John Wick: 3. felvonás – Parabellum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Wick: 3. felvonás – Parabellum
(John Wick: Chapter 3 – Parabellum)
2019-es amerikai film
Rendező Chad Stahelski
Producer Basil Iwanyk
Erica Lee
Műfaj
Forgatókönyvíró Derek Kolstad
Chris Collins
Marc Abrams
Shay Hatten
Főszerepben Keanu Reeves
Halle Berry
Laurence Fishburne
Mark Dacascos
Ian McShane
Zene Joel J. Richard
Tyler Bates
Operatőr Dan Laustsen
Vágó Evan Schiff
Gyártás
Gyártó Summit Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Játékidő 131 perc[1]
Költségvetés 55 millió dollár(becsült)[2]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Lionsgate
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2019. május 17.
Magyarország 2019. május 16.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott. (mozi)
Bevétel 149,2 millió dollár[3]
Kronológia
ElőzőJohn Wick: 2. felvonás (2017)
KövetkezőJohn Wick: 4. felvonás (2021)
További információk

A John Wick: 3. felvonás – Parabellum (eredeti cím: John Wick: Chapter 3 – Parabellum) 2019-es amerikai neo-noir akció-thriller, melyet Chad Stahelski rendezett és Derek Kolstad írt. Ez a közvetlen folytatása a 2017-ben bemutatott John Wick: 2. felvonás című filmnek és egyben a filmszéria harmadik része. A főszereplők Keanu Reeves, Halle Berry, Mark Dacascos, Ian McShane, Lance Reddick,Laurence Fishburne és Anjelica Huston. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. május 17-én mutatták be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, május 16-án a Freeman Film jóvoltából.

A film pozitív véleményeket kapott az értékelőktől, dicsérve a koreográfiát, a vizuális stílust és Reeves teljesítményét.[4] A Metacritic oldalán a film értékelése 74% a 100-ból, ami 49 véleményen alapul.[5] A Rotten Tomatoeson a John Wick: 3. felvonás – Parabellum 88%-os minősítést kapott, 217 értékelés alapján.[6] A film bevételi szempontból jelenleg 252 millió dolláros bevételnél tart.

A történet középpontjában az ex-bérgyilkos John Wick, akire 14 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az alvilág, miután megszegett egy szigorú szabályt.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az egykori bérgyilkos, John Wick (Keanu Reeves) mostanra egy magasan kijelölt célponttá vált, aki Manhattanben menekül kutyájával. A New York-i Continental Hotel területén szankciónált gyilkosságot követett el, melynek eredményeképpen a "Felső Kör" kiközösítette és büntetésül 14 millió dolláros vérdíjat tűzött ki rá. Bérgyilkosok elől menekülve John eléri a New York-i közkönyvtárat és egy titkos könyvből némi érméhez és egy kereszttel ellátott nyaklánchoz jut. Megkeresi az Igazgatót, egy nőt a múltjából, aki elfogadja a nyakláncot, mint egy „jegyet” a biztonságos áthaladásához a Marokkói Casablancaba.

Eközben egy magas rangú Ítélethozó találkozik a Continental Hotel vezetőjével, Winstonnal (Ian McShane) és a hajléktalan gyilkosok vezetőjével, a Királlyal (Laurence Fishburne). Az Ítélethozó mindkettejüket figyelmezteti; hét napot kapnak arra, hogy elhagyják a házaik táját, vagy különben komoly következményekkel szembesülnek, mivel korábban segítették John-t a száműzetése után.

Casablancában John találkozik az egyik korábbi barátjával és mostanra a Casablanca-i Continental vezetőjével, Szófiával (Halle Berry). Megmutatja neki az érméjét, amely megszakíthatatlan ígéretet jelent a gyilkosok között; Szófia egy utolsó szívességet tesz neki. Útmutatást kap, hogy eljusson Elderhez, a Felső Kör kiemelt rangú tagjához, akitől a vérdíj lemondását szeretné kérni. Szófia előtte egy Berrada nevű bérgyilkoshoz vezeti, aki elmondja John-nak, hogy a sivatagban vándorolva úgy találhatja meg Eldert, ha már nem tud tovább sétálni. Ezen információért cserébe a férfi Szófia egyik kutyáját kéri; amikor Szófia megtagadja, lelövi az egyiket. Szófia dühében lelövi Berradát, majd ő és John kiharcolják magukat Kasbahból és a sivatagba menekülnek.Miután Szófia teljesítette az érmén a jelölést, John-t otthagyja a sivatagban. Vándorol, amíg össze

esik a kimerültségtől, de Elder egyik embere rátalál. John elmagyarázza cselekedeteit, mondván, hogy kétségbeesetten él és szeretne néhai felesége szeretetére emlékezni, ameddig csak él. Elder amnesztiát kínál John számára, de cserébe végeznie kell Winstonnal és a haláláig a Felső Körnek kell dolgoznia. Elkötelezettségének bemutatására John tőből levágja a gyűrűs ujját és a gyűrűt róla átadja Eldernek.

