Dragonball: Evolúció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragonball: Evolúció
(Dragonball Evolution)
Rendező James Wong
Producer Stephen Chow
James Wong
Alapmű Dragon Ball
Műfaj Akciófilm
sci-fi film
fantasyfilm
kalandfilm
Forgatókönyvíró James Wong
Ben Ramsey
Főszerepben Justin Chatwin
James Marsters
Jamie Chung
Emmy Rossum
Park Joon Hyung
Chow Yun-fat
Zene Brian Tyler
Operatőr Robert MacLachlan
Vágó Chris G. Willingham
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Dune Entertainment
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 85 perc
Költségvetés 45 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató Japán2009. március 10.
Magyarország2009. április 9.
USA2009. április 10.
Korhatár 12
Bevétel 57 497 699 dollár[1]
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Dragonball: Evolúció (Dragonball Evolution) egy 2009-ben bemutatott amerikai akciófilm, mely a japán Dragon Ball című manga alapján készült. Rendezője James Wong, producere Stephen Chow, főszereplői pedig Justin Chatwin, James Marsters, Jamie Chung, Emmy Rossum, Park Joon Hyung és Chow Yun-fat

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az iskolában Gokunak (Justin Chatwin) nincs barátja, a diákok kiközösítik, amiért más, mint ők. Goku-t otthon nagyapja (Randall Duk Kim) tanítja a harcművészetre. Születésnapjára egy sárkánygömböt ajándékoz neki, melyből csak hét darab található a világon, és aki megtalálja mindet, teljesül egy kívánsága.

Piccolo (James Marsters), akit kétezer éve a Mahfuba varázslattal száműztek a Föld mélyére, mert egész világokat pusztított el, visszatért, hogy megszerezze a gömböket. Segítőjével, Mai-jal (Eriko Tamura) Goku nagyapjához is eljut a gömbért, aki halálos sérülést szenved. Halála előtt elmondja Gokunak, hogy neki kell megszereznie két héten belül a sárkánygömböket, hogy elűzhesse újra Piccolót és szolgáját, Oozaru-t. Ehhez előbb meg kell keresnie Roshi mestert (Chow Yun-fat). Bulma Briefs (Emmy Rossum) szintén a gömböket keresi, ám nem ismeri funkciójukat, csak azért kutatja azokat, hogy energiaforrássá alakítsa őket. Csatlakozik hozzájuk Yamcha is, együtt folytatják a kutatást, és egyre több ellenséggel találják szembe magukat. Toi San-ba tartanak, ahol Roshi egykori mesterét keresi fel, Goku pedig osztálytársával, Chi-Chi-vel találkozik. Gokunak ki kell fejlesztenie a Kamehameha technikáját, Roshinak pedig fel kell készülnie a Mahfuba átok alkalmazására Piccolo ellen.

Mai Chi-Chi alakját felvéve ellopja a meglévő három sárkánygömböt, így Piccolo kezébe kerül mindegyik. A csapat a Sárkány Templomba igyekszik, ahol épphogy meg tudják akadályozni, hogy Piccolo elmondja kívánságát. Goku a napfogyatkozás pillanatában átváltozik Oozaru-vá, Piccolo szolgájává, és a barátaira támad a gömbökért. Roshi közben a Mahfuba átokkal próbálja elpusztítani Piccolót, és mielőtt meghal, segít Gokunak visszaváltozni önmagává. Goku és Piccolo összecsapnak, és a fiú legyőzi Piccolót, miközben Yamcha és Bulma Mai-t pusztítja el.

Goku a hét sárkánygömb segítségével végül megidézi Shen Long sárkányt, és Roshi életét kéri tőle vissza. A csapat új feladata újra összeszedni az eltűnt gömböket.

A film zárójelenetében Piccolo ismét életben van...

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Annak ellenére, hogy amerikai film, a Dragonball: Evolúciót Japánban és Hongkongban 2009. márciusban, Amerikában pedig egy hónappal később, április 10-én mutatták be.

Nyitó hétvégéjén az Egyesült Államokban a film 4 756 488 dolláros bevételével a nyolcadik helyett nyitott a mozibevételek listáján, a második hétvégén a 11. helyre esett vissza. Amerikai elért bevétele 9 362 785 dollár lett, nemzetközi bevétele pedig 48 134 914 dollár.[1]

A film jelölést kapott a 2009-es Spike TV Scream Awardra a Legjobb képregényfilm kategóriában, de alulmaradt a Watchmen: Az őrzők című filmmel szemben.[2]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b 'Dragonball Evolution (2009)' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  2. 'Spike TV Announces Nominees for 'SCREAM 2009' - 'Star Trek' Tops List With 17 Nominations' (angol nyelven). reuters.com, 2009. augusztus 31. (Hozzáférés: 2010. augusztus 20.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]