Ugrás a tartalomhoz

Egyszer volt, hol nem volt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyszer volt, hol nem volt
(Once Upon a Time)
Műfaj
 • televíziós dráma
 • fantasy televíziós sorozat
 • mese
 • werewolf television program

AlkotóEdward Kitsis
Adam Horowitz
FőszereplőGinnifer Goodwin
Jennifer Morrison
Lana Parrilla
Josh Dallas
Emilie de Ravin
Jared S. Gilmore
Meghan Ory
Robert Carlyle
Korábban:
Eion Bailey
Raphael Sbarge
Jamie Dornan
ZeneszerzőMark Isham

Ország USA
Nyelvangol
Évadok7
Epizódok155 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerEdward Kitsis
Adam Horowitz
Steve Pearlman
David H. Goodman
Korábban:
Mark Mylod
Liz Tigelaar
ProducerAndrew Chambliss
Ian Goldberg
Christine Boylan
Robert Hull
Brian Wankum
Kathy Gilroy
Samantha Thomas
Daniel T. Thomsen
Forgatási helyszínVancouver[1]
Részenkénti játékidő43 perc
GyártóKitsis/Horowitz
ABC Studios
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó ABC
Eredeti sugárzás2011. október 23.2018. május 18.
Első magyar adóM1, M2 Petőfi TV, Viasat6, Sony Max
Magyar sugárzás kezdete2012. augusztus 19.
Státuszbefejezve
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyszer volt, hol nem volt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Egyszer volt, hol nem volt (Once Upon a Time) amerikai televíziós sorozat, melynek alkotói Edward Kitsis és Adam Horowitz. A sorozat 2011. október 23-án, vasárnap indult az Egyesült Államokban az ABC csatornán,[2] Magyarországon pedig 2012. augusztus 19-én, vasárnap debütált az M1-en.

Történet[szerkesztés]

A történet helyszíne egy Maine állambeli tengerparti város, melynek neve Storybrooke. Egy bosszúvágytól elvakult gonosz királynő ebbe a városba száműzte a mesevilág lakóit, megfosztva őket történetük boldog befejezésétől. Storybrooke-ban nem jár az idő, itt a Gonosz királynő (Lana Parrilla), jobban mondva Regina Mills hozza a szabályokat. Ezt az átkot csak Hófehérke (Ginnifer Goodwin) és a Herceg (Josh Dallas) közös lánya törheti meg, akinek a neve Emma Swan (Jennifer Morrison). Ő óvadékügynök volt, igen ügyesen dolgozott. Emmát egy varázslatos szekrénnyel átküldték a mi világunkba, még az átok előtt. A lányt az örökbe adott tízéves fia, Henry (Jared S. Gilmore) invitálta a városba. A fiút a polgármester fogadta örökbe, ez konfliktust keltett a két nő között. Ahogy Emma a városba érkezett, látszólag gyengült az átok: elindult az idő, felébredt a Herceg, stb. Természetesen Regina bármire képes, hogy erős maradjon az átok. Emma úgy gondolja, gyökeret ereszt a városban, s mivel a seriffet teljesen lenyűgözte, az felajánlotta neki a seriffhelyettesi posztot. Graham halála után – Regina sérelmére – Emma lett a seriff.

1. évad[szerkesztés]

Hófehérke és a Herceg esküvőjét a Gonosz királynő félbeszakította, s bejelentette, hogy mindent elragad a mesekarakterektől, amit szeretnek. Egy másik világba száműzi őket, és boldog befejezés csak neki jut majd. Az átok a meseszereplőket a mi világunkba, Storybrooke-ba száműzte, és semmire sem emlékeznek múltjukból.

2. évad[szerkesztés]

Az ABC folytatta a sorozatot, Amerikában a második évad premierje 2012. szeptember 30-án volt. Miután Emma az átkot megtörte, az emberek ugyan emlékeznek múltjukra, de az Elvarázsolt Erdőbe nem kerültek vissza. Ráadásul Mr. Gold/Zörgőfürge visszahozta a mágiát a városba.

3. évad[szerkesztés]

Henryt Tamara és Greg elragadta, és elvitték őt Sohaországba. Emmáék a keresésére indultak. Megtalálták, ám Pán Péter túljárt az eszükön, és átjött velük a mi világunkba. Megállították őt, de késő volt. Az átok újra lecsapott. Megismertük Auróra (Csipkerózsika) és Mulan történetét is, de Regina anyja, Cora sem marad érintetlen; ráadásul a Gonosz Nyugati Boszorkány is hőseink életére tör.

4. évad[szerkesztés]

A múltból visszatért Hook és Emma véletlenül magukkal hoznak egy urnát amibe a Jégvarázsból ismert Elzát hozzák, aki félelmében a városhatárra jégfalat húz, így a városból kijutni megint nem lehet. Megismerhetjük a Hókirálynő történetét is, ugyanis el akarja érni, hogy újra együtt lehessen két testvérével, akikben ezúttal van mágia. Erre a célra választja ki Emmát és Elzát, akik Anna megmentésén fáradoznak. Miután a jeges kalamajka megoldódott megjelenik a könyv írója és ír egy alternatív befejezést ahol a gonosz győz és a jó gonosszá válik. Az írót leváltják, és helyére Henry kerül, aki (hogy többé senki ne tudja befolyásolni a történeteket, összetöri a tollat.

