Ugrás a tartalomhoz

Pókember: A pókverzumon át

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pókember: A pókverzumon át
(Spider-Man: Across the Spider-Verse)
2023-as amerikai animációs film

Rendező
 • Joaquim Dos Santos
 • Kemp Powers
 • Justin K. Thompson
Producer
 • Avi Arad
 • Amy Pascal
 • Phil Lord
 • Christopher Miller
 • Christina Steinberg
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • Phil Lord
 • Christopher Miller
 • David Callaham
Hang
ZeneDaniel Pemberton
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő140 perc
Költségvetés100 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőPókember: Irány a Pókverzum!
KövetkezőSpider-Man: Beyond the Spider-Verse
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Pókember: A pókverzumon át témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pókember: A pókverzumon át (eredeti cím: Spider-Man: Across the Spider-Verse) 2023-as amerikai 3D-s számítógépes animációs akciófilm, amelyet Joaquim Dos Santos, Kemp Powers és Justin K. Thompson rendezett. Amerikában 2023. június 2-án, míg Magyarországon 2023. június 1-jén mutatták be a mozikban. Ezenkívül 2024-ben érkezik a harmadik film is "Spider-Man: Beyond the Spider-Verse" címen.

Cselekmény

[szerkesztés]

A Föld-65-ön, tizenhat hónappal az Alchemax megsemmisülése után Gwen Stacy azzal küzd, hogy megfeleljen rendőr apja elvárásainak, aki nem tudja, hogy ő Póknő. Évekkel korábban Gwen véletlenül megölte legjobb barátját, Peter Parkert, miközben az esztelenül tombolt, mint a Gyík, és a rendőrség azóta is vadászik rá. Egy éjszaka Gwen a manhattani Guggenheim Múzeumba megy, miután bejelentést hallott egy betolakodóról, és a Keselyű egy olasz reneszánsz témájú alternatív univerzumból származó változatába ütközik. A pókemberek, Miguel O'Hara és Jessica Drew portálgeneráló órák segítségével megérkeznek, és segítenek Gwennek legyőzni a Keselyűt. Gwent a helyszínen szembesíti az apja, és felfedi neki a kilétét. A férfi feldúltan próbálja letartóztatni a lányt. A lány a többiekkel együtt egy dimenziós portálon keresztül menekül, miután O'Hara méltatlankodva megadja neki a tagságot a Pók Társaságban.

A Földi-1610-es Brooklynban Miles Morales alkalmazkodik Pókemberként, miközben hiányzik neki Gwen, és próbál megfelelni szülei elvárásainak. Miközben egy szülői értékelésre tart, találkozik a Folttal, egy tudóssal, akinek a testébe portálok keletkeztek az Alchemax felrobbanása után. Folt Miles-t hibáztatja a dilemmájáért, és az Alchemaxba viszi Miles-t. Ezután véletlenül egy ürességbe transzportálja magát, ahol megtanulja, hogy más univerzumokba utazhat, amelyek tartalmazzák az Alchemax részeit, hogy azokat felhasználhassa önmaga megerősítésére.

Gwen a Föld-1610-re utazik, és újra kapcsolatba lép Miles-szal, bár titokban Foltot követi a dimenziókon át. Miles titokban végignézi, ahogy Gwen a nyomára bukkan, ami után Drew utasítja Gwent, hogy hagyja hátra Milest. Gwen megnyit egy portált, amelyen Miles követi a Föld-50101-es Mumbattanba. Találkoznak a Pókember Pavitr Prabhakarral és Hobie Brownnal, mielőtt szembeszállnak a Folttal, aki sikeresen elnyeli annak a világnak az Alchemax darab erejét. Milesnak látomása támad apjáról, aki Folt keze által hal meg, mielőtt Folt elmenekül. A darab elpusztítása közben Miles megment egy rendőrkapitányt, Prabhakar barátnőjének apját. Mumbattan azonban ekkor kezd szétesni egy "kánonesemény" megzavarása miatt. A Pók-társadalom tagjai megérkeznek, hogy felmérjék a dimenzióanomália okozta károkat, míg Miles, Gwen, Prabhakar és Brown a Föld-928-as főhadiszállásukra kerül, ahol több száz Pókember-változat lakik egy hatalmas komplexumban. Találkoznak O'Harával, és csatlakozik hozzájuk Peter B. Parker és lánya, Mayday. O'Hara elmagyarázza, hogy minden egyes Pókember története tartalmaz "kánoni eseményeket", például egy rendőrkapitány halálát, és hogy az ezektől az eseményektől való eltérés a multiverzum szövetét fenyegeti.

