Tarzan (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarzan
1999-es amerikai animációs film
Rendező
Producer Chris Buck
Alapmű Tarzan, a dzsungel fia
Műfaj dráma, vígjáték, kaland, romantikus
Forgatókönyvíró
  • Tab Murphy
  • Bob Tzudiker
  • Noni White
Főszerepben
Hang
Zene Phil Collins
Vágó Gregory Perler
Gyártás
Gyártó Walt Disney Productions
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 88 perc
Költségvetés 150 000 000 $
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó RTL Klub
Korhatár
  • USA G
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
USA
448 191 819
$
Kronológia
Következő Tarzan 2.
Kapcsolódó film Tarzan és Jane (2002)
Kapcsolódó műsor Tarzan legendája (2001)
További információk

A Tarzan egész estés amerikai rajzfilm, amely a Walt Disney 37. filmalkotása, 1999-ben mutatták be a mozikban. A rajzfilm alapművét Edgar Rice Burroughs Tarzan, a majomember című kötete adta. A forgatókönyvet Tab Murphy, Bob Tzudiker és Noni White írta, Chris Buck és Kevin Lima rendezte, a zenéjét Phil Collins szerezte, a producer Chris Buck. A Walt Disney Productions készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Noha a film 1999 júniusában jelent meg, de még 2000-ben is javában vetítették a világ több mozijában; a vetítések során több bevételt hozott, mint a Disney előző két produkciója, a Mulan és a Herkules. A film költségvetése összesen 150 000 000 amerikai dollár, ami meghaladja a korábbi listavezetőt, a Pocahontast. A Tarzan volt az utolsó film, amely az úgynevezett Disney-reneszánszhoz tartozott, így a film bizonyos értelemben egy korszak végét jelentette. Amerikában 1999. június 18-án mutatták be, Magyarországon pedig november 25-én vetítették le.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1880-as évek közepén, valahol Afrika elhagyatott vizein egy hajó kigyullad. Az utolsó pillanatban megmenekül egy férfi, egy nő és a gyermekük. Egy csónaknak nevezett lélekvesztő segítségével partot érnek. Egy hatalmas, sziklán magasodó és a tenger fölé nyúló fára építenek egy faházat. Azonban a dzsungel veszélyes, és ez hamar meg is mutatja magát: a rettegett leopárd, Sabor, egy viharos délután betör a fakuckóba és megöli a szülőket. A kisgyermek magára maradt egy kiságyban; őt a leopárd nem bántotta. A közelben tanyázik egy gorilla csapat. A leopárd már itt is megmutatta erejét: a vezér hím fiát elragadta játék közben; nem lehetett megmenteni. Ezt követően a csapat odébbáll. A vonulás közben a vezér hím (Kerchak) párja (Kala) egy sírást vél hallani. Gyorsan elkezdi követni a hangot, majd megtalálja a faházat és benne a kisbabát. Amikor kiveszi a kiságyból, megjelenik Sabor és támadásra készül. Kala megragadja a gyermeket és gyorsan eliszkol onnan; a leopárd üldözőbe veszi őket, ám belegabalyodik egy tartókötélbe, így nem jut messzire. Kala visszatér a csapatba az új "szerzeménnyel". Párja Kerchak tiltakozása és vívódása ellenére, elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel, és a Tarzan nevet adja neki.

Pár év múlva Kerchak még mindig nem hajlandó befogadni a kis jövevényt; ennek ellenére Tarzan hamar összebarátkozik Terk-kel, a gorillával és Tantorral, a kissé félős elefánttal, akik aztán gyerekkori barátai lesznek. Különböző zűrös kalandokba keverednek együtt és végül Tarzanból felnőtt lesz. Sabor egyszer csak rálel a gorillákra; Tarzan szembeszáll vele és győz. A nagy leopárd immáron halott. Ezt követően nem sokkal, kutatók egy csoportja száll partra, mindenféle vizsgálatokat végezve. A csapat tagja Jane is: egy fiatal lány, aki azonnal belelopja magát Tarzan szívébe. Egyszer Jane sétálni indul az erdőbe, majd letelepszik és elkezd rajzolni egy kis páviánt. A majom a rajzot ellopja, de a lány utána ered, amíg szembe nem kerül a pávián falkával; menekülőre fogja, de főhősünk megmenti. Mivel Tarzan nem igen találkozott emberrel, ezért a saját módján megpróbál ismerkedni a lánnyal, s lenyűgözi, hogy egy hozzá hasonló lényre talált; egész jól eltöltik az időt egymással, majd Tarzan visszaviszi Janet a táborba.

