Jégvarázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jégvarázs
(Frozen)
2013-as amerikai 3D-s film

Frozen Logo Black.svg
A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező
Producer Peter Del Vecho
Vezető producer John Lasseter
Alapmű A Hókirálynő
Műfaj kaland, vígjáték, zenés, fantasy, dráma, romantikus,
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Christophe Beck
Vágó Jeff Draheim
Gyártásvezető Nicole P. Hearon
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 108 perc
Költségvetés 150 000 000 USD[1]
Képarány 2,24:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA G
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
400 738 009
USD[2]
Világszerte
1 267 836 600
USD[2]
Magyarország
488 646 839
HUF[3]
Kronológia
Következő Jégvarázs 2.
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor Jégvarázs: Északi fény
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jégvarázs témájú médiaállományokat.

A Jégvarázs (eredeti cím: Frozen) 2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely A Hókirálynő című mese alapján készült. A rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, az írója Shane Morris, a producere Peter Del Vecho, a zeneszerzője Christophe Beck. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve zenés fantasy film. Észak-Amerikában 2013. november 27-én, Magyarországon 2013. december 5-én mutatták be a mozikban. A magyar premierje az eredeti premierje után egy héttel később debütált először.

Az 53. egész estés animációs film a Walt Disney Picturestől, amely a második Walt Disney-klasszikusokhoz tartozik, az Aranyhaj és a nagy gubanc után, ami számítógépes animációval készült. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a mozifilm jelentősen eltér az eredeti műtől.

A Jégvarázst már évekkel ezelőtt tervbe vették, a munkálatai azonban csak 2011-ben kezdődtek el, amikor is Chris Buck, a Tarzan társrendezője foglalta el a film rendezői székét. A zenéjét Christophe Beck és a Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez házaspár szerezte.

A mozifilm már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott a kasszáknál, valamint a kritikusok külön elismerésben részesítették a zenéjét. A mozifilmben a legjobb eredeti betétdalok hangzanak fel a Disney-reneszánsz kor filmjei óta.

Cselekmény[szerkesztés]

Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt, hogy ott meggyógyítsák. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szüleit, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elzárja és elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyben viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.

Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére, ugyanis az eddigi hercegnő elérte a koronázáshoz szükséges kort. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle gazdagságát. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.

Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt, a királyság irányítását addig Hansra bízza.

Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel, aki vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidékben. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvadna) így elkíséri őket a magas hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.

Anna Elza jégpalotájába érve elmondja testvérének azt, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá, még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.

Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.

Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban, az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.

Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Erre pillanatokon belül kiolvad a lány, mivel a nővére igaz szeretete felolvasztotta őt a jégvarázsból.

Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja az országot a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.

Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza támogatja a kapcsolatukat: Kristoffot udvari jégszállítóvá és pohárnokká nevezi ki és megajándékozza egy új szánnal. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Anna Kristen Bell Vágó Bernadett A film hősnője, Elza húga. Mindennél fontosabb számára a testvérével való kapcsolata, s a történet során ezt próbálja helyrehozni.
Elza Idina Menzel Farkasházi Réka
Füredi Nikolett (ének)
Arandelle királynője, Anna nővére, aki különös varázserővel rendelkezik. A történet során próbálja ezt elnyomni magában, de végül sikerül megértenie az ereje mibenlétét, és rájön, mire is képes valójában.
Kristoff Jonathan Groff Magyar Bálint A hegyi ember, aki Anna hercegnő barátja és kalauza lesz kalandjai során.
Olaf Josh Gad Seder Gábor A hóember, akit Anna és Elza gyerekként épített, s Elza varázsa később életre kelti őt. Segít Annának és Kristoffnak.
Hans Santino Fontana Pál Tamás Jóképű herceg a szomszéd királyságból, kezdetben Anna udvarlója, ám valódi szándékai rövidesen felszínre kerülnek
Bronzország hercege Alan Tudyk Harsányi Gábor Arendelle legjobb pénzügyi kliense, aki az új királynő által akarja a birodalom földi javait megszerezni.
Pabbie Ciarán Hinds Horányi László A trollok királya, aki segít Elzának, hogy megértse a varázserejét, s Annát is meggyógyítja.
Oaeken Chris Williams Rajkai Zoltán Egy hegyi bolt vezetője, aki felszereléssel látja el Annát és Kirstoffot az útjukra.
Kai Stephen J. Anderson Barbinek Péter A királynő legbizalmasabb tanácsosa.
Arendelle királya Maurice LaMarche Rosta Sándor Anna és Elza apja, Arendelle előző uralkodója
Bulda Maia Wilson Náray Erika Egy troll, amolyan anyafigura Kristoff életében
Gerda Edie McClurg Grúber Zita Egy virgonc trollgyerkőc, Kristoff barátja
Püspök Robert Pine Csuha Lajos A trollok püspöke, aki "össze akarja adni" Annát és Krisstoffot
Spanyol méltóság Jesse Corti Kapácsy Miklós Képviselő Spanyolországból, a koronázási vendégek egyike
Francia méltóság Paul Briggs Péter Richárd Képviselő Franciaországból, a koronázás egy másik vendége
Szolgáló Jennifer Lee Bessenyei Emma A királyi palotában szolgáló személyzet egyik tagja
Trollgyerekek Agatha Lee Monn Boldog Gábor A troll házaspárok gyermekei, Kristoff barátai
Spencer Lacey Ganus Györke Laura
Tyree Brown Straub Norbert

