Rontó Ralph

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rontó Ralph
(Wreck-It Ralph)
2012-es amerikai–Amerika 3D-s film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőRich Moore
ProducerClark Spencer
Vezető producerJohn Lasseter
Műfajfantasy, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneHenry Jackman
OperatőrRob Dressel
VágóTim Mertens
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő101 perc
Költségvetés165 000 000 USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • Amerikai Egyesült Államok PG
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
189 422 889
USD[1]
Világszerte
471 222 889
USD[1]
Kronológia
KövetkezőRalph lezúzza a netet
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Rontó Ralph témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rontó Ralph (eredeti cím: Wreck-It Ralph) 2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 52. Disney-film, rendezője Rich Moore, aki a Simpson család és a Futurama című sorozatokat is rendezte. Az animációs játékfilm producere Clark Spencer. A forgatókönyvet Jennifer Lee írta, a zenéjét Henry Jackman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg.[2] Amerikában 2012. október 29-én, Magyarországon 2012. november 1-jén mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a videójátékok világában játszódik. Amikor a játékterem bezár, és az utolsó ember is elhagyja az üzletet, a videójátékok szereplői kiléphetnek a szerepkörükből, és önálló életet élhetnek a játékban, vagy azon kívül. Rontó Ralph már több mint harminc éve a Javító Félix videójáték rosszfiúja, melyben az ő feladata lerombolni az épületeket, amiket a játék főhőse Ifjabb Javító Félix megjavít.

Ralph elégedetlen szerepével a játékban, azt szeretné, ha egyszer végre őt is elismernék az emberek, és körberajonganák, akárcsak Félixet. Amikor tudomására jut, hogy érkezett a játékterembe egy új high-tech videójáték, a Hero's Duty, amelyben a főhőst egy magas elismerésű aranyéremmel jutalmazzák, esélyt lát arra, hogy megszerezze az érmet, s ezzel végre tiszteletet érdemeljen ki a saját játéktársai körében. Így hát belebújik az egyik játékos egyenruhájába, s a játék végigvitelével igyekszik megszerezni az érmet. Terve sikerrel jár, ám a felbukkanása komoly kavarodásokat okoz a játékban. És, mivel eközben nem látja el a szerepkörét a saját játékában, a videójátékot hibásnak vélik, s fennáll a veszélye, hogy a tulajdonos, Mr. Litwak megszüntesse azt, ami a játék valamennyi játékosának otthontalanságát és végét jelentené. Ráadásul Ralph játékok közti ámokfutása közben a tudta nélkül szabadjára enged egy vírust, ami a játékterem összes játékát súlyos veszéllyel fenyegeti.

Ralph végül megszerzi az aranymedált, ám röviddel azután elveszti azt a Sugar Rush című gokartversenyzős játékban. Itt megismerkedik Vanellope von Schweetz-cel, egy életvidám kislánnyal, aki, mint később kiderül, egy rendeltetésellenes szereplő a játékban. Vanellope megszerzi Ralph érméjét, amit arra használ fel, hogy nevezni tudjon a gokartfutamra, mert ha megnyerné a versenyt, felkerülne a játékosok listájára, és végre a játék teljes jogú tagjává válna. Ám a játék vezetője, a Nasi király szigorúan ellenzi ezt, és megparancsolja a szolgáinak, hogy fogják el Vanellope-t és újdonsült segítőjét Ralphot. Mivel Ralph érméje már beépült a játék programjába, mikor a kislány nevezett vele, csak úgy kaphatja azt vissza, ha Vanellope megnyeri a versenyt. Közös erővel készítenek egy autót a számára, és Ralph megtanítja a lányt jól vezetni. A kettejük egymás iránti ellenszenvéből később igazi barátság születik. Eközben Félix Ralph keresésére indul a Sugar Rush-ban a Hero's Duty parancsnokával Calhoun őrmesterrel, aki a vírus kiirtásán fáradozik. Végül mindketten a Nasi király várbörtönébe kerülnek, fogolyként.

A Nasi király ráveszi Ralphot, tántorítsa el Vanellope-t a versenyzéstől, mert ha bekerülne a játékba, és az emberek látják a hibásságát, azt fogják gondolni, hogy elromlott a játék, és ha a játék megszűnik, megszűnik ő is létezni, mert egy hibás karakter nem tud kilépni a játékából. Ralph, Vanellope épségért aggódva, végül összezúzza a lány gokardját, amit ő árulásnak vél, és megszakítja vele a barátságát. A bánatos Ralph visszatér a saját játékba, ahol tudomására jut, hogy a távolléte és Félix eltűnése miatt a játékot meg fogják szüntetni. Eközben felfedezi, hogy a Sugar Rush borítóján Vanellope képe szerepel, és azt, hogy a lány egykor igazi játékos volt, ám a Nasi király betört a játékprogramba és kiirtotta őt. Viszont, ha Vanellope megnyerné a versenyt, a játék automatikusan újra indul, és ő ismét visszanyerné eredeti szerepkörét. Visszatér hát a Sugar Rush-ba, és a kiszabadított Félix segítségével megjavítja Vanellope gokartját, hogy a lány indulhasson versenyen. Azonban a Nasi király mindent megtesz, hogy ez ne történjen meg, s végül fény derül valódi személyére: ő Turbó, egy régi autóversenyzős játékból, akit mindenki halottnak hitt, mikor puszta féltékenységből tönkretette a saját, és egy másik játék programját. Vanellope végül már majdnem áthajt a célon, ám ekkor a vírus, ami idővel megszaporodott, lerombolja a Sugar Rush világát. A játékosok elmenekülnek, ám Vanellope hibássága révén, a játékban ragad. Ralph azonban nem mond le a barátjáról, és végül támad egy ötlete: felrobbantja a diétás cola hegyet, amelynek előtörő lávája magába nyeli a vírust, így a játék megmenekül. A bosszúszomjas Turbó szintén odavész a vírussal együtt. A láva csaknem Ralphot is elnyeli, ám Vanellope időben a segítségére siet a kocsijával, és megmenti őt.