5. évad[szerkesztés]

Miután Emma megmentette Reginát a sötétségtől Emma lesz a Sötét Úrnő, a Zordon. Csak Merlin tudja megszabadítani Emmát a sötétségtől de ő Camelotban van és egy fává változott.Emma Camelotban,hogy megmentse szerelme életét,zordonná változtatja Hookot. Felbukkan Artúr király is,aki megszállottan keresi az Excalibur másik felét,(amint az kiderül) a zordonok tőrét.Merida is képbe kerül,aki hogy megmentse öcséit,el kell nyernie a klánok bizalmát,hogy méltó királynőjök legyen. Később (Hook átka miatt) a szereplők visszatérnek Storybrookba a Gonosz Emmával, de főhőseink nem tudják,hogy Hook is zordon lett ugyanis megint ki van törölve az emlékezetük. A Zordonságtól ugyan Emma megszabadul, de ez Hook életebe kerül; ráadásul Mr. Gold visszanyeri az erejét. Emma megzsarolja őt, hogy segíteni fog neki Hook megmentésében; így a hősök elindulnak az alvilágba. Hádész nem boldog, hogy birodalmát felbolygatják; ez pedig egy halálos konfliktust eredményez Storybrookenak.

6. évad[szerkesztés]

Amikor az “Egyszer volt, hol nem volt” visszatér a hatodik évadával, vele együtt érkezik a klasszikus gonosztevője is, a Gonosz királynő. A sorozat alkotói Edward Kitsis és Adam Horowitz meghívnak minket, hogy csatlakozzunk mindenki kedvenc mesehőseihez a harcban, amikor szembenéznek ezzel a szuperfelkészült ellenféllel.

Amikor Regina ketté hasította önmagát, hogy megkísérelje legyőzni a gonosz énjét, valójában csak a városra szabadította a Gonosz királynőt, akarata ellenére. Most pedig, hogy a királynő visszatért készen áll arra, hogy az ébredése után csak pusztítást hagyjon maga után. Eközben Regina is ráébred, hogy a sötét oldalától nem lesz olyan könnyű megszabadulni, mint ahogy elképzelte, különösen amikor foglalkoznia kell a királynő elszabadulásának következményeivel.

Emma rálel egy egész életét megváltoztató titokra, ami komoly hatással lehet a családjára és a szeretteire nézve. Amíg a hősök próbálnak megbirkózni azzal, amivel Emma szembesült, addig Henry üdvözli az Elmondatlan mesék földjéről érkezőket és ígéretet tesz, hogy segít nekik a történetük végére járni. Ám hamarosan Hófehérke, Charming herceg, Regina, Hook kapitány és Zelena is belefolyik ezekbe az elmondatlan mesékbe és azon kapják magukat, hogy őket is megkísérti a befejezetlen múlt.

Eközben Gold – miután átjátszotta Storybrooke városát Mr. Hyde kezére – folytatja a küldetését, hogy felébressze Belle-t az önként vállalt álomátok hatása alól, abban a reményben, hogy újra együtt lehessen vele és a még meg sem született gyerekükkel.

Az évad során sok új ismerőssel is találkozunk, például megjelenik Aladdin (Deniz Akdeniz), egy korábbi Megmentő, aki talán válaszokkal szolgálhat Emma kérdéseire, de érkezik még Jafar (Oded Fehr), Jázmin hercegnő (Karin David), Monte Cristo grófja (Craig Horner) és Morpheus (Giles Matthey) is.

7. évad[szerkesztés]

Henrynek felnőtt családja van de mégsem emlékszik rájuk. Feleségének mostohatestvére átkot szórt ki hogy boldogságuknak véget vessen. Egyedül Lucy tudja az igazságot és próbálja összehozni szüleit mert csak az ő csókjuk törheti meg az átkot ám ha ez megtörténik Henry meghal. Regina közben el kezd emlékezni és segít unokájának megmenteni a családjukat. Amikor Henry és a felesége megcsókolják egymást nem törik meg az átok. Viszont eközben Aliz anyukája aki gonosz átkot akar szórni mindenkire. Henry felhívja magát a másik világban és emlékezett mindenre. Oda megy anyjához aki nincs magánál és megcsókolja a homlokát. Ekkor törik meg az átok. Regina úgy gondolja hogy kivet még egy átkot ahol az össze mese és mesevilág egy helyen lesz. Kivettette az átkot a kastélyába megkoronázza Hófehérke és a Herceg. Ekkor beront Emma és Hook a gyerekükkel. Regina lett az új királynő. És boldogan éltek míg meg nem haltak!

