Támad a Mars!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Támad A Mars!
(Mars Attacks!)
1996-os amerikai film

Rendező Tim Burton
Producer Tim Burton
Larry J. Franco
Laurie Parker
AlapműMars Attacks
Műfaj
Forgatókönyvíró Jonathan Gems
Főszerepben Jack Nicholson
Glenn Close
Annette Bening
Pierce Brosnan
Danny DeVito
Zene Danny Elfman
Operatőr Peter Suschitzky
Vágó Chris Lebenzon
Jelmeztervező Colleen Atwood
Díszlettervező Wynn Thomas
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Tim Burton Productions
Ország USA
Nyelv nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 106 perc
Költségvetés 70 000 000 dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1996. december 13.
Magyarország 1997. március 6.
Korhatár12 II. kategória (F/7269/J)
Bevétel 101 000 000 dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Támad A Mars! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Támad a Mars! (Mars Attacks!) 1996-ban bemutatott sötét humorú sci-fi filmvígjáték Tim Burton rendezésében. A film a népszerű Mars Attacks gyűjtőkártya-sorozat alapján készült. A zenét Danny Elfman szerezte, aki Burton majdnem összes filmjében a zenét komponálta. A film költségvetés 70 millió dollár, világbevétele 101 millió dollár volt. A szintén 1996-ben megjelent A függetlenség napja című film paródiája.

Történet[szerkesztés]

Az űrfelvételek bizonyítják, hogy marslakók közelednek a Föld felé. A Today in Fashionba ellátogat Prof. Donald Kessler, aki szimpatizál a műsorvezetővel, Natalie Lake-kel. Hirtelen a monitoron megjelenik egy marslakó, aki idegen nyelven mond valamit.

Közben Vegasban Byron nem tud visszamenni a családjához Washingtonba. Egy bizonyos Art Land saját szállodát szeretne építeni, amit Galaxinak akar elnevezni. Barbara, a felesége békepárti, és amint megtudta, hogy jönnek a marslakók, szeretné, ha békességben élnének velünk.

Az elnök, Donald Kessler, Decker tábornok, Casey tábornok, Jerry Ross és többen a marslakók üzenetén elmélkednek. Prof. Kessler szerint az idegenek nitrogént lélegeznek és telepatikus képességekkel rendelkeznek. Dr. Zeigler készített egy gépet, mellyel le tudják fordítani az üzenetet. A marslakó az adatait mondja el magáról és a népéről.

Byron fiai Washingtonban elszöktek otthonról, de Louise (az anyjuk) megtalálta őket. Jerry Ross utcalányokkal társalog. Perkinsville-ben a Norris családnál az egyik fiú bekötött szemmel villámgyorsan rak össze egy gépfegyvert. A másik fiú, Richie elviszi a nagymamájukat az idősek otthonába.

A marslakók megadták a koordinátáikat, hogy hol fognak leszállni. Az információk szerint Nevadában. Billy Glyen Norris elindul a hadseregbe. Anyja és apja szerint ő sokkal jobb, mint Richie. Mindenki összegyűlik a sivatag közepén, hogy lássák az idegenek leszállását a Földre. Casey tábornok fogadja a marslakókat. Decker tábornok úgy véli, fel kell fegyverkezniük. Jemes Dale, az elnök igazat ad neki, mivel nem tudják egész pontosan a marslakók célját. Az elnök, a First Lady, Decker, Kessler és Ross a Fehér Házból nézik az adást. Barbara Land egy közeli dombról figyeli az eseményeket. Dr. Zeigler elkészítette a kommunikáló gépet. Billy Glen is a katonák közt van. Egy repülő csészealj közeledik, marslakók szállnak ki belőle. Casey tábornok előre lép, és üdvözli őket. A földönkívüliek vezetője mond valamit, a gép pedig fordítja. A marslakó azt mondja, „békével jöttünk”. Mindenki kiabál az örömtől. Az egyik ember egy fehér galambot ereszt el, amint ezt meglátja a marslakó, fegyverével megöli a madarat, majd Casey tábornokot. Káosz tör ki, mely során meghal Billy. Natalie Lake is tudósít onnan, ahogy Jason Stone is. Mielőtt megfognák egymás kezét, Jasont egy űrlény megöli, csak egy kézfej marad belőle. Natalie elájul, majd elhurcolják.

Az elnök és társai megdöbbenve nézik, mi történik. Decker szerint ellentámadást kell indítani, Marsha Dale szerint is. Donald úgy gondolja, ezt a félreértést ki lehet javítani. Mert a marsiak a galamb miatt ijedtek meg. A földiek egy üzenetben közlik bocsánatkérésüket az incidens miatt. A marslakók megkapják az üzenetet, de csak nagyot nevetnek rajta. A Norris család Billyt gyászolja. Az idegenek visszaüzentek, miszerint ők is sajnálatukat fejezik ki az események miatt.

Új leszálló helyük a kongresszus előtt van. Bemennek az épületbe, és megölik a minisztereket. Kessler meg akarja győzni őket arról, hogy élhetnénk együtt békében, válaszként leütik és elhurcolják. Az űrhajójukon Natalie fejét ráoperálták a kutyája testére, és az eb fejét a nő testére tették.