Miles rájön, hogy apja halála kánoni esemény. Vitába száll O'Harával, aki bebörtönzi őt. Brown azonban segít Milesnak kiszabadulni, majd egy portál segítségével megszökik a Társaságból. O'Hara utasítja az összes Pókembert, hogy tartóztassák le Miles-t, aminek eredményeképpen hosszú üldözés kezdődik a komplexumon keresztül. O'Hara végül lefogja Miles-t, és elmondja neki, hogy soha nem kellett volna Pókemberré válnia, mivel a pók, amely megharapta, egy másik univerzumból érkezett, így Miles lett az eredeti anomália, és abban a világban nem maradt Pókember. Miles elmenekül, és a Pókcsípés segítségével visszatér abba a dimenzióba, amelyről azt hiszi, hogy az otthona. Mivel Gwent tehernek látja, O'Hara kirúgja a Pók Társaságból, és visszaküldi a saját univerzumába. Gwen kibékül az apjával, aki úgy döntött, hogy lemond a rendőrkapitányi posztról. Felismerve, hogy lemondása bizonyíték arra, hogy a konvenciókat nyugodtan meg lehet sérteni, Gwen úgy dönt, hogy segít Milesnak, és elhagyja a Föld-65-öt egy hamisított portálórával, amelyet Brown az apjánál hagyott neki.

Amikor Miles visszaérkezik a lakásába, elárulja édesanyjának, hogy ő Pókember, akit nem ismer fel. Miután találkozik elhunyt nagybátyjával, Aaron Davisszel, és megtudja, hogy apja már meghalt, Miles rájön, hogy a Föld-42-en van, az őt megharapott pók szülőbolygóján. Aaron kihallgatja Miles-t, és hamarosan csatlakozik hozzá a Föld-42-es Miles, aki a Ragadozóvá változott. O'Hara, Drew és Ben Reilly a Föld-1610-re utazik Miles keresésére, éppen akkor, amikor Folt megérkezik és megkezdi a támadást. Miután beszélt Miles szüleivel a Föld-1610-en, Gwen összeállít egy csapatot, amely Peter B.-ből, Maydayből, Prabhakarból, Brownból, Kessből, Pókember Noirból, Peni Parkerből és Póksonkából áll, hogy megtalálják Miles-t.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Miles Morales / Pókember Shameik Moore[1] Jéger Zsombor Tizenéves graffitiművész, aki az univerzumában élő Peter Parker halála után átvette a Pókember szerepét.
Miles G. Morales / Ragadozó Jharrel Jerome Miles alternatív változata egy másik univerzumból, aki gonosszá vált.
Gwen Stacy / Póknő Hailee Steinfeld[2] Mentes Júlia Szuperhősnő egy másik univerzumból, aki egy rockzenekar dobosa.
Jefferson Davis Brian Tyree Henry[3] Bognár Tamás Miles apja, rendőrtiszt, aki helyteleníti Pókember önbíráskodó akcióit.
Rio Morales Luna Lauren Vélez[3] Báthory Orsolya Miles édesanyja, ápolónő.
Peter B. Parker / Pókember Jake Johnson[4] Nagy Ervin Pókember idősebb, zilált változata egy másik univerzumból, aki Miles mentora volt.
Jonathan Ohnn / Folt Jason Schwartzman Karácsonyi Zoltán Szupergonosz, akinek testét interdimenzionális portálok borítják, amelyek lehetővé teszik számára, hogy különböző univerzumokban utazhasson.
Jessica Drew / Póknő Issa Rae[5] Pikali Gerda Terhes nő pókszerű képességekkel
Pavitr Prabhakar / Pókember India Karan Soni Fáncsik Roland Pókember indiai változata egy alternatív univerzumból, aki a Pók-társadalom tagja.
Hobart "Hobie" Brown / Pók-Punk Daniel Kaluuya[6] Kádár-Szabó Bence Brit punk rock Pókember, aki elektromos gitáron játszik
Miguel O'Hara / Pókember 2099 Oscar Isaac[7] Zámbori Soma Pókember alternatív változata a jövőből.
George Stacy Shea Whigham[8] Király Attila Rendőrfőnök, Gwen apja.
Lyla Greta Lee Nemes Takách Kata Miguel O'Hara mesterséges intelligencia asszisztense.
Aaron Davis Mahershala Ali Kálid Artúr Miles elhunyt nagybácsikája.
Ben Reilly / Skarlát Pók Andy Samberg Brasch Bence Peter Parker genetikai klónja egy alternatív univerzumból és Miguel Pók-társadalmának tagja.
Margo Kess / Pókcsípés Amandla Stenberg Horgas Ráhel Póknő a virtuális valóságból
Peter Parker / Gyík Jack Quaid Kenéz Ágoston Parker alternatív változata, aki Gyíkká vált.
Ms. Weber Rachel Dratch Bodor Böbe Miles iskolájának tanácsadója.
Lenny Ziggy Marley Gémes Antos Jamaikai bolttulajdonos.
Keselyű Jorma Taccone[8] Mertz Tibor Reneszánsz ihletésű bűnöző olasz akcentussal.
Peni Parker Kimiko Glenn Kiss Erika Pókember japán-amerikai anime-szerű lány változata.
Peter Parker / Pókember Noir Nicolas Cage Pókember noir változata.
Peter Pacal / Póksonka John Mulaney Hamvas Dániel Pókember alternatív állat változata.
Patrick O'Hara / Póklovas Taran Killam Western Pókember.
Lego Pókember Nic Novicki Pókember alternatív Lego változata.
Peter Parker / Pókember Josh Keaton Magyar Bálint Pókember alternatív változata.
Peter Parker / Pókember Yuri Lowenthal Pókember alternatív videojátékos változata.
Malala Windsor / Brit Pók Sofia Barclay Pókember alternatív brit változata.
Charlotte Webber / Sun-Spider Danielle Perez Pókember alternatív változata, aki kerekesszékes.
Mary Jane Watson Melissa Sturm Peller Mariann Peter B. Parker felesége.
Ganke Lee Peter Sohn Jakab Márk Miles legjobb barátja és szobatársa.
Yuri Watanabe Atsuko Okatsuka Réti Adrienn Stacy kapitány rendőr kollégája.
Glory Ayo Edebiri Kanyó Kata Gwen bandatársai a The MaryJanesben.
MJ Nicole Delaney
Betty Brant Antonia Lentini Kádár Kinga
J. Jonah Jameson J. K. Simmons A Hírharsona főszerkesztője.
Otto Octavius / Doktor Oktopusz Alfred Molina Tudós egy alternatív valóságból, aki egy balesetet követően kiszolgáltatott lesz az általa fejlesztett rendkívül intelligens, négy mechanikus karnak.
Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Peter Parker / Pókember Tobey Maguire (archív felvétel) Nem beszél Peter Parker egy alternatív valóságból.
Peter Parker / Pókember Andrew Garfield (archív felvétel) Molnár Levente (archív hang) Peter Parker egy alternatív valóságból.
Mrs. Chen Peggy Lu Román Judit Vegyesbolt-tulajdonos egy alternatív valóságból.
Aaron Davis / Ragadozó Donald Glover Aaron Davis egy alternatív valóságból.
George Stacy Denis Leary (archív felvétel) Nem beszél George Stacy egy alternatív valóságból.
Ben Parker Cliff Robertson (archív felvétel) Nem beszél Ben Parker egy alternatív valóságból.

