Szenilla nyomában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szenilla nyomában
(Finding Dory)
2016-os amerikai animációs film

Finding Dory.svg
Rendező Andrew Stanton
Producer Lindsey Collins
Vezető producer John Lasseter
Műfaj dráma, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Thomas Newman[1]
Operatőr Jeremy Laxy
Vágó Axel Gaddes
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 103 perc
Költségvetés 200 000 000 amerikai dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel
 • 486 295 561 amerikai dollár (Észak-Amerika)
 • 1 027 638 154 amerikai dollár (világszerte)
 • 3 235 426,97 euró (Spanyolország)
Kronológia
ElőzőNémó nyomában
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenilla nyomában témájú médiaállományokat.

A Szenilla nyomában (eredeti cím: Finding Dory) 2016-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2003-ban bemutatott, nagy sikerű Némó nyomában című animációs film folytatása. A mozifilm a Pixar Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm, filmvígjáték és filmdráma. A filmet az első részt is jegyző Andrew Stanton rendezi, társrendezője Angus MacLane. Az első film szereplői visszatérnek a folytatásban, így főszereplők Ellen DeGeneres és Albert Brooks hangján szólalnak meg. A történet középpontjában ezúttal az első filmből jól ismert memóriazavarban szenvedő doktorhal, Szenilla áll. Amerikában 2016. június 17-én, Magyarországon egy nappal korábban 16-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Szenilla, a kis palettás doktorhal gyerekkorától kezdve a kaliforniai Tengeri Élővilág nevű intézetben él szüleivel, Jenny-vel és Charlie-val. Rövidtávú memóriazavara miatt a szülei arra tanítják, hogyan boldoguljon hiányos emlékezettel a világban. Egy nap Szenilla azonban kikerül az intézet falai közül és eltűnik az óceánban. Megpróbálja megkeresni a szüleit, ám különös memóriazavara ebben igencsak hátráltatja. Évekkel később már nem is emlékszik rá, hogy mit keres. Végül találkozik egy Pizsi nevű bohóchallal, akinek segít megtalálni elveszett fiát, Némót, és az események után ott marad velük a Nagy Korallzátonyon.

Idővel azonban Szenilla újraidézi gyerekkori emlékeit és eszébe jut, hogy van egy családja, akik már nagyon hiányoznak neki. A Tengeri Élővilág nevű helyre emlékezve, Pizsivel és Némóval kiegészülve útnak indul Kalifornia partjai felé, hogy megtalálja a családját. A trió hosszú utat jár be, mígnem végül megérkeznek a kaliforniai-öbölbe, ám miután megtámadja őket egy óriási tintahal, ami kis híján megöli Némót, Pizsi megharagszik Szenillára, és elkergeti őt, így aztán különválnak. Szenilla így egymaga folytatja a keresést, végül pedig a Tengeri Élővilág dolgozói kifogják őt (mert ráragadt a testére egy műanyag csomagolópapír), és az intézetbe viszik meggyógyítani.

Itt Szenilla találkozik egy Hank nevű hétkarú polippal, aki közli vele, hogy hamarosan át fogják őt szállítani Cleveland-be, egy másik intézetbe – erről árulkodik a Szenilla uszonyára kötözött címke. Hank szintén szeretne Cleveland-be jutni, ezért felajánlja, hogy a címkéért cserébe segít a doktorhalnak megtalálni a családját. Egy üvegben keresztülhordozza kis szövetségesét az intézetben, hogy együtt megtalálják Szenilla szüleit. Közben megismerkednek Sorssal, a kedves cetcápával, (aki Szenilla gyerekkori jó barátja), és Bénivel, a beluga delfinnel, akik szintén segítséget nyújtanak a keresésben. Ezalatt Pizsi és Némó próbálják megtalálni Szenillát, s miután két oroszlánfókától megtudják, hol keressék őt, együttesen megkísérelnek behatolni az intézetbe.

