Charlton Heston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlton Heston
Charlton Heston 2001-ben
Charlton Heston 2001-ben
Életrajzi adatok
Születési név John Charles Carter
Született 1923. október 4.
Evanston, Illinois
Elhunyt 2008. április 5. (84 évesen)
Beverly Hills, Kalifornia
Házastársa Lydia Clarke (1944 – 2008)
Gyermekei Fraser Clarke Heston
Pályafutása
Iskolái
 • Északnyugati Egyetem
 • Northwestern University School of Communication
Aktív évek 19412003
Díjai
Oscar-díj Legjobb férfi főszereplő
Ben-Hur (1959)

Charlton Heston az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlton Heston témájú médiaállományokat.

Charlton Heston (Illinois, Evanston, 1923. október 4.Kalifornia, Beverly Hills, 2008. április 5.) Oscar-díjas amerikai filmszínész. Eredeti neve: John Charles Carter. Művésznevét anyja (Lila Charlton) és mostohaapja (Chester Heston) családnevének kombinációjával alkotta. Karrierje az 1950-es években kezdett kibontakozni. Elsősorban nagyszabású hollywoodi szuperprodukciók heroikus hőseként írta be nevét a filmtörténetbe, de számos emlékezetes karakteralakítás is fűződik a személyéhez. Többször játszott fia, Fraser Heston rendező filmjeiben. Politikai aktivistaként a faji megkülönböztetés ellen emelt szót, álláspontja később konzervatívvá vált. 19982003 között az amerikai Nemzeti Lőfegyver-Szövetség (National Rifle Association, NRA) elnöke volt, haláláig kiállt a polgárok korlátlan fegyverviselési joga mellett.

Élete[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Heston szülei angol és skót felmenőktől származnak. Heston szülei fiuk tízéves korában elváltak. Az anya új házasságkötése után a család Chicago elővárosába költözött. Charlton a New Trier High Schoolba nyert felvételt. Részt vett az iskola színjátszó körének munkájában. Kimagasló eredményeinek köszönhetően ösztöndíjat nyert a Northwestern Universityre. Már egyetemistaként lehetősége volt filmben szerepelni: David Bradley 16 mm-es filmjében, az Ibsen-mű alapján készült Peer Gyntben (1941) kapott feladatot. 1944-ben a légierő katonája lett, ahol 1947-ig teljesített szolgálatot.

Még 1944-ben, de már katonaként vette nőül egyetemi hallgatótársnőjét, Lydia Marie Clarke-ot. A háború után rövid ideig modellként dolgozott, majd az észak-karolinai Asheville színházát igazgatták. Heston itt lépett először a közönség elé. 1948-ban New Yorkba mentek, ahol a fiatal színész a Broadwayn kapott szerepet az Antonius és Kleopátrában. A színpadi sikernek köszönhetően a televízióban is foglalkoztatni kezdték, a tévés ismertség pedig megnyitotta előtte a filmvilág kapuit.

A filmsztár[szerkesztés]

Judah Ben-Hur szerepében a Ben-Hur című filmben

Az '50-es években a televízió térhódítása miatt a filmipar válságba került: a mozik helyett egyre többen az otthon kényelmét, a televíziózást részesítették előnyben. Hollywood nagyszabású, látványos, szélesvásznú filmekkel igyekezett visszacsábítani a közönséget a filmszínházakba. Charlton Heston magas, délceg termete, férfias kisugárzása, és nem utolsósorban színészi kvalitásai miatt e szuperprodukciók ideális hősének bizonyult. A műfaj legendás alakja, Cecil B. DeMille monumentális filmjeiben aratta első mozis sikereit: cirkuszi menedzser volt A földkerekség legnagyobb show-jában (1952) és Mózest alakította a Tízparancsolatban (1956). A western világában is hamar megtalálta a helyét, különösen az Idegen a cowboyok közöttben (1958) nyújtott alakítását fogadták kedvezően. A film rendezőjétől, William Wylertől kapta pályafutása legemlékezetesebb szerepét: ő lett a Ben-Hur címszereplője, a számtalan viszontagságot átvészelő, nemes lelkű ifjú, akinek életét a Jézussal és tanításaival való találkozás sorsdöntően befolyásolja. A film 11 Oscar-díja közül az egyiket Heston kapta. Emlékezetes szerepe volt a legendás El Cid megformálása Anthony Mann azonos című szuperprodukciójában, Sophia Loren oldalán.

