Bavaria Film Studios

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bavaria Film Studios
Bavaria Film Interactive Logo.JPG
Típus
Alapítva 1919
Székhely Grünwald
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
A Bavaria Film Studios weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bavaria Film Studios témájú médiaállományokat.

A Bavaria Film Studios (Bavaria Filmstúdiók) Európa egyik legrégibb és legnagyobb filmstúdiókomplexuma Geiselgasteigben, a müncheni Grünwald külváros egyik kerületében.

Története[szerkesztés]

A stúdiókat 1919-ben Peter Ostermayr filmproducer alapította. Ostermayr, hogy az UFÁ-val, a legnagyobb német filmstúdióval versenyezhessen, létrehozta a Münchner Lichtspielkunst AG-t (Emelka) és egy nagy, 356 ezer négyzetméteres ingatlant szerzett Geiselgasteigban. A Bavaria Film nevet 1932-ben a fő részvényes, Wilhelm Kraus adta a stúdióknak. 1938-ban államosították, de 1956-ban magánkézbe adták.

A Bavaria Studiót közvetlenül működtető német cég, a Bavaria Film- und Fernsehstudios GmbH tulajdonosai: Bavaria Film GmbH csoport (33,3%), LfA Förderbank Bayern (33,3%), ZDF Zweites Deutsches Fernsehen (33,3%). A Bavaria Film csoport Európa egyik legnagyobb médiabirodalma, amely Európa számos országában jelen van.

Stúdióik[szerkesztés]

A Bavariának Münchenben két helyen vannak stúdiói. Az eredeti központban, Münchentől délre, "Geiselgasteig Filmvárosban" 10 stúdió, amelyek közül a legnagyobb 3050 négyzetméteres. A várostól északra elhelyezkedő Unterföhringben nyolc stúdió van maximum 600 négyzetméteres alapterülettel.

Itt forgatott filmek (válogatás)[szerkesztés]

1925-ben itt készítette első filmjét, A gyönyörök kertjét ( The Pleasure Garden) Alfred Hitchcock. Itt forgattak a következő híres rendezők is:

1965-ben ez a stúdió készítette el a német televíziózás és filmgyártás egyik nagy sikerét, az Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sci-fi tévésorozatot. 1971-ben és 1972-ben itt forgatták a német és az osztrák televízióknak a Monty Python Repülő Cirkuszát is. München a filmes krimiműfaj központja lett, a Bavariánál olyan sorozatok készültek, mint a Derrick, Az Öreg és A felügyelő. Itt készültek Wolfgang Petersen híres filmjei, A Végtelen Történet (németül Die unendliche Geschichte) és A tengeralattjáró is. Itt készült Tom Tykwer filmje, a Parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer).

Bavaria filmtúra[szerkesztés]

A stúdiók kapui a nagyközönség előtt is nyitva állnak: az idelátogatók megtekinthetik többek közt a Végtelen történet, a A tengeralattjáró vagy a Marienhof díszleteit.

További információk[szerkesztés]