Hank segítségével Szenilla végül megtalálja a régi otthonát, ám szüleit sajnálatos módon már nem leli ott. Az ottani halaktól megtudja, hogy az összes doktorhalat már elszállították egy karanténba, hogy onnan küldjék tovább őket Cleveland-be. A csatornacsövön keresztül megpróbál eljutni hozzájuk, ám eltéved, s már épp feladná a keresést, mikor összetalálkozik Pizsivel és Némóval, akik szintén a csatornán át próbáltak az intézetbe jutni. Pizsi bocsánatát fejezi ki Szenillának, amiért goromba volt vele, és biztosítja róla, hogy meg fogja találni a szüleit, mert hihetetlenül kitartó és nem ismer lehetetlent.

Így most már hárman együtt folytatják a keresést. Mikor végre megtalálják a karanténban lévő doktorhalakat, Szenilla még ott sem leli meg a szüleit; az ottaniak szerint, mikor Jenny és Charlie elvesztették Szenillát, megszöktek az intézetből, hogy megkeressék őt, de sose tértek vissza. A hír teljesen lesújtja Szenillát. Közben a doktorhalak átszállítása Clevelandbe megkezdődik, az akváriumokat felrakják egy teherautóra. Szenillának sikerül megmenekülnie, és visszajutnia a tengerbe, Pizsi és Némó azonban csapdába esnek az akváriumok mélyén.

Szenillát teljesen lesújtja a gondolat, hogy elvesztette a barátait, és a szüleit sem találja semerre. Azonban mikor a tengerben talál egy különös kagylóösvényt (és eszébe jut, hogy a szülei mindig arra tanították, hogy ezt követve hazatalál), a nyomok mentén végre újra egyesül rég nem látott szüleivel. Jenny és Charlie az elmúlt éveket Szenilla keresésével töltötték, és eme különös kagylóösvény kiépítésével remélték, hogy elveszett lányuk egy nap hazatér. Szenillát mérhetetlen örömmel tölti el, hogy rátalált a családjára, ám ezután eszébe jut, hogy meg kell mentenie a barátait is. A szülei, valamint Sors, Béni, és Hank utólagos segítségével sikerül megszöktetniük Pizsit és Némót, valamint az összes halat, az akváriumukból. A történtek után valamennyien visszatérnek a Nagy Korallzátonyhoz.

Szenilla ettől kezdve újdonsült életét éli a szüleivel és a barátaival a zátonyon, miközben megtanulja leküzdeni memóriabetegségét, és a szerettei által végre igazi nagy családra talál.

A stáblista végén, az akváriumi csapat az első filmből eljut a Tengeri Élővilág intézetbe, ahol hamarosan őket is kifogják, és az intézetben mindannyian új életet kezdhetnek.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Fajtája
Magyarul Angolul
Szenilla Dory Ellen DeGeneres Zakariás Éva doktorhal
Pizsi Marlin Albert Brooks Király Attila bohóchal
Némó Nemo Hayden Rolence Morvay Gábor bohóchal
Jenny Jenny Diane Keaton Kovács Nóra doktorhal
Charlie Charlie Eugene Levy Csankó Zoltán doktorhal
Sors Destiny Kaitlin Olson Sallai Nóra cetcápa
Béni Bailey Ty Burrell Görög László beluga delfin
Hank Hank Ed O’Neill Dörner György polip
Mázli Fluke Idris Elba Bognár Tamás oroszlánfóka
Csúzli Rudder Dominic West Scherer Péter oroszlánfóka
Cool Crush Andrew Stanton Galambos Péter tengeri teknős
Szotyi Squirt Bennett Dammann Vida Bálint tengeri teknős
Holdhal Moonfish Angus MacLane Petridisz Hrisztos holdhal
Csirkehal Chicken fish Katherine Ringgold Császár András csirkehal
Plecsni tanár úr Mr. Ray Bob Peterson Faragó András sasrája
Búb Gill Willem Dafoe Reviczky Gábor márványhal
Süke Deb Vicki Lewis Farkasinszky Edit poroszhal
Sztár Peatch Alison Janney Horváth Lili tengeri csillag
Lufi Bloat Brad Garett Vass Gábor gömbhal
Hypo Gurgle Stephen Root Gergely Róbert királyi gramma
Jaquas Jaquas Jerome Ranft Várkonyi András ostoros garnéla
Bill Bill John Ratzenberger Sörös Miklós rák
Stan Stan Bill Hader Szabó Sipos Barnabás sügér
Stan felesége Stan's wife Kate McKinnon Náray Erika sügér
Gyerek Szenilla Child Dory Sloane Murray Vakán Míra doktorhal
Kamasz Szenilla Calf Dory Lucia Geddes Gulás Fanni doktorhal
Carl Carl Alexander Gould Morvay Gábor ember
Abby Abby Torbin Xan Bullock Bálizs Anett ember
Kautzky Armand Sigourney Weaver Sigourney Weaver Kautzky Armand ember

