Fabergé-tojások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az első Fabergé-tojás, a sárgája, és a tyúk

A Fabergé-tojások ékszerekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojások, amelyeket Peter Carl Fabergé francia származású orosz ékszerész készített 1885 és 1917 között III. Sándor és II. Miklós orosz cárok megrendelésére.[1] Az 52 „cári” Fabergé-tojást az ékszerművészet abszolút legjobbjainak tekintik. Ezenkívül vannak még nem cári megrendelésre gyártott tojások is. Ezek nem egyediek hanem meglévő cári tojások másolatai és kivitelezésük sem olyan aprólékos.

Története[szerkesztés]

Háttere[szerkesztés]

Transzszibériai vasút tojás

Az első tojást Fabergé és aranyművesei készítették 1885 húsvétjára III. Sándor orosz cár megbízásából, aki húsvéti ajándéknak szánta a felesége, Marija Fjodorovna számára. Kívülről egy egyszerű, zománcozott fehér tojás volt, de kinyitásakor a színarany sárgája tűnt elő. A sárgájában egy aranyozott tyúk volt s abban egy kis cári korona. A cárné annyira megszerette a tojást, hogy a cár Fabergét nevezte ki királyi udvari szállítónak. Egyben azt a feladatot is kapta, hogy minden húsvétra egy új tojást készítsen a cárnénak, de ezek egyediek legyenek és meglepetést is tartalmazzanak.

II. Miklós folytatta a hagyományt. Feleségének Alekszandra Fjodorovnának és anyjának az özvegy cárnénak húsvétkor minden évben egy-egy Fabergé-tojást adott ajándékba.

Gyártása és változatai[szerkesztés]

A Fabergé-üzlet virágzott és a tojástervezés majdnem egy évig tartott. Amint eldöntötték a témát, ékszerészek tucatja vette kézbe a tojásgyártást.

A tojások témája és kinézete nagyon változatos volt. Ilyen volt például, a cár azon kívánságára, hogy meglepetés is legyen benne, az 1900-as Transzszibériai vasút tojás. A külsejét egy szürke semmitmondó sáv a vasút térképével dominálta. A belső rész ellenben csillogó volt, egy tiszta aranyból készült kis vonat formájában.[2]

A forradalom után[szerkesztés]

Összesen 57 tojást készítettek, és az egyetlen amely kikerült Oroszországból az, amelyiket Marija Fjodorovna vitt magával, 1918-ban. A többi tojásról megfeledkeztek az 1917-es forradalom zűrzavarában. Néhány tojást elloptak a fosztogatók, míg a többit a Kreml pincéjében helyezték el.

Az 1930-as években Sztálin tizennégy tojást értékesített nyugati aukciós házakban keményvaluta-szerzés céljából.

A jelen[szerkesztés]

2006-ban csak 21 tojás volt Oroszországban amelyek a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban vannak kiállítva. Viktor Vekszelberg oligarcha 2004-ben megvásárolt kilenc tojást és ezek ugyanazon év júliusában visszakerültek Oroszországba. A Virginiai Szépművészeti Múzeum, a New Orleans-i Művészeti Múzeum és néhány más múzeum rendelkezik Fabergé-tojásokkal. Négy tojás magángyűjtők tulajdonában van és hét tojás sorsa ismeretlen.

Manapság számos vállalat kínál ügyfeleinek „Fabergé-tojást”, eredeti ihletésű tojásokat.

Ismertebb tojások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fabergéägg című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fabergé egg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.