Epizódok[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

1. évad[szerkesztés]

 • Jennifer Morrison mint Emma Swan: 28 éves óvadékügynök Bostonban, az egyetlen, aki megmenekült az átoktól. Hófehérke és Daliás (a Herceg) lánya, valamint Henry biológiai anyja. Emmát elküldték az elvarázsolt erdőből, mert a Herceg és Hófehérke meg akarták védeni a Gonosz királynő átkától. Zörgőfürge jóslata szerint ő a Megmentő, az egyetlen, aki megtörheti az átkot. Napjainkban Storybrooke seriffje. Magyar hangja: Zsigmond Tamara
 • Ginnifer Goodwin mint Hófehérke/Mary Margaret Blanchard: Emma biológiai anyja, napjainkban Henry tanárnője. Hófehérke Henry nagyanyja. Storybrooke-ban nem emlékszik múltjára, így egykori szerelmére, a Hercegre sem. Magyar hangja: Majsai-Nyilas Tünde
 • Lana Parrilla mint Gonosz királynő/Regina Mills: a Hófehérke-mese antihőse, aki napjainkban Henry örökbefogadó anyja és Storybrooke polgármestere. Emmát minden áron távol akarja tartani Henrytől. Magyar hangja: Agócs Judit
 • Josh Dallas mint a Herceg (James, Bájos herceg)/David Nolan: a Hófehérke-mese hőse és Emma biológiai apja, aki napjainkban ébredt fel a kómából a storybrooke-i kórházban. Storybrooke-ban Kathryne Nolan férje. Magyar hangja: Varga Gábor (színművész)
 • Jared S. Gilmore mint Henry Mills: Emma fia, akit a lány tíz évvel ezelőtt örökbe adott. Rájön a Storybrooke mögötti igazságra egy mesekönyvből, és megtalálja biológiai anyját, Emmát. Örökbefogadott anyja Regina Mills, nagyszülei pedig Hófehérke és a Herceg. Magyar hangja: Bogdán Gergő
 • Raphael Sbarge mint Tücsök Tihamér/Archie Hopper: a tücsök a Pinokkió című filmből, aki napjainkban pszichiáter. Magyar hangja: Galbenisz Tomasz
 • Jamie Dornan mint a Vadász/Graham Humbert seriff: a Gonosz királynő felbérelte Hófehérke megölésére, de a Vadász végül elengedte a lányt. Storybrooke seriffje, míg Regina véget nem vet az életének, miután Emma és közte elcsattan egy csók, aminek következtében Grahamnek kezdenek bevillanni emlékfoszlányok múltájból. Magyar hangja: Kárpáti Levente
 • Robert Carlyle mint Zörgőfürge/Mr. Gold: napjainkban ő birtokolja Storybrooke-ot,[3] és régiségkereskedése van. Magyar hangja: Háda János
 • Eion Bailey mint Pinocchio/August Wayne Booth: Geppetto fia, aki Emmával együtt átjutott Storybrook-ba, majd 28 év múlva az átok miatt kezd fává válni. Napjainkban író és Henry segítője.
 • Giancarlo Esposito mint Agrabah dzsinje és a későbbi Varázstükör/Sidney Glass: dzsinn, akit Leopold király megtalált és a palotájába vitte, ahol szerelmes lett Reginába és annyira a befolyása alá került, hogy képes volt barátja, a király szobájába tenni a mérges kígyókat. Ezek után azt hitte, hogy a királynő és ő boldogan fognak élni, de Regina becsapta. Nem akart elmenni a közeléből, ezért ő lett a varázstükre. Storybrooke-ban újságíró és Regina talpnyalója, mert itt is szerelmes az úrnőbe, aki később hamis váddal börtönbe juttatja.
 • Anastasia Griffith mint Abigail hercegnő/Kathryn Nolan: a mesevilágban hercegnő, Midas király lánya, akit a Hercegnek szánnak mint feleséget, de ahogy a herceg, úgy ő sem szeretné ezt a frigyet. A Herceg visszaszerzi a lány szerelmét, Fredericket, akivel boldogan élnek és James-szel is barátok maradnak. A jelenlegi világban David Nolan felesége, akibe nagyon szerelmes, de amikor rájön, hogy férje Mary Margaretet szereti, visszavonul és sok boldogságot kíván. Magyar hangja: Bálizs Anett
 • Sebastian Stan mint Jefferson/Kalapos: kalapkészítő, Grace édesapja, az Elvarázsolt erdőben élt, míg Regina át nem csalta Csodaországba és otthagyta. Így 28 évvel később Storybrooke-ban Emmát akarja rávenni arra, hogy adja vissza neki a lányát, akit időközben Regina elnevezett Paige-nek. Paige Henry osztálytársa az iskolában. Magyar hangja: Zámbori Soma
 • Tony Perez mint Henry herceg: Xavier király egyik fia, Cora férje és Regina édesapja, róla kapta nevét Emma fia. Regina öli meg, mivel az átkához szüksége van annak a szívére, akit a legjobban szeret.

