Ugrás a tartalomhoz

Herkules (film, 1997)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herkules
(Hercules)
1997-es amerikai animációs film

Rendező
Producer
 • Ron Clements
 • Alice Dewey Goldstone
 • John Musker
Vezető producer
 • Kendra Haaland
 • Peter Del Vecho
Műfaj
 • fantasy-vígjáték
 • musicalfilm
 • gyerekfilm
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneAlan Menken
Vágó
 • Tom Finan
 • Robert W. Hedland
Díszlettervező
 • Gerald Scarfe
 • Sue Nichols
GyártásvezetőPeter Del Vecho
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő89 perc
Költségvetés85 000 000 USD[1]
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA G
 • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
Világszerte
252 700 000
USD[1]
USA
99 100 000
USD[1]
Magyarország
84 300 000
HUF[2]
Kronológia
Kapcsolódó műsorHerkules
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Herkules témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Herkules (eredeti cím: Hercules) 1997-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely a 35. Disney-film. Az animációs játékfilm rendezői John Musker és Ron Clements, producerei Ron Clements, Alice Dewey Goldstone és John Musker. A forgatókönyvet Ron Clements, Irene Mecchi, John Musker, Don McEnery és Bob Shaw írta, a zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasy filmvígjáték.

Amerikában 1997. június 15-én, míg Magyarországon 1997. november 27-én mutatták be a mozikban.

A történet a görög mitológia alakja, Héraklész (ismertebb, római nevén Herkules), Zeusz fiának kalandjait követi nyomon. A kritikai fogadtatás előrelépésként értékelhető a stúdió két előző produkciójához képest,[3][4][5] azonban a Pocahontas és A Notre Dame-i toronyőr ellenére a Herkulesnek nem sikerült elérnie a 100 millió dolláros bevételt Észak-Amerikában,[1] mindazonáltal világszinten több mint negyedmilliárd dollárt gyűjtött.[1] A filmet Oscar-díjra jelölték egyik betétdaláért, s videoforgalmazásra készült folytatás és televíziós sorozat is követte.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A művészetek istennői, a múzsák mesélik el, hogyan jutott hatalomra a mindenható Zeusz és hogyan akadályozta meg a titánok uralkodási kísérletét. Elérkezik a nap, mikor Zeusznak és Hérának gyermeke születik Herkules néven, a többi isten nagy örömére. A főisten fivére, Hádész azonban cseppet sem lelkes, mivel a Párkák azt jósolják neki, Herkules megakadályozza majd, hogy átvegye a világ irányítását. Az alvilág istene megbízza csatlósait, Pechet és Pánikot Herkules megölésével, amihez előbb halandóvá kell tenni egy varázsital segítségével; a két ügyefogyott szolgát azonban megzavarják, így Herkules csupán halhatatlanságát veszíti el, földöntúli ereje megmarad.

Herkules gyermekkorát kívülállóként éli, hatalmas ereje kihívást jelent számára, képtelen beilleszkedni a többi ember közé. Nevelőszülei elárulják neki, hogy talált gyermek, így az ifjú úgy dönt, utána jár származásának. Zeusz elmondja fiának, ahhoz, hogy visszatérhessen az Olümposzra, be kell bizonyítania, igazi hős. Szárnyas lovával, Pegazussal az oldalán Herkules felkeresi Philoktétészt, a mogorva szatírt, akinek eddig minden kiképzett hőse alulmaradt; végül úgy dönt, egy utolsó próbát tesz Herkules felkészítésével. A kiképzés után hármójuk megkísérli megmenteni Meget, egy bajba jutott hölgyet a kentaur Nesszosztól. A forrófejű Herkules nehezen ugyan, de megbirkózik a feladattal, s bár elbűvöli a bájos lány, folytatja útját Thébába. Távozása után Megről kiderül, Hádész kényszerű szolgálatában áll, mivel lelkét az istennek adta szerelme életéért cserébe, aki végül elhagyta őt. Mikor Hádész rájön, hogy Herkules életben van, éktelen haragra gerjed, s új tervet sző kiiktatására.

