon álló legénységét. Smollet kapitány figyelmének köszönhetően azonban csak Jiméknek sikerül némi fegyverhez jutnia, ám amikor elérik a kijelölt bolygót menekülniük kell. Egy ideig veszteség nélkül sikerül megvédeni magukat a kalózokkal szemben, de amikor azok másodjára támadják meg őket elesik Joyce az android.

Közben Jim a Hispaniola fedélzetén végignézi ahogy Hands a legkegyetlenebb kalóz megöli két társát. Jim, hogy ő ne jusson erre a sorsa nagy nehezen elintézi az áruló pilótát. Ezután mind a kalózok, mind a legénység elkezdi keresni a kincseket. Jim-et foglyul ejti Silver bandája és magukkal viszik. Livesy doktor mindent megtesz a kiszabadítására és a kalózok hátráltatására Ben Gunn a volt kalóz segítségével, miközben a Lovag és Smollet kapitány elérnek a kincsekhez ahol fegyvereket is találnak amivel szerencsésen meg tudják védeni magukat a hazaútig. A Föld felé tartó úton a velük tartó Long John Silver megszökik a hajó fedélzetéről az egyik űrkomppal, de a Hispaniola nem tesz kísérletet az elfogására.

Háttér[szerkesztés]

A történet első olyan feldolgozása, ami nem kosztümös filmnek készült. A forgatási helyszínek nagy része Olaszország. Ezen kívül Németországban is forgattak. A szereposztást tekintve akár nemzetközi film is lehetne, hiszen Anthony Quinn amerikai, David Warbeck akkoriban brit, Klaus Löwitsch német, Philippe Leroy pedig francia származású. A rendező és a többi szereplő viszont olasz. Leszámítva Stanko Molnar-t aki horvát származású. Ez az első olyan Kincses sziget filmművészeti szempontból, ahol nem csak Long John Silver szerepében látható híres, illetve ismert színész. A korábbiakban a sánta kalóz szerepét Charlton Heston, Jack Palance és Orson Welles alakította.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter Magyar hang
Anthony Quinn Long John Silver Mádi Szabó Gábor
Itaco Nardulli Jimmy Hawkins Minárovits Péter
Philippe Leroy Squire Trelawney (Trelawney lovag) Gruber Hugó
David Warbeck Livesey doktor Fülöp Zsigmond
Klaus Löwitsch (William) Smollett kapitány Dózsa László
Ida Di Benedetto (Rosalie) Hawkins Mányai Zsuzsa
Renato de Carmine Arrow Csíkos Gábor
Giovanni Lombardo Radice Hands Cs. Németh Lajos
Andy Luotto Ben Gunn Beregi Péter
Enzo Cerusico Augustine
Biagio Pelligra Pew, a vak kalóz Bognár Zsolt
Bobby Rhodes Fekete Kutya Haás Vander Péter
Bruno Zanin Morgan
Stanko Molnar Joyce, az android
Ernest Borgnine Billy Bones Szabó Ottó
Mohamed Badrsalem kalóz
Salvatore Borghese Paddy
Francesco Casale kalóz
Beppe Chierici kalóz
Giuseppe D'Aloia kalóz
Bernard Farber kalóz
Pier Iglui Giorgio Louis
Carlo Monni Pete
Francesco Tola kalóz
Ulrich von Dobschütz Davies
Hal Yamanouchi Shadow (Peter)
Daniela Merlo jegykezelő
Dan Rambo Falco őrmester

Források[szerkesztés]