Ugrás a tartalomhoz

Élni és halni hagyni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Élni és halni hagyni
(Live and Let Die)
1973-as brit–amerikai film

RendezőGuy Hamilton
ProducerAlbert R. Broccoli
Harry Saltzman
AlapműIan Fleming
Műfaj
  • blaxploitation film
  • kémfilm
  • akciófilm
  • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróTom Mankiewicz
FőszerepbenRoger Moore
Yaphet Kotto
Jane Seymour
Clifton James
Julius Harris
Geoffrey Holder
David Hedison
ZeneGeorge Martin
Paul McCartney and the Wings
OperatőrTed Moore
VágóBert Bates
Raymond Poulton
John Shirley
JelmeztervezőJulie Harris
DíszlettervezőSimon Wakefield
Frederic C. Weiler
GyártásvezetőStephen F. Kesten
Steven P. Skloot
Gyártás
GyártóUnited Artists
Metro-Goldwyn-Mayer
Eon Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő121 perc
Költségvetés7 000 000 dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóNagy-BritanniaUSA UA/MGM
Magyarország InterCom (VHS)
BemutatóNagy-Britannia 1973. július 5.
USA 1973. június 27.
Magyarország 1996. (VHS)
KorhatárUSA PG
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel91 000 000 dollár
Kronológia
ElőzőGyémántok az örökkévalóságnak (1971)
KövetkezőAz aranypisztolyos férfi (1974)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Élni és halni hagyni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Élni és halni hagyni egy 1973-as brit kalandfilm, ami a nyolcadik James Bond-film. Ebben a részben lépett színre Bond szerepében Roger Moore.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Rövid időn belül három brit titkos ügynököt is megölnek, akik egy bizonyos Dr. Kanangát (Yaphet Kotto) figyeltek meg, mert feltételezhetően köze van egy nagy hatalmú drogkereskedőhöz, akit csak Mr. Bigként ismernek. Az egyik ügynököt az ENSZ-ben a magyar delegált felszólalása (Vernon Gábor) alatt, másikat New Orleans-ban, a harmadikat pedig egy San Monique nevezetű karibi szigeten. Az MI6 azonnal elindul a forró nyomon: M (Bernard Lee) haladéktalanul riadóztatja Bondot (Roger Moore), hogy folytassa a megkezdett nyomozást.

Már New Yorkban a leszállást követően nem sokkal később támadás éri a 007-est az úton, de megússza, és Felix Leiter (David Hedison) CIA-nyomozó segítségével mennek Kananga után. James hamar csapdába kerül egy harlemi Fillet of Soul kricsmiben. Itt összefut Mr. Biggel és szépséges jövendőmondó boszorkányával, Pasziánsszal (Jane Seymour) is, aki már jó előre látta Tarot-kártyákból az angol ügynök érkezését. De a 007-es jelenlétében egy másik lapot is húz, ami később a jósnőre fog vonatkozni.

Bond a szorult helyzetből kiszabadul és San Monique-ra utazik, ahol Rosie nevű segítője várja. Róla azonban gyorsan kiderül, hogy kettős ügynök, így a sziget felderítése közben Kananga távirányítású géppuskával lelöveti. A 007-es eztán Quarrel (Roy Stewart) nevű CIA-s kollégája segítségével Passziánsz lakosztályába lopódzik be. Cinkelt Tarot-kártyákkal kihúzatja vele a "szeretők" lapját. Amúgy ezt a kártyát még New Yorkban Passziánsz is kihúzta magának. Így végül a szépséges jósnő nem áll ellen a sorsának: odaadja szüzességét Bondnak, aki - ígéretét megtartva - megszökteti a szigetről egy kalandos üldözés nyomán. Közben Pasziánsz megmutatja a kábítószernek szánt mákültetvényt is, melyet Baron Samedi (Geoffrey Holder) védelmez.