2. évad[szerkesztés]

 • Jennifer Morrison mint Emma Swan: Csapdába esett a jelenlegi mesevilágban anyjával, Hófehérkével, és együtt keresik a kiutat Csipkerózsikával és Mulánnal.
 • Ginnifer Goodwin mint Hófehérke/Mary Margaret Blanchard: Emma biológiai anyja, aki Emmával, Csipkerózsikával és Mulánnal együtt keresi a kiutat a jelenlegi mesevilágból.
 • Lana Parrilla mint a Gonosz királynő/Regina Mills: miután visszaszerezte varázserejét, Henry szembesítette azzal a ténnyel, hogy nem képes szeretni. Ezután megfogadta, hogy nem használja az erejét, vagy ha nagyon fontos, akkoris csak jóra. Daviddel, Mr. Golddal és Henryvel próbálják visszahozni Emmáékat a jelenlegi mesevilágból.
 • Josh Dallas mint a Herceg (James, Bájos herceg)/David Nolan: miután elveszítette szeretteit, mindent megtesz hogy visszahozza őket a jelenlegi mesevilágból, Storybrooke ideiglenes seriffje, amíg Emmáék nem térnek vissza.
 • Jared S. Gilmore mint Henry Mills: Emma fia, aki rávette Reginát, hogy segítsen visszahozni édesanyját és nagyanyját a mesevilágból. Henry az álomátok segítségével képes kapcsolatot teremteni Csipkerózsikával.
 • Robert Carlyle mint Zörgőfürge/Mr. Gold: visszakapta varázserejét és szerelmét, Belle- t, aki undorodik attól, hogy Mr. Gold varázserőt használ, így megfogadja, hogy csak végső esetekben, és csak jóra használja varázserejét.[3]
 • Emilie de Ravin mint Belle (a Szépség): Mr. Gold barátnője, aki rávette arra, hogy ne használja a varázserejét, csak végső esetekben. Ő lett Storybrooke könyvtárosa.
 • Sarah Bolger mint Aurora/Csipkerózsika: Rá nem hatott a Nagy Átok, nem került át Storybrooke-ba. Elveszítette Fülöp Herceget, mert egy lélekfosztó elvette a lelkét. Mivel a gonosz Demóna álomátkot szórt egy rokka orsójára, és ez megszúrta Aurorát, így alváskor egy lángoló szobába kerül. Ezzel kapcsolatot tud teremteni Henryvel. A jelenlegi mesevilágban segít Emmáéknak visszajutni Storybrooke-ba.
 • Jamie Chung mint Mulán: Rá sem hatott a Nagy Átok. Megesküdött Fülöp Hercegnek, hogy mindenáron megvédi Aurorát. A jelenlegi mesevilágban Aurorát kísérve, ő is segít Emmáéknak.
 • Meghan Ory mint Piroska/Ruby: Összebarátkozott Bellel, és mindenben, amiben tud, segít Davidnek. Mivel Storybrooke-ba visszakerült a mágia, így nem kerülheti el teliholdkor a farkaslétet.
 • Barbara Hershey mint Cora: Regina gonosz anyja, aki mindenáron el akar jutni Storybrooke-ba, szövetséget kötött Hook kapitánnyal, hogy hátráltassák Emmáékat.
 • Colin O'Donughe mint Hook kapitány: még régen, a mesevilágban Zörgőfürge feleségét elcsábította, aki démonná való alakulása után levágta a kezét, mert egy varázsbab volt a kezében, amire régóta vágyott. De rossz kezet vágott le, így Hook és csapata elment Sohaországba. Most a jelenlegi mesevilágban el akar jutni Corával együtt Storybrooke-ba, hogy bosszút álljon.
 • Michael Raymond-James mint Baelfire/Neal Cassidy: a mesevilágban ő Zörgőfürge és Milah fia, aki apja hatalomvágya miatt először Londonba került a Darling családhoz, majd Hook kapitány hajójára, pár év múlva pedig New Yorkba. Itt ismeri meg Emmát, akivel szerelmesek lesznek, mígnem August rá nem beszéli, hogy hagyja el Emmát, és juttassa börtönbe. Ő Henry apja valamint Pán Péter unokája.
 • Ethan Embry mint Owen Flynn/Greg Mendell: Kurt Flynn fia, akivel évekkel ezelőtt Storybrook-ba tévedtek, és Regina befogadta őket. Meg akarta tartani magának Owen-t, mert azt hitte, a fiú örülne neki, ha itt maradhatna. Ezek után Owen elmenekült a városból, de apját elfogták és megölték. Évekkel később Tamarával Greg Mendell néven visszatér a városba, hogy apját visszakapja és Henry-t elvigye Sohaországba.
 • Sonequa Martin-Green mint Tamara: még régen a Sárkány nevű ember módszere után kutatott, és megállapította, hogy a gyógyszerek, amiket ad, nem természetesek. Szándékosan belebotlik New Yorkban Neal-be, akivel később az esküvőt tervezik. Elmegy Storybrook-ba, ahol szeretőjével Greggel szövögetik alávaló tervüket, aminek meglesz a gyümölcse.
 • Chris Gauthier mint William Smee: matróz, Hook kapitány segítője és bűntársa, Belle ellen követett el valamit, ezért Gold fogva tartja.
 • David Anders mint Dr.Victor Frankenstein/Dr.Whale: Alphonse fia és Gerhard testvére, aki az emberek újratámasztásával foglalkozik, és érdekli a tudomány. Ebben segítője Igor. Jelenleg orvos a kórházban és Gold adósa.