További magyar hangok: Barcsik Anna, Barcsik Lilla, Bartók László, Boldog Emese, Gardi Tamás, Jelinek Éva, Juhász Zoltán, Kántor Zoltán, Kis-Kovács Luca, Laurinyecz Réka, Mohácsi Nóra, Németh Attila, Papucsek Vilmos, Vámos Mónika

Dalbetétek[szerkesztés]

A Jégvarázs eredeti filmzenéi mellett a filmben hagyományos Disney betétdalok is felcsendülnek. A dalok többségét Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez szerezte, akik korábban a Disney Micimackójához szereztek betétdalokat.[4] A Jégvarázs betétdalai közül a kritikusok körében elsöprő sikert aratott a „Let it Go” (mely később elnyerte a "Legjobb Betétdalnak" járó Oscar-díjat) és az „In Summer”,[5] valamint Kristen Bell és Idina Menzel duettje, a „For the First Time in Forever”. A film többi zenéjét Christophe Beck szerezte, akinek a nevéhez nagy sikerként a film nyitódalát, a Vuelie-t fűzték, amelyet hagyományos norvég, mély szólamú kánonban vettek fel.[6][7] A film zenéje idézi a norvég zeneműfajokat, amit 80 fős zenekar és 32 fős énekescsoport énekelt fel. A zenészek elmondása szerint: „a zene kulcsfontosságú, megteremti a film hangulatát az elejétől a végéig”.[8]

Frozen (Original Motion Picture Soundtrack)
filmzene
Megjelent 2013. november 25.
Stílus score (instrumentális)
Hossz 1:03:40
Kiadó Walt Disney
Producer Kristen Anderson-Lopez
Robert Lopez
Christophe Beck
Chris Montan
Tom MacDougall
  Cím Zene Hossz
1. Frozen Heart   A Jégvarázs stábja 1:45
2. Do You Want to Build a Snowman?   Kristen Bell, Agatha Lee Monn, and Katie Lopez 3:27
3. For the First Time in Forever   Kristen Bell és Idina Menzel 3:45
4. Love is an Open Door   Kristen Bell és Santino Fontana 2:07
5. Let It Go   Idina Menzel 3:44
6. Reindeer(s) are Better Than People   Jonathan Groff 0:50
7. In Summer   Josh Gad 1:54
8. For the First Time in Forever (Reprise)   Kristen Bell, Idina Menzel 2:30
9. Fixer Upper (közreműködik Maia Wilson) A Jégvarázs stábja 3:02
10. Let It Go   Demi Lovato 3:47
11. Vuelie (közreműködik a Cantus női kórus) Christophe Beck 1:36
12. Elsa and Anna   Christophe Beck 2:43
13. The Trolls   Christophe Beck 1:48
14. Coronation Day   Christophe Beck 1:14
15. Heimr Arnadlr   Christophe Beck 1:25
16. Winter's Waltz   Christophe Beck 1:00
17. Sorcery   Christophe Beck 3:17
18. Royal Pursuit   Christophe Beck 1:02
19. Onward and Upward   Christophe Beck 1:54
20. Wolves   Christophe Beck 1:44
21. The North Mountain   Christophe Beck 1:34
22. We Were So Close   Christophe Beck 1:53
23. Marshmallow Attack!   Christophe Beck 1:43
24. Conceal, Don't Feel   Christophe Beck 1:07
25. Only an Act of True Love   Christophe Beck 1:07
26. Summit Siege   Christophe Beck 2:32
27. Return to Arendelle   Christophe Beck 1:38
28. Treason   Christophe Beck 1:36
29. Some People Are Worth Melting For   Christophe Beck 2:06
30. Whiteout   Christophe Beck 4:17
31. The Great Thaw (Vuelie Reprise)   Christophe Beck 2:29
32. Epilogue   Christophe Beck 3:04
1:03:40