Herkules arra készül, hogy bizonyítsa Théba népének hősiességét. Hádész a Hidrát veti be, hogy a sokfejű szörnyeteg végezzen a még tapasztalatlan aspiránssal. Hosszú küzdelem után az istenek gyermeke kerekedik felül azzal, hogy a fenevadra zúdítja a hegyoldalt. Herkules rövidesen multimilliomossá, ünnepelt sztárrá válik országszerte. Ráébredve, hogy tervét komoly veszély fenyegeti, Hádész Meget küldi kideríteni a szuperhős gyenge pontját, s cserébe szabadságát ígéri a lánynak. Herkulest csalódás éri, mikor Zeusz közli vele, még nem térhet vissza az istenek közé, mivel pusztán karizma nem bizonyítja valódi rátermettségét. A hős eltölt egy napot Meggel, aki azon veszi észre magát, hogy beleszeretett a férfibe. Mikor Herkules távozása után megjelenik Hádész, Meg tájékoztatja, hogy Herkulesnek nincs gyenge pontja, azonban a számító isten már nagyon is jól tudja, mi az. Phil fül- és szemtanúja kettejük beszélgetésének, s megpróbálja figyelmeztetni tanítványát, aki azonban ügyet sem vet rá, mi több, komolyan megsérti őt, így a szatír hazatérését tervezi. Hádész tűnik fel a megkötözött Meggel az oldalán, s alkut ajánl Herkulesnek: ha a hős a következő huszonnégy órára átadja neki erejét, Megara szabad lesz és sértetlen. Miután Herkules elfogadja az ajánlatot, Hádész elárulja neki, hogy Megara végig őt szolgálta, majd pedig a titán horda kiszabadítására indul. Egy kivételével az Olümposz felé irányítja őket, a küklópszot pedig Herkules megölésére utasítja. A Megarában, s így mindenben csalódott hős baját ereje híján rendesen ellátja az óriás, azonban Phil lelket önt belé, a végső pillanatban pedig Meg a segítségére siet, így ő hal meg helyette. Ennek következtében az alku felbomlik, Herkules visszanyeri erejét, s Pegazus hátán az istenek segítségére siet. A legyőzött Hádész visszatér az alvilágba.