Leküldtek a Földre egy nőnek álcázott marslakót, akit Jerry Ross bekísér a Fehér Házba. Mikor a férfi meg akarja csókolni, nem tudja, mivel rágógumi van a hölgy szájában. Mikor Ross ki akarja venni, s benyúl a kém szájába, akkor a nő leharapja az ujjait. Ross pánikba esik, és segítséget hív, de a nő hátulról akkora erővel leüti, hogy Ross belehal.

A bérgyilkos villámgyorsan halad az elnök és felesége szobája felé. Meg is ölné őket, de a pár kutyája felugat, a csengő megszólal, az elnök ráugrik a marslakóra, aki fegyvert fog rá. Viszont a biztonsági őrök betörnek, és lelövik a behatolót. Mindezt egy kamerán keresztül látja az ellenséges király és a királynő. Úgy megdühödnek, hogy támadó csapatokat indítanak a Föld ellen. Az űrhajón Kessler magához tér, de csak a feje van meg. Látja Natalie-t is, aki már új testtel jár-kel.

A Fehér Házba ellátogat Cedric és Neville iskolai osztálya. Hirtelen a tanárnőt megöli egy marslakó, mire káosz tör ki. Az elnök is menekül. Marshára viszont ráesik egy csillár. Neville és Cedric megmentik az elnököt. A zöld lények rombolnak és gyilkolnak. Felrobbantják többek között a Tádzs Mahalt, összezúzzák a Húsvét-szigeten a kőfejeket.

Decker azt javasolja az elnöknek, hogy fegyvert vessenek be az idegenek ellen. De azok egy szippantó géppel beszippantják a bombát. Vegasban a már kész Galaxie Hotelben Art előadást tart a szponzoroknak. Az egyik űrhajó lézersugarat küld a hotel felé, amitől az összeomlik. Tom Jones koncertezik, mikor a marslakók megszállják a várost. Sokan bemenekülnek a kaszinóba, ahol Byron és Barbara tanácskozik. Meglátja Tomot, Rude Gambler szerencsejátékos autogramot kér tőle. Az ufók közben ellepik a kaszinót. Barbarának van repülője, de nem tudja vezetni, szerencsére Tom igen. Így elindulnak a reptér felé.

Perkinsville-ben Mr. és Mrs. Norris fegyvert töltenek. Richie elhatározza, hogy a nagymamájáért megy, amiről az apja megpróbálja lebeszélni. De a fiú mégis elindul a mamájáért. Egy hatalmas robot közeledik a lakókocsipark felé. Richie beindítja az autóját, és elhajt vele. Ám Norrisék lakókocsiját megragadja a robot, és a földhöz vágja. Vegasban Rude úgy gondolja, eltévedtek, ezért visszamegy a hotelba. Útközben találkozik egy marslakóval, aki megöli, viszont az idegent Barbara semmisíti meg.

Az elnök védett termébe betörnek az idegenek. Decker elkezd beszélni nemzete nagyságáról. Erre a marslakó egy fegyverrel lekicsinyíti a férfit, majd rálép. Ekkor nagy lövöldözés tör ki. Csak az elnök marad életben, aki elkezd beszélni arról, hogy milyen jó lenne, ha a Föld és a Mars összefogna. A marslakó kezet nyújt felé, kezet fognak. De a lényből kijön egy műkéz, ami mászni kezd az elnökön, végül hátulról átdöfi. A éles pótkarból, ami átdöfte az elnököt, kiemelkedik a marslakók zászlaja.

Barbaráék elértek a repülőhöz, de útjukat állják a marslakók egy csoportja, kiket Byron elintéz, pedig azok fölényben voltak. A repülő elrepül Barbarával, Cinyvel, Tommal. Richie megszabadul a robottól. Beszalad az otthonba, ahol épp meg akarják ölni a nagymamáját, akinek fülhallgató van a fülében, így nem hall semmit. Richie beér a mami szobájába, rákiált. Erre a néni kihúzza a fülhallgatót a füléből. Ekkor a marslakók kiabálni kezdenek, a fejük pedig szétrobban. Világszerte játsszák a marslakó-kinyíró zenét. A zuhanó űrhajóban Donald és Natalie leesett a helyéről, de először és utoljára végre megcsókolják egymást. A megmaradt Washingtonban beszédet mond Taffy és Richie. Richie-t és a mamáját kitüntetik. Tom Jonesék állatok társaságában ünnepelnek. Byron visszatér a nejéhez és két fiához.