Dalok a magyar változatban[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Jéggé fagytál már Bergendy-együttes Frozen Heart Chorus
Csak egy ici-pici hó kell Vágó Bernadett
Hermann Lilla
Boldog Emese
Do You Want To Build a Snowman? Kristen Bell
Agatha Lee Monn
Katie Lopez
Mától mindörökké Vágó Bernadett
Füredi Nikolett
For the First Time in Forever Kristen Bell
Idina Menzel
Nyitom a szívem már Vágó Bernadett
Pál Tamás
Love Is An Open Door Kristen Bell
Santino Fontana
Legyen hó Füredi Nikolett Let It Go Idina Menzel
Rénszarvas jobb, mint az ember Magyar Bálint Reindeer(s) are Better Than People Jonathan Groff
Nyár jő Seder Gábor In Summer Josh Gad
Mától mindörökké (repríz) Vágó Bernadett
Füredi Nikolett
For the First Time in Forever (Reprise) Kristen Bell
Idina Menzel
Trollok dala Náray Erika
Faragó András
Baráth István
Csuha Bori
Bergendy-együttes
Fixer Upper Maia Wilson
Chorus
Legyen hó (vége főcím) (eredeti nyelven) Let It Go (Reprise) Demi Lovato

Dalok a nemzetközi változatban[szerkesztés]

A film betétdalai számos más országban is rendkívül népszerűvé váltak.[9] A Billboard Top Soundtracks eladási listáján a Jégvarázs a harmincötödik helyen végzett, amivel minden idők egyik legjobban keresett zenealbuma lett, a 2006-os Verdák után.[10] A film albuma 2014. július 31.-én jelent meg, és a vártnál is magasabb eladási termelést hozott, amire 1995, a Pocahontas zenealbumának megjelenése óta nem volt példa a Disneynél.[11] 2014 augusztus 5.-ére a Jégvarázs megelőzte Beyoncé zenealbumát is, ezzel az ötödik helyre szorította az énekesnőt Billboard Top Soundtracks listán.[12][13] A megjelenést követő hetekben a Jégvarázs továbbra is tartotta az eladási szintek rekordját, miközben olyan filmzenékkel vetélkedett, mint az Oroszlánkirly és a Titanic.[14]

Az album a tengeren túl is igen keresett lett. Már az első hetekben csaknem 27 millió dollárt gyűjtött be, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában Japánban és Olaszországban.[15] A nemzetközi zenealbumokon, a Let It Go című szám, Idina Menzel és Demi Lovato előadása mellett, megtalálható az adott ország anyanyelvén egy-egy híres énekestől.[16] A szám latin amerikai spanyol változatát Carmen Sarahí énekli fel (Pop verzió Martina Stoessel előadásában), a német változatot Willemijn Verkaik, olasz nyelven pedig Serena Autieri (Pop verzió szintén Martina Stoessel előadásában) az énekes. Világszerte a zenealbum több mint 338,000 példányban kelt el.[17]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

A Jégvarázs számtalan különböző díjra lett jelölve. Többek között Oscar-díjra, a "Legjobb Eredeti Betétdal" és a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, melyből mindkettőt meg is nyerte. Ez az első Disney film, amely megnyerte a "Legjobb Animációs Filmnek" járó díjat, az utóbbi évek jelöltjei közül mindig a Pixar Animation Stuidios filmjei nyertek. Továbbá a film nyert egy Golden Globe-díjat, két Grammy-díjat, két BAFTA-díjat, illetve egyéb kritikusi díjakat is bezsebelt. Minden idők egyik legsikeresebb animációs filmjének számít ezzel a teljesítményével, ami a visszanyúlik egészen a 94-es Oroszlánkirály sikereiig.[18][19][20]