3. évad[szerkesztés]

 • Jennifer Morrison mint Emma Swan: Csapdába esett a jelenlegi mesevilágban anyjával, Hófehérkével és együtt keresik a kiutat Csipkerózsikával és Mulánnal. Sohaországba mennek Henry és Pán Péter után. Hook és közte elcsattan egy csók, és az évad végén már egy pár lesznek.
 • Ginnifer Goodwin mint Hófehérke/Mary Margaret Blanchard: Emma biológiai anyja, aki Emmával, Csipkerózsikával és Mulánnal együtt keresi a kiutat a jelenlegi mesevilágból
 • Lana Parrilla mint a Gonosz királynő/Regina Mills: miután Henryt elrabolják és elviszik csodaországba Regina mindent megtesz, hogy segítsen. Ebben az évadban találkozik Robinnal akivel együtt lesz. Majd megismeri testvérét, Zelenát, akit csak a legnagyobb fehérmágiával bíró tud legyőzni. De a fehérmágia a szeretetből fakadó mágia, ezért Emmának kellene legyőznie, de helyette Regina fogja legyőzni, ezzel megmentve Hófehérke gyermekét.
 • Josh Dallas mint a Herceg (James, Bájos herceg)/David Nolan: miután elveszítette szeretteit, mindent megtesz hogy visszahozza őket a jelenlegi mesevilágból. Regina Henry és Mr. Gold segít neki ebben.
 • Jared S. Gilmore mint Henry Mills: Emma fia, aki rávette Reginát, hogy segítsen visszahozni édesanyját és nagyanyját a mesevilágból. Henry az álomátok segítségével képes kapcsolatot teremteni Csipkerózsikával. Az álmon keresztül segíti Hófehérkét és Emmát a hazajutásban.
 • Robert Carlyle mint Zörgőfürge/Mr. Gold: visszakapta varázserejét és szerelmét, Bellet, aki undorodik attól, hogy Mr. Gold varázserőt használ, így megfogadja, hogy csak végső esetekben jóra használja varázserejét. Az évad végére osszehazasodnak Belle-lel.[3]
 • Emilie de Ravin mint Belle (a Szépség): Mr. Gold barátnője, aki rávette arra, hogy ne használja a varázserejét, csak végső esetekben. Ő lett Storybrooke könyvtárosa. Az évad végén hozzámegy Mr Goldhoz.
 • Sarah Bolger mint Aurora/Csipkerózsika: Rá nem hatott a Nagy Átok, nem került át Storybrooke-ba. Elveszítette Fülöp Herceget, mert egy lélekfosztó elvette a lelkét. Mivel a gonosz Demona álomátkot szórt egy rokka orsójára, és ez megszúrta Aurorát, így alváskor egy lángoló szobába kerül. Ezzel kapcsolatot tud teremteni Henryvel. A jelenlegi mesevilágban segít Emmáéknak visszajutni Storybrooke-ba.
 • Colin O'Donughe mint Hook kapitány: Megtetszik neki Emma és próbálja meghódítani. Sohaországban megcsókolják egymást, majd nemsokára együtt is lesznek.
 • Rebecca Mader mint Zelena/Nyugati boszorkány: Regina testvéreként, Cora elhagyott gyermekeként Óz birodalmába került. Ám most az Elvarázsolt erdőben megidézett egy átkot, mert ártani akar Reginának.
 • Alexandra Metz mint Rapunzel: Hercegnő, akit saját uralkodástól való félelme egy toronyban tart bezárva. Innen végül a Herceg segítségével sikerül kijutnia, miután megbirkózik démonjaival.
 • Joanna García mint Ariel: hableány a tengerben, Triton tengeri király lánya, beleszeret Erik hercegbe, ezért elmegy Ursulához, hogy lemondjon a lábáról. Erikkel átjutottak Storybrooke-ba.
 • Rose Mclver mint Csingiling: tündér, Regina ismerőse régről, akivel Sohaországban újra találkozik, ő volt Hófehérke mostohaanyja, ő is átjutott Storybrooke-ba. Magyar hangja: Sipos Eszter Anna
 • Robbie Kay mint Pán Péter/Malcolm: az árnyék, amely elviszi a gyerekeket Sohaországba, és nem engedi őket vissza, ő Zörgőfürge édesapja, valamint Baelfire nagyapja és Henry dédapja, miután a család megtalálta Henryt, ő túljárt az eszükön és átment velük Storybrooke-ba.
 • Tom Ellis/Sean Maguire mint Robin Hood: a tolvajok fejedelme, az erdő ura, Marian férje, valamint Roland édesapja, Regina a szerelme.
 • Parker Croft mint Felix: ő Pán Péter legfőbb segítője.
 • 8 baba mint Neal Nolan: Hófehérke és David kisfia. Emma 30 évvel utána született öccse.

