Dennis Haysbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dennis Haysbert
Dennis Haysbert
Dennis Haysbert
Életrajzi adatok
Születési név Dennis Dexter Haysbert
Született 1954június 2. (63 éves)
San Mateo, Kalifornia,
USA
Házastársa Lynn Griffith (1989-2001)
Elena Simms (1980-1984)
Pályafutása
Iskolái American Academy of Dramatic Arts
Híres szerepei David Palmer
24

Dennis Haysbert az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dennis Haysbert témájú médiaállományokat.

Dennis Dexter Haysbert (1954. június 2., San Mateo, Kalifornia, USA – ) amerikai színész. Egyik leghíresebb szerepe a 24-ben, mint David Palmer az első fekete elnök. Ezért a szerepéért sokan Barack Obama az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez hasonlítják.

Fiatalkora[szerkesztés]

Haysbert Kaliforniában, San Mateo-ban született Gladys és a helyi seriff Charles Haysbert gyermekeként. Ő volt a nyolcadik gyerek a kilenc közül. Hat fiútestvére és 2 lánytestvére volt. Az iskola elvégzése után jelentkezett az Amerikai Akadémia dráma tagozatára.

Karrier[szerkesztés]

Haysbert 1979-ben kezdett el a TV-ben szerepelni a The White Shadow című sorozatban. Rengeteg sorozatban vállalt mellékszerepet, köztük a Lou Grant, Laverne & Shirley, The A-Team, Dallas, Magnum, P.I., Buck Rogers in the 25th Century és a Duckmanben. Befutott TV sztár lett. 1993-ban szerepelt a Return to Lonesome Dove című sorozatban, 1999-ben pedig a Most és később-ben, egy évadon keresztül.

2001-ben megkapta David Palmer szerepét a 24 című sorozatban. David Palmerként az első évadban, mint elnökjelölt, a 2. és 3. évadban pedig mint Amerika első fekete elnökeként szerepelt. Ezért a szerepéért sokan Barack Obama-hoz hasonlítják. A 4. évadban csak pár részben szerepelt, az 5. évadban pedig a sorozat szerint megölték.

Haysbert 2006 óta szerepel a The Unit című sorozatban.

Filmekben is szerepelt, köztük Michelle Pfeiffer-rel a Love Field című drámában. 1999-ben több filmben is játszott, köztük a The Minus Man, The Thirteenth Floor, és a Random Hearts-ben. 2007-ben egy Nelson Mandela volt Dél-afrikai Köztársasági elnökről szóló portréfilmmel tért vissza, aminek a címe Goodbye Bafana.

Filmográfia[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]