Szigorúan bizalmas (film, 1981)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szigorúan bizalmas
(For Your Eyes Only)
1981-es brit film

Rendező John Glen
Producer Albert R. Broccoli
Tom Pevsner
Vezető producer Michael G. Wilson
AlapműIan Fleming
Műfaj
  • thrillerfilm
  • akciófilm
  • kémfilm
  • irodalmi adaptáció
Forgatókönyvíró Richard Maibaum
Michael G. Wilson
Főszerepben Roger Moore
Carole Bouquet
Topol
Lynn-Holly Johnson
Julian Glover
Michael Gothard
John Wyman
Zene Bill Conti
Operatőr Alan Hume
Vágó John Grover
Jelmeztervező Elizabeth Waller
Díszlettervező Vernon Dixon
Gyártásvezető Mara Blasetti
Philip Kohler
Aspa Lambrou
Gyártás
Gyártó Eon Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 127 perc
Költségvetés 28 000 000 dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA UA/MGM
Magyarország InterCom (VHS / DVD)
BemutatóNagy-Britannia 1981. június 24.
USA 1981. június 26.
Magyarország 2001. február 1. (VHS / DVD)
KorhatárUSA PG
Bevétel 195 300 000 dollár
Kronológia
ElőzőMoonraker (1979)
KövetkezőPolipka (1983)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szigorúan bizalmas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szigorúan bizalmas (eredeti cím: For Your Eyes Only) 1981-ben bemutatott brit akciófilm John Glen rendezésében, amely a tizenkettedik James Bond-film, és az ötödik, amelyben a főszereplőt Roger Moore alakítja.

Cselekmény[szerkesztés]

Az Adriai-tengeren egy rozzant halászhajóban a Brit Haditengerészet egyik legféltettebb dekódoló készülékét az ATAC-ot őrzik, melynek segítgével rakétatámadásra lehet parancsot kiadni a brit hadihajók számára. A hajó aknára fut és felrobban. Felkutatására a titkosszolgálat Sir Timothy Havelockot (Jack Headley) kéri fel, ám őt megtámadja egy kubai bérgyilkos, Hector Gonzales (Stephan Kalipha). Egyedül Sir Havelock lánya, Melina (Carole Boquet) éli túl a mészárlást és a gyilkos nyomába ered bosszúszomjasan.

Eközben a KGB is értesül a hajóbalesetről, így Gogol tábornok (Walter Gotell) igyekszik megkaparintani az értékes dekódolót, mielőtt azt az angolok visszaszereznék. James Bond Spanyolországban, Gonzales villájában kezdi meg a nyomozást, ámde Melina íjpuskával lelövi a bérgyilkost, viszont segít beazonosítani a kubait felbérlő személyt. Ő pedig nem más mint Emile Leopold Locque (Michael Gothard) belga gengszter, aki a feltételezések szerint éppen Cortinában bújkál az olasz Alpokban. Itt a helyi MI6 ügynök, Luigi, összekötteti Bondot Arisztotelész Krisztatosszal (Julian Glover), egy tehetős görög üzletemberrel, aki egyben brit hírszerzés informátora. Elmondja a 007-esnek, hogy Locque-ot egy másik görög mágnás, Milos Columbo (Topol) alkalmazza. Ottléte alatt Bond megismerkedik Bibivel a műkorcsolyázó ifjú tehetséggel - aki azonnal fülig szerelmes lesz a jóképű brit ügynökbe és kis híján az ágyába gyűri - akit Krisztatosz pártfogol. Egy biatlon versenyre is elkíséri, itt azonban hárman is az életére törnek, sikertelenül. Később a műjégpályán is megtámadják a 007-est, de ott is felülkerekedik. Viszont Luigit megölik Bond autójában, kezében egy galambos kitűzőt hagyva.

James Korfun folytatja a nyomozást. Columbo kaszinójában találkozik újra Krisztatosszal, akivel a továbbiakat beszéli meg. Összetalálkozik Lisl von Schlaf (Cassandra Harris) osztrák grófnővel, aki Columbo kedvese. Egy szenvedélyes éjszaka után a 007-es elkíséri a grófnőt egyenesen Columbohoz, ám a tengerparton Locque rajtuk üt és megöli a Lisl-t. Locque elmenekül, Bondot Columbo emberei fogságba ejtik. Viszont váratlan fordulat következik be: a görög pisztáciamágnás Columbo - aki egyébként folyton ezt a gyümölcsöt majszolja - elmondja a Jamesnek, hogy Krisztatosz áll minden gaztett mögött, hiszen ő a KGB-nek dolgozik kettős ügynökként, így érdekében állhat az ATAC megszerzése és a szovjeteknek való eladása. Ezt bizonyítandó elviszi Bondot a csapatával együtt Krisztatosz albániai raktárához, ahol ópiumot állítanak előtt. A rajtaütés során kiderül, hogy Krisztatosznak voltak olyan tengeri aknái, amivel az ATAC-ot szállító hajót elsüllyeszthette. Bond a harc során végez Locque-kal is.