Díjak és jelölések
Díj Kategória Eredmény
86. Oscar-gála Legjobb animációs film Elnyerte
Legjobb eredeti dal (Let It Go Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez) Elnyerte
71. Golden Globe-gála Legjobb animációs film Elnyerte
Legjobb eredeti dal (Let It Go Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez) Jelölve
2014 Grammy-díj Legjobb filmzene Elnyerte
Legjobb eredeti dal (Let It Go Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez) Elnyerte
Legjobb hangvágás (Christophe Beck) Jelölve
67. BAFTA-gála Legjobb adaptált forgatókönyv (Chris Buck, Jennifer Lee és Shane Morris) Elnyerte
Legjobb animációs film Elnyerte
Legjobb vizuális hatások Jelölve
2014 Kids' Choice Awards Kedvenc animációs film Elnyerte
Legjobb hang animációs filmben (Kristen Bell) Jelölve
Legjobb hang animációs filmben (Idina Menzel) Jelölve
37. Szaturnusz-díj Legjobb animációs film Elnyerte
Legjobb író (Chris Buck, Jennifer Lee és Shane Morris) Jelölve
Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards Kedvenc film Jelölve
Hollywood Movie Awards 2014 Hollywood Animációs díj (Chris Buck és Jennifer Lee) Elnyerte
37. People's Choice Awards Kedvenc film Jelölve
Kedvenc családi film Elnyerte
Satellite Award 2014 Legjobb film Jelölve
Legjobb eredeti forgatókönyv (Chris Buck és Jennifer Lee) Jelölve
Legjobb eredeti dal (Let It Go Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez) Elnyerte
Teen Choice Awards 2014 Animációs film Elnyerte
Visual Effects Society Legjobb Animáció (Chris Buck, Jennifer Lee, és Peter Del Vecho) Elnyerte
Legjobb karakteranimáció (Elza, a Hókirálynő, Alexander Alvarado, Joy Johnson, Chad Stubblefield, Wayne Unten) Elnyerte
Legjobb látványanimáció (John Aquino, Alessandro Jacomini, Lance Summers, David Womersley) Elnyerte
Legjobb 3D-s hatás (Eric W. Araujo, Marc Bryant, Dong Joo Byun, Tim Molinder) Elnyerte

Folytatások[szerkesztés]

A film sikereit követően számos feldolgozása született ilyen-olyan műfajokban:

A filmet 2014 áprilisában vitték színpadra a Broadwayen, ami azonnal óriási siker lett.[21] Észak-Amerikában több, mint 4 millióan váltották rá jegyet. A Disney jelenlegi igazgatója Bob Iger elmondása szerint, még egyik Disney film élő előadásának sem volt ekkora sikere, mind a kritikusok, mind a nézőközönségnél sem.[22]

A kaliforniai Disneylandben a film sikerei után létrehoztak egy teljesen új Jégvarázs témájú parkot Frozen Summer Fun címmel. A parkban többek között látható az Arendelle-i kastélya, valamint Elza jégpalotájának élethű mása. A park megnyitásakor korlátozott ideig a film szereplői is jelen voltak.[23][24]

Az ABC csatornáján futó Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt) című sorozatban 12 részen át Anna és Elza mellékszereplőkként bukkanak fel. A sorozatban Annát, Elizabeth Lail személyesítette meg, míg Elzát Georgina Haig keltette életre. Az epizódok a sorozat negyedik évadjában szerepeltek.[25]

A Disney vezetősége 2014 nyarán jelentette be, hogy a film kapcsán készítenek egy rövidfilmet, melynek címe Frozen Fever (a magyar változatban Jégvarázs Partyláz) lesz.[26] Chris Buck és Jennifer Lee visszatértek a rendezői székbe, valamint Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, és Josh Gad is elvállalták a szereplők hangjainak megszólaltatását.[27] A rövidfilm története a rendezőpáros elmondása szerint, Anna születésnapi ünnepségét mutatja majd be, ahol Elza váratlanul megfázik, emiatt a varázsereje nagy zűrzavart okoz. A kisfilmet 2015. március 25-én mutatják be, az élőszereplős Hamupipőke film előtt, amely szintén a Disney filmje.[28]

2015. március 12-én bejelentették, hogy egész estés folytatás is várható.[29]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, HBO Comedy / HBO3, HBO2, Digi Film, RTL Klub, Cool, Viasat 3