Eközben az Ítélethozó felbérel egy Zero (Mark Dacascos) nevű bérgyilkost és bandáját, hogy érvényesítse a Felső Kör akaratát. Zero segítségével az Ítélethozó az Igazgatót és a Királyt is megtalálja. Mint bűnmegbocsájtás, mindkettejüket súlyosan megsebzi, a Királyt majdnem végzetesen. John visszatér New Yorkba, majd Zero emberei folytatják a vadászatot, de sikerül elmenekülnie a Continentalhoz és menedékhez jutni. Találkozik Winstonnal, aki arra ösztönzi John-t, hogy ne haljon meg gyilkosként, hanem olyan emberként, aki szerette és szeretni fogja a feleségét. Megérkezik az Ítélethozó, ám Winston nem hajlandó lemondani a hotelről, John pedig nem hajlandó megölni Winston-t.

Ennek következtében az Ítélethozó dekoncentrálja a Continentalt "szentetlenítés" státusszal, ezzel lehetővé téve a bérgyilkosok számára az épületben történő végrehajtást. Értesíti Zero-t és az ő embereit, majd segítséget kér a Felső Körnél dolgozó felpáncélzott katonacsoportól. A hotel portása, Charon (Lance Reddick) segítségével John különböző fegyverekkel védi a Continentalt a katonáktól, mielőtt Zeroval és az embereivel szembesülne. Johnnak sikerül leküzdi a bandát, végül harcolni kezd Zeroval és megöli egy kard által.

Az Ítélethozó tárgyalni kezd Winstonnal, aki a lázadást „erős showként” magyarázza, ezzel bűnbánatot adva a Felső Körnek. John megérkezik, és amikor az Ítélethozó azonosítja őt, mint fenyegetés, Winston többszörösen lelövi és lezuhan a Hotel tetejéről egyenesen az utcára. A Continental visszatér működéshez, de az Ítélethozó tájékoztatja Winstont arról, hogy John holtteste eltűnt, így továbbra is fenyegetés marad. Eközben a súlyosan megsebesült John Wick-et elszállítják az erősen megsebzett Király elé, aki azt mondja John-nak, hogy dühös a Felső Körre. Azt kérdezi John-tól, hogy ugyanígy érzi-e magát, mire John válaszol: "Igen!".

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[7] Szerep
Jonathan "John" Wick Keanu Reeves László Zsolt Rémkirálykén ismert ex-bérgyilkos, akire 14 milliós vérdíjat tűztek ki.
Winston Ian McShane Mihályi Győző A New York-i Continental Hotel tulajdonosa és vezetője, aki John Wick-re vérdíjat tűzött ki és adott neki egy utolsó lehetőséget.
Zero Mark Dacascos Laklóth Aladár Az Ítélethozó által felbérelt bérgyilkos.
Király Laurence Fishburne Schneider Zoltán A hajléktalan gyilkosok vezetője.
Az Ítélethozó Asia Kate Dillon Bánfalvi Eszter A Magas Táblázat legfelsőbb tagja.
Sofia Halle Berry Pikali Gerda Bérgyilkos és John Wick közeli barátja, aki egy utolsó szívességet nyújt.
Charon Lance Reddick Betz István A New York-i Continental Hotel portása.
Igazgató Anjelica Huston Andresz Kati A Ruska Roma tagja és John Wick védője.
Tikk-Takk férfi Jason Mantzoukas A Király egyik embere.
Adminisztrátor Robin Lord Taylor A Magas Táblázat egyik tagja.
Berrada Jerome Flynn Debreczeny Csaba Marokkó-i gyilkos.
Doktor Randall Duk Kim Konrád Antal John segítőkész orvosa
További szereplők
Saïd Taghmaoui, Tobias Segal, Boban Marjanović, Arjon Bashiri, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman, Tiger Chen, Vladimir és Vlado Mihailov, Danish Bhatt és Candace M. Smith

Filmkészítés[szerkesztés]

2016. októberében Chad Stahelski, aki a két korábbi filmet is rendezte, kijelentette, hogy munkálatok alatt van a John Wick sorozat harmadik része, és 2017. júniusában arról számoltak be, hogy Derek Kolstad, aki a két korábbi filmet írta, visszatér forgatókönyvíróként. Később kiderült, hogy Ian McShane, Laurence Fishburne és Lance Reddick a korábbi John Wick filmekből visszatérnek szerepükhöz. 2018. májusában Halle Berry, Anjelica Huston, Asia Kate Dillon, Mark Dacascos, Jason Mantzoukas, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman és Tiger Hu Chen csatlakoztak a szereplőgárdához.[8][9][10] 2018. novemberében Said Taghmaoui megerősítette részvételét a filmben.

Folytatás[szerkesztés]

A rendező, Chad Stahelski bejelentette, hogy a 3. rész sikeres bevétele révén, minden bizonnyal elkészítik a 4. felvonást is.

A 4.felvonást 2021. május 21. időpontra tűzték ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019) - British Board of Film Classification. Bbfc.co.uk . (Hozzáférés: 2019. április 15.)
  2. John Wick: 3. felvonás. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  3. John Wick 3. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  4. John Wick: Chapter 3 — Parabellum': What the Critics Are Saying. The Hollywood Reporter, 2019. május 10.
  5. John Wick 3. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  6. John Wick: 3. felvonás. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  7. ISzDb – John Wick: 3. felvonás - Parabellum (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  8. 'John Wick: Chapter 3' Casts Halle Berry. Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  9. Dave McNary: 'John Wick: Chapter 3' Adds Halle Berry, Anjelica Huston. Variety , 2018. május 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  10. Anita Busch: Halle Berry, Anjelica Huston Join Returning Cast For 'John Wick. Deadline , 2018. május 21. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)

További információk[szerkesztés]