Aladdin (film, 1992)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aladdin
1992-es amerikai animációs film

Rendező
Producer
  • Ron Clements
  • John Musker
Vezető producer Alice Dewey
AlapműAlá ad-Dín és a bűvös lámpa
Műfaj dráma, fantasy, kaland, musical, romantikus, filmvígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Alan Menken
Vágó H. Lee Peterson
Gyártásvezető Alice Dewey
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 90 perc
Költségvetés 28 000 000 USD[1]
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
217 350 219
USD
Világszerte
504 050 219
USD
Kronológia
KövetkezőAladdin és Jafar
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor Aladdin
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Aladdin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Aladdin 1992-ben bemutatott amerikai rajzfilm, zenés fantasyfilm, amely az Ezeregyéjszaka meséiben szereplő Alá ad-Dín és a bűvös lámpa című mese alapján készült. Ez az Aladdin-trilógia első része. A 31. Disney-film rendezői és producerei Ron Clements és John Musker. A forgatókönyvet Ron Clements, John Musker, Ted Elliott és Terry Rossio írta, a zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Amerikában 1992. november 25-én, Magyarországon 1993. december 3-án mutatták be a mozikban.

2019-ben bemutatták a film élőszereplős változatát Guy Ritchie rendezésében.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy jószívű utcagyerek és egy hataloméhes nagyvezír verseng egy varázslámpáért, amely képes valóra váltani legmélyebb kívánságaikat.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet helyszíne Agrabah, egy titokzatos, meseszép arab birodalom, ahol az utcagyerek Aladdin él, kedves kis majom barátjával, Abuval. A főhős nem a tipikus utcagyerekek sorába sorolható. Szegény, de ugyanakkor rendkívül ügyes, jószívű és kedves. Az emberek azonban csak azt a tolvaj fiút látják benne, aki szinte már majdnem mindenkit megtréfált.

Jafar, a szultán udvari főtanácsosa, egy misztikus csodalámpa után kutat. Egy varázslat segítségével kideríti, hogy csakis egy valaki hivatott rá, hogy beléphessen a Csodák Barlangjába, ahol a lámpás van; és ez a valaki nem más, mint Aladdin. Aladdin rövidesen megismerkedik a szépséges Jázmin hercegnővel, a szultán lányával, aki az apja szigora elől menekül (miszerint feleségül kell mennie az őt ostromoló kérők egyikéhez), ezért megszökött a palotából. Aladdin megvédi a lányt egy durva utcai árussal szemben, aki lopással gyanúsítja, majd egy csodás napot töltenek el kettesben, és beleszeretnek egymásba. A palotaőrség azonban rájuk talál, Aladdint parancsra elfogják, Jázmint pedig visszaviszik a palotába.

Jafar öreg rabnak álcázva magát bejut a várbörtönbe, és megfűzi Aladdint, hogy tartson vele a Csodák Barlangjába. Megígéri, hogyha segít neki megszerezni a csodalámpát, annyi kincset talál magának a barlangban, amiről még csak nem is álmodott. Aladdin némi vonakodás után belemegy a dologba. A Csodák Barlangjában rá is talál a kissé ütött-kopott lámpásra, és egy varázslatos repülő szőnyegre is, azonban Abu megérinti a "tiltott kincset", amitől a barlang beomlani készül. Aladdin a repülő szőnyegen feljut felszínre, ahol Jafar elveszi tőle a lámpát, és a fiú megölésére készül, de Abu megmenti őt, és még a lámpát is visszaszerzi. Csakhogy végül mindketten visszazuhannak a barlang mélyére, ami betemeti őket, Jafar pedig eredménytelenül visszatér Agrabáhba.

