Ugrás a tartalomhoz

Al Pacino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Al Pacino
2016-ban
2016-ban
SzületettAlfredo James Pacino
1940. április 25. (84 éves)[1][2][3][4][5]
Manhattan[6]
Állampolgárságaamerikai
Élettársa
Gyermekeinégy gyermek:
Julie Marie Pacino
Foglalkozása
Iskolái
 • HB Studio
 • Actors Studio
 • Lee Strasberg Theatre and Film Institute
 • Fiorello H. LaGuardia High School
 • Herman Ridder Junior High School
 • Wake Forest Department of Theatre and Dance
KitüntetéseiKennedy Center Honors (2016)

Magassága168 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek1965–
Híres szerepei
Díjai
Oscar-díjak
Golden Globe-díjak
BAFTA-díjak
Tony-díjak
Emmy-díjak
További díjak

Al Pacino aláírása
Al Pacino aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Al Pacino témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Al Pacino (Harlem, New York, 1940. április 25.) Oscar-díjas és többszörös Emmy-, Tony- és Golden Globe-díjas olasz származású amerikai színész, a filmtörténelem egyik meghatározó színészegyénisége. Már rögtön az első filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt Tony-díjat kapott egy Broadway-darabban nyújtott alakításáért. Francis Ford Coppola 1972-ben ráosztotta a Corleone családot irányító maffiavezér, Michael Corleone szerepét A Keresztapa című filmjében, melynek köszönhetően egy csapásra a legnagyobbak között találta magát. Filmjei témájául gyakorta szolgál a szervezett bűnözés, a New York-i olasz maffia: főszerepet játszott A sebhelyesarcúban, a Dick Tracyben Warren Beattyvel, majd a Szemtől szemben felügyelőjeként Robert De Niro illetve a Fedőneve: Donnie Brasco című filmben Johnny Depp partnereként. Az ő nevéhez fűződik mára világhírűvé vált monológja, amit a Minden héten háború című film végén intéz csapatához.

Élete[szerkesztés]

Al Pacino Hollywoodi kéz- és láblenyomata

A korai évek[szerkesztés]

A New York-i Bronxban született, szülei szicíliaiak, Salvatore és Rose, akik születése után hamarosan elváltak, és a kis Al a nagyszülők házában talált menedéket. Kedvenc foglalatossága volt a moziban látott filmszereplők hangjának, mozgásának utánzása. Még középiskolás volt, amikor Bronxban Csehov Sirályában lépett fel, és ekkor ébredt rá saját színészi képességeire. A fiatal srác a Broadwayre vágyott, de a tanulást félvállról vette, és ez egyre romló eredményein is meglátszott. Egy ideig alkalmi munkákból tartotta fenn magát, majd Herbergh Berghof tanodájába iratkozott be, de Lee Strasberghez vágyott. Világhírű Actors Stúdiójában próbálta elsajátítani a szakma fortélyait, ahol előtte olyan nagy színészek is tanultak, mint James Dean vagy Marilyn Monroe. A method acting mestere szárnyai alá vette az ifjú titánt, majd off-Broadway-darabokban szerzett neki szerepet. Al végre megvalósíthatta önmagát, és az elkövetkezendő években díjakkal halmozták el munkáiért, többek között Tony- és Obi-díjakkal. Utolsó színházi szerepében egy kábítószerfüggő fiatalt formált meg, s bár ezután egyenesen a mozivászonra került, a rendezők és producerek még sokáig visszatértek a drogos témához. Első két játékfilmjében ugyanis szintén drogfüggő csődtömegeket személyesít meg, akiknek nincs módjuk és nincs erejük ahhoz, hogy szakítsanak züllött életükkel. A Pánik a Tű parkban direktora így jellemezte a lehengerlő tehetségű sztárpalántát: „Látszatra érdektelen, csúnya kisember, ám amikor beszélni, mozogni kezd, szemében lézersugár gyullad ki”.

Az 1970-es évek – A Keresztapa[szerkesztés]

Pályája nehezen indult be, és ha Francis Ford Coppola késhegyre menő viták árán nem fogadtatja el a Paramount Pictures fejeseivel, hogy ő játssza A Keresztapa című epikus gengszterfilm egyik főszerepét, talán ma egy legendával szegényebbek lennénk. Pacino az első próbafelvételeken nem győzte meg a stúdió vezetőit, akik ki akarták rúgni, de a sokat emlegetett éttermi mészárlásjelenetben már minden kétséget eloszlatott afelől, hogy ő a legautentikusabb választás a fiatal katonatiszt szerepére, aki apja, a mindenható maffiafőnök (Marlon Brando) helyébe lépve a családi vállalkozás élére áll. Pacinót beszippantotta Hollywood, és a Keresztapáért Oscar-díjra jelölték, ezt azonban még nem sikerült beváltania. Sőt, díjak tekintetében sokáig a legmellőzöttebbek közé tartozott. A Keresztapa azonban mérföldkő lett Új-Hollywood történelmében, felfrissítette műfajának lelassult véráramát, és a nyomában valóságos „gengszterfilmdömping” indult el. A két évvel későbbi folytatásban már abszolút főszereplő volt, s noha ismételten jelölték, újfent alulmaradt, ezúttal Art Carney-val szemben.
Filmes karrierje sínre került, és innentől kezdve a legjobb rendezők álltak sorba Pacinóért, így nem csoda, hogy a következő években szinte csak neves filmkészítőkkel dolgozott együtt. Erőteljes alakításokat nyújtott Sydney Lumet két filmjében, a klasszikussá vált Serpico-ban (1973) mint túlzottan lelkiismeretes rendőr, aki le akarja leplezni a szervezeten belüli korrupciót – ezért az alakításáért Golden Globe-díjat kapott -, és a Kánikulai délután-ban (1975) mint kétbalkezes, biszexuális bankrabló. Ezután néhány kevésbé sikeres film következett, mint például az egy autóversenyző életéről szóló Bobby Deerfield (1977). Az évtized végén újfent Oscar-díjra jelölték a Norman Jewison által rendezett Az igazság mindenkié (1979) című filmdrámában nyújtott erőteljes alakításáért, melyben egy mindenre elszánt ügyvédet kelt életre. Azonban az aranyszobrocska ismételten elmaradt.

Az 1980-as évek – Egy újabb legendás szerep[szerkesztés]

Számos filmszerepet visszautasított, ezek között van a Kramer kontra Kramer és az Apokalipszis most. A Csillagok háborújában Han Solo is lehetett volna, de ő nem kedveli a fantasztikus filmeket. A sikeresnek mondható előző évtized után a nyolcvanas években néhány alacsonyabb színvonalú produkcióhoz is leszerződött. Ilyen például William Friedkin nagy vihart kavart bűnügyi filmje, a Portyán (1980) és a Szerző! Szerző! (1982) című film, melyben komikus oldalát csillogtatja meg. Ebből az időszakból kétségkívül egyedül A sebhelyesarcú méltó említésre, amelyben Tony Montanát, a kubai bevándorlót formálja meg, remekül. A hazájában is bűnözőként tevékenykedő Montana az Újvilág felé hajózva elhatározza, hogy az alvilági vezetőség bizalmába férkőzve megfosztja trónjuktól Miami hírhedt drogbáróit. Poliészteröltönyök, füstös klubok, literszámra ömlő vér (a láncfűrészes jelenet Brian De Palma tisztelgése Alfred Hitchcock Psycho című filmje előtt), nyitott tetejű autók, virágmintás ingek, árulás és becsület. Pacino talán legmeggyőzőbb Montana szerepében: amit itt művel, az tulajdonképpen a mohó, mégis avítt becsületkódex alapján dolgozó, dél-amerikai proletár gondos reprezentációja. A közönség és a kritikusok egyaránt el voltak ragadtatva Pacino játékától, a szakma azonban meglepő módon „csak” Golden Globe-díjra jelölte, amelyet végül meg sem kapott, és az alkotás is elkerülte az akadémia figyelmét. Az Amerika fegyverben (1985) című, az amerikai függetlenségi háborúról szóló filmben Pacino messze elmaradt előző alakításaitól, és mind a film, mind pedig a színész hatalmasat bukott; nem mellékesen az Arany Málna díjak sem kerülték el a produkciót. Talán ennek a váratlan kudarcnak tudható be, hogy a színész a következő három évben nem is vállalt el semmilyen munkát. Az évtizedet egy mérsékelt krimivel, A szerelem tengere (1989) című filmmel zárja, melyben Ellen Barkin és John Goodman voltak a partnerei. Ebben az évtizedben Pacino nem teljesített túl sikeresen, így nem meglepő, hogy ebben az időszakban egyetlenegy Oscar-jelölést sem kapott, pedig egyesek szerint már igazán járt volna neki ez a kitüntetés.

Az 1990-es évek – A várva várt Oscar-díj[szerkesztés]

1990-ben Warren Beatty képregény-adaptációjában, a Dick Tracy groteszk maffiózószerepében tündököl és ugyanebben az évben játssza el utoljára Michael Corleone szerepét a keresztapa-trilógia befejező részében. A Keresztapa III. ugyan sikeres volt bemutatásakor, azonban ez a siker messze elmaradt elődeitől és Pacino is emiatt vállalta el nehezen a szerepet, mondván a második rész már lezárta a történetet. A Krumplirózsa (1991) című romantikus drámában Michelle Pfeiffer volt a partnere, a rossz életű szakács szerepe visszaszerezte Pacino népszerűségét, mind a közönség, mind a rendezők körében. 1992-ben az Egy asszony illata című filmdrámában kritikus humorral, megfáradt iróniával és lírai szomorúsággal tölti fel Frank Slade, a vak alezredes drasztikus szerepét. Jutalomjátékát Oscarral honorálják, bár a közvélemény szerint ez egyértelműen vigaszdíj volt, egy eddig nem honorált életmű kései elismerése. Szintén ebben az évben szerepel még a sztárok egész sorát felvonultató Glengarry Glen Ross című filmben, melyért szintén jelölte őt az akadémia, mint legjobb mellékszereplőt. Pacino szekere innentől kezdve vágtatni kezdett: a Carlito útja (1993) egy újabb gengsztermozi, de ezúttal ő játssza az erkölcsös, börtönviselt maffiózót, aki szeretné otthagyni New York alvilágának mocskát, és egy autókölcsönzőt nyitni egy távoli, békés szigeten. Rendkívüli film, amelyben Sean Penn élete egyik legtalálóbb szerepében brillíroz, Pacino pedig ismét nem hazudtolja meg önmagát. Joe Cocker betétdala még tragikusabbá teszi ezt az árulásról és szerelemről szóló gengszterballadát, amelyet érdemes több ponton is összehasonlítani A sebhelyesarcúval. Hiszen mindkét mű főhőse elbukik a küzdelemben, de míg egyikük nem képes a puskacsőnél messzebbre látni, és csak saját vérbosszújára gondol az utolsó pillanatig, addig a másik ellöki magától a változó értékeket, kitágul előtte a horizont; ironikus módon épp egy futni hagyott helyi kiskirály döfi hátába a kést.

1995-ben a Szemtől szembent forgatja Robert De Niro társaságában, álomszereposztással. Michael Mann nagyszabású akciófilmje óriási lenyomatot hagyott maga után, amit mi sem bizonyít erősebben, minthogy hamarosan videójáték dolgozza fel a rabló-pandúr történetet. 1996-ban Pacino a rendezői székben is kipróbálta magát a Richard nyomában című történelmi film forgatása alatt, majd 1997-ben Az ördög ügyvédje következett, amelyben a ördögöt mintázta meg nagy sikerrel Keanu Reeves oldalán. Ugyanebben az évben ismét egy maffiafilmben tündökölt az ifjú Johnny Depp partnereként, a Fedőneve: Donnie Brasco című krimiben. Egy év szünet után a Minden héten háború (1999) című filmben egy amerikai futballcsapat edzőjét alakította, majd ismét Michael Mann-nel dolgozott együtt egy Russell Crowe főszereplésével készült moziban, A bennfentes című thrillerben, melyet a következő évben hét kategóriában jelöltek Oscar-díjra.

2000 után[szerkesztés]

Az új évezred elején ismételten egy kisebb szünet következett, viszont 2002-ben három filmet is forgatott. Christopher Nolan Álmatlanság című thrillerében Pacino egy sokat tapasztalt Los Angeles-i nyomozót keltett életre, aki társával egy kis alaszkai faluba utazik, hogy elkapja egy tizenhét éves lány gyilkosát.

A másik két filmje, az Ismerős játékok és a Gengszter románc viszont egytől egyig kudarcot vallottak. Az HBO is sugározta az Angyalok Amerikában című minisorozatot, amelyben Pacino első ízben jelenik meg a közönség előtt televíziós produkcióban és ráadásul őszes hajjal. A film homoszexualitásról, vallásról, politikáról, életről szól. Roger Donaldson Beavatás (2003) című kalandfilmjében a Colin Farrell által alakított James Clayton életének megváltoztatására törekszik kiképzője, Walter Burke, akit Al Pacino kelt életre. A CIA öreg rókája ráveszi a kiképzőközpont legkitűnőbb diákját, hogy legyen a tanítványa, de hogy teljes jogkörű ügynök lehessen, előbb túl kell élnie a kiképzést.

2004-ben Michael Radford rendező Shakespeare-adaptációjában, A velencei kalmárban Shylockot formálta meg Jeremy Irons oldalán. A szerepét eredetileg Marlon Brando kapta volna, azonban a színészlegenda gyenge egészségi állapota miatt nem vállalta a munkát. D.J. Caruso is Pacinóban látta meg A pénz beszél egyik főhősét, Waltert, aki sportfogadásokkal üzletel, majd a szárnyai alá veszi az egykori futballsztárt – őt Matthew McConaughey játssza – és sajátos módszereivel kihozza belőle a maximumot.

A 2007-es 88 perc című moziban Al Pacino alakítja azt a professzort is, aki másodállásban az FBI-nál tevékenykedik, mint pszichiáter, és egy nap halálos fenyegetést kap, miszerint 88 perce van hátra az életből. Szintén ebben az évben szerepelt még az utóbbi évek egyik sikerfilmjének második folytatásában, az Ocean’s Thirteenben is George Clooney és Brad Pitt oldalán. 2008-ban ismét együtt játszott Robert De Niróval A törvény gyilkosa című krimiben. A film a vártnál gyengébben szerepelt a mozik pénztáránál.

Magánélete[szerkesztés]

Al Pacinót már évek óta Hollywood örök agglegényének tartják és talán ennek tudható be az is, hogy sztárkollégáitól eltérően ő feltűnően keveset szerepel a neve a különböző bulvárlapok hasábjain. A színész kapcsolatai rövid ideig tartottak, az egyetlen kivétel a neves színésznő, Beverly D’Angelo volt, akivel 1997 óta élt együtt és aki 2001 januárjában ikreket hozott világra. Ezután azonban kapcsolatuk megromlott, és nem éppen békés körülmények között váltak el egymástól.

Magyar hangjai[szerkesztés]

Legtöbbször – 27 alkalommal – Végvári Tamás kölcsönözte a hangját. Szinkronizálta még: Szakácsi Sándor öt alkalommal; Háda János két alkalommal, valamint Dörner György, Fekete Ernő, Jakab Csaba, Reviczky Gábor, Sebestyén András, Schnell Ádám, Dunai Tamás és Szacsvay László 1-1 alkalommal.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[9] Rendező
1969 Én, Natalie Me, Natalie Tony Fred Coe
1971 Pánik a Tű parkban The Panic in Needle Park Bobby Lionelli Fekete Ernő Tibor Jerry Schatzberg
1972 Keresztapa, AA Keresztapa The Godfather Michael Corleone Végvári Tamás Francis Ford Coppola
Jakab Csaba
Végvári Tamás
1973 Madárijesztő Scarecrow Francis Lionel "Lion" Delbuchi Szacsvay László Jerry Schatzberg (2)
Háda János
Serpico Serpico Frank Serpico Szakácsi Sándor Sidney Lumet
1974 Keresztapa II., AA Keresztapa II. The Godfather Part II Michael Corleone Végvári Tamás[10] Francis Ford Coppola (2)
1975 Kánikulai délután Dog Day Afternoon Sonny Wortzik Sebestyén András Sidney Lumet (2)
Seder Gábor
Háda János
1977 Bobby Deerfield Bobby Deerfield Bobby Deerfield Szakácsi Sándor Sydney Pollack
1979 igazság mindenkié, AzAz igazság mindenkié And Justice for All Arthur Kirkland Schnell Ádám Norman Jewison
1980 Portyán Cruising Steve Burns Faragó József William Friedkin
1982 Szerző! Szerző! Author! Author! Ivan Travelian Dörner György Arthur Hiller
Végvári Tamás
1983 A sebhelyesarcú Scarface Tony Montana Végvári Tamás Brian De Palma
1985 Amerika fegyverben Revolution Tom Dobb Végvári Tamás Hugh Hudson
Szakácsi Sándor
1989 szerelem tengere, AA szerelem tengere Sea of Love Frank Keller nyomozó Szakácsi Sándor Harold Becker
Széles László
1990 kiközösített, AA kiközösített[11] The Local Stigmatic Graham David F. Wheeler
Dick Tracy Dick Tracy Nagymenő Reviczky Gábor Warren Beatty
Keresztapa III., AA Keresztapa III. The Godfather Part III Michael Corleone Végvári Tamás Francis Ford Coppola (3)
1991 Krumplirózsa Frankie and Johnny Johnny Dörner György Garry Marshall
1992 Glengarry Glen Ross Glengarry Glen Ross Richard "Ricky" Roma Végvári Tamás James Foley
Egy asszony illata Scent of a Woman Frank Slade alezredes Végvári Tamás Martin Brest
1993 Carlito útja Carlito's Way Carlito "Charlie" Brigante Végvári Tamás Brian De Palma (2)
1995 Egy nap a mozi Two Bits Gitano Sabatoni Végvári Tamás James Foley (2)
Szemtől szemben Heat Vincent Hanna Végvári Tamás Michael Mann
1996 Minden gyanú felett City Hall John Pappas polgármester Végvári Tamás Harold Becker (2)
1997 Fedőneve: Donnie Brasco Donnie Brasco Benjamin "Lefty" Ruggiero Végvári Tamás Mike Newell
ördög ügyvédje, AzAz ördög ügyvédje The Devil's Advocate John Milton Végvári Tamás Taylor Hackford
1999 bennfentes, AA bennfentes The Insider Lowell Bergman Végvári Tamás Michael Mann (2)
Minden héten háború Any Given Sunday Tony D'Amato Végvári Tamás Oliver Stone
2000 Kínai kávé Chinese Coffee Harry Levine Al Pacino
2002 Álmatlanság Insomnia Will Dormer nyomozó Végvári Tamás Christopher Nolan
Simone – Sztárcsináló 1.0 Simone Viktor Taransky Végvári Tamás[10] Andrew Niccol
Ismerős játékok People I Know Eli Wurman Végvári Tamás Daniel Algrant
2003 Beavatás The Recruit Walter Burke Végvári Tamás Roger Donaldson
Gengszter románc Gigli Starkman Végvári Tamás Martin Brest (2)
2004 velencei kalmár, AA velencei kalmár The Merchant of Venice Shylock Végvári Tamás Michael Radford
2005 Pénz beszél Two for the Money Walter Abrams Végvári Tamás D.J. Caruso
2007 88 perc 88 Minutes Jack Gramm Végvári Tamás Jon Avnet
Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik Ocean's Thirteen Willie Banks Végvári Tamás Steven Soderbergh
2008 törvény gyilkosa, AA törvény gyilkosa Righteous Kill David Fisk nyomozó Végvári Tamás Jon Avnet (2)
2011 Senki fia The Son of No One Charles Stanford nyomozó Csuja Imre Dito Montiel
Jack és Jill Jack and Jill önmaga Reviczky Gábor Dennis Dugan
2012 Született gengszterek Stand Up Guys Val Csuja Imre Fisher Stevens
2013 Salomé Heródes Al Pacino (2)
2014 Manglehorn – Az elveszett szerelem Manglehorn A.J. Manglehorn Dörner György David Gordon Green
Fodor Tamás
utolsó felvonás, AzAz utolsó felvonás[11] The Humbling Simon Axler Dörner György Barry Levinson
2015 Danny Collins Danny Collins Danny Collins Dörner György Dan Fogelman
2016 megtévesztésen túl, AA megtévesztésen túl Misconduct Charles Abrams Dörner György Shintaro Shimosawa
2017 Szomália kalózai The Pirates of Somalia Seymour Tolbin Barbinek Péter Bryan Buckley
hóhér, AA hóhér Hangman Archer nyomozó Reviczky Gábor Johnny Martin
2019 Volt egyszer egy Hollywood Once Upon a Time in Hollywood Marvin Schwarz Reviczky Gábor Quentin Tarantino
ír, AzAz ír The Irishman Jimmy Hoffa Dunai Tamás Martin Scorsese
2021 árulás csapdájában, AzAz árulás csapdájában American Traitor: The Trial of Axis Sally James Laughlin Dunai Tamás Michael Polish
Gucci-ház, AA Gucci-ház House of Gucci Aldo Gucci Dörner György Ridley Scott

Dokumentumfilm[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Rendező Megjegyzések
1991 Madonnával az ágyban Madonna: Truth or Dare önmaga (cameo)[12] Alek Keshishian
1996 Richárd nyomában[11] Looking for Richard narrátor / III. Richárd Al Pacino
1997 Pitch önmaga Kenny Hotz
Spencer Rice
2001 America: A Tribute to Heroes önmaga televíziós különkiadás
2009 Én mindenről tudtam I Knew It Was You önmaga Richard Shepard
2011 Wilde Salomé Heródes Al Pacino
2012 Casting By önmaga Tom Donahue

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[9] Megjegyzések
1968 N.Y.P.D. John James 1 epizód
2003 Angyalok Amerikában Angels in America Roy Cohn minisorozat (6 epizód)
2010 Dr. Halál You Don't Know Jack Dr. Jack Kevorkian Reviczky Gábor tévéfilm
2013 Phil Spector Phil Spector Phil Spector Dörner György tévéfilm
2018 Paterno – Eltemetett bűnök Paterno Joe Paterno Dörner György tévéfilm
2020–2023 Vadászok Hunters Meyer Offerman 18 epizód

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Egyéb elismerései[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

 • American Cinematheque Gala Tribute
  • 2005: American Cinematheque-díj
 • Amerikai Film Intézet
 • Amerikai Filmkritikusok Szövetsége
 • Amerikai Komédia-díj
 • Amerikai Rendezők Társulata
 • Bostoni Filmfesztivál
  • 1992: Elismerés-díj
 • Bostoni Filmkritikusok Szövetsége
 • Filmszínészek Egyesülete
 • Gotham-díj
 • Kansas City Filmkritikusok Szövetsége
 • Lincoln Center Film Egyesület
 • Los Angelesi Filmkritikusok Szövetsége
 • Nemzeti Filmszemle, USA
 • Nemzeti Filmszemle, USA
 • Valladolid Nemzetközi Filmfesztivál
 • Goldene Kamera Berlin

Jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 12.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 7. https://web.archive.org/web/20210119155144/https://www.lanacion.com.ar/espectaculos/separado-lucila-polak-al-pacino-se-pasea-nid2175444
 8. https://pagesix.com/2022/04/13/al-pacino-seeing-girlfriend-for-some-time-despite-53-year-age-gap/
 9. a b c Al Pacino – adatlap – ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. december 11.)
 10. a b mindkét szinkronváltozatban
 11. a b c filmproducer
 12. stáblistán nem szerepel

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Al Pacino című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Al Pacino
A Wikimédia Commons tartalmaz Al Pacino témájú médiaállományokat.