Zsarumeló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsarumeló
magyar televíziós sorozat
RendezőGát György
Műfajkrimi
vígjáték
ForgatókönyvíróTardy Gábor
Szikszai Károly
Gát György
DramaturgKalmár András
FőszerepbenKoltai Róbert
Madaras József
ZeneVukán György
Szikora Róbert
OperatőrMárk Iván
Ozvári Tamás
VágóSándor Éva
HangmérnökAlmásy Péter
JelmeztervezőCsengey Emőke
DíszlettervezőVayer Tamás
GyártásvezetőSzekeres Dénes
Gyártás
GyártóMagyar Televízió
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő77 perc (1. rész)
75 perc (2. rész)
Forgalmazás
Bemutató1989. december 4.1990. január 24.[1]
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsorLinda
További információk
SablonWikidataSegítség

A Zsarumeló egy színes, 2 részes magyar krimi-vígjátéksorozat, ami 19891990-ben futott először a Magyar Televízió műsorán. Rendező: Gát György. A minisorozatot 2014-ben és 2017-ben az m3, 2016-ban a Duna World is megismételte.

Szereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

1. rész: Zulejka Méhkirálynő oda-vissza (1985[2])

Epizódszereplők: Bárdy György, Sáfár Anikó, Raksányi Gellért, Tallós Andrea, Fülöp Zsigmond, Dancsházi Hajnal, Hunyadkürti István, Körtvélyessy Zsolt

Guruczi Károly kiváló nyomozó, de állandóan iszik. Kocsija leromlott, néhány lövedék is díszíti. Kollégái mindig szirénázó rendőrségi járművekkel viszik be, nehogy elkéssen. Egyik nap megbízzák egy eltűnt ószeres felderítésével. Ráadásul beosztják mellé a főiskolát éppen befejezni készülő Karvaly Bálint zászlóst. Az ószeres keresése közben a nyomok a lóversenypályára vezetnek. Ezután pedig ismeretlen tettesek meggyilkolnak egy zsokét.

2. rész: A kínai páros (1988[3])

Epizódszereplők: Sir Kati, Kertész Péter, Hetényi Pál, Kovács János, Bod Teréz, Bencze Ferenc, Szurdi Miklós, Horváth József, Téri Sándor

Guruczi Károly és Karvaly Bálint két pesti nyomozó egy titokzatos gyilkosság után nyomoz. Kiderítik, hogy az indíték egy milliós értékű bélyegpár.

Érdekességek[szerkesztés]

  • 1989-ben Tardy Gábor és Szikszai Károly regényt írt a sorozat első részéből.
  • A sorozatban feltűnik egy pillanatra Görbe Nóra és Vayer Tamás, akik ugyanazokat a karaktereket játsszák, mint Gát György másik sorozatában a Lindában, bár az ő szerepük a könyvből kimaradt. Szerepel benne ezenkívül Bánffy György, aki itt is ugyanazt a rendőrorvost alakítja, mint a Lindában, bár a Linda béli karaktere csak itt a sorozatban azonos, a könyvben a doki jeleneteinél minden alkalommal más doktor szerepel.
  • A sorozatban feltűnik egy pillanatra Inke László is, aki ugyanazt a ruhát viseli, mint a Kojak Budapesten című filmben, ráadásul itt is nyalókázik.
  • A második részben Madaras József azt mondja a folyosón a német juhászkutyának, hogy "Kántor, kis kutyám!". Ezt a mondatot a Kántor című sorozatban hallhattuk tőle legtöbbször.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néhány honlapon 1986. december 15. van a bemutatás időpontjaként feltüntetve, ez a nap viszont hétfőre esett, és akkor a Magyar Televízióban hétfőnként még adásszünet volt.
  2. https://nava.hu/id/1863110/
  3. https://nava.hu/id/1874512/

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]