Befolyását kollégái érdekében is latba vetette: amikor megkapta A gonosz érintése (1958) című film főszerepét, ragaszkodott ahhoz, hogy a producerek a rendezés feladatát is legendás partnerére, Orson Wellesre bízzák, aki híres alkotása, az Aranypolgár (1941) anyagi bukása óta kiesett a filmmogulok kegyeiből. 1965-ben Sam Peckinpah rendező ugyancsak Heston támogatásának köszönhetően ülhetett be a Dundee őrnagy rendezői székébe, noha munkakapcsolatuk nem volt minden feszültségtől mentes.

George Taylor szerepében A majmok bolygója című filmben
Richelieu bíboros szerepében A három testőr, avagy a királyné gyémántjai című filmben

Az 1960-as évek emlékezetes Heston-filmjei közé tartozik Nicholas Ray 55 nap Pekingben (1963) című alkotása, melyben a színész Matt Lewis őrnagyot alakította. Michelangelót formálta meg Carol Reed Agónia és extázis (1965) című sikerfilmjében. A világ legszebb története (1965), a Khartoum – A Nílus városa (1966) és a Hadúr szintén a látványos filmjei sorát gyarapította. Utóbbi produkció rendezője, Franklin J. Schaffner őt kérte fel később óriási sikert aratott sci-fije, A majmok bolygója (1968) főszerepére. Vállalta a folytatást is, noha abban csak kis szerep jutott neki. További sci-fi filmjei: Az Omega ember (1971), Zöld szója (1973). Kitűnő alakítást nyújtott Richelieu bíborosként Richard Lester világsikerű Dumas-adaptációiban: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1973), A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (1974). Mondani sem kell, hogy az 1970-es évek divatos irányzata, a katasztrófafilm reprezentáns darabjaiban is (hős)szerepeket kapott: az újszerű hanghatásokkal készült Földrengés (1974) befejezését azonban az ő kívánságára változtatták meg, mert elege lett a mindent túlélő emberfeletti hősökből. Megfordult Magyarországon is, a Koldus és királyfi (1977) forgatásán: VIII. Henriket alakította a népszerű Mark Twain-regény sokadik filmváltozatában.

Bár a '70-es évek második felére már egyértelműen kiöregedett a szuperhős szerepköréből, aktivitása semmit sem csökkent. Az 1980-as évektől kezdve ismét gyakran bukkant fel televíziós produkciókban, továbbá szívesen vállalt narrátori feladatokat is. Azért a szuperprodukciók készítői sem felejtkeztek el róla: kicsiny szerepekre hívták olyan nagy filmekbe, mint például a Tombstone – A halott város (1993), a Két tűz között (1994), Kenneth Branagh Hamletje (1996), vagy éppen A majmok bolygója új változata (2001).

1998-ban a művész prosztatarák miatt kapott kezeléseket. 2002-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Állapota állítólag már akkoriban egyre több aggodalomra adott okot, a hivatalos közlemények azonban cáfolták ezeket a pletykákat. Az évek folyamán a színésznek több könyve is megjelent, melyek közül önéletrajza, az In the Arena: An Autobiography (1995) volt a legsikeresebb.

Charlton Heston az 1963-as, polgári jogokért folytatott washingtoni menetben

Heston már színészi karrierje fénykorában aktív politikai tevékenységet folytatott, eleinte a demokraták érdekében. Ellenezte a vietnami háborút, felemelte a szavát a faji megkülönböztetés ellen. McCarthy, később Richard Nixon egyik legszókimondóbb kritikusának bizonyult. Politikai nézetei az évek múlásával egyre inkább a konzervativizmushoz közeledtek. Heves bírálatokban részesült, mert aktívan támogatta az amerikai állampolgárok szabad fegyverviseléshez való jogát.

