David Warbeck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Warbeck
David Warbeck
David Warbeck
Életrajzi adatok
Születési név David Mitchell
Született 1941. november 17.
Christchurch, Új-Zéland
Elhunyt 1997. július 23.(55 évesen)
London, angol
Házastársa Lois Shephard (1965-1997)
Pályafutása
Iskolái Royal Academy of Dramatic Art
Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémia
Aktív évek 19601997
Híres szerepei Dr. John McCabe
A pokol hét kapuja
Dr. Livesy
Kincses sziget az űrben
Díjai
További díjak 1994 - EuroFest

David Warbeck az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

David Warbeck (Christchurch, 1941. november 17.London, 1997. július 23.) brit filmszínész.

Előélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Új-Zélandon született David Mitchell néven, amelyet később változtatott Warbeckre. Kezdetben nehéz fizikai munkával (például építkezéseken) kereste kenyerét, majd modell lett. Évekig dolgozott modellként és csak jóval később kezdett színészetet tanulni, először szülőhazájában, amit színházi előadásokban kamatoztatott. Ezek közül a leghíresebbek a Hamlet (Laertes), az Othello (Cassio), a Rómeó és Júlia (Rómeó), a Godot-ra várva (Estragon), valamint a Pygmalion (Higgins professzor). Ezek a színdarabok a Rep & Theatre Groups csoport színházában futottak. Később rendezett is színielőadásokat, melyek közül kettő, a Hamlet és az Egy csepp méz díjat is nyert. Későbbi tanulmányait Angliában, a londoni Royal Academy of Dramatic Art-on folytatta. Vizsgaelőadásai között szerepelt a Rómeó és Júlia és a III. Richárd főszerepe is.

Filmes kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első filmszerepét érdekes módon nem Új-Zélandon, hanem Angliában egy romantikus vígjátékban kapta 1960-ban. A film címe 30 Is A Dangerous Age, Cynthia. Rendezte: Joseph McGrath. A főszerepet Dudley Moore játszotta, Warbecket a stáblistán fel sem tüntették. Ugyanígy járt az 1964-es Runaway (rendező: John O'Shea) című dráma-thrillerrel, ami viszont már Új-Zélandon készült.

Híresebb filmekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1969-es év végre áttörést jelentett a művész életében. John Hough filmre vitte Robin Hood történetét, és művében Warbeck kapta a címszerepet. A film címe Wolfshead: The legend of Robin Hood. E főszerep után mellékszereplőként (Kenworthy) tűnt fel My lover, my son című drámában, amely 1970-ben készült John Newman rendezésében, Romy Schneider főszereplésével. A két film között a The Borderers és a Journey to the Unknown televíziós sorozatokban szerepelt. 1970-ben szerepelt első horrorfilmjében, a Trogban, melyben egy Alan Davis nevű újságírót játszott. Itt a főszerepet a fénykorán már túllévő hollywoodi filmcsillag, Joan Crawford alakította, a rendező pedig a szintén népszerű Freddie Francis volt. Második horrorfilmje, az (1971-ben) készült Gonosz és az ikrek (Twins of Evil) John Houghnak köszönhető. Itt már Anton Hoffer karakterének megformálójaként főszerepet játszott Peter Cushing oldalán. A két horror alkotás között az UFO című sorozat két epizódjában szerepelt mint Skydriver kapitány. A két rész címe: Destruction (1970) és Reflections in water (1971).

David Warbeck a Gonosz és az ikrek című filmben

Az olaszok híres rendezője, akit sokan „jóságos barnamedvének" ismernek, Sergio Leone 1971-ben rendezte meg egyik legismertebb westernjét, a Maroknyi dinamitot (Giù la testa), melyben Warbeck Sean Nolan szerepét játszotta, aki a főszereplő (James Coburn) emlékeiben tűnik fel. Coburn mellett a másik főszereplő Rod Steiger. Ez a kis „vadnyugati” kitérő volt Warbeck első olasz filmezése. A többi előtt még a brit szigetországban szerepelt Martin Campbell első filmjében, az erotikus The sex thiefben Grant Henry-ként: a film 1973-ban készült. Ugyanabban az évben forgatták a The blacksnake című erotikus drámát, melyben Warbeck Sir Charles Walker és Ronald Sopwith kettős szerepét alakította. A rendező Russ Meyer, a női főszereplő Anouska Hempbel volt. És még mindig ebben az évben szerepelt a Spytrap sorozatban Douglas Armstrong megformálójaként, egymás után három epizódban is. 1974-ben a Thriller című sorozatban Robert Millert játszotta a Sikoly a távolból című epizódban, melyet Peter Jeffries rendezett. A Craze újfent Freddie Francis-alkotás volt, és a főszerepet az amerikai „rosszfiú” Jack Palance játszotta: Warbeck egy Wilson nevű detektívet alakított. 1976-ban A pánik című filmben hasonló szerepköre volt, de ezúttal újra főszereplőként, mint rendőrkapitány, Kirk Dude néven. Ezt a horrort Tonino Ricci rendezte, a női főszerepet pedig Janet Agren játszotta. Alberto Sordi filmje, a A köz szemérme (Il Comune senso del pudore) megint mellékszereplővé degradálta Warbecket, mint Lady Chatterley lovagja. A főszereplők között maga a rendező és Claudia Cardinale is megjelent. Az 1970-es évek filmezés terén Warbeck számára 1976-ban zárult, mégpedig egy olyan szereppel, mely még a stáblistán sem szerepel. Enzo G. Castellari western-vígjátékában, a Maroknyi hagymában ugyanis a Napszemüveges gonosztevő megformálójának neve nem került Franco Nero és Martin Balsam nevével egy kópiára.