Herkules rövidesen utánamegy, s Meget követeli, azonban a holtak ura felvilágosítja, hogy szerelme jelenleg a lelkek folyójának foglya. Herkules magát ajánlja fel a lányért cserébe, Hádész pedig belemegy az egyezségbe, abban bízván, hogy a férfi nem ér fel Meggel, mielőtt maga is odaveszne. Herkules beleveti magát az örvénybe, s noha életereje egyre fogy, elképesztő bátorsága révén visszanyeri isteni mivoltát, egyúttal halhatatlanságát, s így sikeresen kijut a lány lelkével. Hádész megpróbálja kimagyarázni magát, azonban Herkules egy ökölcsapással a mélybe küldi, ahol a lelkek lehúzzák az áramlattal. Herkules egyesíti Meg lelkét és testét, majd együtt indulnak az Olümposzhoz. Herkules azonban lemond a halhatatlanságról, s a földi életet választja szerelme oldalán. Phil végre elnyeri, amire mindig is vágyott: megjegyzik nevét egy igazi hős tanítójaként.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplők Eredeti hang Magyar hang Leírás
Herkules Tate Donovan Hevér Gábor Csecsemőként isteni mivoltától megfosztott, hatalmas erejű hős, akinek minden vágya, hogy ismét szülei és a többi isten mellett élhessen az Olümposzon, ám ehhez bizonyítania kell, hogy érdemes e kiváltságra. Hadész és csatlósai az életére törnek, s a szerelmet is megismeri. A filmben Herkules Zeusz és Héra gyermekeként jelenik meg, a mítosz szerint azonban anyja földi halandó volt, Alkméné. A spanyol nyelvű változatban Ricky Martin,[6] míg a török verzióban Tarkan szólaltatja meg a főhőst.[7]
Fiatal Herkules Josh Keaton
Roger Bart (ének)
Csőre Gábor
Tombor Zoltán (ének)
Hadész James Woods Kulka János Zeusz fivére, az alvilág istene. Temperamentumos, szarkasztikus, számító és becsülettelen. Elégedetlen szerepével az istenek között, így arra készül, hogy átvegye a hatalmat az Olümposzon. Ehhez azonban félre kell állítania az útból Herkulest. Alice Dewey producer elmondása szerint Hádész eredetileg lassú és fenyegető, ijesztő módon beszélt volna, azonban James Woods pergő nyelvű beszédstílusa jobb húzásnak bizonyult a gonosztevő számára.[8] Woods gyakran improvizált szövege felvételén, főként a Hádész és Megara között zajló párbeszédek alkalmával.[8] Woods-nak Hádész az egyik kedvenc szerepe, ezért bármilyen későbbi feltűnésekor, így a rajzfilmsorozatban és videójátékokban is vállalta megszólaltatását.[6] Jack Nicholson, Willem Dafoe, David Bowie és John Lithgow neve is felmerült a szereplő szinkronjaként.[6]
Megara Susan Egan Tóth Auguszta
Nyári Szilvia (ének)
Fiatal és vonzó nő, aki rögvest felkelti Herkules érdeklődését, s idővel Megara is rájön, hogy szerelmes a férfibe. Érzelmei eleinte zavarják egy korábbi csalódás miatt, ami Hádész rabságába juttatta. A szereplő a mitológiai Megarán alapszik, aki Kreón, Théba királyának legidősebb lánya, s Herkules első felesége.
Philoktétész Danny DeVito Balázs Péter Félig ember, félig kecske teremtmény, a legnagyobb hősök kiképzője, akit azonban sorozatos kudarcok értek tanítványai halálával. Leghőbb vágya, hogy egyszer a legkiválóbb hős mestereként emlékezzenek rá. Herkulessel egy utolsó próbát tesz álma megvalósítására, s nem nézi jó szemmel, mikor az ifjú figyelmét intelmei helyett Megara köti le. A szereplő neve megegyezik a mitológiai Philoktétészével, aki ember volt, Héraklész, azaz Herkules fegyverhordozója és barátja.
Pegazus Frank Welker saját hangján Hófehér szárnyas , akit Herkules szüleitől kap ajándékba születésekor. Hűséges gazdájához, Megara azonban cseppet sem szimpatikus neki – kezdetben. Pégaszosz a mitológiában Poszeidón és Medusza gyermeke.
Zeusz Rip Torn Kristóf Tibor Az olümposzi istenek vezére, Herkules apja. John Goodman, James Belushi, Gregory Peck és Patrick Stewart is felmerült a szereplő megszólaltatójaként.[6]
Héra Samantha Eggar Menszátor Magdolna Zeusz felesége és Herkules anyja. A mítosz szerint azonban, akárcsak férje minden csalfasága folytán született gyermekét, gyűlölte Herkulest.
Pech Bobcat Goldthwait Kerekes József Hádész ügyetlen csatlósa, aki képes alakot váltani, akár állat, akár ember formáját felölteni. Bár alapvetően az alkotók szüleménye, Pech a mitológiai Arész egyik gyermeke, Phobosz nevét viseli (a Phobos angolul „fájdalom”; a film eredeti változatában Pech ezt a nevet viseli).
Pánik Matt Frewer Bartucz Attila Hadész másik szolgálója, aki hasonló adottsággal rendelkezik, mint Pech. Pánik ugyancsak Arész isten egyik gyermeke, Deimosz után kapta nevét; a név szó szerinti fordítása a „pánik”.
Kalliopé Lillias White Radó Denise
Tunyogi Bernadett (ének)
A múzsák, a művészetek istennői és a vítézhősők hírnökei.
Thália Roz Ryan Kocsis Mariann
Náray Erika (ének)
Therpszekhoré LaChanze Mics Ildikó
Janza Kata (ének)
Klió Vanéese Y. Thomas Koffler Gizi
Tisza Bea (ének)
Melphomené Cheryl Freeman Rácz Kati
Fehér Adrienn (ének)
Hermész Paul Shaffer Zana József Az istenek hírnöke.
Alkméné Barbara Barrie Czigány Judit Herkules nevelőanyja. A mítosz szerint vér szerinti anyja.
Amphitrüón Hal Holbrook Pataky Imre Herkules jámbor nevelőapja.
Atroposz Paddi Edwards Kassai Ilona A párkák, a halandó életeket kioltó rejtélyes boszorkányok, Hádész segítői. Ők oltják ki Megara életét, amit Herkules szerez vissza.
Klóthó Amanda Plummer Győri Ilona
Lakheszisz Carole Shelley Gyimesi Pálma
Narrátor Charlton Heston Szabó Gyula A mesemondó, aki az elején átadta Herkules történetet a múzsáknak.
Küklópsz Patrick Pinney Rajhona Ádám
Nesszosz Jim Cummings Vass Gábor Az erőszakos kentaur, Herkules első ellensége. A mítosz szerint is Herkules végzett Nesszosszal, akinek mérgező vére lett végül a hős veszte.
Magas thébai Hollósi Frigyes
Idős thébai Szalay Imre
Nagydarab nő Kathleen Freeman Némedi Mari
Égetett férfi Corey Burton Uri István
Földrengés nő Mary Kay Bergman Simon Eszter
Tinilányok Gelencsér Adrienne A női rajongók, akik szeretik Herkulest
Fazekas Wayne Knight Koroknay Géza
Barna kis fiú (Pech) Bug Hall Szalay Csongor Fiatalabbik fiúnak álcázott Pech.
Szőke kis fiú (Pánik) Kellen Hathaway Szvetlov Balázs Idősebbik fiúnak álcázott Pánik.
Apolló Keith David Galambos Péter