Halála és temetése[szerkesztés]

Egy évtizednyi betegeskedés után, 2008. április 5-én hunyt el. Halálának okát családja nem hozta nyilvánosságra.[1][2] Egy hónappal később azonban kiderült, hogy tüdőgyulladásban halt meg, - számolt be róla a média.[3]

Temetését egy héttel később, április 12-én tartották ünnepség keretében, amelyen részt vett 250 ember, köztük Nancy Reagan, olyan hollywoodi sztárok, mint Arnold Schwarzenegger (Kalifornia akkori kormányzója), Olivia de Havilland, Keith Carradine, Pat Boone, Tom Selleck, Oliver Stone (akinek a rendezésében szerepelt Heston az 1999-ben készült Minden héten háborúban), vagy Rob Reiner és Christian Bale.[4][5][6]

A temetést az Episcopal Parish of St. Matthew's templomban tartották, Pacific Palisades (Los Angeles)ben, ahol Heston rendszeresen imádkozott, sőt, az 1980-as években részt vett vasárnaponként bizonyos vallási szolgálatokban.[7][8] Holttestét elhamvasztották és hamvait a családjának adták ki.[9]

Érdekességek[szerkesztés]

 • 1966–1971 között az (Amerikai) Filmszínészek Szövetségének (Screen Actors Guild) elnöke volt.
 • Görögországban a színész nevét Charlton Eastonnak írják, mert a „Heston” görög változatának (χέσ'τον) a görög nyelvben az emberi ürülékkel kapcsolatos mellékjelentése van.