Az 1980-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy másik híres olasz rendező, Antonio Margheriti annyira megkedvelte David Warbecket és annyira megtetszett neki színészi tehetsége, hogy öt filmet is készített a színész főszereplésével. Az elsőt mindjárt 1980-ban Az apokalipszis lovasai (The last hunter) címen forgatták, és bár háborús kalandnak készült jelenetei révén akár horror is lehetne. Harry E. Morris kapitány (Warbeck) egy fotóriporternőt (Tisa Farrow) védelmez, George Washington őrmester (Tony King) és Carlos (Bobby Rhodes) segítségével a vietnami háború színterén, mindaddig míg a nő meg nem menekül.

Két film elkészítésének idejére Warbeck eltávolodott Antonio Margherititől, és a giallo nagymesterével, Lucio Fulcival készített két igen kemény giallo horrort. Az első, A fekete macska (The black cat) 1981-ben készült el.

David Warbeck és Catriona MacColl a Pokol hét kapuja című filmben

Itt Gorley felügyelőt alakítja, aki megmenti a gyönyörű fiatal lányt (Mimsy Farmer) a gonosz tudóstól (Patrick Magee). Ebben segítségére van Wilson őrmester (Al Cliver). A pokol hét kapuja (The Beyond) is 1981-ben készült. Ez Warbeck első és egyetlen olyan filmje, melyben zombik szerepelnek. Ő maga John McCabe doktor, a rejtélyes Mandevil város orvosa, aki a szép hotelörökösnővel (Catriona MacColl) menekülés közben jut el a pokolba, a film végére. E két film után Warbeck visszatért Antonio Margheritihez, és elkészítették újabb három közös filmjüket. A The Hunters of the Golden Cobra-t – (Bob Jackson – 1982), a Fuga dall'archipelago maledetto – (Tigris Joe – 1982) és a Napisten bárkája (Ark of the Sun God – Rick Spear – 1983 ) című kalandfilmeket. Kis időre újra külön útra tértek, és Warbeck egy angol-amerikai filmben vállalt mellékszerepet (egy FBI-ügynök) Roger Young 1984-ben készített Lassiter-ében (Lassiter), melyben a címszereplő Tom Selleck. Ezt a könnyű drámát megint két horror követi, melyeket Olaszországba visszatérve forgatott. A Miami horrort Alberto De Martino rendezte 1985-ben. De Martino Craig Milford szerepét bízta a színészre, aki eddigre ezt már a sokadik horror szerepléseként könyvelhette el. A Formula for a Murder szintén Alberto De Martino nevéhez fűződik: a rendező ebben a filmben negatív szerepet osztott Warbeckre, aki Craig néven ezzel a szereppel is boldogult. 1987-ben forgatta Antonio Margheritivel utolsó közös filmjüket. Ez pedig Robert Louis Stevenson, A kincses sziget című regényének feldolgozása, háromórás moziváltozat, valamint egy nyolc részes tévésorozat formájában. Forgatókönyvíró: Renato Castellani. A regény többi feldolgozásával ellentétben ez az űrben játszódik, és itt nem csak Long John Silver szerepét alakítják hírességek. A film teljes címe Kincses sziget az űrben (Treasure island in outer space): az előbb említett sánta kalózt Anthony Quinn személyesítette meg. Jim Hawkins szerepében a fiatalon elhunyt Itaco Nardulli látható, míg David Warbeck alakítja doktor Livesy-t aki Jim barátja, majd a hajó orvosa. A Lovagot Philippe Leroy keltette életre, Smollet kapitányt pedig a német Klaus Löwitsch. A kalózok megformálói között pedig olyan színészek neveit találhatjuk, mint Giovanni Lombardo Radice (Azrael Hands), Salvatore Borghese (Morgan), Bobby Rhodes (Fekete Kutya), Renato de Carmine (Arrow), Al Yamanouchi (Pete). Ernest Borgnine-t pedig Bones kormányos szerepében láthatjuk.

Az 1980-as években készített utolsó horrorja Ratman melyben Fred Williams néven Janet Agren párját alakítja, az ellenség pedig az igen kegyetlen Patkányember (Nelson de la Rosa). Filmezés szempontjából Warbeck ezt az évtizedet 1988-ban a Domino Blind nevű mellékszerepével zárta Amerikában. Ivana Massetti filmjében Brigitte Nielsen a főszereplő.