További magyar hangok: Antal László, Dimulász Miklós, Halasi Dániel, Hamvas Dániel, Imre István, Riha Zsófi, Rudas István, Salinger Gábor, Szokol Péter, Szuchy Péter, Szűcs Sándor, Tardy Balázs, Végh Ferenc, Wohlmuth István, Zágoni Zsolt

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Erről mítosz szól (Zeusz) Tunyogi Bernadett
Janza Kata
Náray Erika
Fehér Adrienn
Tisza Bea
The Gospel Truth / Main Title Lillias White
LaChanze
Roz Ryan
Cheryl Freeman
Vanéese Y. Thomas
Erről mítosz szól (Hadész) Náray Erika The Gospel Truth II Roz Ryan
Erről mítosz szól (Herkules) Fehér Adrienn
Tunyogi Bernadett
Janza Kata
Náray Erika
Tisza Bea
The Gospel Truth III Cheryl Freeman
Lillias White
LaChanze
Roz Ryan
Vanéese Y. Thomas
Bírnom kell a célig Tombor Zoltán Go the Distance Roger Bart
Nincs más reményem Balázs Péter One Last Hope Danny DeVito
Ma ő a főhős Tunyogi Bernadett
Janza Kata
Náray Erika
Fehér Adrienn
Tisza Bea
Zero to Hero Lillias White
LaChanze
Roz Ryan
Cheryl Freeman
Vanéese Y. Thomas
Ez nem lehet szerelem Kovács Szilvia
Tunyogi Bernadett
Janza Kata
Náray Erika
Fehér Adrienn
Tisza Bea
I Won't Say (I'm in Love) Susan Egan
Lillias White
LaChanze
Roz Ryan
Cheryl Freeman
Vanéese Y. Thomas
Egy csillag gyúl Tunyogi Bernadett
Janza Kata
Náray Erika
Fehér Adrienn
Tisza Bea
A True Hero / A Star Is Born (End Title) Lillias White
LaChanze
Roz Ryan
Cheryl Freeman
Vanéese Y. Thomas

Háttér[szerkesztés]

„A számítógép előnye, hogy könnyebb kezelni vele olyan komplex dolgokat, amelyeket túl bonyolult és időigényes lenne kézzel animálni. Ezenfelül a komputerrel remekül lehet térhatást, perspektívát teremteni.”
– Roger Gould, a számítógépes animáció felelőse[9]

