Paul Brooke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Brooke
Született1944. november 22. (79 éves)
London
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeangol
Foglalkozása
Színészi pályafutása
Aktív évek1969 – 2009
Tevékenységszínész

SablonWikidataSegítség
Paul Brooke
Nem található szabad kép.(?)
Portréja a Wall of Celebrities-en

Paul Brooke (London, 1944. november 22. –) angol televíziós, rádiós és filmszínész.

Színészi pályája[szerkesztés]

Színpadon kezdte pályafutását az 1960-as végén. Főleg londoni színházakban játszott, így több éven át a Frank Dunlop Young Vic Company társulatának tagja volt.

Első kisebb filmes szerepét 1972-ben kapta a Hammer Filmgyár Straight On till Morning című thrillerfilmjében, melyet Peter Collinson rendező készített John Peacock (1945–2017) író forgatókönyvéből. Ő adta Kígyónyelv hangját A Gyűrűk Ura c. Tolkien-regény 1981-es BBC rádiójáték-adaptációjában.

Joviális kispolgárokat, okoskodó hivatalnokokat, olykor groteszk külsejű és viselkedésű figurákat jelenített meg. Játszott a James Bond kalandfilm-vígjátéksorozat 1981-es Szigorúan bizalmas c. részében, a címszereplő (Roger Moore mellett. Egy Malakili nevű rancor-tenyésztőt alakított a Csillagok háborúja sorozat 6. filmjében, az 1983-as A Jedi visszatér-ben. Hangját nem találták eléggé fenyegetőnek, ezért az eredeti filmben Ernie Fosselius angol hangját adták alája. Rowan Atkinson mellett játszott a Fekete Vipera komédiasorozatban (1983) és a Mr. Bean sorozat "A könyvtár" c. részében (1990).

1985-ben Gioachino Rossini zeneszerzőként vendégszerepelt egy különleges zenei tévéprodukcióban, Humphrey Burton és Yves-André Hubert rendezők Hommage à Rossini című koncertfilmjében, amelyet a Versailles-i kastélyban vettek fel Claudio Abbado karmester, továbbá Montserrat Caballé, Marilyn Horne, Ruggero Raimondi és Samuel Ramey operaénekesek közreműködésével.

Ken Russel 1988-as horrorfilm-vígjátékában, A fehér féreg búvóhelyében egy kígyóvá átlényegült, groteszk rendőrt alakított, akit Peter Capaldi skótduda-zenével próbál bűvölni. Detektívet játszott Michael Caton-Jones rendező 1989-es Botrány című (1989) politikai krimijében, amely a John Profumo hadügyminiszter és Christine Keeler prostituált viszonyából 1963-ban kialakult valós belbiztonsági krízist dolgozza fel.

Szerepelt Nigel Cole rendező 2000-es Fűbenjáró bűn és Sharon Maguire 2001-es Bridget Jones naplója c. vígjátékaiban.

A 2004-2005-ös szezon több nagy produkciójában megjelent. Virágárus-boltost játszott az Alfie c. vígjátékban, árverés-vezetőt Joel Schumacher Az operaház fantomja c. zenés drámájában és Mr. Grimwiget Roman Polański rendező 2005-ös Twist Olivér-jében. A BBC televízió 2004-ben sugárzott Az Alan Clark-naplók c. politikai filmsorozatában az IRA által 1990-ben meggyilkolt Ian Gow (1937–1990) konzervatív politikust alakította.

Sok népszerű angol tévéfilmben, filmvígjátékban és sorozatban szerepelt kisebb-nagyobb mellékszerepben, így a Bertie és Elizabeth-ben, a Foyle háborújában, a Sharpe sorozat Sharpe bosszúja (S05E01) c. részében, a Kisvárosi gyilkosságokban, a Chesterfield lovagjaiban, az Az elveszett ereklyék fosztogatói-ban, és az 1997-es Nostromo tévé-minisorozatban is.

2010-ben nyugdíjba vonult. Fia, Tom Brooke (*1978) szintén színészi pályán dolgozik.

Főbb filmszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]