Hankó Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hankó Attila
Életrajzi adatok
Születési név Hankó Attila László
Született 1961. június 21.
Magyarország Szentes, Magyarország
Elhunyt 2000. december 2. (39 évesen)
Magyarország Algyő, Magyarország
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 19832000

Hankó Attila IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Hankó Attila témájú médiaállományokat.

Hankó Attila (Szentes, 1961. június 21.Algyő, 2000. december 2.) magyar színész.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Szülővárosában 1976-tól a Horváth Mihály Gimnázium diákszínpada[1] tagjaként lett a színészet elkötelezettje. Első sikerét 1978-ban, a Szőke András által színpadra állított Kanteletár[2] című darab szereplőjeként aratta a csurgói diákszínjátszó fesztiválon.

1980 és 1982 között a budapesti Várszínház stúdiósa volt, itt szerzett színész II. képesítést. 1983-tól 1987-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. Színinövendékként több darabban kapott kisebb szerepeket (Don Carlos, Equus, Vak Béla király, Iván, a rettentő, Az öreg hölgy látogatása).

Végzése után Budapesten a Paulay Ede utca 35. alatt működő Arany János Színház művésze lett. Önálló szerepei: Apa (Liliomfi) Apa (Kroetz Vadászata), illetve a rádióban: Marton Gábor: Hívők (kétszemélyes hangjáték Tomanek Nándorral.

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 25; ugyanitt két színházi felvételen is látható.[3]

Szerepei mellett – majd később szabadúszóként – elkezdett szinkronizálni. Hangja számos filmben feltűnt, például a Halálsoron című filmben John Coffey hangjaként, de szinkronizált a Tizenkét dühös ember, a Rendőrakadémia, a Támad a Mars! című filmekben, illetve a Kenan és Kel című amerikai sitcomban Kenan apjaként. A Vissza a jövőbe II első, 1990-es szinkronjában ő volt Biff magyar hangja. Rajzfilmekben is hallható volt a hangja, így az A Simpson családban Ned Flanders egyik barátjának, míg a Bolondos dallamokban Szilveszter macskának kölcsönözte orgánumát. Scooby-Doo eredeti magyar hangja volt, később halála miatt azonban két évad után Vass Gábor váltotta fel. Emellett hobbiszinten űzte a horgászatot.

Halála[szerkesztés]

Hankó Attila sírja a szentesi evangélikus temetőben

2000. december 2-án hajnali fél ötkor egy Opel Omega személygépkocsi utasaként tartott Szeged felé, amikor az autó a 47-es főút, 211-es km szelvényében az Algyői közúti Tisza-híd jeges útfelületén megcsúszott és frontálisan összeütközött egy pótkocsis IFA tehergépkocsival. A balesetben rajta kívül még két másik személy is elhunyt.[4] Halála után emlékhorgászversenyt[5] neveztek el róla.

Filmszerepek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bácskai Mihály: Volt egyszer egy diákszínpad.... A 12.D osztály oldala, 2003. június 27.
  2. Kanteletár. Magvető, Budapest, 1975
  3. 2011. szeptember 28.-i lekérdezés
  4. Rózsa Gábor: Hankó Attila (1961-2000). Szentesi Élet, 2001. január 5.
  5. Vidovics Ferenc: Hankó Attila emlékverseny a Kurcán. Szentesi Mozaik, 2004. december 13.

Források[szerkesztés]