Énekesek: Bolba Éva, Boros Sándor, Boros Tibor, Fellegi Lénárd, Füredi Nikolett, Katona Tamás, Óvári Éva, Pál Dániel Máté, Pál Zsófia Kira, Péter Barbara, Sánta László, Sütő Rita, Tóth Péter

További magyar hangok: Ács Balázs (Rák, Turista #1, Hal #1), Ágoston Péter (Alex), Bálint Adrienn (Turista #2, Hal a medencében, Sárga hal #1), Bálizs Anett (Turista #3), Boldog Emese (Bernadette, Turista #4), Csadi Zoltán (Doktorhal #1, Tengeri féreg #1), Draskóczy Barnabás, Erdős Borcsa (Cindy, Tengeri féreg #2), Fehér Péter, Fellegi Lénárd (Doktorhal #2), Galiotti Barbara (Sárga hal #2, Hal #2), Gardi Tamás, Gergely Attila (Hutch), Gerő Botond (Ginger), Gerő Soma, Gyarmati Laura (Turista #5, Osztálytárs #1), Györke Laura (Teknőc, Turista #6, Hal #3), Hermann Lilla (Turista #7, Hal #4), Holl Nándor, Horváth-Töreki Gergely (Beteg hal, Turista #8, Sárga hal #3), Juhász Zoltán (Tengericsillag #1, Hal #5), Kántor Kitty (Hal #6, Gyerek az autóban #1), Kisfalusi Lehel (Tengeri féreg #3, Hal #7), Kiss Bernadett, Laurinyecz Réka (Doktorhal #3, Turista #9), Lippai László (Sirály), Németh Kriszta (Carol), Oroszi Tamás (Clayton, Tengeri uborka #1, Sárga hal #4), Pap Katalin (Lindsay, Doktorhal #4), Pekár Adrienn, Péter Richárd (AJ, Tengeri uborka #2, Doktorhal #5), Petridisz Hrisztosz (Doktorhal #6), Pintér Mónika (Sárga hal #5, Hal #8), Posta Victor (Angus, Doktorhal #7, Tengeri féreg #4, Turista #10), Sági Tímea, Simon Aladár (Archer, Tengericsillag #2, Sárga hal #6), Sipos Eszter Anna (Bill szomszédja), Solecki Janka (Daisy), Sörös Miklós (Ben, Tengeri sün), Straub Martin (Gyerek az autóban #2, Osztálytárs #2), Szabó Andor (Doktorhal #8, Turista), Szórádi Erika (Debbie), Szőlőskei Tímea (Furcsa hal, Turista #11, Hal #9), Szűcs Anna Viola (Phoebe, Turista #12, Gyerek az autóban #3), Tóth Nikolett, Vámos Mónika (Remeterák, Turista #13),[2]

Produkció[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

A folytatás lehetősége már az első film sikere után megfogalmazódott az alkotókban, hasonlóan a Toy Story 3 és a Szörny Rt. 2 elkészítésével együtt.[3] A Pixar akkori vezetője, Steve Jobs és a Disney igazgatója, Micheal Eisner között nézeteltérések alakultak ki, és megállapodtak egy új animációs stúdió, a Cricle 7 Animation létrehozásában, ahol lehetőség lett volna ezeknek a folytatásoknak az elkészítésére. A stúdió azonban csupán 2002 és 2005 között működött, és a tervezett folytatások elkészítése végül visszakerült a Pixarhoz.[4] Laurie Craig írta meg a Némó folytatásának első forgatókönyvét, de miután a Cricle 7 Animation becsődölt, a projekt ismét Andrew Stanton kezében volt, aki nem találta jónak a szkriptet és elvetette.[5] Viszont bejelentette, hogy a Pixar dolgozik a folytatáson.