A 007-es újra találkozik Melinával, akivel együtt közösen derítik fel az elsüllyedt halászhajót. Meg is találják az ATAC-ot, ámde a felszínen már Krisztatosz várja őket, aki elveszi tőlük a készüléket és cápák előtt vonszolja őket. A szorult helyzetből természetesen sikerült megmenekülniük. Ekkor Melina papagája azt ismételgeti, hogy az "ATAC a Szent Cirillben". Bond rájön, hogy a szerkezetet Krisztatosz egy monostorba viszi, ahol átadhatja majd a KGB-nek.

James, Melina, Columbo elindulnak arra a hegytetőn lévő kis apátságba, ahol megkezdődik a végső harc: Columbo Krisztatosszal, Bond pedig annak verőlegényével ütközik meg. Krisztatoszt végül sarokba szorítja Melina, akit a vérbosszútól csak a 007-es intelme tart vissza. Ám Krisztatosz nem adja fel és hátulról késsel próbálja leszúrni a brit kémet, de ekkor belép a szobába Columbo és egy tőrt eldobva végez egykori harcostársával. Megérkezik a helyszínre Gogol tábornok, aki követeli az ATAC-ot, de Bond a készüléket ledobja a mély szakadékba, így végül senkié sem lett.

Columbo Bibi személyében megtalálja új pártfogoltját, a 007-est és Melinát egyenesen Margaret Thatcher (Janet Brown) brit miniszterelnök keres fel telefonon gratulálni. Az unalmas és klisés politikai dumálás végig hallgatását a mókás papagájra bízzák. Bond és Melina pedig a varázslatos holdfényben úsznak egyet a tengerben, mint két turbékoló gerlicepár...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
James Bond Roger Moore Láng József
Melina Havelock Carole Bouquet Tóth Ildikó
Milos Columbo Topol Kristóf Tibor
Arisztotelész Krisztatosz Julian Glover Barbinek Péter
Emile Leopold Locque Michael Gothard Nincs szövege
Bibi Dahl Lynn-Holly Johnson Árkosi Kati
Lisl von Schlaf grófnő Cassandra Harris Kocsis Mariann
Jacoba Brink Jill Bennett
Erich Kriegler John Wyman Németh Gábor
Miss Moneypenny Lois Maxwell Zsolnai Júlia
Q Desmond Llewelyn Versényi László
Sir Frederick Gray
hadügyminiszter
Geoffrey Keen Dobránszky Zoltán
Luigi Ferrara John Moreno Juhász György
Sir Timothy Havelock Jack Hedley Uri István
Anatol Gogol tábornok Walter Gotell Buss Gyula
Bill Tanner James Villiers Tarján Péter
Claus Charles Dance Nincs szövege
Karageorge Paul Angelis
Iona Havelock Toby Robins
Aposztisz Jack Klaff Nincs szövege
Szantosz Alkis Kritikos Nincs szövege
Nikosz Stag Theodore Nincs szövege
Hector Gonzales Stefan Kalipha Bicskey Lukács
Haditengerészeti vezérkari főnök Graham Crowden
Altengernagy Noel Johnson Kajtár Róbert
McGregor William Hoyland Imre István
Bunky Paul Brooke Pálfai Péter
Rublevich Eva Reuber-Staier Nincs szövege
Lelkész Fred Bryant Vizy György
Virágbolti asszisztens Robbin Young
Mantis tengeralattjáró-pilóta Graham Hawkes
Denis Thatcher John Wells Nincs szövege
Margaret Thatcher angol miniszterelnök asszony Janet Brown Bókai Mária
Sharon Maureen Bennett
Smithers Jeremy Bulloch
St. Georges hajó kapitánya Peter Fontaine Garai Róbert
Ernst Stavro Blofeld (Fantom) Robert Rietty Zágoni Zsolt

További információk[szerkesztés]