Heroin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heroin4.png
Heroin-3D-balls.png
Heroin
IUPAC-név
(5α,6α)-7,8-didehidro-4,5-epoxi-17-metilmorfinán-3,6-diol diacetát (észter)
Kémiai azonosítók
CAS-szám 561-27-3
PubChem 3592
ATC kód N02AA09
Gyógyszer szabadnév diamorphine
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C21H23NO5
Moláris tömeg 369,41 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság <35%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
2-3 óra
Fehérjekötés 0% (morfin metabolit 35%)
Kiválasztás 90% vese glükuronidok, többi epe
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule I (US)
S9 (AU)
Class A (UK)
Schedule I (CA)
Függőségi potenciál nagyon magas
Alkalmazás inhaláció, transzmucosa, intravénás, orális, nazális, rektális, intramuszkuláris

A heroin (C21H23NO5) (kémiai nevén diacetil-morfin) egy félszintetikus morfinszármazék vagy másképpen farmakon. Az emberi szervezetben nagyrészt morfinná alakul. Felfedezése után (Robert Alder Wright, 1874) egy ideig mint erős fájdalomcsillapítót használták az orvoslásban végstádiumú rákbetegek fájdalmainak kezelésére, de hamar bebizonyosodott, hogy a morfinnál is súlyosabb függőséget hoz létre. Sokak szerint a legproblémásabb kábítószerféleség, amely jelenleg a világon van, többek között azért is, mivel számos más fertőző betegségtípus terjedése is a heroin használatához köthető (pl. AIDS, Hepatitis C).

A heroin összmennyiségének csaknem 90%-a Afganisztán néhány tartományára korlátozódó opiátültetvényekből kerül illegális forgalomba. Évente mintegy 380 tonna heroin kerül ki ezen a területeken termesztett mákültetvényekből a világ összes tájára. A helyzet azonban nem volt mindig ez. Habár az ország északi területein már a 18. századtól kezdve foglalkoztak manufakturális jelleggel ópium előállítással, Afganisztán csak az 1980-as évek elejétől kezdte növelni ópiumtermelését igazán nagy mennyiségben és hamarosan a világ első számú ópium ellátójává vált. Így, míg az 1970-es és 1980-as évek után Mianmar leadta vezető szerepét ópiumexport terén, Afganisztán pontosan ezen időszakban lépett elő első helyre. Az évenkénti ópiumexportja az országnak kevés híján 7000 tonna volt a 2000-es években, és 2010 előtt tetőzött évi 12 000 tonnával.

Heroinkereskedelem[szerkesztés]

A jelenlegi szintet figyelembe véve – beleértve ebbe a termelés ill. a piacra jutás és a lefoglalások különbségét – a világ éves heroinforgalma kb. 430 450 t-ra nőtt az elmúlt évtizedben (ebből 5 t Afganisztán részesedése fogyasztás szempontjából). Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 380 t heroin kerül át Iránon, Pakisztánon – valamint a közép-ázsiai országokon (Tádzsikisztán, Türkmenisztán) – keresztül Oroszország illetve Európa irányába.

A közvetlenül Afganisztánból származó heroin legfontosabb kereskedelmi útvonala a Balkán, ennélfogva a Nyugat-Európa irányába történő heroinexport értéke meghaladja a 20 milliárd $-t/év. Az Oroszországi piacokra kerülő heroin éves összértéke hozzávetőleg 13 milliárd $. Az illegális kereskedelmi útvonalak nagy részét természetesen bűnözői csoportok tartják ellenőrzés alatt, s míg ezen körök tetemes hasznot húznak az illegális drogkereskedelemből, az általuk ellátott társadalmi rétegek nagy árat fizetnek mindezért. Ennek egyik figyelemreméltó példája a 2000-es évektől az Iráni iszlám köztársaságban megfigyelhető fogyasztói növekedés. Megemlítendő továbbá, hogy az afgán heroin aránya más országokban is jelentős emelkedést mutat, így például Kína részesedése 25%. Délkelet-Ázsiában a heroin majdnem fele Afganisztánból származik, igaz ez többek közt Malajziára, Thaiföldre és Ausztráliára is.