4. évad[szerkesztés]

 • Michael Socha mint Will Scarlet/Szívkirály: Robin Hood féltestvére és csapatának tagja, később ő lesz a szívkirály Anastasia által a csodaországi trónon.
 • Kristin Bauer Von Straten mint Demóna: Regina ismerőse régről, aki vele együtt átkerült Storybrook-ba. Képes bármilyen alakot felvenni, valamint ő ítélte 28 év álomra Aurorát, és Fülöpöt is ő változtatta vadállattá. Megküzdött már Hookkal és Emmával is, de mindig veszített.
 • Georgina Haig mint Elsa hercegnő/Hókirálynő: hercegnő, később Arendelle királynője, Anna nővére, aki bármit jéggé tud változtatni a kezével. Átkerül Storybrooke-ba, ahol megküzd Reginával.
 • Elizabeth Lail mint Anna hercegnő: Arendelle hercegnője, Elsa húga, aki szerelmes lesz Hans hercegbe, de a sok kaland után a herceg sorsára hagyja, és Kristoff menti meg. Itt jönnek rá, hogy éreznek valamit egymás iránt.
 • Scott Michael Foster mint Kristoff: hegyiember, van egy rénszarvasa, Sven, aki lényegében a családja. Az Annával való kaland után rájön, hogy szerelmes a lányba és a segítségére siet. Ekkor megtörik az Elsa-féle átok, és Kristoff lesz a szállító, valamint Anna vőlegénye.
 • Tyler Jacob Moore mint Hans herceg: herceg, aki a trón reményében érkezik Arendell-be, ugyanis 12 bátyja előtte van az öröklési sorrendben. Anna beleesik, de végül sorsára hagyja, aminek következtében később börtönbe kerül.
 • Elizabeth Mitchell mint Ingrid/Hókirálynő:

Arandell egykori hercegnője két fiatalabb húga van Gréta, és Helga. Testvériségük és erejük jelképe egy szalag mely összeköti őket egészen hajadon korukig. Míg egyszer Helga álnok kérője udvarolni kezd a háta mögött Ingridnek, aki elutasítva őt a vita hevében tévedésből kioltja Helga életét. Gréta látva mit tett nővére, bezárja őt a varázs urnàba és segítséget kér a kő trolloktól, egy felejtés átokkal mely két testvére emlékét örökre kitörli egész Arandell emlekezetéből.

Mellékszereplők, illetve vendégszereplők[szerkesztés]

 • Lee Arenberg mint Morgó/Ábránd/Leroy: a 7 törpe egyike, Tudor, Vidor, Szende, Szundi, Hapci, Kuka és Cseles testvére, bányásznak született, de nincs megelégedve az életével. Ekkor lesz szerelmes Novába, a tündérbe, akit Belle segítségével meghódít, végül mégis külön válnak útjaik. Strorybrook-ban találkoznak újra, ahol Leroy ugyanúgy Hófehérke és a Herceg segítője.
 • Beverley Elliott mint Nagymama: Anita édesanyja, valamint Piroska nagymamája, aki farkas, a jelenben egy boltja van, amit Rubyval együtt irányítanak, valamint Nagyi fogadója is az övé.
 • Faustino di Bauda mint Szundi/Walter: a 7 törpe egyike, Morgó, Tudor, Vidor, Szende, Hapci, Kuka és Cseles testvére, bányász, Hófehérke támogatója.
 • David Paul Grove mint Tudor: törpe, Szundi, Morgó, Tudor, Vidor, Hapci, Kuka, Szende és Cseles testvére, bányász, Hófehérke segítője. Magyar hangja: Szokolay Ottó
 • Gabe Khouth mint Hapci/Tom Clark: törpe, Szundi, Szende, Tudor, Vidor, Morgó, Hapci és Cseles testvére, bányász, napjainkban bolti alkalmazott, és szintén segíti Hófehérkét.
 • Mig Macario mint Szende: 7 törpe testvére, bányász.
 • Michael Coleman mint Vidor: törpe, bányász.
 • Jeffrey Kaiser mint Kuka: bányász, a hét törpe testvére.
 • Keegan Connor Tracy mint Kék Tündér/Tisztelendő Anya: tündér a Pinocchio meséből, aki képes kívánságokat teljesíteni és a jó útra terelni másokat, ő tanította az összes tündért. Napjainkban az apácák vezetője.
 • Tony Amendola mint Geppetto/Marco: fafaragó, Pinocchio édesapja a mesében, mivel megalkotta és a Kék Tündérnek köszönhetően lett egy fia, valamint ő Archie legjobb barátja.
 • Alan Dale mint György király/Albert Spencer: a mesékben az egyik király, James, majd Bájos nevelőapja, akit Zörgőfürge segítségével szerzett meg. James úgy táncolt, ahogy ő fütyült, de Bájos nem tett eleget a kérésének, és Abigail helyett elvette Hófehérkét. Storybrook-ban is megpróbált keresztbe tenni David-nek, de a város végül szintén a herceget támogatta.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Szinkronhang
Emma Swan Jennifer Morrison Zsigmond Tamara
Mary Margaret Blanchard / Hófehérke Ginnifer Goodwin
Bailee Madison (fiatal)
Majsai-Nyilas Tünde
Hermann Lilla (fiatal)
Regina Mills / Gonosz királynő Lana Parrilla Agócs Judit
David Nolan / Bájos herceg; James herceg Josh Dallas Varga Gábor
Henry Mills (gyermek) Jared S. Gilmore Bogdán Gergő
Henry Mills (felnőtt, 2017–2018) Andrew J. West Varju Kálmán
Mr. Gold / Zörgőfürge Robert Carlyle
Wyatt Oleff (fiatal)
Háda János
Nagy Gereben (fiatal)
Belle French Emilie de Ravin Kisfalvi Krisztina
Ruby / "Piroska" Lucas Meghan Ory Szabó Zselyke
Killian Jones / Hook kapitány Colin O'Donoghue Dányi Krisztián
Archibald Hopper / Tücsök Tihamér Raphael Sbarge Galbenisz Tomasz
Graham Humbert sheriff / Vadász Jamie Dornan Kárpáti Levente
August Wayne Booth / Pinoccio Eion Bailey Láng Balázs
Neal Cassidy / Baelfire Michael Raymond-James
Dylan Schmid (fiatal)
Vári Attila
Boldog Gábor (fiatal)
Robin Hood Sean Maguire
Tom Ellis (2x19)
Pál Tamás
Zelena Rebecca Mader Spilák Klára
Molnár Melinda

