Basil, a híres egérdetektív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basil, a híres egérdetektív
(The Great Mouse Detective)
1986-os amerikai egész estés animációs film
Rendező
Producer Burny Mattinson
Alapmű
Műfaj kaland, misztikus, musical
Forgatókönyvíró
 • Peter Young
 • Vance Gerry
 • Steve Hulett
 • Ron Clements
 • John Musker
 • Bruce Morris
 • Matthew O'Callaghan
 • Burny Mattinson
 • David Michener
 • Mel Shaw
Hang
Zene Henry Mancini
Vágó
 • Roy M. Brewer Jr.
 • James Melton
Gyártásvezető Don Hahn
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 74 perc
Költségvetés 14 000 000 USD[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Buena Vista Distribution
Bemutató
Magyar adó HBO
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
38 625 550
USD[2]
További információk

A Basil, a híres egérdetektív (eredeti cím: The Great Mouse Detective) 1986-ban bemutatott egész estés amerikai rajzfilm, amely a 26. Disney-film. A rajzfilm Eve Titus és Paul Galdone regényének feldolgozása, állatszereplőkkel. forgatókönyvet Vance Gerry írta, a rajzfilmet Ron Clements, Burny Mattinson, David Michener és John Musker rendezte, a zenéjét Henry Mancini szerezte, a producer Burny Mattinson. A Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation készítette, a Buena Vista Distribution forgalmazásában. Amerikában 1986. július 2-án mutatták be a mozikban. Magyarországon 2017. május 19-én vált elérhetővé magyar szinkronnal az HBO Go és a Telekom Moziklub kínálatában.

Cselekmény[szerkesztés]

London, 1897.

Hiram Flaversham játékkészítő megajándékozza kislányát, Oliviát a születésnapján egy saját készítésű, táncoló babával, amit ő maga készített, mivel foglalkozása játékkészítő. Azonban megzavarja őket egy támadó, aki elöl Olivia elbújik, így csak annyit tud róla, hogy falába van. A támadó egy zsákban elrabolja Hiram Flaversham játékkészítőt, hogy gazdája, Patikány professzor részére egy bábut készítsen, amit távolról irányítani lehet és a megszólalásig hasonlít a királynőre.

Az utcán eltévedt kislánnyal Dr. David Dawson találkozik, aki éppen akkor érkezett vissza Afganisztánból. A kislány a Baker street-i Basilt keresi, a híres egérdetektívet, de nem tudja merre van a Baker street. Dr Dawson segít a lánynak megtalálni a Baker street 221.-et, ahol Basil lakik. Eleinte nem akarja meghallgatni a kislányt, de amikor megtudja, hogy a támadó falábú volt, beugrik neki, hogy Patikány professzornak van egy falábú denevér segédje, akit régóta el akar kapni, különféle bűnügyek elkövetése miatt.

Basil igénybe veszi Toby, egy basset hound segítségét (aki valójában Sherlock Holmes kutyája, de ebben a minőségében nem látjuk a történet során, csak amikor Basilnek segít a szaglásával). Egy szövetdarab szagmintáján elindulva elérkeznek egy játékműhelybe, ahol a falábú denevér egyes babákból kiszereli az őket mozgató óraműveket, szerszámokat szed össze, majd egy menekülés során elrabolja Oliviát. A kislányt Patikány professzor tartja fogva, ezzel ösztönözve a játékkészítőt, hogy még aznap estére fejezze be a bábut.

Basil a nyomok alapján egy kültelki kocsmába megy Dawsonnal, matróz álruhában, hogy információt szerezzenek az elrablóról. Amikor azonban kiejti Patikány nevét, hirtelen mindenki elhallgat, de nem mondanak neki semmit. Basil talál egy csapóajtót a padlón, ahol leereszkedve a falábú denevér nyomába erednek. Meg is érkeznek Patikány professzor búvóhelyére, azonban a hely csapdának bizonyul, amit Patikány professzor talált ki a számukra. Megkötözi őket és változatos gyilkolóeszközöket rájuk irányítva ott hagyja őket meghalni, mivel ő egy léghajón a Buckingham-palotába siet, ahol a királynő uralkodásának 60. éves évfordulóját fogják megünnepelni.

