Rémálom az Elm utcában 3. – Álomharcosok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rémálom az Elm utcában 3. – Álomharcosok
(A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors)
1987-es amerikai film

RendezőChuck Russell
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneAngelo Badalamenti
OperatőrRoy H. Wagner
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő92 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA New Line Cinema
Netflix
Vudu
HUN Fórum Home Entertainment Hungary
BemutatóNémetország 1987. január 7.
USA 1987. február 27.[1]
HUN 1991
Eredeti magyar adóHBO
RTL Klub
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőRémálom az Elm utcában 4. – Az álmok ura
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rémálom az Elm utcában 3. – Álomharcosok (eredeti címe: A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors) 1987-ben bemutatott amerikai fantasyslasher film[2], melyet Wes Craven és Bruce Wagner története alapján Chuck Russell rendezett, a Rémálom az Elm utcában-filmsorozat harmadik része. A főbb szerepekben Heather Langenkamp, Patricia Arquette, Laurence Fishburne, Priscilla Pointer, Craig Wasson és Robert Englund látható, utóbbi ismét Freddy Kruegerként tűnik fel.[3]

Az Amerikai Egyesült Államokban 1987. február 27-én került a mozikba. 4 millió dolláros költségvetésből 44,8 millió dolláros bevételt termelt. Kritikai szempontból pozitív véleményeket kapott, sokan a filmsorozat egyik legjobb filmjének tartják.

A film folytatását 1988-ban mutatták be Rémálom az Elm utcában 4. – Az álmok ura címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Nancy Thompson felnőttként visszatér Springwoodba hat évvel az Elm utca 1428-ban történt események után, hogy egy problémákkal küzdő és öngyilkos fiatalok számára fenntartott intézményben dolgozzon.

Elborzadva tapasztalja, az ottani fiatalok Freddy Kruegerről álmodnak, aki rettegésben tartja őket. Nancy szokatlan módszerrel próbálkozik: csoportos hipnózissal próbál kollektív álmokat előidézni. Ehhez felhasználja Kristen pszichikai képességét, amivel képes más embereket is behozni az álmaiba. A fiatalok immár közösen vehetik fel a harcot Krueger ellen.

Miközben Nancy és a tinédzserek közös álmukban Krueger ellen harcolnak, Neil Gordon orvos megpróbálja megtalálni az őrült gyermekgyilkos földi maradványait, hogy megszentelt földbe temesse azokat, így örökre megsemmisítve Kruegert. Az orvos ezt a nyomot egy titokzatos apácától kapta, akit egyedül csak ő képes látni.

Végül Nancy apja, Donald Thompson hadnagy segítségével Neil Gordonnak sikerül eltemetnie Kruegert. Thompson hadnagy közben meghal, az orvos pedig nem tudja megakadályozni Nancy halálát, miközben megpróbálja megvédeni Kristent. Nancy temetésén Dr. Gordon megtudja, ki volt az a titokzatos apáca, aki segített neki: Freddy Krueger anyja, Amanda.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1990)[4] 2. szinkron (1992)[5] 3. szinkron[6]
Robert Englund Freddy Krueger Breyer László Hankó Attila Beregi Péter
Heather Langenkamp Nancy Thompson Dudás Eszter Radó Denise Götz Anna
Craig Wasson Dr. Neil Gordon Görög László Imre István Kőszegi Ákos
Patricia Arquette Kristen Parker Csellár Réka Csellár Réka Madarász Éva
Ken Sagoes Roland Kincaid Háda János Holl Nándor Gáspár András
Rodney Eastman Joseph `Joey` Crusel
Jennifer Rubin Taryn White Herczeg Csilla Böhm Anita
Bradley Gregg Phillip Anderson Holl Nándor Markovics Tamás
Ira Heiden William `Will` Stanton Breyer Zoltán Bor Zoltán
Laurence Fishburne Max Csuja Imre Szabó Sipos Barnabás Selmeczi Roland
Priscilla Pointer Dr. Elizabeth Simms Borbáth Ottília Bessenyei Emma Tímár Éva
Nan Martin Amanda Krueger Tanai Bella Kassai Ilona Kassai Ilona

1. magyar változat[szerkesztés]

  • Szinkronrendező: Révbíró Tamás

2. magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Studio Service készítette.