A barlangban mélyén rekedve Aladdin kíváncsiságból megdörzsöli a lámpást, amiből kisvártatva előbújik a csodaszellem, az alakváltoztató és mókamester Dzsini, akinek kötelessége új gazdája három kívánságát teljesíteni. Aladdin trükkel ráveszi a dzsinnt, hogy vigye ki őket a barlangból, rájátszva, hogy így nem használ fel egy kívánságot. Amikor az első hivatalos kívánságára kerül sor, eszébe jut Jázmin hercegnő, akivel a piactéren ismerkedett meg. Hogy legyen esélye elnyerni a kegyeit, azt kívánja a dzsinntől, hogy legyen belőle igazi herceg. Aladdin rövidesen Ali Ababwa hercegként vonul be Agrabába, de Jázminnak az ifjú nem nyeri el a tetszését, azt gondolván, ő is csak egy újabb fennhéjázó alak, aki a kezére pályázik. Aladdin, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét, csodás kirándulásra viszi Jázmint a repülő szőnyegen, mely során a lány rájön, hogy a herceg ugyanaz a fiú, akivel korábban megismerkedett. Aladdin azonban azt hazudja, hogy ő mindig is herceg volt, csak épp utcai álruhát öltött, hogy kikerüljön az udvari élet szorításából. Jafar hamarosan rájön, hogy Ali Ababwa valójában Aladdin, és hogy az ő birtokában van a csodalámpa. Parancsára a palotaőrök elfogják Aladdint, és a tengerbe dobják, Dzsini azonban egy kívánság erejével megmenti a fiút. Bevallja, hogy nagyon megkedvelte őt, és a barátjává fogadja.

Jafar végül megszerzi a lámpát beszélő papagája, Jágó segítségével, és mérhetetlen, önző kívánságaival hamarosan átveszi az uralmat a birodalom fölött. Jázmin előtt kimutatja Aladdin valódi kilétét, majd varázslattal a sarkvidékekre száműzi a fiút, a szultánt és a hercegnőt pedig rabszolgájává teszi. Aladdin azonban a repülő szőnyegen visszatér Agrabába, ahol szemtől-szemben megküzd Jafar-ral. A varázsló mágia segítségével hajszálra van attól, hogy elvegye a fiú életét, Aladdin azonban az eszét használja fel ellene, fegyverként. Azt sugallja Jafar-nak, hogy a dzsinn sokkal hatalmasabb erejű nála, így a mértéktelen Jafar ekkor saját magát kívánja dzsinné, hogy még nagyobb erőre tegyen szert. Ám kisvártatva, Aladdin számításaihoz híven, egy lámpa foglya lesz, mert egy dzsinn nem rendelkezhet szabad hatalommal (ahogy Dzsini korábban közölte Aladdinnel a film során). A lámpába zárt Jafar, Jágóval együtt a kincses barlang mélyére kerül.

Aladdin bocsánatát fejezi ki Jázminnak, amiért hazudott. Jázmin megbocsát neki, a szultán pedig kijelenti, hogy a hercegnő mostantól ahhoz mehet feleségül, akihez akar, így Jázmin Aladdint választja hitveséül. A harmadik kívánságával Aladdin szabaddá kívánja Dzsinit, aki mindig is erről álmodott, majd sok boldogságot kívánva az ifjú párnak, hatalmas világ körüli útra indul...

