Laurence Fishburne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laurence Fishburne
Laurence Fishburne 2009-ben
Laurence Fishburne 2009-ben
Életrajzi adatok
Születési név Laurence John Fishburne III
Született 1961július 30. (54 éves)
Augusta, Georgia
 USA
Házastárs Hajna Moss (m. 1985)
Gina Torres (2002–)
Pályafutása
Aktív évek 1973–
Díjai
Tony-díj legjobb mellékszereplő színész színdarabban
1992 Two Trains Running
Emmy-díj legjobb vendégszínész drámasorozatban
1993 Tribeca
legjobb tévéfilm
1997 Miss Evers' Boys

Laurence Fishburne weboldala
Laurence Fishburne az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Laurence Fishburne témájú médiaállományokat.

Laurence Fishburne III (1961. július 30. –) Oscar-díjra jelölt amerikai színész.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Fishburne a Georgiában található Augustában látta meg a napvilágot a Bronxban dolgozó Laurence Fishburne II és a matematikatanár Hattie gyermekeként. Szülei gyermekkorában elváltak, ő anyjával Brooklynba költözött, s itt is nőtt fel. Apja havonta egyszer látogatta.

Karrierje[szerkesztés]

Fishburne tizenkét évesen kezdett játszani, a nagy átütést Joshua Hall szerepe hozta meg számára az ABC One Life to Live című szappanoperájában, 1973-ban. Eredetileg beválasztották a sikeres Good Times tévéműsorba, de a szerepet végül Ralph Carter kapta meg. Később egy mellékszerepben feltűnt Francis Ford Coppola Apokalipszis mostjában, és visszatérő szereplője volt a CBS Pee-Wee's Playhouse című gyerekműsorának, mint "Cowboy Curtis", Pee Wee Herman (Paul Reubens) oldalán. 1981-ben szintén egy mellékszerepet kapott Charles Bronson világhírű színész filmjében a Bosszúvágy 2.-ben, mint a Cutter nevű szadista csavargó, aki Kersey-t játszó Bronson szakácsnőjének iszonyatos megerőszakolásában és meggyilkolásában vesz részt, végül azonban szörnyű halált hal Kersey keze által. Ám az igazi elismerést csak 1991-ben vívott ki a Fekete vidékben nyújtott alakításáért. A következő évben Tony-díjjal jutalmazták August Wilson Two Trains Running című színművében játszott szerepéért, amit egy évvel később egy Oscar-jelölés követett, melyet Ike Turner megformálásáért érdemelt ki a Tina című filmben. Még 1992-ben Emmy-díjat vehetett át a rövid életű Tribeca tévésorozat egyik epizódjáért. Egyik legismertebb szerepe Morpheus, Neo (Keanu Reeves) mentora, a nagy sikerű Mátrix-trilógiában.

2006-ban a Mission: Impossible III-ban tűnt fel Tom Cruise feletteseként, majd az Emilio Estevez írásában-rendezésében készült Bobby-ban játszott. Hangját kölcsönözte a következő évben a TMNT és A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó egy-egy szereplőjének.

2009-ben a világsikerű CSI: A helyszínelők sorozatban William Petersen utódjául őt kérték fel. Dr.Raymond Langston szerepében a 9. évadban csatlakozott a sorozathoz.

Magánélete[szerkesztés]

Fishburne 1985-ben feleségül vette Hajna O. Moss színésznőt, akitől két gyermeke született: fia, Langston 1987-ben és lánya, Montana 1991-ben; a '90-es években azonban elváltak és 2002. szeptember 20-án Fishburne ismét megházasodott, ezúttal Gina Torres színésznővel mondta ki az igent, 2007-ben született egy gyermekük, Delilah. 2010-ben Montanával megszakította a kapcsolatot, mert az akkor 19 éves lány elkezdett pornófilmekben szerepelni. Az afroamerikai színész az azóta megszűnt New York-i Lincoln Square Akadémián szerzett diplomát.

Fishburne Hollywoodban él, és fenntartja régebbi házát New Yorkban, Washington Heights-ben.

Filmjei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]