John Wick: 3. felvonás – Parabellum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Wick: 3. felvonás – Parabellum
(John Wick: Chapter 3 – Parabellum)
2019-es amerikai film
RendezőChad Stahelski
ProducerBasil Iwanyk
Erica Lee
Műfaj
ForgatókönyvíróDerek Kolstad
Chris Collins
Marc Abrams
Shay Hatten
FőszerepbenKeanu Reeves
Halle Berry
Laurence Fishburne
Mark Dacascos
Ian McShane
ZeneJoel J. Richard
Tyler Bates
OperatőrDan Laustsen
VágóEvan Schiff
Gyártás
GyártóSummit Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő131 perc[1]
Költségvetés55 millió dollár(becsült)[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2019. május 17.
Magyarország 2019. május 16.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel149,2 millió dollár[3]
Kronológia
ElőzőJohn Wick: 2. felvonás (2017)
KövetkezőJohn Wick: 4. felvonás (2021)
További információk
SablonWikidataSegítség

A John Wick: 3. felvonás – Parabellum (eredeti cím: John Wick: Chapter 3 – Parabellum) 2019-ben bemutatott amerikai neo-noir akció-thriller, melyet Chad Stahelski rendezett és Derek Kolstad írt. Ez a közvetlen folytatása a 2017-ben bemutatott John Wick: 2. felvonás című filmnek és egyben a filmszéria harmadik része. Szereplők Keanu Reeves, Halle Berry, Mark Dacascos, Ian McShane, Lance Reddick, Laurence Fishburne és Anjelica Huston.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. május 17-én mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, május 16-án a Freeman Film forgalmazásában.

A film pozitív véleményeket kapott az értékelőktől, dicsérve a koreográfiát, a vizuális stílust és Reeves teljesítményét.[4] A Metacritic oldalán a film értékelése 74% a 100-ból, ami 49 véleményen alapul.[5] A Rotten Tomatoeson a John Wick: 3. felvonás – Parabellum 88%-os minősítést kapott, 217 értékelés alapján.[6] A film bevételi szempontból jelenleg 252 millió dolláros bevételnél tart.

A történet középpontjában az ex-bérgyilkos John Wick, akire 14 millió dolláros vérdíjat tűz ki az alvilág, mert megszegett egy szigorú szabályt.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

John Wick egykori bérgyilkos (Keanu Reeves) magasan kijelölt célponttá vált, Manhattanben menekül kutyájával. A New York-i Continental Hotel területén tiltott és kiközösítéssel szankcionált gyilkosságot követett el, melynek eredményeképpen a "Felső Kör" kiközösítette és büntetésül 14 millió dolláros vérdíjat tűzött ki rá. Bérgyilkosok elől menekülve John eléri a New York-i közkönyvtárat és egy titkos könyvből némi érméhez és egy kereszttel ellátott nyaklánchoz jut. Megkeresi az Igazgatót, egy nőt a múltjából, aki elfogadja a nyakláncot, mint egy „jegyet” a biztonságos áthaladásához a marokkói Casablancába.

Eközben egy magas rangú Ítélethozó találkozik a Continental Hotel vezetőjével, Winstonnal (Ian McShane) és a hajléktalan gyilkosok vezetőjével, a Királlyal (Laurence Fishburne). Az Ítélethozó mindkettejüket figyelmezteti; hét napot kapnak arra, hogy rendezzék ügyeiket, utána a helyüket más fogja átvenni, mivel valamilyen módon (például azzal, hogy nem ölték meg) segítették Johnt a száműzetése alatt.

Casablancában John találkozik az egyik korábbi barátjával és mostanra a casablancai Continental vezetőjével, Szófiával (Halle Berry). Megmutatja neki az érméjét, amely megszakíthatatlan ígéretet jelent a bérgyilkosok között; Szófia egy utolsó szívességet tesz neki. Útmutatást kap, hogy eljusson Elderhez, a Felső Kör kiemelt rangú tagjához, akitől a vérdíj lemondását szeretné kérni. Szófia előtte korábbi főnökéhez, egy Berrada nevű bérgyilkoshoz vezeti, aki elmondja Johnnak, hogy a sivatagban vándorolva úgy találhatja meg Eldert, amikor már nem tud tovább menni. Ezen információért cserébe a férfi Szófia egyik kutyáját kéri; amikor Szófia megtagadja, lelövi az egyiket. Szófia dühében lelövi Berradát, majd ő és John kiharcolják magukat Kasbahból és a sivatagba menekülnek. Miután Szófia teljesítette az érme általi kötelezettségét, Johnt otthagyja a sivatagban. John vándorol, amíg összeesik a kimerültségtől, de Elder egyik embere rátalál.

John elmagyarázza neki, hogy szeretne néhai feleségére emlékezni, ameddig csak él. Elder amnesztiát kínál John számára, de cserébe végeznie kell Winstonnal és a haláláig a Felső Körnek kell dolgoznia. Elkötelezettségének bemutatására John levágja a gyűrűs ujját és a gyűrűt átadja Eldernek.

Eközben az Ítélethozó felbérel egy Zero (Mark Dacascos) nevű bérgyilkost és bandáját, hogy érvényesítse a Felső Kör akaratát. Zero segítségével az Ítélethozó az Igazgatót és a Királyt is megtalálja. Bűnbocsájtás gyanánt mindkettejüket súlyosan megsebzi, a Királyt majdnem végzetesen.