Európa a legnagyobb piacnak számít a közép-ázsiai heroin tekintetében, ami azt jelenti, hogy naponta mintegy 250 kg heroin kerül be az Európai Unió területére. Az eladásból származó haszon szinte minden esetben nemzetközi bűnszervezetek és kábítószer-kereskedők vagyonát gyarapítja. Az Európába irányuló export a már említett Balkán útvonalon keresztül történik, pontosabban Törökország - Görögország - Bulgária útvonalon majd a közép-európai országok érintésével. A tengeri útvonalak részaránya jóval kisebb, ezek főleg a Fekete-tenger és a Földközi-tenger irányában történnek.

Előállítása[szerkesztés]

Heroin fogyasztás a világon (tonna / heroin ekvivalens) Forrás: UNODC

A heroint morfinból, annak acetilálásával állítják elő, amit viszont ópiumból vagy mákszalmából nyernek ki. Charles angol kutató állította elő először 1874-ben. A heroin előnye a morfinnal szemben, hogy erősen lipidoldékony vegyület, aminek következtében gyorsan átdiffundál a vér-agy gát képző endothélium sejthártyáján, bejutva az agy idegsejtjei közé: hatását tehát hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mintha morfint juttatnánk a szervezetbe. (Szívás esetén 1–2 perc elteltével, intravénásan adva azonnal hat.) A heroin az 1900-as években terjedt el mint kábítószer; az 1920-as években hoztak korlátozásokat, törvényeket használatának visszaszorítására. Napjainkban legnagyobb mennyiségben Afganisztánban termesztik a heroin alapanyagául szolgáló mákot.

Hatása[szerkesztés]

A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. A kialakuló állapot ismerős, megszűnik a belső feszültség, és túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. Ebben tehát a másik két szerhez viszonyítva nincs különbség. Más azonban a hatás időtartama, míg az ópium vagy a morfin hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. Az igazán tragikus különbség azonban abban van, hogy a heroin utáni vágy (mind a testi, mind a lelki függőség következményeként) a legerősebb valamennyi ópiumszármazék közül.

Egy heroinista így írt önmagáról: „A heroin hatására az ember gyáva, szemtelen és szégyentelen lesz. Mindent, még a halálos veszedelmet is vállaltam, csakhogy meglegyen a napi heroinadagom. A nők sem érdekelnek, irtózom tőlük. Csak egyetlen dolog érdekes ma már számomra az egész világon, a heroin…!”

Opoidok / heroin halálozási arány (Forrás: CDC/NCHS, National Vital Statistics System, Mortality, nchs. data/db190_table.pdf1)

Pakisztánban, ahol a heroin nagyon nagymértékben elterjedt, a karacsi kórház kábítószer-elvonó osztályán egy beteg, aki önként jelentkezett az elvonókúrára, ezt mondta: „Hat gyerekem van, egy hajózási társaság mérnöke vagyok. Ópiummal kezdtem, végül a heroinnal végeztem. Nehézségem van az állásom megtartásával, ezért jelentkeztem elvonókúrára, hiszen az állásomra szükségem van, már csak azért is, mert gyermekeim még tanulnak. Szükségem van az állásra, pénzre, hogy etessem, neveljem gyermekeimet”, s miközben ezeket mondta, felnőtt férfi létére sírt.

Sokan úgy váltak a heroin rabjává, hogy előtte már más kábítószert is megpróbáltak, úgy találták azonban, hogy a legteljesebb kielégülést a heroin adja számukra, vagy a terjesztők keverték hozzá enyhébb szerekhez, hogy a függőség gyorsan kialakuljon. Amikor az agyukat eléri a heroin okozta mámor (a „heroin flash”, angolul: rush[1]) a tetőpontját, úgy érzik, a világ megszűnt számukra létezni, fekete-fehér víziók veszik körül őket, s a valóságot a nirvána, álmaik birodalma foglalja el.