Az utolsó jelenetben, Aladdin és Jázmin a szőnyegen közösen felrepül a csillagos égboltra, ezzel megkezdvén új életüket, miközben Dzsini a hold képében őrködik felettük.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplők Eredeti hang Magyar hang Leírás
Aladdin Scott Weinger
Brad Kane (ének)
Bolba Tamás
Miller Zoltán (ének)
Egy szegény, ám jószívű utcagyerek, a film főszereplője. A karakter meganimálását Glen Keane végezte. Hangját kezdetben, mind a beszéd és ének terén Brad Kane szolgálta,[2] Scott Weingert akkor választották ki a szereplőnek, mikor egy házilag készült videóban hallották az édesanyjával folytatott dialógusokat, amiket felhasználtak az Aladdin és Dzsini közt zajló párbeszédek során.[3]
Jázmin hercegnő Linda Larkin
Lea Salonga (ének)
Kocsis Judit
Janza Kata (ének)
Az agrabah-i birodalom gyönyörűséges hercegnője, aki saját maga, szabad akaratából szeretne férjhez menni. Meganimálását Mark Henn végezte. Az alkotók több mint kilenc hónapig kerestek számára megfelelő hangot, mígnem végül egy vágott hangminta után, Linda Larkint jelölték ki a szerepre.[4]
Dzsini Robin Williams Mikó István A lámpás szelleme, egy komikus, szórakoztató, tréfás kedvű dzsinn, akinek legfőbb kötelessége gazdájának három kívánságát teljesíteni. Dzsini ennek ellenére szabadságra vágyik, és, hogy egyszer ő legyen a saját maga ura. Meganimálást Eric Goldberg végezte. Az alkotók kifejezetten Robin Williams-nek írták meg a szerepet, mikor eldöntötték, hogy Dzsinit afféle stand-up komikusként fogják feltüntetni a filmben. Úgy gondolták, ez a fajta karakter leginkább Williams-hez illik, akinek legalább olyan sokoldalú hangja van, mint amit kerestek.[5] Dzsini azonban, minden szempontból korszakalkotó karakter volt a Disney-nél, hisz ő az első olyan figura, aki a humora nagy részét utánzásokból és paródiákból meríti. Többször bújik számtalan híresség képébe, (úgy mint Jack Nicholson, Woody Allen, Jay Leno, Peter Lorre, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger), valamint híres történelmi alakokat (William Shakespeare, Albert Einstein, Julius Caesar), Disney szereplőket (Mickey egér, Pinokkió, Pocahontas, Sebastin Rák, a Kis hableányból), és híres filmszerepeket is utánoz (Forrest Gump, Esőember, és Mrs. Doubtfire, ami Robin Williams egyik híres szerepe).
Jafar Jonathan Freeman Gáti Oszkár A hataloméhes udvari varázsló, aki magának akarja a csodalámpát saját, önző kívánságai eléréséhez. Kezdetben Jafar karaktere ingerlékeny, és temperamentumos lett volna, de az alkotók végül úgy gondolták egy nyugodt, kimért főgonosz sokkal félelmetesebb lenne. Jonathan Freeman volt az első színész, akit meghallgattak a szereplő hangjának, és végül őt is választották ki, mivel a hangját nagyon "valósnak" ítélték meg.[6] Animálást Andreas Deja végezte, aki később olyan híres Disney szereplőknek volt a vezető animátora, mint Az oroszlánkirály Zordonja, vagy a Herkules Hadésza.
Jágó Gilbert Gottfried Kassai Károly Jafar ravasz, szarkasztikus, csípős csőrű papagája és legfőbb segítője. Animátora Will Finn volt. Jágót főképp hangadója Gilbert Gottfried után animálta meg, így készítette hozzá a keresztezett szemeket, és a fogakat, amely a csőre mozgatásakor többször feltűnik.
Narrátor / Utcai árus Robin Williams
Bruce Adler (ének)
Józsa Imre
Zareczky Miklós (ének)
Egy arab utcai árus, aki a film elején meséli el a nézőknek Aladdin történetét. Hangját Robin Williams, énekhangját Bruce Adler szolgáltatta.
Szultán Douglas Seale Benkő Gyula Agrabah szigorú, ám vajszívű uralkodója, akinek legfőbb gondja, hogy nem tud megfelelő kérőt találni a lánya számára. Az alkotók elmondása szerint a szultánt nagyrészt, Óz, a nagy varázslóról mintázták. Animátora David Pruiksma volt.
Varázsszőnyeg nem szólal meg Egy élő, érző szőnyeg, aki képes a repülésre. Animálását Randy Cartwright végezte, aki az egyetlen animátor volt, aki a kézzel rajzolt figurát, 3D-s elemekkel vegyítette. A szőnyeg animálása nagy kihívás volt, mivel a szereplő négyzet alakú, és pantomimmozgásokban fejezi ki magát, ezért Cartwright jórészt origamihoz hasonló mozgáselemekkel ruházta őt fel.
Abu Frank Welker saját hangján Aladdin legközelebbi barátja, egy kis majom, aki imád minden csillogó, fénylő dolgot, mely olykor előny- máskor hátrányára válik. Az alkotók több hónapon keresztül tanulmányoztak igazi majmokat a San Francisco-i Állatkertben, vázlatokat, skicceket készítve, hogy Abu hiteles legyen a filmben.[7] Animálást Duncan Marjoribanks végezte.
Rajah Jázmin hercegnő házi tigrise az agrabah-i palotán belül
Csodák Barlangja Rajhona Ádám Egy hatalmas, tigrisfejjel ellátott beszélő varázsbarlang, aki csupán egyetlen személyt tart rá érdemesnek, hogy belépjen a szentélyébe; akinek "szíve maga is kincs". Will Finn végezte főként digitális animálását.
Razoul Jim Cummings Hollósi Frigyes A palota őrség legfőbb parancsnoka.
Almaárus Uri István Kereskedők Agrabah utcáin.
Ékszerárus Corey Burton Gruber Hugó
Ahmed herceg Egy piperkőc herceg, aki Jázmin kezére pályázott.
Gazeem Charles Adler Botár Endre Kisstílű tolvaj, akit Jafar küld be a Csodák Barlangjába, de végül csapdába esik, mert nem méltó a belépésre.
Déligyümölcsárus Barbinek Péter Kereskedők Agrabah utcáin.
Dinnyeárus Hollósi Frigyes