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

Stewart Graff szerepében a Földrengés című filmben
Charlton Heston (balra), James Baldwin író (középen) és Marlon Brando (jobbra) az 1963-as, polgári jogokért folytatott washingtoni menetben
 • 2003 My Father, Rua Alguem 5555
 • 2003 Ben Hur (tévéfilm) (csak hang!)
 • 2001 A rend őrzője (The Order)
 • 2001 A majmok bolygója (Planet of the Apes) (nincs feltüntetve a stáblistán)
 • 2001 Kutyák és macskák (Cats & Dogs) (csak hang!)
 • 2001 Félrelépősdi (Town & Country)
 • 2000 Végtelen határok (The Outer Limits) (tévésorozat, a Final Appeal című epizódban)
 • 1999 Minden héten háború (Any Given Sunday)
 • 1999 Gideon
 • 1999 Camino de Santiago (tévésorozat)
 • 1998 Sworn to Secrecy: Secrets of War (tévésorozat) (narrátor)
 • 1998 Armageddon (narrátor)
 • 1997 Herkules (Hercules) (narrátor)
 • 1996 Hamlet
 • 1996 Alaszka (Alaska)
 • 1996 The Dark Mist (narrátor)
 • 1995 Az őrület torkában (In the Mouth of Madness)
 • 1995 Bosszúálló angyal (The Avenging Angel) (tévéfilm)
 • 1994 Két tűz között (True Lies)
 • 1994 SeaQuest DSV – A mélység birodalma (SeaQuest DSV) (tévésorozat, az Abalon című epizódban)
 • 1994 Texas (tévéfilm) (narrátor)
 • 1993 Tombstone – A halott város (Tombstone)
 • 1993 Wayne világa 2. (Wayne's World 2)
 • 1992 Noel (tévéfilm) (narrátor)
 • 1992 Ezer hős (Crash Landing: The Rescue of Flight 232) (tévéfilm)
 • 1991 Ötös szövetség (The Crucifer of Blood) (tévéfilm)
 • 1991 Cults: Saying No Under Pressure (narrátor)
 • 1990 Botcsinálta angyal (Almost an Angel) (nincs feltüntetve a stáblistán)
 • 1990 A kis gyerekrablók (The Little Kidnappers) (tévéfilm)
 • 1990 Solar expedíció (Solar Crisis)
 • 1990 Kincses sziget (Treasure Island) (tévéfilm)
 • 1989 Eredendő bűn (Original Sin) (tévéfilm)
 • 1989 Call from Space (csak a hangja)
 • 1988 Egy ember az örökkévalóságnak (A Man for All Seasons) (tévéfilm)
 • 1987 Christmas Night with the Two Ronnies (tévéfilm)
 • 1987 Two Ronnies (tévéfilm, a 1987 Christmas Special című epizódban)
 • 1987 Proud Men (tévéfilm)
 • 19851987 The Colbys (tévésorozat, a Crossroads, a The Dead End, a Bid for Freedom, az And Baby Makes Four, a Deceptions, a The Gala, a The Matchmaker, a The Trial és a The Pact című epizódokban)
 • 1985 Dinasztia (Dynasty) (tévésorozat, a The Titans, a The Man és a The Californians című epizódokban)
 • 1984 Nairobi ügy (Nairobi Affair) (tévéfilm)
 • 1983 Chiefs (tévésorozat)
 • 1982 Mother Lode
 • 1980 Ébredés (The Awakening)
 • 1980 Prémvadászok / Hegyi emberek (The Mountain Men)
 • 1978 Mélytengeri vészjelzés (Gray Lady Down)
 • 1977 Koldus és királyfi (Crossed Swords)
 • 1976 Rémület a stadionban (Two-Minute Warning)
 • 1976 A midway-i csata (Midway)
 • 1976 The Last Hard Men
 • 1975 The Fun of Your Life (narrátor)
 • 1974 A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (The Four Musketeers)
 • 1974 Földrengés (Earthquake)
 • 1974 Repülőtér ’75 (Airport 1975)
 • 1973 A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (The Three Musketeers)
 • 1973 Zöld szója (Soylent Green)
 • 1972 A vadon szava (Call of the Wild)
 • 1972 Eltérítve (Skyjacked)
 • 1972 The Special London Bridge Special
 • 1972 Antonius és Kleopátra (Antony and Cleopatra)
 • 1971 Az Omega ember (The Omega Man)
 • 1970 A szigetek ura (The Hawaiians)
 • 1970 Julius Caesar
 • 1970 A majmok bolygója II. / A majmok bolygója alatt (Beneath the Planet of the Apes)
 • 1969 Number One
 • 1968 A magányos cowboy (Will Penny)
 • 1968 A majmok bolygója (Planet of the Apes)
 • 1968 Elizabeth the Queen (tévéfilm)
 • 1968 Ellenpont (Counterpoint)
 • 1967 All About People (narrátor)
 • 1967 A dzsungel könyve (Maugli) (narrátor)
 • 1966 Khartoum – A Nílus városa (Khartoum)
 • 1966 What Is a Boy (tévéfilm)
 • 1965 Hadúr (The War Lord)
 • 1965 Agónia és extázis (The Agony and the Ecstasy)
 • 1965 Dundee őrnagy (Major Dundee)
 • 1965 A világ legszebb története (The Greatest Story Ever Told)
 • 1963 The Patriots (tévéfilm)
 • 1963 55 nap Pekingben (55 Days at Peking)
 • 1963 Diamond Head
 • 1962 The Pigeon That Took Rome
 • 1961 El Cid
 • 1961 Alcoa Premiere (tévésorozat, a The Fugitive Eye című epizódban)
 • 1959 Ben-Hur
 • 1959 A Mary Deare katasztrófája (The Wreck of the Mary Deare)
 • 1958 A kalóz (The Buccaneer)
 • 1958 Idegen a cowboyok között (The Big Country)
 • 1958 A gonosz érintése (Touch of Evil)
 • 1958 Playhouse 90 (a Point of No Return és a Forbidden Area című epizódokban)
 • 1958 Shirley Temple's Storybook (tévésorozat, a Beauty and the Beast című epizódban)
 • 1957 Climax! (tévésorozat, a The Trial of Captain Wirtz című epizódban)
 • 1957 Schlitz Playhouse of Stars (tévésorozat, a Switch Station című epizódban)
 • 1957 Vadnyugati becsület (Three Violent People)
 • 1956 Tízparancsolat (The Ten Commandments)
 • 1955 Climax! (tévésorozat, a Bailout at 43,000 Feet című epizódban)
 • 1955 General Electric Theater (tévésorozat, a The Seeds of Hate című epizódban)
 • 1955 Lucy Gallant
 • 1955 Robert Montgomery Presents (tévésorozat, az Along Came Jones című epizódban)
 • 1955 The Colgate Comedy Hour (tévésorozat)
 • 1955 Benson őrnagy magánháborúja (The Private War of Major Benson)
 • 1955 A távoli látóhatár (The Far Horizons)
 • 1954 Az inkák titka (Secret of the Incas)
 • 1954 Hangyainvázió (The Naked Jungle)
 • 1954 Danger (tévésorozat, a Freedom to Get Lost című epizódban)
 • 1953 Bad for Each Other
 • 1953 Medallion Theatre (tévésorozat, az A Day in Town című epizódban)
 • 1953 Az apacsok nyila (Arrowhead)
 • 1953 Pony expressz (Pony Express)
 • 1953 The President's Lady
 • 1953 The Philco Television Playhouse (tévésorozat, az Elegy című epizódban)
 • 1952 Robert Montgomery Presents (tévésorozat, a The Closed Door és a Cashel Byron's Profession című epizódokban)
 • 1952 Ruby Gentry
 • 1952 The Savage
 • 1952 Curtain Call (tévésorozat, a The Liar című epizódban)
 • 1952 A földkerekség legnagyobb show-ja (The Greatest Show on Earth)
 • 19511954 Your Show of Shows (tévésorozat)
 • 1951 Schlitz Playhouse of Stars (tévésorozat, a One Is a Lonesome Number című epizódban)
 • 1951 Lux Video Theatre (tévésorozat, a Route 19 című epizódban)
 • 19491951 Suspense (tévésorozat)
 • 1950 The Philco Television Playhouse (tévésorozat, a Hear My Heart Speak című epizódban)
 • 1950 Üvöltő szelek (Wuthering Heights) (tévéfilm)
 • 1950 A sötét város (Dark City)
 • 1950 Julius Caesar
 • 1950 The Clock (tévésorozat, a The Hypnotist című epizódban)
 • 1941 Peer Gynt