A heroinisták intelligenciája csak lassan-lassan csökken, de a jellemük hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. S jóllehet kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak. A heroin rendszeres használata az önkasztrálás legbiztosabb módszere.

Pszichoaktív drogok diagramja (Jelölések: 1 - SSRI: szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók 2 - GHB: gamma-hidroxibutirát (gina) 3 - MDA: amfetaminszármazék 4 - DPT: triptaminszármazék, pszichedelikus drog 5 - AMT: alfa-metiltriptamin (forrás: Psychoactive Drugs, Purpuse & Venn Diagrams)

A rövid ideig tartó heroinmámort hosszas depresszió követi. Ez olyan kellemetlen, rossz érzés, hogy a heroinista megfogadja, soha többé nem él a heroinmámorral. Sajnos ez az elhatározása semeddig sem tart. Rövidesen ismét vágyik arra, hogy átélje a néhány perces bódulatot. S azután minden megy tovább feltartóztathatatlanul a tragédia felé. A hozzászokás nagyon hamar kialakul.

Ennek első következménye, akárcsak az ópiumnál és a morfiumnál, hogy az alkalmi élvezetből a heroinmámor lesz élete értelme, célja. S ebből egyedül, orvosi segítség nélkül már nem tud szabadulni. Ha elhagyja a mérget, akkor a többi ópiumszármazék elhagyásakor jelentkező panaszoknál sokkal súlyosabb, kínzóbb tünetek mutatkoznak: kegyetlen viszketés, könnyezés, orrcsöpögés, hasmenés, kínzó-fájdalmas görcs, általában elviselhetetlennek érzett testi szenvedés. Szervezete annyira hozzászokik a heroinhoz, hogy jóformán már a halálos adag sem váltaná ki a kezdetben megismert boldogító mámort. Ezért a heroinista úgy érzi, hogy már nem is erre van szüksége, hanem csakis azért kell bármi áron megszereznie az újabb adag heroint, hogy megmeneküljön az őrjítő-kínzó elvonási tünetektől.

A heroinista azonban nemcsak a méregnek lesz rabja, hanem függő helyzetbe kerül a kábítószer-kereskedők leglelkiismeretlenebb fajtájától, a heroinkereskedőtől is. Kizárólag tőlük tudja megkapni a heroint, ők pedig könyörtelenül kizsákmányolják áldozataikat, nagy részük a busás haszonért, kisebb részük azért, mert maguk is heroinisták, s a heroin eladásával tudják csak megszerezni a számukra is nélkülözhetetlen drogmennyiséget.

Ezért a heroin nemcsak azért a legveszedelmesebb ópiumszármazék, mert a legerősebb függőséget okozza, hanem azért is, mert a legnagyobb anyagi áldozatot követeli meg rabjaitól.

A 9 legaddiktívabb kábítószerféleség néhány élettani-pszichológiai tulajdonsága
Ketamin Amfetamin Benzodiazepin Alkohol Barbiturátok Metadon Dohány Kokain Heroin
Élvezeti faktor közepes közepes közepes magas közepes közepes közepes nagyon magas nagyon magas
Pszichológiai függőség közepes alacsony közepes közepes közepes magas nagyon magas nagyon magas
Fizikális függőség alacsony alacsony közepes közepes közepes nagyon magas közepes alacsony nagyon magas

Forrás: Nutt et mts-ai., businessinsider.com

A testi károsodások megjelenéséig, a szervezet fizikai és lelki értelemben vett csődjéig aránylag hosszú idő telik el. De a kép teljességéhez, a heroin veszélyességéhez még hozzátartozik, hogy az elvonási tünetek súlyosabbak, nehezebben leküzdhetők, mint az ópium- vagy morfiumszenvedély eseteiben, s ezért az elvonókúra is lényegesen gyötrelmesebb a beteg számára.