A Herkules munkálatai 1994 végétől 1997 elejéig tartottak.[8] A filmben vegyül a 2D-s és 3D-s animáció; utóbbi a Hidra megjelenésénél a legszembetűnőbb. Az animátorok 6-14 órát töltöttek egyetlen képkocka renderelésével ezen jelenetben, attól függően, éppen hány feje volt a szörnyetegnek.[6] A Herkules minden szereplőjének külön vezető animátora volt. Andreas Deja, Herkules animálásának felügyelője úgy nyilatkozott, az e szereplő életre keltésében közreműködő stáb volt a legnagyobb, amivel valaha dolgozott. Korábban ő felet Gastonért A szépség és a szörnyetegből, Jafarért az Aladdinból és Zordonért Az oroszlánkirályból, általában négy másik szakemberrel együttműködve, míg Herkules esetében a csapat tizenkét-tizenhárom főt tett ki. Támpontnak a főhős megjelenítéséhez Deja a görög szobrokat és Gerald Scarfe munkáját nevezte meg a Pink Floyd: A falon. Megara vezető animátora, Ken Ducan elmondta, karaktere megalkotásában az 1940-es évek bolondos komikái ihlették, hajának alakzatában pedig görög formák köszönnek vissza. Nik Ranieri, Hádész felelőse autókereskedőre, hollywoodi ügynökre építette a szereplőt, s sokat tett hozzá James Woods rögtönzött dialógja. Ranieri szerint a legnehezebb dolog Hádész animálásában az volt, hogy túl sokat és túl gyorsan beszélt: „két hétbe telt egy másodpercnyi jelenete.” Eric Goldberg munkája volt Philoktétész megelevenítése; a Hófehérke és a hét törpe egyik törpéje, Morgó és Bacchus a Fantáziából volt hatással a szereplőre.[8] A színészek is befolyásolták a szereplők animációját. Deja beépítette Tate Donovan „elbűvölő ártatlanságát” Herkules megnyilvánulásaiba. Goldberg felfedezte, hogy Danny DeVito „szájának egészen eltérő alakja van”, mikor felvételről megnézték szinkronizálás közben, így ehhez alkalmazkodva alakították Philt. Ranieri megnézett több James Woods-filmet is, s tapasztalatait felhasználta Hádész gúnyos mosolyához.[8]

Marketing[szerkesztés]

A Herkules bemutatójához kapcsolódóan számos játék, könyv és egyéb kapcsolt termék került a boltokba,[10] a bemutató előtt két héttel tartott premieren pedig felvonulást is tartottak a Times Square-en.[11] Még a mozibemutató előtt elkészült a film Disney on Ice-adaptációja.[12] A Hercules Action Game névre keresztelt videójátékot a Eurocom fejlesztette, s 1997 júliusában jelent meg Windowsra és PlayStationre.[13]

Bemutató[szerkesztés]

A Disney szabad ég alatti premiert tervezett a Herkulesnek a Pnyx-dombnál Athénban, azonban a görög kormány nem egyezett bele a helyszínbe, miután a görög médiára és közvéleményre rossz benyomást tett a film. Az Adsmvtos Typos nevű görög lap szerint ugyanis a Herkules „újabb példa arra, hogy idegenek eltorzítják történelmünket és kultúránkat, csak hogy megfeleljen anyagi érdeküknek.”[14]

Box office[szerkesztés]

A Herkulest 1997. június 15-én tűzte műsorára exkluzívan a New York-i New Amsterdam Theater, nagyszabású újranyitása alkalmával,[6] majd két héttel később országosan is bemutatták.[1] Június 27. és 29. között 21,5 millió dollárt gyűjtött 2621 moziból, ami a toplista második helyére volt elegendő a szintén új filmként belépő Ál/arc mögött.[15] A nyitány hajszálnyival magasabb az egy évvel korábbi Disney-film, A Notre Dame-i toronyőr fogadtatásánál, azonban jelentősen elmarad az 1995-ös Pocahontasétól és a stúdió klasszikus-sorozatának csúcsát jelentő, 1994-es Az oroszlánkirályétól, de a későbbiekben a Mulan és a Tarzan is jobb eredményt ért el startjakor.[16] A Herkules végül 99,1 millió dollárig jutott otthonában, vagyis a 100 millió dolláros határt nem érte el, ellentétben a Disney-reneszánsz többi filmjével. A Disney vezetői a korábbiaknál kompetitívebb piacot vádolták ezen kudarcért.[17] A világ többi részén ugyancsak visszalépést könyvelt el a film 153,6 millió dollárnak megfelelő bevételével, hiszen A Notre Dame-i toronyőr és a Pocahontas is 200 millió feletti forgalmat bonyolított.[18][19] A globális összeg ezzel együtt meghaladta a negyedmilliárd dollárt, amivel az éves listán a Herkules a 12. helyet érte el (míg csupán Észak-Amerikában a 17. lett).[1]