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Smith, Grady. „Box office preview: 'Frozen' ready to storm the chart, but it won't beat 'Catching Fire'”, 2013. november 27. (Hozzáférés ideje: 2013. november 29.) 
 2. ^ a b Frozen (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. december 4.)
 3. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
 4. Keegan, Rebecca. „Husband-wife songwriting team's emotions flow in 'Frozen'”, 2013. november 1. (Hozzáférés ideje: 2013. november 19.) 
 5. Graser, Marc. „D23 Expo: Disney Fanfest Starts Off Strong with Animation Lineup”, 2013. augusztus 9. (Hozzáférés ideje: 2013. október 23.) 
 6. Jardine, William. „Frozen Stuff: Opening Song and Oh So Many Olaf Posters”, 2013. szeptember 15. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 15.) 
 7. Hoel, Ole Jacob. „Trøndersk joik åpner Disney-film”, 2013. szeptember 14. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 15.) (norvég nyelvű) 
 8. Walt Disney Animation Studios' "Frozen" Lets Go With Dynamic Soundtrack”, 2013. október 22. (Hozzáférés ideje: 2013. október 23.) 
 9. Soundtracks | Billboard. Billboard. (Hozzáférés: 2014. július 31.) „Browse the Billboard Top Soundtracks Archives at the bottom of the page.”
 10. Chart Moves: 'Frozen' Soundtrack Is Highest-Charting for Animated Film Since 'Cars'. Billboard. (Hozzáférés: 2013. december 6.)
 11. Beyonce wins again: Album tops 'Billboard'”, Usatoday.com, 2014. január 2. (Hozzáférés ideje: 2014. január 2.) 
 12. Caulfield, Keith. „'Frozen' Soundtrack Storms to Top Of Billboard 200”, 2014. január 8. (Hozzáférés ideje: 2014. január 8.) 
 13. What Marketers Should Learn From Disney's 'Frozen'”, Forbes, 2014. január 15. (Hozzáférés ideje: 2014. január 15.) 
 14. Caulfield, Keith. „5 Seconds Of Summer Debuts At No. 2 on Billboard 200; 'Frozen' Still No. 1”, 2014. április 9.. [2014. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. április 16.) 
 15. Grein, Paul: Chart Watch: "Frozen" DVD Boosts Soundtrack. Yahoo Music, 2014. március 26. (Hozzáférés: 2014. március 30.)
 16. Grein, Paul: Chart Watch: Ed Sheeran's Transatlantic #1. Yahoo Music, 2014. július 2. (Hozzáférés: 2014. július 3.)
 17. Paul Grein. „The Top 10 Soundtracks of 2013”, Chart Watch, Yahoo!, 2014. január 2. 
 18. 57th Annual GRAMMY Awards Nominees”, The Grammy, The Recording Academy. [2014. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. december 7.) 
 19. Grammy Nominations: Sam Smith, Beyonce Lead The Pack”, Variety, Variety Media, LLC, 2014. december 5. (Hozzáférés ideje: 2014. december 7.) 
 20. The 2015 Grammy nomination list”, USA Today, Gannett Satellite Information Network, Inc., 2014. december 5. (Hozzáférés ideje: 2014. december 7.) 
 21. "Frozen" ride announced for Walt Disney World in 2016 to replace Maelstrom at Epcot, "Frozen" Christmas also revealed”, Inside the Magic, 2014. szeptember 12. (Hozzáférés ideje: 2014. szeptember 14.) 
 22. Anna And Elsa Of ‘Frozen’ Are Coming To A Bookstore Near You”, MTV News, Viacom International Inc., 2014. augusztus 9. (Hozzáférés ideje: 2014. augusztus 10.) 
 23. Disney’s ‘Frozen’ is sending tourists packing for Norway”, Travel Weekly, Northstar Travel Media, LLC, 2014. július 6. (Hozzáférés ideje: 2014. július 20.) 
 24. Disney’s ‘Frozen’ fires up Norway’s tourism”, CNBC.com, CNBC LLC, 2014. június 20. (Hozzáférés ideje: 2014. július 20.) 
 25. Ng, Philiana. „'Once Upon a Time' Bosses on 'Frozen' Reveal: We Want to Do It Justice (Q&A)”, 2014. május 12. (Hozzáférés ideje: 2014. május 14.) 
 26. Idina Menzel backtracks on 'Frozen' sequel comments”, The Los Angeles Times, 2014. december 1. (Hozzáférés ideje: 2014. december 7.) 
 27. Bilbao, Richard: Disney replacing Epcot's Maelstrom with Frozen ride. Orlando Business Journal, 2014. szeptember 12. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
 28. Disney’s ‘Frozen’ fires up Norway’s tourism”, CNBC.com, CNBC LLC, 2014. június 20. (Hozzáférés ideje: 2014. július 20.) 
 29. http://blogs.disney.com/oh-my-disney/2015/03/12/frozen-2-is-officially-announced-and-we-are-crying-icy-tears-of-joy/

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]