Félix végül megjavítja a versenypályát, Vanellope áthajt a célon, és átalakul Vanellope hercegnővé, aki a játék tényleges vezetője és főhőse. Ezután ő és Ralph nehéz búcsút vesznek egymástól. Ralph Félixszel együtt visszatér a játékukba, ami így továbbüzemel, és néhány bónuszkarakter felvételével, sikeresebb lesz, mint valaha. Ralph továbbra is tartja szoros barátságát Vanellope-val, s ettől kezdve mindenki másképp tekint a "mégsem olyan rosszfiúra".

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Rontó Ralph John C. Reilly[2] Minárovits Péter Javító Félix ellenfele és a film főhőse.
Peneleopi van Cukk Sarah Silverman[2] Bogdányi Titanilla A versenyzőlány; kiderül, hogy a Sugar Rush igazi uralkodója és a film másodszereplője.
Javító Felix Jack McBrayer[2] Tompa Ádám A Javitó Félix hőse és a film harmadik legfontosabb szereplője.
Calhoun őrmester Jane Lynch[2] Pikali Gerda A Hero's Duty főszereplője a film negyedik legfontosabb szereplője.
Mr. Litwak Ed O'Neill Rosta Sándor A Litwak családi szórakoztató központ és játékterem igazgatója.
Játékos lány Stefanie Scott Czető Zsanett A játékterem-rajongó lány.
Nasi király / Turbó Alan Tudyk Kassai Károly A Sugar Rush uralkodója és a film "főgonosza", kiderül, hogy a játéktermi játékok gonosz feltörője, „A vírus”.
Töltött Makaronka Mindy Kaling Molnár Ilona A beképzelt versenyzőlány, aki a Sugar Rush című videójátékban él.
Markowski Joe Lo Truglio Zámbori Soma Az ittas katona a Hero's Duty című videójátékból.
Hologram tábornok Dennis Haysbert Galambos Péter A tábornok, aki a Hero's Duty című videójátékban él.
Kohart Brandon Scott Varga Rókus A katona, aki a Hero's Duty című videójátékban él.
Gene Raymond S. Persi Háda János Nicelander, aki a Javitó Félix című videójátékban él.
Cyril Kerekes József A baltás zombi a House of the Dead című videójátékból.
Mary Edie McClurg Janza Kata Nicelander-ek, akik a Javitó Félix című videójátékban élnek.
Roy Skylar Astin Rékai Nándor
Deanna Rachael Harris Náray Erika
Don Jess Harnell Zámbori Soma
Zangief Rich Moore Bognár Tamás A gonosztevők tagja az Utcai harcos című videójátékból.
Savanyú Bill Dézsy Szabó Gábor Nasi király csatlósa a Sugar Rush című videójátékból.
Csokis Adam Carolla Várkonyi András Két fánk járőr a Sugar Rush című videójátékból.
Vaníliás Horatio Sanz Kőszegi Ákos
Vezeték ellenőr Phil Johnston Varga T. József A hologram ellenőr.
Sonic Roger Craig Smith Szabó Máté A világ leggyorsabb sündisznója a Sonic the Hedgehog című videójátékból.
Tapper Maurice LaMarche Botár Endre A jól ismert csapos a videójátékban.
Glen Tucker Gilmore Maday Gábor
Yuni Verse Jamie Sparer Roberts Dögei Éva
Clyde Kevin Deters Viczián Ottó A narancssárga szellem, aki a Pac-Man című videójátékban él.
Satine Martin Jarvis Kautzky Armand A gonosztevők tagja.
Kano Brian Kesinger Schneider Zoltán A gonosztevők tagja a Mortal Kombat című videójátékból.
M. Bison Gerald C. Rivers Bolla Róbert A gonosztevők tagja a Utcai harcos című videójátékból.
Túrós Mézes-Krémes Josie Trinidad Csuha Bori
Pirománc Katie Lowes Gulás Fanni Versenyző a Sugar Rush című videójátékból, Makaronka barátnője.
Brad Tim Mertens Kisfalusi Lehel
Ryu Kyle Hebert Papucsek Vilmos A barna-hajú, fehér ruhás harcos a Utcai harcos című videójátékból.
Ken Masters Reuben Langdon Varga Gábor A szőke-hajú, vörös ruhás harcos a Utcai harcos című videójátékból.
Q*Bert saját hangján Az ormányos lény a videójátékban.
Pac-Man A jól ismert gyümölcs- és golyófaló sárga-fej a videójátékban.

Televíziós megjelenése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Wreck-It Ralph (2012). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. április 19.)
  2. a b c d e Walt Disney Animation Studios via ComingSoon.net (June 13, 2011). "Disney Announces CG Comedy Adventure Wreck-It Ralph". Sajtóközlemény. Elérés: June 13, 2011. Archiválva 2012. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2012. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]