Horváth Mihály Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Horváth Mihály Gimnázium (HMG)

Az iskola épülete
Az iskola épülete
Alapítva 1859
Hely Magyarország, Szentes
Korábbi nevei Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola (2007–2010)
Típus gimnázium
Oktatók száma 60
Tanulólétszám 557 (2019)
Igazgató Tóth Tamás József
OM-azonosító 029737
Tagozatok Biológia-kémia, Földrajz, Hatévfolyamos, Humán, Irodalmi-drámai-média, Matematika-fizika, Nyelvi (angol, francia, német, orosz), Sport (vízilabda, tánc)
Elérhetőség
Cím 6600 Szentes, Szent Imre herceg utca 2.
Elhelyezkedése
Horváth Mihály Gimnázium (Csongrád-Csanád megye)
Horváth Mihály Gimnázium
Horváth Mihály Gimnázium
Pozíció Csongrád-Csanád megye térképén
é. sz. 46° 38′ 60″, k. h. 20° 15′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 38′ 60″, k. h. 20° 15′ 19″
A Horváth Mihály Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Horváth Mihály Gimnázium témájú médiaállományokat.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium a térség legrégibb középfokú oktatási intézménye. 1859-ben alapították, de a mai épületbe csak hosszú idő múlva jutottak el. 2007 és 2010 között az iskola egy nem egyenrangú társulás vezetője volt.

Története[szerkesztés]

1714 óta működött Szentesen a református egyház által fenntartott elemi iskola mellett az úgynevezett „latin iskola”. Itt leginkább a debreceni nagykollégiumban teológiát végzett diákok töltöttek el két-három évet oktatóként, így gyűjtve pénzt későbbi egyetemi tanulmányaikra. Az iskola épülete a mai járásbíróság helyén állt.

A gimnázium épülete 1888-ban

1747-ben a legidősebb városháza épületébe költözött az iskola, melynek léte azt bizonyítja, hogy a török elleni felszabadító harcok után hazatérő szentesi lakosságban nőtt az igény egy, az elemi iskolás szintnél magasabb műveltségre. 1859-ben a református egyháztanács elhatározta egy négyosztályos gimnáziumi oktatás elindítását. Az első osztály ebben az évben kezdte a munkát 21 tanulóval. A kiegyezést követő esztendőkben az egyház, a város és az állam többször is kísérletet tett az iskola átszervezésére. Ezek során az iskolának évekig kettős jellege volt: a gimnázium és a polgári iskola, amelyek a mai ligeti múzeum épületében működtek. Végül a minisztérium jóváhagyta a nyolcosztályos, tiszta gimnáziummá fejlesztést. 1888 óta a mai épület téglaburkolatú részében zajlott az oktatás.

Az első világháború megtörte a gimnázium fejlődését. Habár 1918-ban elkészültek az épület új szárnyai és a szolgálati lakások, az anyagi gyarapodást azonban elhomályosították a háború veszteségei. Nyolc tanár és 92 diák vonult be a seregbe. A két világháború közötti időszak a csendes, nyugodt munka és a lassú gyarapodás időszaka volt. Az 1923-24-ben megkezdődött iskolareform következtében az intézet reálgimnázium lett, a tanulók száma mintegy 400 főt tett ki.

Horváth Mihály (1809–1878) politikus, miniszter, történész, püspök

Az 1922-23-as tanévtől kezdve a gimnázium Horváth Mihály nevét viseli. 1935. óta zajlik rendszeres filmoktatás: már a harmincas években évente 80-100 filmet vetítettek le, szemléltetés céljából. Az iskolában működő ifjúsági szervezetek közül az 1924-ben alakult cserkészcsapat érdemel elsősorban említést.

A háborús készülődés és a háború évei mély nyomokat hagytak a gimnázium életében. A nevelés fanatikusan nacionalista és militarista szelleművé vált, ekkor indult a leventemozgalom. 1944 tavaszán egy német katonai kórház költözött a gimnázium épületébe. A zsidó diákok megalázó megkülönböztetéséről szóló utasításokat a gimnázium igazgatója és tanárai – amennyire a hatáskörük engedte – figyelmen kívül hagyták. Az iskolai tanítás 1944. április 1-jén befejeződött.

Az 1945-46-os tanévben lassan visszaállt a rendes kerékvágásba az élet. Hazatért a hadifoglyok egy része és az elköltözöttek, illetve újjászerveződött a tanári kar. Tekintettel arra, hogy a gimnázium második évfolyama is megszűnt, megalakult a dolgozók gimnáziuma, illetve az épület hajlékot adott a kereskedelmi középiskolának is. 1957-ben az iskola az oktatási minisztériummal együttműködve megindította az 5+1-es rendszerű oktatást, melynek keretében a tanulók műhelygyakorlaton vettek részt.

Az első nyelvi tagozat az 1963–64-es tanévben indult meg, 1966-ban pedig a szakosított kémia-fizika tagozat kezdte meg a működését. Mátyás Sándor és László Béláné vezetésével 1966-tól valamennyi évfolyamon működött egy-egy tagozatos angol nyelvi csoport, azonban az orosz nyelv dominanciája miatt az angol nyelvi oktatás a többi csoportban csak heti két-három órában folyt, második idegen nyelvként. Később, 1989-ben angol tagozat indult. 1969-ben a gimnázium megindította a speciális francia szakosított csoportot. 1976-ban elkészült a hangstúdió és a filmvetítő terem.

Az 1978-79-es tanévben Várkonyi Zoltán elképzelései alapján a Színház és Filmművészeti Főiskolán tartott egyhetes tanári előkészítő képzés után kezdte meg a működését az iskolában az irodalmi-drámai tagozat, mely 5 év múlva új orientációs rendszert kapott: fél-fél éves gyakorlat a diákszínpadi, bábos, filmes és kamarakórus csoporton belül. 1989. március 15-én átadták az új könyvtárépületet.

2007-ben igazgatói összevonások miatt az iskolát összevonták a Boros Sámuel Szakközépiskolával. A két intézmény nem egyenrangú társulásából létrejött a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola. A főintézmény a gimnázium lett, a Boros Sámuel Szakközépiskola pedig tagintézményeként működött. 2010-ben a tanévet újra önálló intézményként, Horváth Mihály Gimnáziumként kezdte. Ugyanebben az évben átadták a gimnázium új szárnyát, melyben egy médiaterem és egy táncterem található, illetve egy színpadként funkcionáló udvar lelátóval. Még az átadás után döntöttek arról, hogy az udvart Bácskai Mihály után a Bácskai-udvarnak nevezik el.[1]

Az iskola igazgatói[szerkesztés]

Horváth Mihály Gimnázium (1859–2007)[szerkesztés]

Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola (2007–2010)[szerkesztés]

  • Inokai-Tóth László 2007–2008
  • Magyar Lászlóné 2008
  • H. Szabó Réka 2008–2012

Horváth Mihály Gimnázium (2010–)[szerkesztés]

  • Tóth Tamás József 2012–

Jeles pedagógusok[szerkesztés]

Híres diákjai[szerkesztés]

Előadóművészek, médiaszereplők[szerkesztés]

Jeles egykori diákok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A BÁCSKAI UDVAR. www.szentesimozaik.hu. (Hozzáférés: 2020. november 16.)