Ugrás a tartalomhoz

Klaus – A karácsony titkos története

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaus – A karácsony titkos története
(Klaus)
2019-es spanyol animációs film

RendezőSergio Pablos
Carlos Martínez López
ProducerJinko Gotoh
Sergio Pablos
Marisa Roman
Matthew Teevan
Gustavo Ferrada
Mercedes Gamero
Mikel Lejarza
Műfaj
ForgatókönyvíróSergio Pablos
FőszerepbenJason Schwartzman
J. K. Simmons
Rashida Jones
Joan Cusack
Will Sasso
Norm Macdonald
ZeneAlfonso G. Aguilar
VágóPablo Garcia Revert
HangmérnökGabriel Gutiérrez
Díszlettervező
  • Szymon Biernacki
  • Marcin Jakubowski
Gyártás
Gyártó
  • Aniventure
  • Netflix Animation
OrszágSergio Pablos Animation Studios
Atresmedia Cine
Aniventure
Nyelvangol, lapp
Játékidő96 perc
Költségvetés40 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Netflix
HUN Netflix
Bemutató2019. november 15.
Eredeti adóNetflix
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaus – A karácsony titkos története témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Klaus – A karácsony titkos története egy 2019-es spanyol készítésű karácsonyi családi animációs film, melyet Sergio Pablos írt és rendezett, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája.[1] Ez volt a Netflix első saját gyártású egész estés rajzfilmje is. A főbb szereplőket Jason Schwartzman, J.K. Simmons és Rashida Jones szinkronizálták. A történet a Mikulás sajátos eredettörténete, melyben egy fiatal postás, akit büntetésből helyeztek egy északi városkába, összebarátkozik egy visszahúzódó játékkészítő favágóval.

Cselekmény[szerkesztés]

Jesper, egy gazdag, postai tevékenységgel foglalkozó család léhűtő tagja. Nincs semmi célja az életben, önző és elkényeztetett. Az apja beíratja a postásakadémiára, hogy tanulja meg, hogy a gazdag családi háttér ellenére a kemény munka a kifizetődő, de a fiú rémes tanuló. Ezért az apja úgy dönt, megleckézteti: elküldi egy, a sarkkör közelében fekvő településre, Smeerensburgba, hogy vezesse az ottani postahivatalt; továbbá ha egy év alatt nem kezel 6000 levelet, kitagadja a családi örökségből.

A városkába egy révész viszi át, aki megtréfálja: azt mondja neki, hogy húzza meg a város közepén található harangot, ugyanis erre összecsődülnek a lakók, hogy üdvözöljék őt. Valójában az előtóduló emberek ellenségesen és agresszíven támadnak rá, ugyanis a városka lakóinak szívét harag, gyűlölködés, és a más lakókkal szembeni kitolás tölti be. Senki nem tudja, hogyan és miért kezdődött ez, de hagyománytiszteletből mégis mindenki így viselkedik. Ilyen környezetben ráadásul senki nem akar levelet küldeni senkinek. A kétségbeesett Jesper észreveszi a város térképén a sarokban megbúvó kunyhót, amely mélyen az erdőben van, és egy Klaus nevű, mogorva favágó lakja. Klaus tehetséges famegmunkáló és a háza tele van gyerekeknek való játékokkal.

Miután Klaus halálra rémíti, Jesper fel akarja adni az egészet és hazamenne, de aztán a véletlen úgy hozza, hogy kézbesítenie kell egy játékot egy kisgyereknek, akinek véletlenül megtalálta a rajzát. Klaus elkíséri őt, de csak éjszaka, hogy senki ne láthassa meg. Jesper rájön, hogy ha ráveszi a gyerekeket arra, hogy leveleket írjanak Klausnak ajándékokért cserébe, azzal ő is jól jár. Mikor megtudja, hogy több gyerek nem tud írni, elviszi őket a helyi tanítónőhöz, Alvához, aki az évek során, és diákok híján halak szeletelésével foglalkozik. Jesper és Klaus tetteiről lassan kezdenek beszélni a gyerekek egymás között, aminek köszönhetően kialakul egy kép valakiről, aki különféle csodás tettekre képes: például a kéményen át tud közlekedni (ezt Jesper hajtja végre, mert ő sokkal vékonyabb), rénszarvasok által húzott szánon jár, szereti a tejet és a süteményt. Mikor Jesper elterjeszti köztük, hogy csak a jó gyerekek kapnak ajándékot, a rosszak csak szenet, minden gyerek kezd jól viselkedni. Ez pedig hatással van a szüleikre.

Jesper rájön, hogy Klaus felesége évekkel ezelőtt meghalt, és sosem született gyerekük, pedig azt a rengeteg játékot nekik készítette. Viszont boldoggá teszi őt, ha látja, hogy a gyerekek örülnek, ez motiválja őt. Jesper úgy véli, hogy a közelgő karácsony lehet az ő nagy dobásuk, amikor meglephetik a gyerekeket, és ebben egy csapat lappföldi ember lesz a segítségükre, akik az egyik kislány nyomán érkeznek. Jesper maga is kezd megváltozni, többé már nem önző és nyoma sincs a léhaságának.