A heroinfogyasztás formái igen változatosak, különösen keleten. A kezdők (nemcsak keleten, hanem világszerte) dohánnyal keverve, cigarettában szívják. Pontosabban, a kis heroingolyócskákat a cigaretta végében helyezik el, ezt nevezik „firing the ack-ack gun”-nak, „géppuskasorozat”-nak. Egyszerre több kis golyócskát tesznek a cigarettába, s hátrahajtott fejjel, hogy a golyócskák ki ne essenek, a cigarettát függőleges helyzetben tartva szívják a heroint. A kezdők másik szokása, hogy a cigarettát heroinporba mártják szívás előtt.

Hongkongban egy sajátos eljárást találtak ki, s ennek jellegzetes kínai elnevezést is adtak: „sárkányeregetés”. Ilyenkor a heroinszemcséket barbitonnal keverve, alumíniumfóliába csomagolják, és gyertyával melegítik. A felszálló füstöt kis bambusz- vagy papírcsövecskén át szívják be. A füst a sztaniollemezkét fel-le mozgatja, s ez a felszálló füstnek olyasféle alakot kölcsönöz, amely a régi mitológiák kínai sárkányára emlékeztet. Ha el akarják kerülni a heroin ilyenfajta szívási módjából elkerülhetetlenül adódó veszteséget, akkor a heroint egy gyufaskatulyába rejtve égetik el, s innen szívják fel az említett csövecskékkel a füstöt. Ezt a sajátságos szájmozgás miatt „szájharmonikázás”-nak nevezik.

2. táblázat: Egyes drogok függőségi mutatói
Fentanil Oxikodon Heroin Morfin Kodein Hidrokodon Metadon
Dózis ekvivalens

(1 mg metadonhoz viszonyítva)

0,01 mg 1,5 mg 1 – 2 mg 3 – 4 mg > 28 mg 0,5 mg n.a.
Akut adaptációs idő 1 h 3 - 6 h 4 h 4 - 5 h 4 h 4 - 8 h 8 - 12 h
Elvonási tünet kezdete 3 - 5 h 8 - 12 h 8 - 12 h 8 - 12 h 8 - 12 h 8 - 12 h 36 - 72 h
Elvonási tünet csúcsa 8 - 12 h 36 - 72 h 36 - 72 h 36 - 72 h 36 - 72 h 36 - 72 h 4 - 6 nap
Elvonási tünet lecsengése 4 - 5 nap ~ 7 - 10 nap 7 - 10 nap 7 - 10 nap ~ 7 - 10 nap ~ 7 - 10 nap 14 - 21 nap
Felezési idő 2 - 4 h 3 - 5 h 30 min 2 - 3 h 3 h 4 - 8 h 24 - 36 h

Forrás: US Pharmacist

Később azután, hogy minél kevesebb anyag menjen veszendőbe és minél előbb beálljon a várt hatás, már injekcióban adják be maguknak. Eleinte csak a bőr alá, majd még gyorsabban akarják elérni a mámort, s áttérnek az érpályába történő (vénás) adásra. Az enyhébb drogosok körében is ez terjedt el, mivel csak rossz minőségű, erősen hígított áruhoz jutnak, amely szájon át bevéve teljesen hatástalan.

Ezek az injekciók házilag készülnek úgy, hogy a heroinport közvetlenül a beadás előtt vízben feloldják. S még talán az a kisebb veszély, hogy a heroinport közönséges csapvízben oldják fel, s egy szemcseppentőre szerelt injekciós tű segítségével adják be. A sokkal nagyobb veszély a túladagolásból eredő halálos „lövet”. Ennek oka lehet az, hogy a különböző, de ismeretlen mértékű hígítások miatt gyakorlatilag semmiféle megbízható adagolás nem lehetséges. A heroinista maga sem tudja pontosan, hogy mennyi heroint oldott fel. Csak azt tudja, mennyit adott neki az árus, hiszen ő a heroint kiadagolva, kis tasakokban veszi meg, s nyilvánvaló, hogy az árus nem patikamérlegen mérte ki. Sokszor azonban maga az árus sem tudja, hogy a valóságban mennyi heroin van a kiadagolt csomagocskában, csak azt, hogy neki mennyit mondtak. Így azután, ha egyszer véletlenül (a szokástól eltérően) az adag valóban a jelzett mennyiségű heroint tartalmazza, azaz ha a szerencsétlent kivételesen nem csapják be, akkor ez az injekció könnyen az utolsó lehet. Sok heroinista lelte már így a halálát, amikor felbukkant a piacon egy új terjesztő, a korábbinál tisztább szerrel.