Stanton véleménye szerint a legnehezebb része a folytatás létrejöttének az volt, hogy hogyan vigyék tovább a Némó történetét, amit egyszeri elmondású történetnek szántak. Végül 2010-ben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy mi lenne, ha nem Némó sztoriját vinnék tovább a folytatásban, hanem valaki másét.[6] Az első személy, aki eszébe jutott, Szenilla volt. Észszerűnek tartotta, hogy a film őt állítsa középpontba, és az ő háttértörténetét mutassa be.[7] Mikor Stanton ezt kitalálta, a Pixar már rögtön tárgyalásba is kezdett Ellen DeGeneres-szel arról, hogy visszatér-e a folytatásban.[8] 2012-ben DeGeneres közreműködése a filmhez hivatalossá vált.[9] Victoria Strouse kezdte el írni a film forgatókönyvét Stanton-nal együtt, a premiert pedig 2015 novemberére tűzték ki.[10] Később eltolták 2016-ra, mivel a Pixar ugyanabban az évben jelentette meg két másik filmjét, az Agymanók és a Dínó tesó című alkotásokat, utóbbit eredetileg 2014-re szánták.[11]

A történet[szerkesztés]

2012 júliusában Andrew Stanton bejelentette a film hivatalos történetét: "A középpontban ezúttal az első film humoros főszereplője, Szenilla fog állni" - nyilatkozta a rendező. - "Azt találtuk ki, megismertetjük a közönséggel az ő történetét, a családi hátterét, hogy honnan is származik, stb. Az első filmben olyan gyorsan belecsöppen a sztoriba, hogy szinte alkalmunk sincs megismerni őt. De most végre itt a lehetőség!"[12] Stanton elárulta, hogy a történet egy évvel az első film eseményei után fog játszódni, helyszíne pedig a kaliforniai-öböl lesz. A film emellett burkoltan utalni fog a bálnák veszélyezettségére, a lakóhelyük és fajuk rohamos kipusztulására, melyekért részben az emberek a felelősek.[13]

A szereplők[szerkesztés]

2012 augusztusában került nyilvánosságra, hogy Ellen DeGeneres visszatér a folytatásban.[9] A híres amerikai talk show házigazdája személyesen a műsorában jelentette be, hogy elvállalta Szenilla szerepét a Némó nyomában folytatásában: "Már nagyon, nagyon, nagyon, nagyon régóta vártam erre a napra. A Pixar már a milliomodik Toy Storyt csinálja, és most végre eszükbe jutott, hogy a Némó nyomábant is folytassák. És a legjobb, hogy Szenilla a főszereplője" - állította humorosan DeGeneres. Még ugyanebben az évben bejelentették, hogy Albert Brooks szintén visszatér Pizsi szerepére.[8] Hasonlóan Willem Dafoe, aki az első részben Búb, a márványhal hangját kölcsönözte.[14] Vicki Lewis és Alison Janney, akik szintén közreműködtek az első részben, a folytatásban is elvállalták korábbi szerepüket.[15] Új szereplőként csatlakozott a filmhez Diane Keaton és Eugene Levy, akik az új filmben Szenilla elveszett szüleit alakítják.[16] További szereplők Kaitlin Olson és Ty Burrell, akik Szenilla gyerekkori barátait játsszák,[17] valamint Jack Nicholson, aki egy gyilkos bálna hangján szólal meg (Nicholson később otthagyta a szerepet).[18] Helyette Idris Elba és Ed O’Neill csatlakozott a stábhoz, utóbbi egy polip hangját kölcsönözni.[19] Az előző film főszereplőjének Némónak, Hayden Rolence, tízéves gyermekszínész vette át a hangját, miután előző hangadója Alexander Gould kinőtte a szerepet, hiszen az első film során még csak kilencéves volt, s azóta a hangja jelentősen megváltozott.[20][21]

A szereposztás további érdekessége, hogy a filmben szereplő oceanárium (az angol eredetiben: Marine Life Institute) hangosbemondójának hangja Sigourney Weaver, aki a filmben önmagát alakítja, és saját nevén mutatkozik be.[22] A szereplő magyar hangja Kautzky Armand, aki az eredetihez hasonlóan, szintén saját nevével bemutatkozva köszönti az intézet látogatóit.[23]