Terveiket azonban meg akarja akadályozni a város két vezető klánja, akik a legjobban gyűlölik egymást, és akiknek egyáltalán nem tetszik, hogy a városka tele van vidám és kedves emberekkel. Félreteszik ellenérzéseiket és összefognak: rengeteg levelet írnak, amelynek hatására a smeerenburgi posta többszörösen túlteljesíti az elvárásokat. Ezt már Jesper apja sem hagyhatja figyelmen kívül, és épp karácsony napján elmegy a fiáért, hogy hazavigye. Ekkor Klaus és a többiek számára kiderül, hogy a leveleket csak a saját javára kezdte el íratni, ami miatt megutálják őt. Mégsem utazik haza, hanem elhatározza, hogy mindent helyrehoz. Szükség is van rá, ugyanis a klánok azt tervezik, hogy tönkreteszik a kiszállításra készült játékokat. Kalandos módon sikeresen megállítja őket, és az is kiderül, hogy Klaus és Alva csináltak egy ál-puttonyt, amiben nem ajándékok vannak, hanem csak farönkök, így az igazi ajándékok megmenekülnek. Ráadásul a két klán egy-egy fiatalja időközben egymásba szeret, ami arra készteti a többi felnőttet, hogy megbékéljenek egymással.

Jesper és Klaus ettől fogva minden év karácsonyán kihordják az ajándékokat, és közben több településre is terjeszkedtek. Jesper letelepszik Smeerensburgban és két gyerekük lesz Alvával.

A tizenkettedik évben Klaus követi feleségét és nyomtalanul eltűnik az erdőben. Jesper elmondja, ő sem tudja, hová tűnt, de azóta is minden évben karácsony este találkozik öreg barátjával, aki az egész világon kiviszi a gyerekeknek az ajándékokat.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Jesper Jason Schwartzman Czető Roland
Klaus J. K. Simmons Barbinek Péter
Alva Rashida Jones Balsai Móni
Mrs. Tammy Krum Joan Cusack Halász Aranka
Mr. Axel Ellingboe Will Sasso Harsányi Gábor
Mogens Norm Macdonald Gémes Antos

Készítése[szerkesztés]

Miután Sergio Pablos létrehozta a saját animációs stúdióját Madridban, elhatározta, hogy hagyományos animációs technikákkal készít egy egész estés filmet. Nem volt tapasztalatlan e körben, hiszen az úgynevezett Disney-reneszánsz idején számos rajzfilm készítésében közreműködött (A Notre Dame-i toronyőr, Herkules, Tarzan). Szerette volna megmutatni, hová fejlődhetett volna ez a stílus, ha az 1990-es évek végén a nagy stúdiók nem álltak volna át a komputergenerált animációra. Ennek érdekében különféle technikai újításokat vetettek be, mint az organikus és volumetrikus megvilágítás, és olyan textúrák, melyek különleges képi világot kölcsönöznek.[2] Először 2015 áprilisában kezdtek el házalni a projekttel, melyet több stúdió sem vállalt, kockázatosnak ítélve meg azt. 2017 novemberében aztán a Netflix bejelentette, hogy megvették a forgalmazás jogait, és 2019 karácsonyára be is mutatják a filmet. Azt is bejelentették, hogy a filmet Oscar-díjra nevezés céljából mozikban is bemutatják majd, mely meg is történt.

Zara Larsson közreműködésével készült el a film főcímdala, az "Invisible".[3]

A filmet Mary Lescher animátor emlékére ajánlották, aki 2019. június 2-án halt meg rákban.

Megjelenés és fogadtatás[szerkesztés]

Egy hétttel a Netflix-premier előtt, november 9-én, egyes mozik bemutatták a filmet. Megjelenését követően a film 8,5 ponton állt az IMDB-n, 91%-on a Rotten Tomatoes oldalán,[4] és 63 pontot kapott a Metacritic-en.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cinesite's New Montreal Mega-Animation Studio Will Employ 500 and Produce 9 Features, Including 'Klaus' (amerikai angol nyelven). Cartoon Brew, 2016. február 9. (Hozzáférés: 2019. november 17.)
  2. Desowitz, Bill: Annecy: Netflix Premieres Footage from First Original Animated Feature ‘Klaus’ In Innovative 2D (angol nyelven). IndieWire, 2019. június 13. (Hozzáférés: 2019. november 17.)
  3. NEW ZARA LARSSON SINGLE “INVISIBLE” FEATURED IN NETFLIX ORIGINAL ANIMATED FEATURE KLAUS (amerikai angol nyelven). Epic Records, 2019. október 26. [2019. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 17.)
  4. Klaus (2019)” (angol nyelven).  
  5. Klaus”.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klaus (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]