Az utolsó évtized[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két év elteltével állt újra kamerák elé ott ahol Fabrizio De Angelis viszont a kamerák mögött állt. Először a Karate rock készült el ebben a felállásban és övé John Foster szerepe. Az Arizona Road már 1991-es, itt azonban egy nem ismert nevű sherrif-et testesít meg. Il Ragazzo delle mani d'acciaio című filmsorozatban a negyedik résztől a nyolcadikig szerepel, mint a főszereplő apja, aki mellesleg a helyi sherrif. Az ötödik és hatodik rész közé ékelődött be A Hornsby e Rodriguez – sfida criminale című akció film Charles Napier főszereplésével Umberto Lenzi rendezésével az 1992-es évben (szerepe Mendoza). Egy évvel később Bruno Mattei irányításával forgatta a Dangerous Attraction-t, mint Lanfranco De Molinis. A film stílusát tekintve thriller. Három évvel később 1996-ban újra horrorfilmben domborít. A Fatal Frames egy gyilkosságsorozatról szól, ahol ő nyomoz a gyilkos után, de Stefania Stella fortélyos cselekedetei miatt az ártatlan Alex Ritt-re (Rick Gianasi) terelődik a gyanú amit a klip-rendező nem tud tisztázni. A nyomozó neve Bonelli. A rengeteg horror-rendezőt és horror-színészt felvonultató Sick-o-pathics is 1996-ban készült és a nagyrészt cameo szerepeket játszó hírességek mellett David Warbeck egy Loonies nevű orvost játszik. A filmben többek között látható még Stefania Stella, Linnea Quigley, Rick Gianasi, Lucio Fulci, Antonella Fulci, Joe D'Amato, Dardano Sacchetti.

A Favola hozta a "legrangosabb" szerepét, itt ugyanis mint király tűnik fel Fabrizio De Angelis filmében szintén még 1996-ban. Sudden Fury pedig egy újabb negatív szerepet hozott, és Pike a kegyetlen, szadista gyilkos meg is hal Darren Ward filmjének végén, ami 1997-ben készült egy évben a Pervirella című erotikus horrorral, ahol Amicus Reilly egy előkelő úr a vámpírokkal és szörnyekkel teli kitalált világban, amelyet Alex Chandon álmodott meg filmnézők számára.

1998[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1998-as év már csak egy filmet engedett David Warbeck számára és sajnos abban is csak egy nagyon rövid jelenetet tudott eljátszani, mint egy helyszínelő nyomozó akit horrormozi embernek neveznek el. A film címe Razor Blade Smile a rendező pedig Jake West.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Razor Blade Smile bemutatását Warbeck már nem érhette meg. 1997. július 23-án, Ötvenöt évesen, rákos megbetegedés következtében hunyt el Londonban.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • David Warbeck 185 cm magas, barna szemű és barna hajú volt.
  • 1981-ben jelentkezett James Bond szerepére, de a Szigorúan bizalmas részben Roger Moore kapta a főszerepet.
  • A Craze című filmben Wilson néven nyomozót alakít, de ugyanez a neve Al Cliver karakterének is, az A fekete macska (The black cat) című, Lucio Fulci alkotásban azzal a különbséggel, hogy Al Cliver örmester rangban van és Gorley felügyelő (Warbeck) beosztottja.
  • Al Cliver két filmben játszott együtt Warbeckkel és mindkettőben (Fekete macska), (Pokol hét kapuja) a kollégáját alakítja. Mind két filmet Lucio Fulci rendezte és ő maga is szerepelt bennük. Előbbiben mint orvos, utóbbiban pedig mint könyvtáros.

Legtöbbször vele együtt dolgozók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színészek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színésznők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendezők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fabrizio De Angelis (8 filmben)
  • Antonio Margheriti (5 filmben)

Zeneszerzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leghíresebb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bemutató Cím Magyar cím Szerep Rendező
1998 Razor Blade Smile nem jelent meg magyarul helyszínelő halottkém „A horrormozi ember” Jake West
1987 Treasure island in outer space Kincses sziget az űrben Livesy doktor Antonio Margheriti
1984 Lassiter Lassiter FBI-ügynök Roger Young
1983 Ark of the Sun God A napisten bárkája Rick Spear Antonio Margheriti
1982 Fuga dall'archipelago maledetto nem jelent meg magyarul Tiger Joe Antonio Margheriti
1982 The hunters of the golden cobra nem jelent meg magyarul Bob Jackson Antonio Margheriti
1981 The Beyond A pokol hét kapuja John McCabe doktor Lucio Fulci
1981 The black cat A fekete macska Gorley felügyelő Lucio Fulci
1980 The last hunter Az apokalipszis lovasai Henry Morris kapitány Antonio Margheriti
1971 Twins of evil A gonosz és az ikrek Anton Hoffer John Hough
1971 Giù la testa Maroknyi dinamit Sean Nolan Sergio Leone

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jason J. Slater and Harvey Fenton: David Warbeck – The Man and his Movies –

David Warbeck Web Page – The man and his movie –

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]