Visszatérő/Vendégszereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Szinkronhang
Marco / Geppetto Tony Amendola Kajtár Róbert
William Smee Chris Gauthier Elek Ferenc
Myrna Carolyn Hennesy Náray Erika
Martin Harry Groener Barbinek Péter
Ashley Boyd / Hamupipőke Jessy Schram Nemes Takách Kata
Sean Herman / Thomas herceg Tim Phillipps Markovics Tamás
Sidney Glass / Varázstükör Giancarlo Esposito Juhász Zoltán
Ruth Gabrielle Rose Zsurzs Kati
Bókai Mária
Midász király Alex Zahara Bácskai János
Kathryn Nolan / Abigail Anastasia Griffith Bálizs Anett
Frederick / Jim Greyston Holt Joó Gábor
Nicholas Zimmer / Jancsi Quinn Lord Boldog Gábor
Ava Zimmer / Juliska Karley Scott Collins Pekár Adrienn
Vak boszorkány Emma Caulfield Kiss Erika
Michael Tillman / Favágó Nicholas Lea Posta Victor
Leopold király Richard Schiff Izsóf Vilmos
Moe French / Sir Maurice Eric Keenleyside Várday Zoltán
Astrid / Nova Amy Acker Sallai Nóra
Jefferson / Kalapos Sebastian Stan Zámbori Soma
Paige / Grace Alissa Skovbye Pekár Adrienn
Daniel Noah Bean Bor László
Ábránd / Morgó / Leroy Lee Arenberg Bolla Róbert
Szundi / Walter Faustino Di Bauda Albert Gábor
Tudor David Avalon Szokolay Ottó
Vidor Michael Coleman Szabó Endre
Hapci / Tom Clark Gabe Khouth Potocsny Andor
Kuka Jeffrey Kaiser (nem szólal meg)
Szende Mig Macario Imre István
Cseles Geoff Gustafson Katona Zoltán
Anton "Pöttöm" Jorge Garcia Bácskai János
Arlo Abraham Benrubi Bella Levente
Jacqueline "Jack" Cassidy Freeman Roatis Andrea
Nagyi Beverley Elliott Fabó Györgyi
Anita Lucas Annabeth Gish Sági Tímea
Tisztelendő anya / Kék tündér Keegan Connor Tracy Pupos Tímea
Albert Spencer / György király Alan Dale Áron László
Dr. Whale / Dr. Victor Frankenstein David Anders Barát Attila
Gerhardt Frankenstein Chad Michael Collins Tokaji Csaba
Alphonse Frankenstein Gregory Itzin Harsányi Gábor
Igor Yurij Kis Maday Gábor
Fülöp herceg Julian Morris Kisfalusi Lehel
Aurora Sarah Bolger Csondor Kata (2. évad)
Ruttkay Laura (3. évad-)
Mulan Jamie Chung Bogdányi Titanilla
Lancelot Sinqua Walls Stern Dániel
Seder Gábor
Alistair Michael Adamthwaite Gyurity István
Claude Paul Lazenby Szalai Imre
Milah Rachel Shelley Román Judit
Látó Brighid Fleming (fiatalon)
Shannon Lucio (idősen)
Nagy Katica (fiatalon)
Köves Dóra (idősen)
Cora Barbara Hershey
Rose McGowan (fiatal)
Zsurzs Kati
Sipos Eszter Anna (fiatal)
Henry herceg Tony Perez Kertész Péter
Xavier király Joaquim de Almeida Karsai István
Éva királynő Rena Sofer
Eva Allan (fiatal)
Kovács Vanda
Vágó Bernadett (fiatal)
Johanna Lesley Nicol Papp Györgyi
Kurt Flynn John Pyper-Ferguson Jakab Csaba
Greg Mendell / Owen Flynn Ethan Embry
Benjamin James Stockman (fiatalon)
Juhász György
Pál Dániel Máté (fiatalon)
Tamara Sonequa Martin-Green Tarr Judit
Sárkány Tzi Ma Botár Endre
Pán Péter / Malcolm Robbie Kay (Pán Péter)
Stephen Lord (Malcolm)
Nikas Dániel (Pán Péter)
Kőszegi Ákos (Malcolm)
Ariel JoAnna Garcia Swishe Gáspár Kata
Eric herceg Gil McKinney Markovics Tamás
Csingiling Rose McIver Sipos Eszter Anna
Walsh / Óz a nagy varázsló Christopher Gorham Seder Gábor
Szörnyella de Frász Victoria Smurfit Urbán Andrea
Varázslóinas Timothy Webber Áron László
Artúr király Liam Garrigan Szabó Máté
Guinevere királyné Joana Metrass Laurinyecz Réka
Merlin Elliot Knight Hám Bertalan
Merida Amy Manson Vági Viktória
Nimue Caroline Ford Czető Zsanett
Hádész Greg Germann Jakab Csaba
Herkules Jonathan Whitesell Moser Károly
Mr. Hyde Sam Witwer Kárpáti Levente
Dr. Jekyll Hank Harris Fekete Zoltán
Jázmin hercegnő Karen David Csuha Borbála
Aladdin Deziz Akdeniz Czető Roland
Jafar Ódéd Fehr Megyeri János
Gideon Giles Matthey Seszták Szabolcs
Robin Tiera Skovbye Csuha Borbála
Alice Rose Reynolds
Roland Raphael Alejandro