További magyar hangok: Czigány Judit, Dobránszky Zoltán, Holl Nándor, Imre István, Szűcs Sándor

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Ezeregy éj Zareczky Miklós Arabian Nights Bruce Adler
Hipp-Hopp Miller Zoltán
Bergendy-együttes
One Jump Ahead Brad Kane
Chorus
Jóbarát Mikó István Friend Like Me Robin Williams
Ali herceg Mikó István
Bergendy-együttes
Prince Ali Robin Williams
Chorus
Egy új élmény Miller Zoltán
Janza Kata
A Whole New World Brad Kane
Lea Salonga
Hamis Ali Gáti Oszkár Prince Ali (Reprise) Jonathan Freeman
Egy új élmény (vége főcím) A Whole New World (Aladdin's Theme) Regina Belle
Peabo Bryson

A történet folytatása[szerkesztés]

Aladdin 2. – Aladdin és Jafar – 1994

Az Aladdin és Jafar története ott folytatódik, ahol a kétszeres Oscar-díjas Walt Disney klasszikus, az Aladdin véget ért. A gonosz Jafar hatalmas erejű dzsinként tér vissza és hűségesnek nem mondható madarával, Jágóval szörnyű bosszút tervel Aladdin ellen. Aladdin azonban nem az a fiú, aki meghátrálna. Főleg, ha maga mögött tudhatja hűséges, kék Dzsinijének mókázását (aki visszatért világ körüli utazásáról), és a mesésen szép Jázmin hercegnő szerelmét, aki jóban-rosszban kitart mellette.

Aladdin 3. – Aladdin és a tolvajok fejedelme – 1996

Agrabah népe hét országra szóló lakodalomra készül. Aladdin és Jázmin hercegnő esküvője olyan mulatság lesz, amilyet még nem látott a világ! Ám az ünnepséget megzavarja a gonosz Kasszim és a negyven rabló érkezése. Midász kezét keresik, mely arannyá változtat mindent, amihez hozzáér. Aladdin kénytelen megküzdeni velük, s eközben különös és izgalmas kalandokba keveredik. Vele van régi társa, a jóságos Dzsini, akinek erejénél és ravaszságánál csak a jókedve nagyobb.

Kritikai fogadtatás, bevétel[szerkesztés]

1992. november 25-én mutatták be a filmet, ami többnyire pozitív visszajelzéseket hozott. Negatívumok is érték a film készítőit, mégpedig arab nézők véleményében. Ők azt állították, hogy némi rasszizmust is véltek felfedezni a mese történetében. Mindezek ellenére Aladdin nagy bevételt hozott a Disney-nek.

Ez volt a legsikeresebb film 1992-ben, Amerikában 217 millió dollárt hozott a konyhára, míg világszerte 504 milliót.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office/business (angol nyelven). Aladdin. Internet Movie Database. [2015. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 31.)
  2. Hischak, Thomas S.. Disney Voice Actors: A Biographical Dictionary. McFarland, 112. o. (2011). ISBN 978-0-7864-6271-1 
  3. Abbott, Jim. „As Genie, mom helped grant son's wish for 'Aladdin' role”, St. Paul Pioneer Press, 1993. január 5.. [2009. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. május 26.) 
  4. Disney Legends: Lea Salonga. Disney.com. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  5. Daly, Steve. „Disney's Got A Brand-New Baghdad”, Entertainment Weekly, 1992. szeptember 4.. [2011. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. március 16.) 
  6. Hill, Jim: Jonathan Freeman returns as Jafar in new stage musical version of Disney's "Aladdin". Jim Hill Media, 2011. június 13. [2019. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  7. Kalidor: The Allspark Interviews Legend Frank Welker. allspark.com, 2006. szeptember 22. [2009. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 26.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]