Magyar változat

[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése

[szerkesztés]

2018 novemberének végére, a következő hónapban megjelenő Pókember: Irány a Pókverzum! megjelenése előtt a Sony Pictures Animation megkezdte a film folytatásának fejlesztését.[9] Joaquim Dos Santos és David Callaham rendezte és írta a filmet, Amy Pascal pedig az első filmből visszatért producerként. Az első film többi producere – Phil Lord, Christopher Miller, Avi Arad és Christina Steinberg – szintén visszatér a folytatáshoz valamilyen formában.[9] A következő hónapban Pascal elárulta, hogy a film középpontjában Miles és Hailee Steinfeld Gwen Stacy karaktere áll majd, a két karakter közötti románcot vizsgálva, amelyet az első filmből kivágtak. Hozzátette, hogy a folytatás "kiindulópontként" szolgál majd egy korábban bejelentett, női főszereplővel készült spin-off filmhez, amelynek Steinfeld lesz a főszereplője.[2] 2021 februárjában Miller elárulta, hogy ő és Lord Callahammel együtt dolgoznak a film forgatókönyvén, és elmondta, hogy Peter Ramsey az első film társrendezője után a folytatás vezető producere lesz.[10]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Fleming, Mike Jr.: Sony Builds Out Spider-Man Universe With A Spider-Women Film. Deadline Hollywood , 2018. november 27. [2018. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 2. a b Robinson, Joanna: Sony Finally Untangles Its Spider Web. Vanity Fair , 2018. december 14. [2018. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 3. a b 'Spider-Man: Across the Spider-Verse' Teases Over 200 New Characters, Presents Never-Before-Seen Footage. Variety , 2022. április 26. [2022. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 4. White, Abbey: ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’ Trailer Promises a Sea of New Web-Slingers for Latest Multiverse Adventure (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2022. december 13. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 5. 'Spider-Man: Across The Spider-Verse' Fresh Footage Shown At CinemaCon, Part 2's Title Revealed. Deadline Hollywood , 2022. április 26. [2022. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 6. Kit, Borys: Spider-Man: Across the Spider-Verse Adds Daniel Kaluuya as Spider-Punk. The Hollywood Reporter , 2022. november 7. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 7. Crossan, Ash: Oscar Isaac & May Calamawy Interview: Moon Knight. ScreenRant , 2022. április 26. [2022. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 8. a b Burlingame, Russ: Spider-Man: Across the Spider-Verse Casting for The Vulture, Captain Stacy Revealed. ComicBook.com , 2022. június 13. [2022. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 9. a b Kit, Borys: 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' Sequel and All-Female Spinoff in the Works From Sony (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. november 27. [2018. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
 10. Miller, Christopher [@chrizmillr]: Actually not true. Phil and I are writing with Dave Callaham. Phil is currently working on the script this very second. Peter is an EP and is totally involved. Plus there are some other creative team announcements coming soon.. [2021. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 13.)

További információk

[szerkesztés]