Polipka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polipka
(Octopussy)
1983-as brit–amerikai–német film

RendezőJohn Glen
ProducerAlbert R. Broccoli
Tom Pevsner
Vezető producerMichael G. Wilson
AlapműIan Fleming
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge MacDonald Fraser
Richard Maibaum
Michael G. Wilson
Főszerepben
ZeneJohn Barry
OperatőrAlan Hume
VágóPeter Davies
Henry Richardson
JelmeztervezőEmma Porteous
DíszlettervezőJack Stephens
GyártásvezetőLeonhard Gmür
Philip Kohler
Gerry Levy
Barrie M. Osborne
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
United Artists
Eon Productions
Danjaq
Ország UK
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő131 perc
Költségvetés27,5 millió amerikai dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA MGM/UA
Magyarország Intervideo (VHS, 1991)
Magyarország InterCom (VHS, 2000)
BemutatóNagy-Britannia 1983. június 6.
USA 1983. június 10.
1. szinkron
Magyarország 1991. (VHS)
2. szinkron
Magyarország 2000. (VHS)
KorhatárUSA PG
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel187,5 millió amerikai dollár
Kronológia
ElőzőSzigorúan bizalmas (1981)
KövetkezőHalálvágta (1985)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Polipka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Polipka (eredeti cím: Octopussy) 1983-ban bemutatott brit kalandfilm, a tizenharmadik James Bond-film, melyet az Eon Productions gyártott. A filmet John Glen rendezte, a forgatókönyvet George MacDonald Fraser, Richard Maibaum és Michael G. Wilson írta, Ian Fleming Octopussy and The Living Daylights című 1966-os novellagyűjteménye alapján. Ez volt a hatodik, Roger Moore főszereplésével készült Bond-film, egyéb fontosabb szerepekben Steven Berkoff, Louis Jourdan és Maud Adams tűnik fel.

1986. június 6-án mutatták be, négy hónappal korábban, mint a Sean Connery főszereplésével készült, Soha ne mondd, hogy soha című nemhivatalos Bond-filmet. A Polipka 27,5 millió dolláros költségvetés mellett 187,5 millió dollár bevételt termelt. A kritikusokat megosztotta a mű: dicsérték az akciójeleneteket és a helyszíneket, de bírálták a cselekményt és a film humorát. Maud Adams címszerepbeli alakítása szintén megosztotta a kritikusokat.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy bohócnak maszkírozott férfi menekül egy cirkuszból, Kelet-Berlinből. Nyomában egy késdobáló ikerpár, akik el akarják tenni láb alól, mivel a férfi egy brit titkosügynök, aki bár halálos sérülést szenved, még el tud jutni az angol nagykövetségre, és így sikerül idejuttatnia egy értékes és ritka Fabergé-ékszertojást. Hamar kiderül azonban, hogy az ékszer hamisítvány, Bond feladata kideríteni mire bukkant néhai kollégája, s kinek és miért volt fontos az ékszertojás. Az MI6 szovjet tevékenykedést sejt a háttérben, miszerint hamis ékszerekkel akarják elárasztani a piacot, hogy ezzel nem kis vagyonra tegyenek szert. Bond felbukkan az eredeti Fabergé-tojás londoni árverésen, ahol potom félmillió angol fontért veszi meg egy száműzött afgán herceg, Kamal Khan, aki egyben köztudottan bóvli ékszerkereskedő. Mielőtt azonban az aukció véget ér, Bond egy ügyes trükkel kicseréli a valódi tojást a hamisítványra.

A nyomok Indiába vezetnek. Itt a 007-es ottani kolléga, Vijay segítségével közelebbi ismeretségbe kerül Kamallal egy ostábla-játékban, ahol csúnyán kenterbe veri, és persze megvillantja előtte az eredeti Fabergé-tojást. A kaszinóból Kamal verőlegényei élükön Gobindával próbálják visszaszerezni a tojást sikertelenül. Ám az afgán herceg társalkodó nője Magda sikerrel jár – miközben a tojásban már el volt helyezve a poloska. Fény derül arra is, hogy Kamal szövetkezett egy őrült szovjet tábornokkal, Orlovval, aki mindazon túl, hogy megveszi tőle a hamis ékszereket, meg akarja hódítani Nyugat-Európát. A háttérben van még egy titokzatos személy: Polipka, aki az ékszercsempészet mozgatója. Bond az afgán herceg fogságából felfedezi a titokzatos szigetet, ahol csak nők vannak. Lelepleződik Polipka kiléte is: ő egy bizonyos Dexter-Smythe őrnagy lánya. Apját pont Jamesnek kellett volna elfognia árulás miatt, ám hagyta, hogy öngyilkos legyen, ezáltal méltósággal, dicsőséggel távozhatott az élők közül. Ezért Polipka hálás neki, és vendégül (és ágyasául) látja Bondot. Persze ez Kamalnak nem tetszik: bérgyilkosokat küld a szigetre, akik Vijayt megölik, a 007-essel viszont nem tudnak elbánni. Ő ezt a helyzetet kihasználva el is tűnik a szigetről.