Visszatérve az USA-ba New Orleans-ban elfogják őket. Mr. Big felfedi a kilétét: ő valójában Dr. Kanangra elmaszkírozva, akinek célja, hogy a San Monique-ban megtermelt heroint világszerte terítsék és ezzel drognagyhatalomként temérdek pénzre tegyenek szert. A módszere egyszerű: a riválisok kiütése gyanánt először ingyen oszt ki hatalmas mennyiségű drogot, hogy minél több ember rászokjon. Ha az ingyen adagok következtében a többi maffiás keresztapa pénzügyileg elbukik, utána már Kananga egymaga pénzért terjesztheti a kábítószert, s az árak tetszés szerint szabja meg. Kananga Passziánszt próbára teszi: a lány megtudja mondani, hogy James karórájának mi a szériaszáma, de kitudódik az is, hogy lefeküdt a brit ügynökkel, ezzel ártatlansága oda, amivel Kananga babonás hite szerint a varázsereje is megszűnt. Kanangra ezért halálra ítéli és visszahurcoltatja a szigetére, Bondot pedig az elosztó-központként szolgáló krokodilfarmra viteti megöletni. A feladat végrehajtását a speciális jobbkarral bíró Tee Hee-re (Julius Harris) bízza Kanangra, akinek a műkarja végén egy éles vágószerszám van. Tee Hee mielőtt a krokodilok elé vetné, megmutatja a telepet Bondnak, ahol több ezer krokodil és aligátor van. Megmutatja neki az Albert nevű krokodilt is, aki annak idején leharapta a kezét. A végén egy zátonyon hagyja Bondot pár darab nyers csirkehússal, hogy oda vonzza az állatokat. Ám a 007-es innen is kiszabadul - felrobbantva a drogelosztót - és a mocsaras víziutakon keresztül old kereket. Útját a nagypofájú J.W. Pepper sheriff (Clifton James) igyekszik állni, de nem sok sikerrel.

Bond ismét San Monique-ra megy, hogy kiszabadítsa Passziánszt, akit egy okkult szertartás keretében akarnak kivégezni. A mákültetvényt felrobbantja, Baron Samedit pedig egy mérges kígyókkal teli koporsóba löki. A föld alatti alagútrendszeren át igyekszik megszökni a jósnővel, de Kanangra elfogja őket. Egy cápával akarja őket felfaltatni, ám Bond kiszabadul és egy sűrített levegővel töltött pisztolygolyóval végez Kanangával.

Ismét New Orleans-ban a 007-es vonatra száll kedvesével, ám az út folyamán Tee Hee az életükre tör. Bond végül kihajítja a félkarú gengsztert a vonat ablakán és robognak tovább, nem is sejtve a "második nászéjszakájuk" közben, hogy Baron Samedi a mozdony orrán csücsül és utazik velük tovább...

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
James Bond Roger Moore Láng József
Kananga / Mr. Big Yaphet Kotto Melis Gábor
Pasziánsz Jane Seymour Kiss Virág
J.W. Pepper seriff Clifton James Horkai János
Tee Hee Julius Harris Juhász Tóth Frigyes
Baron Samedi Geoffrey Holder Kardos Gábor
Felix Leiter David Hedison Kovács István
Rosie Carver Gloria Hendry Kocsis Judit
M Bernard Lee Dobránszky Zoltán
Miss Moneypenny Lois Maxwell Bessenyei Emma
Adam Tommy Lane Várkonyi András
Whisper Earl Jolly Brown Hankó Attila
Quarrel, Jr. Roy Stewart Kárpáti Tibor
Harold Strutter Lon Satton Kőszegi Ákos
Taxis Arnold Williams Koncz István
Mrs. Bell Ruth Kempf Gyimesi Pálma
Mr. Bleeker Stephen Hendrickson Verebély Iván

Érdekesség[szerkesztés]

  • A film elején az ENSZ-székházban magyar nyelvű felszólalás hangzik el, melyet a magyar származású Vernon Gábor (19251985) színész adott elő.
  • Bond ebben a részben többször is szivarral látható, ez amiatt is történt, mert Moore szenvedélyes szivarozó volt, és kikötötte, hogy a Montecristo márkájú szivarjait folyamatosan biztosítsák neki.[1]
  • Ebben a filmben törték össze talán a legtöbb járművet, a jelenetek felvétele során sok autót, több emeletes buszt, repülőt és motorcsónakot amortizáltak le.
  • Pasziánsz szerepére Jane Seymoure mellett Catherine Deneuve-t is esélyesnek tartották.[2]
  • Tom Mankiewicz először azt szerette volna, ha a Pasziánsz a filmben színesbőrű lenne és a szerepre Diana Rosst javasolta, de a producerek inkább maradt a Ian Flaming-féle koncepció mellett, ugyanis a film regényváltozatában is Pasziánsz is fehér nő.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]