Érdekességek[szerkesztés]

A Storybrooke-i nevek eredete[szerkesztés]

Számos karakter Storybrooke-i neve valamilyen összefüggésben van a tündérmesebeli nevével.[4] Például:

 • Mary Margaret Blanchard (Hófehérke): A Blanchard név a francia blanc vagy – ennek nőnemű alakjából – blanche szóból ered, ami fehéret jelent. A Mary Margaret név egy élő ember nevéből ered, akinek az élete adta az ihletet a Hófehérke-meséhez. Ezt a nőt Maria Sophia Margaretha Catharina Freifräulein Von Erthal-nak hívták, aki Németországban, 1729. június 15-én született.
 • Regina Mills (Gonosz királynő): A Regina név a latin, illetve az olasz nyelvben királynőt jelent. A Mills a görög Milo szóból ered, ami almát jelent. Ez arra utal, hogy a királynő Hófehérkét megmérgezte egy almával. Utalhat még arra is, hogy kedvenc gyümölcse az alma, és van egy Honeycrisp almafája.
 • Mr. Gold (Zörgőfürge): Zörgőfürge a szalmát arannyá változtatta a meséjében.
 • Ruby (Piroska): A rubin (angolul: ruby) egy drágakő, aminek a színe átmenet a rózsaszín és a vérvörös között.
 • Ashley Boyd (Hamupipőke): Az angol nyelvben a ash rokonértelmű a cinder szóval (Cinderella = Hamupipőke), a boyd hasonlít a gall buidhe szóra, ami szőke hajút jelent.
 • Archie Hopper (Tücsök Tihamér): A tücskök általában föl-alá ugrálnak (angolul: hop). Ehhez hozzátoldták a folyamatos melléknévi igenév képzőjét.
 • Sidney Glass (Varázstükör): Az angolban a looking glass rokonértelműje a mirror (tükör) szónak. Az ő újságját is The Mirrornak (A Tükör) hívják. Sidney, mielőtt csapdába esett a tükörben, egy dzsinn volt, és a varázslámpában volt rab; a Sidney név a Sidney Sheldon névre utal, aki a Jeannie, a háziszellem alkotója.
 • Jefferson (Az őrült kalapos): A Jefferson Airplane (Jefferson Repülőtér) együttesnek van egy White Rabbit (Fehér nyúl) című száma, ami részleteket tartalmaz az Alice Csodaországban meséből.
 • Paige (Grace): A mesevilágban a kalapos lánya, de a valóságban nem, és itt Paige-nek hívják. A mesevilágban arról kapta a nevét, hogy a Jefferson Airplane tagja volt egy Grace Slick nevű ember, és ő írta a White Rabbit számot.
 • Dr Whale (Dr. Frankenstein): Az ő világában a neve Dr. Victor Frankenstein. A valóságban a neve James Whale. Ő rendezte a Universal Pictures Frankenstein és a Frankenstein menyasszonya című filmjeit.

Magyarul olvasható[szerkesztés]

 • Ébredés. Egyszer volt, hol nem volt; Edward Kitsis, Adam Horowitz által írt televíziós sorozat alapján, ford. Bosnyák Viktória; Gabo, Bp., 2014

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "Once Upon A Time". VancouverFilm.net, 2011. július 22. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
 2. Seidman, Robert: ABC Announces Fall Series Premiere Dates: Late Starts for 'Once Upon a Time,' 'Man Up'. TV by the Numbers, 2011. június 27. [2016. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
 3. a b c Once Upon a Time Cast & Character Bios. ABC. [2011. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
 4. Once Upon a Time - Did You Know?. IMDb. (Hozzáférés: 2011. október 30.)

További információk[szerkesztés]