Karl-Marx-Stadtban (a mai Chemnitz) készülődik Polipka cirkuszi társulata átutazni Nyugat-Németországba egy amerikai légitámaszpontra, ami következő előadásuk helyszíne. Orlov és Kamal Kahn a vasútállomáson berakodás közben a szokásos hamis ékszerszállítmány helyett azonban egy atombombát helyez el a kellékes ágyúban. Orlov célja, hogy felrobbantva a bázist azt hitesse el a nyugati államokban, hogy baleset volt és miután leszerelték a NATO-védelmi vonalakat a határ mentén a szovjet csapatok akadálytalanul előrenyomulhatnak bekebelezve egész Európát. Bond megpróbálja mindezt megakadályozni és a vonattal tart, ahol azonban Gobinda és a két késdobáló (Miska és Griska) üldözőbe veszik. A 007-es végül leesik a vonatról, végez a késdobálókkal majd versenyt futva az idővel a bázisra tart. Közben Orlovot, aki Bondot üldözi, mert az rájött a tervére a kelet-berlini határőrség meglövi, s belehal sérüléseibe.

A cirkusz társulata mit sem sejt a bombáról. A 007-es nagy nehezen, autót lopva érkezik meg a légi támaszpontra, a rendőrök elől menekülve. Itt bohócnak álcázza magát és megpróbál a bomba közelébe jutni. Az utolsó pillanatban sikerül hatástalanítani a robbanószerkezetet. Polipka és Magda is rájött, hogy Kamal Khan átvágta őket így ők és a hozzájuk tartozó lányok rajta ütnek Kamal palotáján, melyben Bond és Q is segít. Míg a lányok a földről, James és Q a levegőből támad egy hőlégballonnal. Kamal azonban megszökik foglyul ejtve Polipkát és lóval majd repülőgéppel menekül a helyszínről. Q egyébként épp egy csapat sarokba szorított nőt ment meg hőlégballonjával, így hát a társulat lányai nagyon hálásak érte az ősz részlegvezetőnek – és nem kicsit megszeretgetik miatta.

Bond a levegőben folytatja a harcot Kamal ellen, miután lóhátról sikerül a repülőjére ugrania. Persze ezúttal is Gobindával kell előbb megküzdenie, akit a repülő antennájával megcsap és így az lezuhan a gépről. Bond a féklapátok lenyomásával földre kényszeríti a gépet, kimenti belőle Polipkát, akit még egy szakadék széléről is visszahúz, közben Kamal gépe a szakadék aljának ütközve robban fel. Gogol tábornok hálásan megköszönné a 007-esnek Londonban a sikeres akciót, azonban ő épp Indiában lábadozik Polipka hajóján... és annyira nem is érzi magát rosszul a szépséges nő párnái között, annak odaadó gondoskodásában...

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. szereposztás (1991) 2. szereposztás (2000)
James Bond Roger Moore Láng József
Polipka Maud Adams Simorjay Emese Kerekes Viktória
Kamal Khan Louis Jourdan Mécs Károly Sinkovits-Vitay András
Magda Kristina Wayborn Andresz Kati Kéri Kitty
Gobinda Kabir Bedi Szabó Sipos Barnabás Helyey László
Orlov tábornok Steven Berkoff Áron László Forgács Gábor
Miska David Meyer Bicskey Lukács
Griska Tony Meyer Nincs szövege
Q Desmond Llewelyn Makay Sándor
M Robert Brown Izsóf Vilmos Cs. Németh Lajos
Miss Moneypenny Lois Maxwell Némedi Mari Moór Marianna
Penelope Smallbone Michaela Clavell
Anatol Gogol tábornok Walter Gotell Simon György Maróti Gábor
Vijay Vijay Amritraj Harmath Imre
Sadruddin Albert Moses Koncz István
Sir Frederick Gray
hadügyminiszter
Geoffrey Keen Szuhay Balázs
Jim Fanning Douglas Wilmer Tolnai Miklós Szokolay Ottó
Amerikai tábornok Bruce Boa Dózsa László
Szovjet elnök Paul Hardwick Gruber Hugó
Árverésvezető Philip Voss Versényi László Áron László

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]