Később Jane bemutatja újdonsült barátját a táborban: a tábor vezetőének (Jane apjának) nagyon tetszik, azonban a fővadásznak (Claytonnak) egy cseppet sem. Itt Tarzan megismerkedik az emberi világgal: az olvasással, a két lábon járással, az írással és még számos dologgal. Janenek és apjának azonban rövidesen vissza kell térnie Angliába, így Tarzan, hogy a lányt maradásra bírja, megmutatja nekik a gorillákat, melyeknek tanulmányozása miatt utazott a csoport eredetileg Afrikába. Ám Kerchak el akarja kergetni az embereket a körükből, így Tarzan, hogy megvédje Janet, rátámad a vezér hímre, amiért ő családja elárulásával vádolja. Ezt követően Kala elviszi Tarzant arra a helyre, ahol egykor megtalálta őt, és elárulja, hogy fogadott gyerek. Így Tarzan, magára öltve apja régi ruháját, a távozás mellett dönt, Jannel és a többiekkel felszáll az Angliába induló hajóra. Clayton azonban fogságba ejti őket, és barátaival elindul, hogy elkaphassa a gorillákat, amikért Angliában szép pénzt remél. Tarzant barátai Terk és Tantor kiszabadítják, majd mindannyian elindulnak segíteni a gorillákon. Sikerül kiszabadítaniuk őket, Clayton arra készül, hogy lelője Tarzant, ám Kerchak megvédi őt saját testével, ami az életébe kerül. Tarzan ez követően szemtől-szemben megverekszik Claytonnal a fákon mászva, ám a vadász beleakad az indákba, amik végül megfojtják. A haldokló Kerchak utolsó erejével Tarzant fiának kiáltja ki, és arra kéri, hogy vigyázzon helyette a gorillákra. A film végén Jane és apja visszaindulnak Angliába, ám Jane nem tud elszakadni a fiútól, így végül mégis Tarzannal marad.

Eltérések a film és a könyv között[szerkesztés]

A könyvben Tarzan fő ellensége Kercsak, a vezérmajom. Ki nem állhatja Tarzant, csak Kala védi meg. Tarzan szüleit is ő ölte meg. Szabor, a könyvben nem leopárd, hanem oroszlán és nem lényeges szereplő. Végül Tarzan legyőzi Kercsakot. A könyvben Kala meghal, miután lelövi őt egy vadász. A szülők háza a tengerparton van, akik egy hajólázadás miatt kerültek oda. A fiatal Tarzan gyakran visszajár oda, és magától megtanul olvasni, meg sok más mindent. Első találkozása a fehér emberrel egy francia hadnagy, aki nagyon jó barátja lesz. Ő jön rá, hogy Tarzan valójában Lord Geystoke örököse. A filmmel ellentétben, nem Jane marad Tarzannal, hanem Tarzan tér vissza Jane-el a civilizációba, de végül mégsem lesznek egymáséi. Clayton, aki a könyvben nem vadász, hanem angol nemes, veszi feleségül Jane-t, így Tarzan ellenségévé válik, de Tarzan végül úgy dönt, nem áll Jane boldogsága útjába, és visszatér a dzsungelbe.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Tarzan Tony Goldwyn Reisenbüchler Sándor A majomember, aki Afrikában él.
Jane Porter Minnie Driver Kiss Eszter Az angol hölgy, Porter professzor lánya, aki Tarzan mentette meg a páviánoktól.
Clayton Brian Blessed Papp János A gonosz gorilla vadász.
Archimedes Q. Porter professzor Nigel Hawthorne Dobránszky Zoltán Az angol tudós, Jane Porter apja.
Kala Glenn Close Menszátor Magdolna Gorilla anyuka, aki örökbe fogadta Tarzant.
Kerchak Lance Henriksen Vass Gábor A gorillák vezére, Kala férje, aki konok, mert utálja az embereket.
Terk Rosie O'Donnell Kocsis Mariann A gorilla lány, Tarzan barátja.
Tantor Wayne Knight Kerekes József Az elefánt, Tarzan és a gorillák barátja.
Tarzan fiatalon Alex D. Linz Kováts Dániel A fiatalkorú majomember
Terk fiatalon Rosie O'Donnell Csere Ágnes A fiatalkorú kis gorilla lány
Tantor fiatalon Taylor Dempsey Baradlay Viktor A fiatalkorú kis elefánt
Sabor Frank Welker (saját hangján) A vérszomjas leopárd, a gorillák ellensége
Terk anyja TBA Illyés Mari mellékszereplők
Tantor anyja TBA Halász Aranka mellékszereplők
További magyar hangok
F. Nagy Erika, Fabó Györgyi, Holl János, Markovics Tamás, Minárovits Péter, Némedi Mari, Rékai Nándor, Rudas István, Szokol Péter, Tardy Balázs, Varga Tamás, Vizy György, Zágoni Zsolt