John visszatér New Yorkba, ahol Zero és emberei folytatják a vadászatot ellene, de sikerül elmenekülnie a Continentalhoz és menedékhez jutni. Találkozik Winstonnal, aki arra ösztönzi Johnt, hogy ne haljon meg gyilkosként, hanem olyan emberként, aki szerette és szeretni fogja a feleségét.

Megérkezik az Ítélethozó, ám Winston nem hajlandó lemondani a hotelről, John pedig nem hajlandó megölni Winstont.

Ennek következtében az Ítélethozó dekonszekrálja a Continentalt "szentetlenítés" státusszal, ezzel lehetővé téve a bérgyilkosok számára az épületben történő végrehajtást. Értesíti Zerót és az ő embereit, majd segítséget kér a Felső Körnél dolgozó kommandós csoporttól. A hotel portása, Charon (Lance Reddick) segítségével John különböző fegyverekkel szerelkezik fel, és védi a Continentalt a katonáktól, mielőtt Zeróval és embereivel szembesülne. Johnnak sikerül leküzdenie a bandát, végül harcolni kezd Zeróval és megöli egy karddal.

Az Ítélethozó tárgyalni kezd Winstonnal, aki a lázadást „erős showként” magyarázza, ezzel bűnbánatot adva a Felső Körnek. John megérkezik, és amikor az Ítélethozó azonosítja őt, mint fenyegetést, Winston többször lelövi, John lezuhan a Hotel tetejéről egyenesen az utcára. A Continental visszatér működéshez, de az Ítélethozó tájékoztatja Winstont arról, hogy John holtteste eltűnt, így továbbra is fenyegetés marad. Eközben a súlyosan megsebesült John Wicket egy bevásárlókocsiban elszállítják az erősen megsebzett Király elé, aki azt mondja Johnnak, hogy dühös a Felső Körre. Azt kérdezi Johntól, ugyanígy érzi-e magát, mire John így válaszol: "Igen!".

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[7] Szerep
Jonathan "John" Wick Keanu Reeves László Zsolt Rémkirályként ismert ex-bérgyilkos, akire 14 millió dolláros vérdíjat tűztek ki
Winston Ian McShane Mihályi Győző A New York-i Continental Hotel tulajdonosa és vezetője, aki John Wickre vérdíjat tűzött ki, de egy órás előnyt ad neki a menekülésre
Zero Mark Dacascos Laklóth Aladár Az Ítélethozó által felbérelt japán bérgyilkos
Király Laurence Fishburne Schneider Zoltán A New York-i hajléktalan koldusok és bérgyilkosok vezetője
Az Ítélethozó Asia Kate Dillon Bánfalvi Eszter A Magas Tábla legfelsőbb tagja
Sofia Halle Berry Pikali Gerda Bérgyilkos és John Wick közeli barátja
Charon Lance Reddick Betz István A New York-i Continental Hotel portása
Igazgató Anjelica Huston Andresz Kati A Ruska Roma tagja és John Wick védője
Tikk-Takk férfi Jason Mantzoukas A Király egyik embere
Adminisztrátor Robin Lord Taylor A Magas Tábla egyik tagja
Berrada Jerome Flynn Debreczeny Csaba Marokkói gyilkos, korábbi hoteligazgató
Doktor Randall Duk Kim Konrád Antal John segítőkész orvosa
További szereplők
Saïd Taghmaoui, Tobias Segal, Boban Marjanović, Arjon Bashiri, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman, Tiger Chen, Vladimir és Vlado Mihailov, Danish Bhatt és Candace M. Smith

Filmkészítés[szerkesztés]

2016 októberében Chad Stahelski, aki a két korábbi filmet is rendezte, kijelentette, hogy munkálatok alatt van a John Wick sorozat harmadik része, és 2017 júniusában arról számoltak be, hogy Derek Kolstad, aki a két korábbi filmet írta, visszatér forgatókönyvíróként. Később kiderült, hogy Ian McShane, Laurence Fishburne és Lance Reddick a korábbi John Wick filmekből visszatérnek szerepükhöz. 2018 májusában Halle Berry, Anjelica Huston, Asia Kate Dillon, Mark Dacascos, Jason Mantzoukas, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman és Tiger Hu Chen csatlakoztak a szereplőgárdához.[8][9][10] 2018 novemberében Said Taghmaoui megerősítette részvételét a filmben.

Folytatás[szerkesztés]

A rendező, Chad Stahelski bejelentette, hogy a 3. rész sikeres bevételei révén, minden bizonnyal elkészítik a „4. felvonás”-t is. A 4. rész bemutatóját 2022. május 21.-re tűzték ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019) - British Board of Film Classification. Bbfc.co.uk . (Hozzáférés: 2019. április 15.)
  2. John Wick: 3. felvonás. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  3. John Wick 3. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  4. John Wick: Chapter 3 — Parabellum': What the Critics Are Saying. The Hollywood Reporter, 2019. május 10. (Hozzáférés: 2019. május 13.)
  5. John Wick 3. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  6. John Wick: 3. felvonás. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  7. ISzDb – John Wick: 3. felvonás - Parabellum (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  8. 'John Wick: Chapter 3' Casts Halle Berry. Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  9. Dave McNary: 'John Wick: Chapter 3' Adds Halle Berry, Anjelica Huston. Variety , 2018. május 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  10. Anita Busch: Halle Berry, Anjelica Huston Join Returning Cast For 'John Wick. Deadline , 2018. május 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)

További információk[szerkesztés]