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj[szerkesztés]

 • 1960 díj Ben-Hur (legjobb férfi főszereplő)
 • 1978 Jean Hersholt humanitárius díj

Golden Globe-díj[szerkesztés]

Arany Málna díj[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Welkos, Robert W. and Susan King. Charlton Heston, 84; actor played epic figures., Los Angeles Times, April 5, 2008; retrieved April 12, 2010.
 2. Charlton Heston Dies at Beverly Hills Home, FoxNews.com, April 5, 2008; retrieved April 12, 2010.
 3. Document: Pneumonia Caused The Death Of Charlton Heston. (Hozzáférés: 2012. január 19.)
 4. Politicians, actors and relatives gather for funeral of Hollywood icon Charlton Heston, International Herald Tribune; retrieved April 12, 2008.
 5. "Stars attend Heston's LA funeral", BBC.co.uk; accessed April 13, 2008.
 6. Fraser Heston in conversation with James Byrne. Secret of the Incas web site, 2008. május 12. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
 7. Memorial to Mr. Charlton Heston”, Charlton Heston World (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 24.) 
 8. Bob Thomas. „Luminaries Attend Heston's Funeral”, MSNBC, 2008. április 12. (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 24.) 
 9. Stars Attend Heston's LA Funeral”, BBC, 2008. április 13. (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 13.) 

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlton Heston témájú médiaállományokat.