Hidromorfon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hidromorfon
IUPAC-név
4,5-α-epoxi-3-hidroxi-17-metil-morfinán-6-on
Kémiai azonosítók
CAS-szám 466-99-9
PubChem 5284570
ChemSpider 4447624
DrugBank APRD01021
ATC kód N02AA03
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C17H19NO3
Moláris tömeg 285,338 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság Orális: 30–35%, Intranazális: 52–58%<
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
2–3 óra
Fehérjekötés 20%
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule II (US)
Class A (UK)
Terhességi kategória C (HU)
Függőségi potenciál magas
Alkalmazás oral, intramuscular, intravenous, subcutaneous, intranasal, rectal, sublingual, transmucosal, buccal, transcutaneous (experimental)

A hidromorfon egy szelektív opioid agonista.

Hatása[szerkesztés]

Mint a többi opioid típusú fájdalomcsillapító, a hidromorfon is alapvető farmakológiai hatását a központi idegrendszerre és a simaizomzatra fejti ki. Ezen hatások kialakulását és módosítását speciális opioid receptorokhoz kötődve idézi elő. A hidromorfon többször hatékonyabb, de rövidebb ideig tartó hatással rendelkezik, mint a morfin. Főleg analgetikus, anxiolitikus, köhögéscsillapító és nyugtató. A hatások különbözőek, egyebek között említhető az álmosság, hangulatváltozás, légzőszervi depresszió, csökkent gyomor- és bélmozgékonyság, hányinger, hányás, valamint az endokrin és a vegetatív idegrendszer módosulása. Légzésdepressziót elsősorban az agyi légzőközpontra gyakorolt közvetlen hatása révén okoz. Az opioidok hányingert, hányást idézhetnek elő a medulla hátsó részében elhelyezkedő emezisért felelős kemoreceptorok közvetlen ingerlése által. Az opioidok befolyásolhatják a hipotalamikus- agyalapi- adrenerg- vagy az ivarszervek idegpályáit. A látványos változások a szérum prolaktinszint emelkedésében, a plazma kortizol- és tesztoszteronszint csökkenésében nyilvánulnak meg. A klinikai tüneteket ezek a hormonális változások okozhatják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hydromorphone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.