Patikány professzor a segédeivel elraboltatja a királynőt és helyére a játékkészítő által készített és irányított bábut helyezi, ami az irányító beszédét is tudja közvetíteni, a királynő hangjával. Ennek segítségével Patikány professzor saját magát királyi tanácsadónak nevezi ki és különböző sanyargató rendeleteket hoz (például az idősek és a gyerekek megadóztatása).

Dawson lelket önt Basilba, aki elkeseredett amiatt, hogy a bűnöző patkány túljárt az eszén. Gyorsan kiszabadítják magukat, Oliviával és Tobyval együtt a Buckingham-palotába rohannak, ahol előbb a segítőket fogják el, majd Basil leleplezi Patikány professzor szélhámosságát. Neki azonban sikerül léghajón elmenekülnie és megint magával viszi Oliviát.

Dawson, Basil és Olivia apja léggömböket kötöz össze és ezzel erednek Patikány professzor nyomába, akinek léghajójának meghajtását a falábú denevér végzi, aki egy bicikli-szerű szerkezeten tekerve egy légcsavart hajt meg, ami előre mozgatja a léghajót.

Patikány léghajója a Big Ben órájának számlapjába ütközik, ahová bezuhan. Basil ide is követi és a fogaskerekek között ugrálva próbál kijutni és magával vinni Oliviát. Patikány az éles karmaival könyörtelenül támadja. A küzdelem végén mindketten a mélybe zuhannak, de Basilnak sikerül elkapnia Patikány léghajójának bicikli-szerű szerkezetét és ezt tekerve vissza tud emelkedni barátaihoz.

Basil kitüntetést kap a királynőtől. Olivia megköszöni az apukája megmentését és vele közösen elutazik. Dawson is távozni akar az ügy lezártával, de Basil felajánlja neki, hogy dolgozzanak együtt és lakjon nála. A következő ügyfél, egy fiatal úrihölgy máris az ajtóban áll és a segítségüket kéri. A páros rögtön hozzálát az újabb ügy megoldásának, de Dawson számára ez az első ügy marad a legkedvesebb.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Basil Barrie Ingham Simon Kornél A híres egérdetektív Londonban.
Bertalan Vida Péter Egy részeges patkány.
Dr. David Q. Dawson Val Bettin Harsányi Gábor Basil detektív segédje.
Olivia Flaversham Susanne Pollatschek Dolmány-Bogdányi Korina Egy egér lánygyerek, Hiram szeretett lánya.
Patinyák professzor Vincent Price Háda János A leggonoszabb patkány Londonban.
Ficere Candy Candido Makranczi Zalán Patinyák professzor falábú denevér segédje.
Hiram Flaversham Alan Young Holl Nándor A játékgyártó Londonban, Olivia apja.
Toby Frank Welker (saját hangjukon) Basset hound, Sherlock Holmes kutyája, Basil legjobb barátja, kiváló a szimata.
Felicia Patikány professzor macskája.
Mrs. Judson Diana Chesney Bókai Mária Basil és Dr. Dawson házvezetőnője.
Egérkirálynő Eve Brenner Hámori Ildikó London egérkirálynője.
Sherlock Holmes Basil Rathbone Fazekas István A híres detektív, akivel Basil egy házban lakik.
Dr. Watson Laurie Main Forgács Gábor Angol úr, Sherlock Holmes segédje.
Miss Kitty Melissa Manchester Janza Kata (ének) Egy énekes albínó egér hölgy a bárban.
Pincérnő Ellen Fitzhugh Náray Erika Egy egér pincérnő, aki felismeri Basilt és Dr. Dawsont.
Egér hölgy Shani Wallis ?
Patinyák bandája Wayne Allwine
Tony Anselmo
Walker Edmiston
? mellékszereplők.

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
A földön zsiványnak nincs tár Háda János
Bergendy-együttes
The World's Greatest Criminal Mind Vincent Price
Chorus
A szívem lángra gyúl Janza Kata Let Me Be Good To You Melissa Manchester
Incs hát búcsút Háda János Goodbye, So Soon Vincent Price
Bergendy-együttes Chorus

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]