Az ópiumszármazékokat, mint fájdalomcsillapítót az orvostudomány nem nélkülözhette és sok esetben ma sem nélkülözheti. Bár nagyon sok szintetikus morfiumszármazékot sikerült előállítani, s majd mindegyiket valamilyen célra fel is használja az orvostudomány (némelyiket fájdalomcsillapítóként, másokat a műtéti érzéstelenítés során), de olyat még ez ideig nem sikerült találni, amelyik ha a morfiumnál kisebb mértékben is, de ne okozzon megszokást. Közülük említésre méltó a heroinnál enyhébb kábítószer, a metadon. Van ugyanis egy kórházi elvonókúrás módszer heroinistáknál (akiknél, mint említettük, az elvonás igen nehéz folyamat) vagy morfinistáknál, amelynek során a heroint, illetve a morfiumot metadonnal helyettesítik. A metadon elvonása lényegesen könnyebb, mivel elvonási tünetei kevésbé kínzók, mint a heroiné vagy a morfiumé.

Ha orvosi szemmel, a beteggel foglalkozó, fájdalmait enyhíteni akaró orvos szemével nézzük, hogy mit is jelentettek az ópium és származékai az emberiségnek, akkor azt kell mondanunk, hogy nagyon sokat. Felfedezésük és alkalmazásuk az orvostudomány oldaláról nézve az emberi tudás diadala volt. Ugyanakkor úgy járt vele az emberiség, mint amikor valaki kellő körültekintés nélkül szabadítja ki a szellemet a palackból. Ebben az esetben nem egyedül a jó szellem szabadult ki, hanem vele együtt a rossz is, amely tragédiák egész sorozatát indította el. Senki sem gondolhatta, hogy a palackban nemcsak az enyhet adó gyógyszer szelleme van bezárva, hanem egy veszélyes kábítószeré is. Időbe telt, míg orvos és beteg megtalálta a határokat, az adás és az igény közötti helyes mértéket. Amíg erre nem figyelt fel orvos, beteg és a társadalom, addig a gyógyszer testet-lelket uraló, pusztulásba taszító méreg is volt.

Idézzük a híres magyar utazó, Ligeti Lajos 1900-ban írt megrázó sorait. Akkoriban a fő veszélyt még az ópium jelentette: „Az ópiumszívó megfeledkezik mindenről, nem érez semmi fájdalmat, se testit, sem lelkit. De mint minden mámor, az ópium is az idegeket tépi, rombolja, s rá fáradtság, apátia következik. Az igazi veszedelem a következő mámor utáni szenvedélyes vágy. Ilyen kielégületlenségi időben rongy, roncs, szánalmas báb az ópium bolondja, a józan ész törvényei többé nem érvényesek számára, eltékozolja vagyonát, vagy ha már semmije sincs, habozás nélkül letér az egyenes útról, hogy ezen szenvedélyét kielégíthesse.”[2]

Media[szerkesztés]

Budapest Végállomás dokumentumfilm (Pesty Laszlo)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Abuse, National Institute on Drug: What are the immediate (short-term) effects of heroin use? (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  2. Dr Nagy Gábor - Lovass Pál: A kábítószerek világa, Medicina kiadó (ISBN 963 241 471 3)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Heroin
A Wikimédia Commons tartalmaz Heroin témájú médiaállományokat.