Szereplők[szerkesztés]

 • Jack Nicholson – Jemes Dale: Az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Marsha Dale férje és Taffy Dale apja. A parancsnoki tisztet betöltő marslakó műkeze átszúrja az elnök hasát, a tőr teteje kinyílik és az idegenek zászlaja jön belőle ki.
 • Jack Nicholson – Art Land: Egy Las Vegas-i üzletember, Barbara Land férje. A marslakók támadása előtt nem sokkal építette új kaszinó hoteljét. Ezt az idegenek lerombolták, mikor benne tartózkodott.
 • Glenn Close – Marsha Dale: Jemes Dale felesége, Taffy Dale anyja, ő a First Lady. Amikor a marslakók megtámadják a Fehér Házat Nancy Reagan csillárja ráesik.
 • Annette Bening – Barbara Land: Art felesége. A kissé iszákos nő szeretné, ha a marslakók és az emberek békében élnének együtt. Byron, Cindy, Rube és Tom Jones társaságában menekül. Túléli a támadást.
 • Pierce Brosnan – Prof. Donald Kessler: Az elnök barátja. Határozottan támogatja a marslakók és az emberek közti békét. Amikor a marslakók elhurcolják, levágják a fejét, és gépekkel tartják életben. Mikor az űrhajó a tengerbe csapódik, megfullad. Szerelmes Natalie Lake-be.
 • Danny DeVito – Rude Gambler: Vegasi szerencsejátékos. Byron, Cindy, Barbara és Tom Jones társaságában menekül. Amikor tárgyalni akar egy marslakóval, az lelövi.
 • Martin Short – Jerry Ross: Sajtóelnök. Úgy gondolja, az embereknek joguk van tudni az idegenek közeledéséről. Az egyik nőnek álcázott marslakó megöli.
 • Sarah Jessica Parker – Natalie Lake: A „Today in Fashion” riportere. Jason Stone barátnője, de szerelmes Donald Kesslerbe. Az idegenek elhurcolják, a kutyája fejét a testére operálják, az ő fejét pedig a kutyája testére. Amikor az űrhajó beleesik a tengerbe, akkor megfullad.
 • Michael J. Fox – Jason Stone: A GNN riportere. Natalie Lake barátja. A marslakók első támadásakor megölik, csak a keze marad meg.
 • Rod Steiger – Decker tábornok: Az USA hadseregének a tábornoka. Nem tolerálja a marslakók feltűnését. Az egyik marslakó egy fegyverrel lekicsinyíti, és rálép.
 • Tom Jones – Önmaga: A híres énekes Las Vegasban koncertezik. Amikor az Ufók megtámadják a várost Byron, Ciny, Barbara és Rude társaságában menekül. Túléli a támadásokat.
 • Lukas Haas – Richie Norris. Perkinsville-ben (Kansas) élő fiatal fiú. Nagyon szereti a nagymamáját. Megmenekül a támadások elől. Mamája segítségével jön rá az idegenek gyenge pontjára.
 • Natalie Portman – Taffy Dale: Jemes Dale és Marsha Dale lánya. Biztonságban túléli a támadásokat.
 • Jim Brown – Byron Williams: Nehézsúlyú ökölvívó, világbajnok. Las Vegasban van a támadáskor, épp vissza akart térni Washingtonba exfeleségéhez, Louise-hoz és két gyerekéhez. Cindy, Barbara, Rude és Tom Jones társaságában menekül. Puszta kézzel legyőz több marslakót. Visszatér a családjához.
 • Lisa Marie – Marslakónő: A Földre küldték a marslakók, hogy ölje meg az Egyesült Államok elnökét. Miután megölte Jerry Rosst, az elnök fejéhez egy fegyvert fog, de a biztonsági őrök lelövik.
 • Sylvia Sidney – Florence Norris: Kissé amnéziás. Richie és Billy nagymamája. Neki köszönhető a marslakók gyenge pontjának felfedezése. Túléli a támadásokat.
 • Christina Applegate – Sharona: Billy Norris barátnője. Billy halála után új barátja lesz. Mikor vele szeretkezik, a marslakók megölik.
 • Jack Black – Billy Glen Norris: Mr. Norris és Sue Ann Norris fia, továbbá Richie testvére. Ő volt a kedvenc kettejük közül. Mikor beállt a seregbe, ott volt a marslakók földre szállásakor. Figyelmetlensége miatt megölték az idegenek.
 • Pam Grier – Louise Williams: Byron volt felesége, Cedric és Neville anyja. Túléli a marslakók támadását. Buszsofőr.
 • Joe Don Baker – Mr. Norris: Billy Glen és Richie apja. Jobban szereti Billyt. A marslakók hatalmas robotja öli meg.
 • O-Lan Jones – Sue Ann Norris: Richie és Billy anyja. Mr. Norris felesége. A marslakók hatalmas robotja öli meg.
 • Janice Rivera – Cindy: Vegasi pincérnő. Byron, Barbara, Rude és Tom Jones társaságában menekül. Túléli a támadásokat.
 • Ray J – Cedric Williams: Louise és Byron fia. Túléli a támadást.
 • Brandon Hammond – Neville Williams: Louise és Byron fia. Túléli a támadást.
 • Paul Winfield – Casey tábornok: Ő fogadja a marslakókat, akik megölik.
 • Brian Halley – Mitch titkosügynök: Megvédi az elnököt. Az idegenek megölik.
 • Jerzy Skolimowski – Dr. Zeigler: Feltalálja az emberek és a marslakók közti kommunikációs gépet. Megölik a marslakók.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]