  • Magyar szöveg: Takács Ágnes
  • Hangmérnök: Petőházi István
  • Gyártásvezető: Bolla Gabriella
  • Szinkronrendező: Bolla György
  • Szövegfelolvasó: Bérczy Krisztina

3. magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a HBO készítette.

  • Magyar szöveg: Riz Péter és Riz-Herczeg Krisztina
  • Hangmérnök: Csomár Zoltán
  • Vágó: Zöld Zsófia
  • Gyártásvezető: Újréti Zsuzsa
  • Szinkronrendező: Sostarics Ágnes
  • Produkciós vezető: Végh Ödön
  • Szövegfelolvasó: Bognár Tamás

Bevételi adatok[szerkesztés]

A filmet a New Line Cinema 1987 februárjában mutatta be az Egyesült Államokban. Ez volt az első filmjük, amely országosan is bemutatkozott,[7] 1343 moziban nyitotta meg kapuit, és az első helyen debütált, 8,9 millió dolláros hétvégi bevétellel, ami akkoriban rekordot jelentett egy független film esetében.[8] A hazai jegypénztáraknál 44 793 222 dolláros bevételt termelt,[9] ezzel a stúdió legnagyobb bevételt hozó filmje lett abban az évben, valamint az 1987-es év 24. legnagyobb bevételt termelő alkotása.[10] A Rémálom az Elm utcában franchise harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje a Freddy vs. Jason és a Rémálom az Elm utcában 4. – Az álmok ura után.[11]

Az ausztrál Queensland államban a filmet a Bjelke-Petersen kormány betiltotta a kábítószeres utalások miatt – az egyik jelenetben Freddy kesztyűje több injekciós fecskendővé válik és Tarynt túladagolja heroinnal. 1990-ben az újonnan megválasztott Goss-kormány megszüntette a Queensland Film Board of Review-t, és a film a szokásos piaci csatornákon keresztül vált elérhetővé. Az ausztrál nyilvánosság akkoriban abszurdnak tartotta a betiltást, mivel a film képi világa nem volt annyira nyers.[12]

Marketing[szerkesztés]

A New Line Cinema forgalmazó partnere, a Media Home Entertainment felvett egy promófilmet Robert Englunddal Freddy szerepében, amely a film VHS-kiadását reklámozta elsősorban a videokölcsönzőknek és egyéb forgalmazóknak. Egy nyertesnek esélyt ígértek a folytatásban való szereplésre.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987) - Release info - IMDb” (amerikai angol nyelven).  
  2. Fujishima, Kenji: Revisiting all 8 of Freddy's nightmares, the richest of the slasher franchises. The A.V. Club, 2016. január 14. [2017. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 1.)
  3. TV.com: Patricia Arquette. TV.com , 2011. szeptember 21. [2011. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 15.)
  4. Rémálom az Elm utcában 3. - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  5. Rémálom az Elm utcában 3. - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  6. Rémálom az Elm utcában 3. - 3. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. április 8.)
  7. Silverman, Michael. New Line Adds 2 In-House Pics To Production Schedule For '87, 7. o. (1986. május 21.) 
  8. 'Elm Street 3' Sets Indie B.O. Record; National Biz Lively, 3. o. (1987. március 4.) 
  9. A Nightmare on Elm Street 3. Box Office Mojo . IMDb. [2010. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  10. 1987 Domestic Grosses. Box Office Mojo . IMDb. [2011. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  11. Nightmare on Elm Street series. Box Office Mojo . IMDb. [2011. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  12. Once Banned in Queensland, Australia, a list of films by Rod Williams. Letterboxd . Rod Williams. (Hozzáférés: 2020. november 5.)
  13. Mike Vanderbilt: Celebrate the Freddy Krueger phenomenon with this 1987 promo reel. The A.V. Club , 2015. augusztus 31. (Hozzáférés: 2020. március 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]