Injekció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az injekció az az eszköz, mely egy (általában bőr alá bejutó) tűből és egy fecskendőből áll, s melynek segítségével folyadékot, leginkább gyógyszert juttatnak egy ember szervezetébe.[1] Az injektálás az a folyamat, melynek segítségével az emésztőrendszert megkerülve lehet gyógyszert juttatni a szervezetbe. Az emésztőrendszert megkerülő injekciók közé tartozik a bőr alá adott, az izomba adott, az intravénás, a hashártyába adott, a csontvelőbe adott, a szívbe adott, az ízületbe adott és a [péniszbe adott injekciók.

Az injekciót általában adagolva adják be, de használható folyamatos gyógyszeradagolásra is.[2] A gyógyítás akkor is lehet hosszan tartó, ha a hatóanyagot csak adagolva adják be, ekkor depózott injekcióról beszélünk. Az injekció helyett akkor használnak katétert, ha hosszabb ideig vagy visszatérpen kell egy gyógyzsert alkalmazni.

Az injekciók a leggyakrabban alkalmazott gyógyászati beavatkozások eszközei. Évente 16 milliárd alkalommal használják a fejlődő és az átmeneti gazdaságú országokban.[3] 95%-ot gyógyító, 3%-ot védekezésként, a többit pedig egyéb célokból, például vérátömlesztésnél használják.[3]

Mivel a folyamat során apró pontszerű sérülés keletkezik a bőrön, ezért kialakul egyeseknél egy tűtől való félelemként leírható fóbia. A seb miatt a folyamat végén megfelelő fertőtlenítésre van szükség.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. injection. Cambridge dictionary . (Hozzáférés: 2017. július 30.)
  2. (2009) „A cost-effectiveness analysis of continuous subcutaneous insulin injection versus multiple daily injections in type 1 diabetes patients: a third-party US payer perspective”. Value in Health 12 (5), 674–86. o. DOI:10.1111/j.1524-4733.2008.00478.x. PMID 19171006.  
  3. a b Injection safety. Health Topics A to Z. World Health Organization. (Hozzáférés: 2011. május 9.)