A film európai körútja 1997. október 10-én kezdődött meg az Egyesült Királysággal, de a további nemzetekre csak november-december folyamán került sor.[20] Magyarországon november 27-én mutatta be az InterCom a Herkulest, s az év végéig, azaz bő egy hónap alatt 2558 vetítést tartottak belőle országszerte, 215 740 néző érdeklődésével kísérve, 25,6%-os kihasználtság mellett.[21] A következő esztendőben további 110 ezer látogatót regisztráltak, így összesen 325 ezren váltottak jegyet a filmre, ami 84,3 millió forintos bevételt eredményezett.[2] Ezzel a Herkules nálunk is elmaradt némileg a két korábbi Disney-rajzfilmtől, ellenben számottevően nagyobb közönséget fogadott, mint az egy évvel későbbi Mulan.

Home video[szerkesztés]

A film 1998. február 3-án jelent meg videókazettán az Egyesült Államokban, a Walt Disney Masterpiece Collection-sorozat részeként.[22] Az első DVD-kiadásra 1999. november 9-én került sor,[23] majd 2000. augusztus 1-jén a Walt Disney Gold Classics Collection keretein belül ismételten napvilágot látott mind VHS-en, mind DVD-n.[24] A film az amerikai videokölcsönzésekkel 43,7 millió dollárra tett szert.[25] Magyarországon a videopremier 1998. szeptember 1-jén volt, a Disney-rajzfilmek hagyományaihoz híven kölcsönzői és kereskedelmi forgalomban egyaránt.[26] DVD-n a Herkules 2004. november 30-án jelent meg hazánkban.[26]

Jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d e f g Herkules. Box Office Mojo. [2013. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
 2. a b Filmforgalmazók Egyesülete
 3. Pocahontas. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
 4. A Notre Dame-i toronyőr. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
 5. Herkules. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
 6. a b c d e f 'Herkules - trivia. IMDb. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
 7. Tarkan - Hercules VCD. sarkicitarkan.tripod.com. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 8. a b c d e (1997. szeptember 1.) „The Quick Draw Artists”. Disney Adventures, 44–49. o.  
 9. Video Magazin, 134. szám. 1998/09. 32. oldal
 10. Grossman, Wendy: A Disney rágyúr a Herkules marketingjére. chronicle.augusta.com, 1997. június 26. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 11. Gest, Emily: A Disney rajthoz áll a Herkulessel. www.nydailynews.com, 1997. június 10. [2009. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 12. Wasko, Janet. Understanding Disney: the manufacture of fantasy. Wiley-Blackwell (2001). ISBN 0745614841 
 13. Hercules Action Game. Eurocom. [2008. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 14. Byrne, Ciaran, Julia Llewelyn Smith (1997. október 9.). „Greeks put Hercules on trial”. The Nation, C6, C8. o.  
 15. Hétvégi box office, 1997. június 27-29.. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 16. Animációs filmek nyitóhétvégéi. Box Office Mojo. [2010. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 17. Herkules nem elég erős a Disney-részvények megemeléséhez. The New York Times. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 18. A Notre Dame-i toronyőr. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 19. Pocahontas. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 20. Herkules - bemutatók dátumai. IMDb. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 21. Filmévkönyv 1998. Magyar Filmintézet. ISSN 0230-2047
 22. Herkules VHS. Amazon. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 23. Herkules DVD. Amazon. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 24. Herkules DVD. Amazon. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 25. Herkules - box office/business. IMDb. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)
 26. a b Herkules. InterCom. (Hozzáférés: 2010. szeptember 5.)

További információk[szerkesztés]