Források[szerkesztés]

 1. Barcomb, James. „Thomas Newman to score Finding Dory”, 2014. június 6.. [2014. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. június 6.) 
 2. Szenilla nyomában. ISzDb[halott link]
 3. Hill, Jim: The Skinny on Circle Seven, 2005. augusztus 7. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
 4. Armstrong, Josh: Bob Hilgenberg and Rob Muir on the Rise and Fall of Disney’s Circle 7 Animation, 2012. március 5. (Hozzáférés: 2012. március 27.)
 5. Stanton, Andrew: @andrewstanton. Twitter. (Hozzáférés: 2012. augusztus 23.)
 6. Barnes, Brooks. „‘Finding Nemo’ Sequel Is Altered in Response to Orcas Documentary”, 2013. augusztus 9. (Hozzáférés ideje: 2013. augusztus 10.) 
 7. Kaufman, Amy. „'Blackfish' gives Pixar second thoughts on 'Finding Dory' plot”, 2013. augusztus 9. (Hozzáférés ideje: 2013. augusztus 9.) 
 8. a b Fleming Jr., Mike. „Albert Brooks Hooks Deal To Reprise In ‘Finding Nemo 2′”, Deadline.com, 2013. február 12. (Hozzáférés ideje: 2013. február 12.) 
 9. a b Rose, Lacey. „Ellen DeGeneres in Talks to Return for 'Finding Nemo' Sequel (Exclusive)”, 2012. augusztus 21. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 22.) 
 10. Keegan, Rebecca. „With 'Despicable Me 2' and more, movies revisit the sequel debate”, 2013. július 5. (Hozzáférés ideje: 2013. augusztus 7.) 
 11. Pixar Skips 2014 as ‘The Good Dinosaur’ Shifts to 2015 and ‘Finding Dory’ to 2016 | /Film. Slashfilm.com, 2013. szeptember 18. (Hozzáférés: 2013. október 24.)
 12. Zeitchik, Steven. „Ellen DeGeneres' 'Nemo' sequel, 'Finding Dory,' set for 2015”, 2013. április 2. (Hozzáférés ideje: 2013. április 2.) 
 13. Lussier, Germain: ‘Finding Nemo’ Sequel Officially Called ‘Finding Dory,’ Releases November 25, 2015. /Film. (Hozzáférés: 2013. április 2.)
 14. Willem Dafoe confirms he’s back for Finding Dory. Total Film. (Hozzáférés: 2013. október 7.)
 15. Schaefer, Sandy. „Willem Dafoe Back for ‘Finding Dory’; Says the Film Will Be Better Than ‘Finding Nemo’”, 2013. szeptember 1. (Hozzáférés ideje: 2014. január 26.) 
 16. Diane Keaton, Eugene Levy confirmed for Finding Dory”, 2013. augusztus 13.. [2014. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. január 26.) 
 17. Made Man: It's Always Sunny in Kaitlin Olson's World. YouTube, 2013. november 25. (Hozzáférés: 2013. november 25.)
 18. Topel, Fred. „Exclusive Interview: Kaitlin Olson On It’s Always Sunny in Philadelphia”, 2013. szeptember 3.. [2015. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2013. december 23.) 
 19. D23: ‘Finding Dory’ Cast Adds Ed O’Neill, Ty Burrell and Kaitlin Olson”, Variety, 2015. augusztus 14. (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 15.) 
 20. Finding Nemo star loses his character's voice. BBC - News. BBC. (Hozzáférés: 2013. március 27.)
 21. Wyatt, Daisy. „'Finding Nemo' sequel 'Finding Dory' to star Ellen DeGeneres for 2015 release”, The Independent, 2013. április 3. (Hozzáférés ideje: 2013. április 3.) 
 22. How An Unexpected Cameo Became The Funniest Joke In 'Finding Dory'”, Huffington Post, 2016. június 16. (Hozzáférés ideje: 2016. június 19.) 
 23. Szenilla nyomában - ISzDb. ISzDb. (Hozzáférés: 2016. június 19.)

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelvű oldalak[szerkesztés]

Angol nyelvő oldalak[szerkesztés]