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Két vágy Ákos Two Worlds Phil Collins
Szívem vigyázz rád Menszátor Magdolna
Ákos
You'll Be in My Heart Glenn Close
Phil Collins
Gyermekember Ákos Son of Man Phil Collins
Duu-váp-si-duu (eredeti nyelven) Trashin' the Camp Rosie O'Donnell
Phil Collins
Idegen érzés Ákos Strangers Like Me Phil Collins
Két vágy (Finálé) Ákos Two Worlds (Finale) Phil Collins

Zene[szerkesztés]

A filmnek közel 10 betétdala van, melyek mindegyikét Phil Collins énekelte. Ezek közül 5 olyannyira jól sikerült, hogy az énekes még a mai napig is játssza koncertjein, illetve a rádiókban is hallhatóak. A betétdalok mindegyike 1999-ben jelent meg egy különálló lemezen.

A Tarzan volt az első Disney film, amelyben a dalok, nem egy bizonyos szereplő által hangzanak el, hanem egy külső énekes énekli. Épp ezért Phil Collins-nak, nagy kihívást jelentett a dalok megírása, mert azoknak úgy kellett hatniuk, hogy kövessék a film ritmusát, és egy adott szereplő gondolatát is tükrözzék. Collins különböző változatokban énekelte a dalokat, a legtöbbször független énekesként halljuk őt, egy-egy számban azonban, ő maga bújik a szereplő bőrébe (ilyen például a Stranfers Like Me, amely Tarzan érzéseit, gondolatait mondja el). A You'll Be in My Heart című számot, Collins elmondása szerint, a kislányának énekelt altatódal ihlette. A Son of Man című dalt, amely Tarzan felcseperedését mutatja be, a zeneszerző több, mint egy hónapon keresztül írta meg.

Phil Collins, nemcsak angolul, de franciául, spanyolul, olaszul és németül is felénekelte a dalokat a filmben, amelyhez hasonlót az énekes szintén nem csinált még a Tarzan munkálatai előtt.

A betétdalok mindegyikét Ákos énekelte magyarul. A film japán, norvég, brazil, portugál, malajziai, és svéd változatában szintén őt hallhatjuk, mint énekest.

A legismertebb betétdalok, zárójelben a magyar címekkel:

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Feldolgozások[szerkesztés]

  • A filmnek készültek folytatásai: Tarzan legendája (2001), Tarzan és Jane (2002) valamint Tarzan 2 (2005). Ezek közül azonban már egyik sem került a mozik vásznára.
  • 2006. március 24. és 2007. július 8. között futott a Broadwayn az azonos nevet viselő musical. Az előadások mindegyike telt házas volt.
  • A film megjelent VHS-n és DVD-n egyaránt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Film Film-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap