James Marsters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
James Marsters
James Marsters 2006-ban
James Marsters 2006-ban
Életrajzi adatok
Születési név James Wesley Marsters
Született 1962. augusztus 20. (58 éves)[1]
Greenville
Házastársa Liana Davidson
Iskolái
Műfajok rock
További díjak

James Marsters weboldala
James Marsters IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz James Marsters témájú médiaállományokat.

James Wesley Marsters (Greenville, Kalifornia, 1962. augusztus 20. –) amerikai színész.

Életrajza[szerkesztés]

Modestóban nőtt fel. Édesapja pap volt. Édesanyja majdnem apáca lett, de végül a tanárnői állás mellett döntött. Jamesnek két testvére van, egy nővére és egy bátyja. Az iskolában megkapta Füles szerepét a Micimackóban. Ezután úgy döntött hogy a színészi pályát választja. Sokáig dráma-szakkörre járt. A Davis középiskolában érettségizett, majd a Művészeti Főiskolára ment. A középiskola elvégzése után több színházban is játszott. 10 év színházi szereplés után Los Angelesbe költözött, anyagi helyzete miatt rákényszerült, hogy tévés szerepekkel is foglalkozzon, így a Buffy, a vámpírok réme (Buffy the Vampire Slayer) című sorozatban megkapta Spike szerepét. Először csak pár rész erejéig hagyták érvényesülni, de a nézőknek annyira szívéhez nőtt, hogy a sorozat állandó szereplője lett. A kedvenc epizódja a Once more with feeling. Később a Buffy spin-offjában, az Angelben is főszerepet kapott. Az életben is, nem csak Spike szerepében, rendszeresen dohányzik. James nemcsak színészként, hanem zenészként is sikeresen befutott. Kezdetben a Ghost of the Robot énekes-gitárosa volt. Később szólókarrierbe kezdett. 2005-ben kijött a Civilized Man című albuma. Második szólóalbuma az A like a Waterfall címen fut. Feleségül vette Liana Davidsont. Fia Sullivan 1996-ban született. Nem sokkal később a pár különvált. Rendszeresen koncertezik, emellett fest és ír is. 2007-ben a Superman: Ítéletnap című filmben Lex Luthornak kölcsönözte hangját. 2008-ban szerepet kapott a Ki vagy, doki? spin-offjában, a Torchwoodban, melyben életében először csókolózott férfival.

Ghots of the Robot[szerkesztés]

A Ghost of the Robot egy rockbanda. Dél-Kaliforniában alakultak 2002 áprilisában. Az ismertségüket James Marstersnek köszönhetik.

Tagjai:

Mély benyomással volt rájuk a Weezer, Jimmy Eat World és Ben Folds. Egy nagylemezük készült el, a Mad Brilliant. Az album, ahogy a 2003-as, 2004-es európai turnék is, sikeres volt. A 2004-es turnén a banda kiadta az It's Nothing című EP-t, ami ízelítőt adott a második albumukhoz. Ez az album viszont soha nem készülhetett el, mert James Marsters úgy döntött, nem folytatja tovább a pályáját ebben a bandában.

Spike[szerkesztés]

James Marsters Buffy, a vámpírok réme party-n 2003-ban

Spike először a Buffyban, a 2. évadban tűnt fel, de egyelőre csak pár rész erejéig szerepelhetett. A 3. évadban tért vissza, hogy visszaszerezhesse szerelmét, Dru-t. A 4. évadtól ő is főszereplőként érvényesülhetett. Egy, a fejébe beültetett chip miatt nem bánthatta az embereket, mert ha megtette szörnyű fejfájást kapott. Spike az 5. évadban jött rá, hogy érzelmei erősek a vadász iránt: beleszeretett Buffyba. Buffy ugyan semmit nem akart Spike-tól, ettől kezdve mégis együtt jártak őrjáratozni. Az évad végén Buffy életét veszti, de a 6. évadban Willow, a boszorkány feltámasztja őt szörnyű kínok árán. A Vadász csak Spike-nak mesélte el, hogy a mennyországban járt, és nem örült, hogy visszahozták. Spike végre közelebb kerülhetett Buffyhoz. A vadász viszont szakított a vámpírral, de ezt Spike nem viselte el, és megpróbálta megerőszakolni őt. Nagyon megbánta a tettét és úgy döntött, hogy lelket szerez magának. Megharcolt a lelkéért egy démonnal, és visszatért Sunnydale-be. Sokáig gyötörte a lelkifurdalás amiatt a sok ember miatt, akit megölt, de végül felülkerekedett ezen. A 7. évadban a vadász oldalán harcolt a világ megmentéséért. A záróepizódban feláldozta magát a cél érdekében. Az Angel 5. évadjában viszont visszatér. Angel kapott egy csomagot, ami azt a medált tartalmazta, amibe Spike szelleme beleszállt a Buffy, a vámpírok réme utolsó részében. Kiszabadult a medálból, és szellemként létezett egy ideig. Később kapott egy csomagot, és visszakapta a testét. Rengeteg vicces dolog történt vele. Egy kehelyért megharcolt Angellel és le is győzte, de nem ölte meg. Kiderül, hogy a kehelyben csak üdítő (Mountain Dew) volt. Ezután Angel csapatába állt és segítette őket.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep
1992 - 1993 Northern Exposure
1995 Medicine Ball
1997 Moloney
1997 - 2003 Buffy, a vámpírok réme Buffy, the Vampire Slayer Spike
1999
2003 - 2004
Angel Angel Spike
1999 Millennium
1999 Winding Roads
1999 Ház a Kísértet-hegyen House on Haunted Hill
2000 Élünk-halunk a szerelemért Winding Roads Billy Johnson
2001 The Enforces
2001 Halálos hullámhossz 2. Strange Frequency 2 Mitch
2001 Andromeda
2002 Chance
2004 The Mountain
2005 Fosztogatók Cool Money Bobby Comfort
2005 - 2006
2008
Smallville Smallville Milton Fine / Brainiac
2006 Torchwood Torchwood Captain John Hart
2007 Shadow Puppets
2007 Superman: Ítéletnap Superman: Doomsday Lex Luthor hangja
2007 Utóirat: Szeretlek P.S. I Love You John McCarthy
2007 Fűbenjáró bűn Saving Grace
2007 - 2008 Nyomtalanul Without a Trace
2008 The Capture of the Green River Killer
2009 Moon Shot
2009 Dragonball: Evolúció Dragonball Evolution Lord Piccolo
2010 Hawaii Five-0 Hawaii Five-0 Victor Hesse
2011 Odaát Supernatural Don Stark

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BD Gest' (francia nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]